Menetrend
Szavazás

Küzdelem a keretbe kerülésért: a special teams

2014. 07. 17. 23:13
Szerző: DoM
Kategória: Offseason 2014

Küzdelem a keretbe kerülésért cikksorozat mostani részében a special teams egységekről lesz szó: a rúgó trióról, kickoff illetve punt returnerről és a coverage csapatrészek arculatformálóiról.


A special teams triász

Az NFL csapatok keretében a hagyományos megjelölés szerint három játékos viseli a special teams tagja bélyeget: a rúgó, a punter (holder) és a long snapper. Jelenleg K Stephen Gostkowski és P Ryan Allen sem rendelkezik versenytárssal a keretben, bár meglepő lenne, ha az edzőtáborba nem érkezne legalább egy extra „láb” segítve az edzések gördülékeny lefolyását, de teljesítményük alapján pozíciójukat senki sem veszélyezteti. Az RFA-ként újraszerződtetett Danny Aikennek azonban meg kell küzdenie a helyért a csapatban. Ellenfele Tyler Ott, harvardi diplomás long snapper. Azok után, hogy Lonie Paxton 2008-cal bezárólag kilenc éven keresztül töltötte be a posztot, a Patriots egyetlen játékos mellett sem tartott ki sokáig: Jake Ingram (1,5 idény), Matt Katula (1/2 idény), Aiken (2011 óta).

 
Returner specialista

A holtidényben, különösen az újoncok leendő szerepének tippelése során a leggyakrabban előforduló titulus, ahol elkapók, apróbb futók, secondary játékosok esetében már-már közhelyszerűen bukkan fel: „legrosszabb esetben kickoff és/vagy punt returner” lesz belőle. A Patriotsnak Julian Edelman személyében elit játékosa van punt returnerként, Danny Amendolával a tartalékban. Kickoff returner esetében ennyire nem letisztult a helyzet, bár Josh Boyce-t nem nehéz fő esélyesnek nevezni. A Patriots elmúlt években látott trendjei alapján azt látni, hogy kickoff returnerként kezdő, meghatározó játékosok teljesítettek szolgálatot: a sort Ellis „Hollywood” Hobbsszal is lehet kezdeni vagy éppen Laurence Maroney-val, amely sormintába jól beleilleszthető Devin McCourty, Danny Woodhead illetve LaGarrette Blount tavalyról.

Nehéz elképzelni, hogy ilyen előzményekkel valaki csak a kickoff returner képességeivel a keretbe tudna kerülni, bár voltak sikertelen próbálkozások Leon Washingtonnal illetve a sprinter Jeff Dempsszel is. Valószínűbb az a forgatókönyv, hogy Boyce megtartja ezt a pozíciót #4 v. #5 elkapóként. Vagy éppen a futó hagyományoknak megfelelően James White kaphat itt korábban szerepet.

 
Gunner

Évközben a játékidőkkel foglalkozó cikkekben néha fel szokott tűnni a special teams jegyzet, amelyik a „nagy négyes” tagjaival szokott foglalkozni. Olyan játékosokkal, akik a kickoff és punt során mindig a pályán vannak, akár rúgja a labdát a Patriots, akár vissza próbálja hordani. Kerüljön játékba a labda punttal vagy kezdőrúgással a rúgó/védekező csapat stratégiája nem sokban különbözik: minél előbb el kell érni, meg kell állítani, földre kell vinni a labdás embert – a returnert, akikről az előző bekezdésben volt szó. Ennek a célnak az elérésében van kulcsszerepe a gunner (flyer) nevet viselő posztot betöltő játékosnak.

Játékukat a pályán a punt során egyszerűbb megfigyelni: a felállás két legszélén helyet foglaló egy-egy játékosról van szó, akik már a snap pillanatában átléphetik a LOS vonalát és megkezdhetik sprintjüket a returner játékos irányába – míg az összes többi coverage játékos ezt csak azt követően teheti meg, hogy a punter elrúgta a labdát. A punt returner megállításában játszott fontos szerepük miatt a velük szemben felálló játékosok is magas pozíciós értékkel bírnak és gyakran előfordul, hogy mindkét szerepet ugyanaz a játékos tölti be. Emiatt a gunner megnevezéssel ezt a játékost is szokás illetni. Leegyszerűsítve egy labda nélküli elkapó-cornerback szoros emberfogást, csatát kell elképzelni, azzal a különbséggel, hogy az „elkapónak” itt a játék végén keményen ütközni és szerelni kell. A kézhasználat és szerep technikája miatt a névben elkapók és cornerbackek, safetyk közül szokott kikerülni az ilyen játékos. Az újonc Jemea Thomasról elképzelhető, hogy komolyabb szerepet kaphat itt, mint a keretbe kerülő utolsó safety/cornerback.

Kickoff returnok során a rúgó csapatnál ennyire tisztán nem azonosíthatóak a gunner játékosok, de feladatuk azonos. A felállás két oldalán foglalnak helyet, de jellemzően nem a legszélső emberek, és nekik kell túljutni a kiépített blokkokon, hogy még az előtt a labdás emberhez érjenek, hogy ő teret tudjon nyerni, de legalábbis olyan irányváltásra kényszeríteni, amivel tömegbe bírják terelni, ahonnan nem lehet már kiszabadulni. A Patriotsnál Kyle Arrington, Devin McCourty, Tavon Wilson és Matthew Slater játszott ilyen szerepben.

 
Personal protector

Puntoknál van egy játékos, aki a teljes ceremóniát levezényli: ő a personal protector. Egyrészt az utolsó blokkoló embert jelenti a punter előtt, hogy legyen elég idő a rúgómozdulat befejezéséhez, másrészt dönt a trükkös játék alkalmazhatóságától (Patrick Chung és a Jets elleni PO meccs), továbbá áthívja a punter védelmét, ha blitzet, vagy túlterhelt oldalt észlel a returnre készülő ellenfélnél, végső soron a két szélen rohamozó gunner mellett ő a formáció közepén keresztül rohanva veti magát a returner felé. Nate Ebner ezt a szerepet tölti be a Patsnél, és ennek köszönheti helyét az 53-ak között. Patrick Chung visszaigazolásával ez egy érdekes párharc lehet a táborban.

 
Tartalék linebackerek

A special teams nagy emberei, ütközői, különösen a kickoff coverage során. Tavaly látható volt, ahogy Jamie Collins tündökölt ebben a szerepben, de meghatározó volt itt Dane Fletcher is, vagy Chris White, aki az egység mindenese lett 2013-as leigazolása után. Már tavasszal szerepelt a beszámolókban Cameron Gordon atlétikussága, ami jó ajánlólevél lehet az edzőtáborban, hiszen a linebackereknél jellemzően nincs rotáció, leginkább itt fér el a meccsnapi 46 fős keretben olyan extra játékos, akire csak special teamsben számítanak az edzők.

 
„Címvédők”

A keretben lévő játékosok közül a Patriotsnál Slater, Ebner, T. Wilson és C. White volt az, az elmúlt két évben, akik csak special teams játékosként rendre ott voltak a 46 fős meccsnapi keretben. Az igazolások közül Josh Hull linebacker specialistaként érkezett, de éppen James Anderson is remekelhet kickoffok során.

 
Tippek

Chung visszatérésével Ebner elveszíti a helyét a keretben, T. Wilsonnal együtt, akit talán éppen Jemea Thomas fog pótolni… Slater, mint a special teams csapatkapitánya, marad továbbra is…

Hozzászólások

2014. 07. 18. 01:18
Newla
chung-wilson mehet,ebner maradjon és thomas is.ebner számomra nagyon szimpatikus játékos,mint fletcher volt.nem is értettem sosem hogy miért nem kapnak komolyabb szerepet a kezdők rotációjában.
Hozzászólás a(z) Küzdelem a keretbe kerülésért: a special teams bejegyzéshez