Menetrend

Köszönjük Kevin Faulk!

2012. 10. 12. 00:03
Szerző: Paul43
Kategória: Interjú
Kedden, magyar idő szerint 16.30-kor, hivatalosan is letette a tapadós kesztyűt a Patriots csapatához örökké hű RB, Kevin Faulk.
Faulk nem csak futó volt, hanem egy igazi mindenes. Feltűnt a pálya minden területén, egy-két alkalommal védőként is szerepelt, de leginkább egy futó-elkapó hibrid volt, nagyon nagy special team tapasztalattal. Több rekord is fűződik a nevéhez a csapatnál, illetve néhány igen illusztris liga válogatottnak is a tagja.
Jelen cikkel egy kicsit megnézhetjük ki is volt ez az ember, honnan indult, mit tett azalatt a 13 szezon során, amíg a Hazafiak mezét hordta. És persze kiderül ki hogyan, milyen gondolatokkal búcsúzott tőle.


Karrier

Kevin Troy Faulk 1976.05.06-án született a louisianai, Lafayette városában. Már középiskolában kiemelkedő futóként tartották számon az államban, hiszen 1992-ben az ő segítségével nyerte meg a csapat, a középiskolai állami (5A osztály) bajnokságot. Kétszer nyerte el Louisiana állam legértékesebb játékosa (5A osztályban) címet, valamint a USA Today és a Parade, az egész Egyesült Államok legjobbjai közé is nevezte. Középiskolai karrierje során összesen 7.612 yardot és 89 TD-t szorgoskodott össze, melyből 4.877 yard futásból jött össze (603 kísérlet, 8,1 yardos átlag).

A Louisiana State University-n (ismertebb nevén LSU) kineziológiából diplomázott 1999-ben. Persze ezidő alatt is nagyon aktív tagja volt az egyetem futball csapatának, nem kevés rekorddal a neve mellett. Már elsőévesként, 1995-ben, kezdő futó lett, majd másodévesként, 1996-ban, az Associated Press szavazásán beválasztották a College Football All America Team-be (kvázi az egyetemi álomcsapat). ’97-ben 205 kísérletből, 1.144 yardig és 15 TD-ig jutott. 1998-ban, senior-ként ezt is megfejelte, 229 kísérlet, 1.279 yard és 12 futott TD, amihez hozzájön még 287 elkapott yard és 3 elkapott TD is.
Az LSU-t Faulk 4.557 futott yarddal és 41 futott TD-vel hagyta ott, ami a SEC konferencia történetének második legtöbbje, az Amerikában legendás Herschel Walker rekordja (5.259 yard 34 meccs alatt) mögött. Összesítésben, egyetemi évei alatt, 6.833 yardot és 53 TD iparkodott össze, ami egészen 2009.11.21-ig volt SEC rekord és 5. helyet ért az NCAA történetében. Ekkor egy térdelni szerető ifjú jött a Florida egyetemről és letaszította Faulkot az első helyről. Gondolom rájöttetek ki volt ő: Tíííííbóóóó. Már itt kitűnt, hogy az ifjú Kevin mennyire jól bevethető a speciális csapatrészeknél is.
Faulk eredményei az LSU színeiben:
- Legtöbb yard összesítésben: 6.833
- Legtöbb futott yard: 4.557
- Legjobb meccsenkénti futott átlag: 111,2 yard
- Legtöbb futott TD: 46
- Legtöbb 100+ futott yardos meccs: 22
- Legtöbb 200+ futott yardos meccs: 4
- Legtöbb 1000 yard fölötti szezon: 3
- Legjobb kick returner: 832 yard, 2 TD
- Legjobb punt returner: 884 yard, 1 TD
- 2. legtöbb a pontszerzésben: 318 pont

1999-ben jelentkezett az NFL Combine-ra. 177 cm-rel és 93 kilóval mérlegelt. A 40 yardot 4,57 másodperc alatt teljesítette.

A ’99-es NFL Drafton a második körben,  46. választottként talált új otthonra, mégpedig a New England Patriots csapatánál. Bevallása szerint mikor kiválasztották, azt sem tudta melyik csapat a New England és legszívesebben visszament volna Louisiana-ba.
Első éve sérülésekkel sújtott volt, hiszen 4. és 5. héten boka sérülés miatt nem játszott, majd szintén boka sérülés miatt a 14. hét után IR listára tették. Mindezek ellenére összesen 1.358 yardot írhattak a neve mellé. Ebből 227 yardot (27 kísérletből, plusz 1 TD) futásból, 98 yardot (12 lehetőségből, plusz 1 TD) elkapásból szerzett. 39 kickoff visszahordásból 943 yardot, 10 punt visszahordásból 39 yardot termelt.

Anélkül, hogy a teljes életútján részletesen most átmennénk (biztos vannak olyanok, akiknek ez is izgalmas, mint pl nekem), egy-két fontosabb momentumot emelnék csak ki.
2002-ben, összesen 7 TD-jével, a csapat második legeredményesebb tagja volt. Már ebben az évben elkezdte gyűjteni a halhatatlanságot biztosító rekordokat, szép teljesítményeket. 27,9 yardos kickoff visszahordási átlagával a liga második legjobbja volt. Ezév végéig összesen 3.146 yardot futott vissza a kickoff-oknál, ezzel máris franchise rekorder lett, leelőzve a korábbi elsőt, Dave Meggettet (2.561 yard). Azért itt még ne rohanjunk tovább, hiszen szintén 2002-ben a liga egyetlen olyan játékosa volt, aki 3 különböző poszton is legalább két TD-t ért el: futás (2), elkapás (3), kickoff return (2).
2003-ban csapatban elsőként végzett a vonalról szerzett (futás + elkapás) yardok tekintetében (1.078 yard). A Pats ekkori Super Bowl győzelméből, 42 futott és 19 elkapott yarddal vette ki a részét, a Panters ellen.
2006.11.26-án, a Chicago ellen, lett a franchise legtöbb elkapásával rendelkező futója (262 elkapás). 2007-ben lett először csapatkapitány. Illetve ez az az év, amikor az ominózus Statue of Liberty game-mel az őrületbe kergették a Jacksonville játékosait. Faulk a pályán volt és Brady vele adta el a kamu futójátékot, aminek a végén a 83-as mezt viselő, Wes Welker TD elkapást ért el.
2008-ban marihuana birtoklásért 1 meccses felfüggesztést kapott.
2009-ben 12.140 addigi összesített yardjával szintén franchise első lett, valamint a 26. olyan NFL futó, aki legalább 400 elkapást csinált meg. Az emlékezetes Tennessee elleni 59-0-s alázáskor is pontokat szerzett.
2010. 2. hetében elszakadt a térszalagja, ezzel lőttek az idényének. Bár 2011.07.30-án a csapat újra leigazolta, de összesített teljesítménye alig haladta meg a 100 yardot.

2012.10.09-én, a 36 éves Kevin Faulk bejelentette visszavonulását. Nem marad egyedül, hiszen felesége mellett 3 gyermeke várja őt otthon. Mondhatjuk továbbá, hogy a Faulk család focifüggő, hiszen unokatestvére a korábbi, szintén RB, Marshall Faulk.

A Patriotsnál eltöltött 13 éve alatt összesen 12.349 yardot gyűjtött. Mindezek ellenére nem lehet azt mondani, hogy TD-k tekintetében nagyon produktív lett volna. Egész karrierje során kevesebb TD-vel végződő futása volt, mint BenJarvus Green-Ellis-nek utolsó két Patriots-os idénye alatt. Illetve ugyanannyi elvesztett fumble volt a számláján, mint futott TD. Szám szerint 16. Nem, ő nem az a futó volt, aki agyonvágta a rekordkönyveket futott yardok és TD-k kategóriában. De nem sok olyan játékost lehet liga szinten felsorolni, aki ennyire sokoldalú lett volna, mint Kevin Faulk. Nem egy, nem kettő csodálatos 3. down futás kötődik a nevéhez, speciális csapatrészben elévülhetetlen szerepe volt. A 2000-es évek első évtizedében tagja azon 6 RB-nek (Tiki Barber, Marshall Faulk, Michael Pittman, LaDanian Tomlinson, Brian Westbrook), akik 3000 yard feletti futás mellett, 3000 yard feletti elkapást is szerzetek. 16 futott, 15 elkapott és 2 kickoff return TD sorolható a neve mellé.
Faulk eredményei a Patriots színeiben:
- Legtöbb összesítet yard: 12.349
- Legtöbb kickoff return yard: 4.096
- Legtöbb visszahordott yard (kickoff + punt): 5.041
- Leghosszabb nem TD-t érő visszahordás: 95 yard (1999.11.15, Jets ellen)
- 5. legtöbb futott yard: 3.607
- 6. legtöbb elkapás (legtöbb a futók között): 431
- 11. legtöbb elkapott yard: 3.701
- 6. legtöbb punt return yard: 943

Mi sem példázza jobban, mit jelentett a csapatnak, mint Tom Brady szavai: „Az egyik legjobb csapattárs volt, az egész karrierem során.”

Nyilatkozatok

Kevin Faulk:
„Kraft Úr, szívem legmélyéből szeretnék köszönetet mondani azért, hogy annyi mindent elérhetővé tett nekem és családomnak, az eddigi életem során. Igazi követendő példa a számomra, mint üzletember és családfő. Továbbá köszönöm Myra Kraft-nak is, aki mindig, helyzettől független, segített másokon. Nagyszerű asszony volt.”

„Bill egy igazi egyéniség. Életem során sok edzőm volt és megértettem, hogy folyamatosan dolgoznom kell, a legjobbat akartam nyújtani mindegyik edzőmnek. Sokáig nehéz volt megtalálni önmagamat, ki is vagyok valójában, hogyan tudok a legjobban dolgozni. De egy dologban mindig biztos voltam: amikor megcsináltam a feladatomat, jól éreztem magam. A harmadik vagy negyedik idényemben lehettem, amikor egyszer leültünk Billel kettesben beszélgetni. Az egyik legmegdöbbentőbb élményem volt. Mert amikor a csapatmegbeszéléseken vagyunk, ő mindig elkap. Vele nem érezheted magad győztesnek. De ha szemtől szemben beszélsz vele, akkor teljesen más. Bill, te rengeteget tanítottál nekem a futballról, a stratégiáról, hogyan lehet megjátszani a labdát. Játékosként, érezheti úgy az ember, hogy mindent tud. Na de nem veled, Bill. Mindig van egy meglátásod, amitől jobb játékossá válunk, amitől legközelebb még jobban végre tudjuk hajtani a playt. Még egyszer köszönöm a lehetőséget, hogy igazi játékossá válhattam.”

Robert Kraft:
„Kevin Faulk segített meghatározni a Patriots arculatát. Minden évben azon dolgozott, hogy jobbá váljon. Mindig az elsők között volt érkezéskor és az utolsók között távozáskor. A munkamoráljával, lelkesedésével a játék iránt és a kiélezett helyzetekben, főleg a 3. down-oknál, kivívta magának a megbecsülést az edzőknél, a játékostársaknál és a szurkolóknál is. Olyan Patriots játékosként vonul vissza, akit mindig is ünnepelni fogunk, hiszen 3 Super Bowl győzelemhez segítette a New England Patriots-ot.”

Bill Belichick:
„Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy itt van. Ez egy igazán különleges nap. Ez az első olyan Patriots, amit, vezetőedzőként, Kevin Faulk nélkül kell vezetnem. Kicsit más ez az év. Mindannyiunknak hiányzik, de legalább itt van a közelünkben, ami mindig pozitív.”

„Kevin már itt volt, amikor én megérkeztem 2000-ben. Az az év igazán rögös volt. Kevin is és én is még kerestük a helyünk, az utat amerre haladni kéne és, hogy azt hogyan valósítsuk meg. Emlékszem a szezon elején beszéltünk egyszer és azt mondta: Edző, én itt akarok lenni, kulcsszereplő akarok lenni ebben a csapatban. Mit kell tennem ehhez, amit még nem tettem meg? Aztán beszélgettünk arról, hogy miket kell csinálnia, ha ennél a csapatnál akar maradni, milyen területek vannak, ahol fejlődnie kell.”

„Mondhatom, hogy egész edzői karrierem során senki nem dolgozott keményebben azokon a dolgokon, amiket kértünk tőle, legyen az blitz felvétel, labda biztonság vagy hétről hétre újabb és újabb szerepkörök a meccsen. Kevin nagyon ügyesen idomult ezekhez, és mindig a legjobbját nyújtotta. Egy igazi csapatjátékos ő, egy melós, aki mindig jól felkészült volt. Nem emlékszem olyan kérdésre a csapat megbeszéléseken, amikre ne tudott volna helyesen válaszolni. Pedig volt néhány igazán kemény is köztük. Általában jól felelt rájuk.”

„Sok emlék közül talán az egyik legfontosabb a 2008-as idény, amikor senki nem számított arra a segítségre, ami Kevintől jött. Amikor Tom (Brady) megsérült a Kansas City Chiefs ellen a szezonnyitón, Matt Cassel ugrott be a helyére, de az a csapat akkor nem volt az ő csapata. Bár idény közben belenőtt a vezető szerepbe és jó irányító lett belőle, az elején mégsem tűnt úgy, hogy ez lesz a vége. Mikor Tom kiesett az idényre, találnunk kellett vezetőket, olyan embereket, akik egyben tartják a csapatot a nehéz időkben is. És többek között ekkor is Kevin lépett elő és lett a csapat vezére. Ő volt, aki tartotta az egységet a támadóknál, amíg Matt föl nem nőtt a feladathoz. Kevin szerepe vitathatatlan.”

„Sok gyönyörű játékot láthattunk az összefoglalóban (a búcsúztatón lejátszottak egy összeállítást – szerk.) Kevintől. De az egyik, ami nem volt benne és nagyon is emlékszem rá, a 2004-es playoff meccsen volt a Colts ellen. 13-3-ra vezettünk, nálunk volt a labda, a saját 6 yardos vonalunknál és 3. és 10-es szituáció következett. Egy 65 Under H Pick játékot hívtunk. Nem futtattuk a labdát Kevinnel, ahogy szoktuk, hanem Tom passzolt. Nehéz elkapás volt, hiszen picit Kevin háta mögé érkezett, de szépen megfordult és megcsinálta az elkapást. Kulcsjáték volt ahhoz a 93 yardos drive-hoz, amivel a hátralevő idő nagy részét lepörgethettük, azon a havas napon. Ez volt a mérkőzés elkapása.”

„Nem számított mit kértünk tőle, nem számított milyen kiélezett szituációban voltunk, lehetett bármi – blitz felvétel vagy a 2 pontos kísérlet a Carolina ellen a Super Bowl-on. 14-14 volt az állás és lehetőségünk volt vezetést szerezni. Megszerezte nekünk. Bármit kértünk tőle, legyen az edzésen, megmutatni a védelemnek hogyan dolgozik a következő ellenfél – bármilyen szerepet akartunk bemutatni, senki nem csinálta jobban, mint Kevin.”

„Igazi csapatjátékos volt. Megtisztelő volt őt edzeni. Mindig a csapat volt nála az első és mindig keményen dolgozott. Mindig tudta mit kell tennie, és minél nehezebb volt a szituáció, minél kritikusabb a játék, ő annál jobban teljesített és mi annál jobban tudtunk rá támaszkodni.”

„Kevin, nagyszerű karriered volt. Kitüntetés volt téged edzeni és egy csapatban lenni veled. Nem hiszem, hogy bárki jobban megtestesíti a csapatjátékos fogalmát, mint te….ugyanazt mondanám, mint Troy Brownnak. Mind a kettejük a csúcson állnak azok között, akiket eddig edzettem és akiket edzek most is. Akár Troyt hasonlítod Kevinhez vagy Kevint Troyhoz, ők ketten a mércéi a csapatjátékos hozzáállásnak, kötelezettségvállalásnak, teljesítménynek, győzni akarásnak. És ez az amiért mind itt vagyunk – győzni. Senki nem küzdött keményebben az egész csapatért, mint Kevin.”

„ Szóval Kevin, még egyszer, kitüntetés volt téged edzeni. Gratulálok a csodálatos pályafutásodhoz. Soha nem fogom elfelejteni azt a rengeteg mindent, amit a pályán tettél a sikerért. És ami még fontosabb, soha nem fogom elfelejteni azt a sok munkát, amit az edzőpályán, a videózásokkor tettél, hogy igazi vezetője voltál a csapatunknak és amilyen példát mutattál, nem csak a többi játékosnak, hanem mindannyiunknak a csapatban. Gratulálok.”

A hivatalos búcsúztató végén Bill Belichick visszatért a pódiumra és kiemelte azt a 60 meccslabdát, amit Kevin Faulk az évek alatt gyűjtött (minden győztes meccs végén, a nap játékosa kapja).

Matthew Slater:
„Ő több mint egy egyszerű játékos. Ő egy olyan valaki, aki élő példája milyen emberekre épült ez a franchise. Olyan karakter, aki önzetlen és mindig előlép, amikor szükségünk van rá. Igazi szituációs játékos volt. Szituációs játékosként lett sztár, aki időről időre megcsinálja a nagy játékokat. Nekem személy szerint a vezéregyénisége marad meg. Példamutató volt a pályán és szárnyai alá vette a fiatal játékosokat. Megmutatta mi is az a munkamorál és a családi életben is minta lehet. Nehéz lesz pótolni mindazt, amit ő adott. Egy ilyen ember mindig hiányozni fog, de szerencsések vagyunk, hiszen sűrűn látjuk továbbra is és ilyenkor mindig van hozzánk egy-két jó szava. Mindig jó látni.”

„Emlékszem, rookie-ként volt néhány gondom, nem úgy mentek a dolgok ahogy szerettem volna. És ekkor Kevin odajött hozzám, tanácsokkal látott el és felkarolt. Igazi vezetőm lett, csapattársam és barátom ekkor. Igazi ösztönző volt számomra, aki mindig segített jobbá válnom. Nagyon hálás vagyok ezért, hálás vagyok, hogy Kevin Faulkkal játszhattam együtt. Szerintem ő az egyik legjobb abban, amit csinált. Ha egy 3. down futóra gondolok, akkor Kevin Faulk jut az eszembe.”

Köszönjük Kevin Faulk!

forrás:

http://www.patriots.com/news/article-1/Clutch-3-time-champion-Faulk-calls-it-a-career/4526420a-0790-44eb-b765-a4c228f3c044

http://www.patriots.com/news/article-1/Patriots-RB-Kevin-Faulk-Announces-Retirement/3814cd34-99ae-4d12-b59d-9bd3d5265c03

http://espn.go.com/blog/boston/new-england-patriots/post/_/id/4731864/faulks-powerful-thank-yous

http://espn.go.com/blog/boston/new-england-patriots/post/_/id/4731846/bill-belichick-uncut-on-kevin-faulk

http://espn.go.com/blog/boston/new-england-patriots/post/_/id/4731807/slater-shares-memories-of-faulk

és még sokan mások

Hozzászólások

2012. 10. 12. 06:22
1st :)
Nagyon jól összegyűjtötted, köszönet érte! Remek lett!
2012. 10. 12. 08:44
Burkus
Gratuálok, szép összefoglaló. Hiányozni fog mindenkinek.
2012. 10. 12. 10:30
Egonba
Köszönöm a cikket és Kevinnek, hogy láthattuk játszani!!!
Fantasztikus sportember!
2012. 10. 14. 00:00
RicHARD
Remek cikk gratula !

Ami nekem feltűnt az B.B. hihetetlen hosszú és sokoldalú dicséretei. Ő pedig az őszinte pozitív szavakkal a nyilvánosság előtt nagyon szűken szokott bánni, inkább 4-szemköztre tartogatja, de nem jelen esetben. Ez pedig mindennél többet árul el arról milyen fontos játékos is volt Kevin Faulk a csapat számára !
Köszönjük és nagy Tisztelet Neki !
Hozzászólás a(z) Köszönjük Kevin Faulk! bejegyzéshez