Menetrend

Küzdelem a keretbe kerülésért: a támadófal

2014. 05. 29. 12:14
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Offseason 2014

Dante Scarnecchia visszavonult, így új pozíciós edzőt kapott 2014-re a New England Patriots támadófala. Még eldöntésre vár, hogy ez játékfilozófiai változást is jelent-e, vagy csak más edzésmódszert és dinamikát edző és játékosai között. Dave DeGuglielmo támadófalairól elmondható, hogy futásblokkolásban rendre jobban teljesítettek és mozgékonyság helyett inkább a méretek, az erő dominált náluk.

Visszatérő kezdők

A 2014-ben kezdőjátékosok közül (Solder, Mankins, Wendell, Connolly, Vollmer) mindenki maradt a csapatnál. Sebastian Vollmer sérülése miatt Marcus Cannon is szerzett komolyabb kezdő tapasztalatot. Amennyiben Vollmer felépült sérüléséből és egészséges is marad a felkészülés során, akkor nehéz megkérdőjelezni a helyét a kezdőben. Nate Solder helye szintén biztos. A problémát évek óta a belső hármas teljesítménye jelenti, amiről az elmúlt rájátszásban újból megbizonyosodhattak a szurkolók. Logan Mankins a támadófal legjobban kereső, rangidős, legnagyobb rutinnal rendelkező tagja nem látható, hogy bármi is fenyegesse pozícióját. Így kezdő helyekért két poszton lehet küzdelmet várni: center és jobb guard.

 

Harc a center posztért

A poszt elsősorban szellemi kihívást jelent. A center a támadófal agya és esze. Közvetlen kapcsolatban van az irányítóval: kettőjük összhangja minden snapnél sorsdöntő pillanata a mérkőzésnek, jelentse akár a labda feladását, akár a hívott játék kommunikációját a támadófal és az irányító között. A Patriots által gyakran használt no huddle támadójáték esetén mindez hatványozottan igaz. Fizikális szempontból természetesen minden csapat játékát feldobja, és pozitív értelemben meghatározza egy olyan center, aki 1-1-ben is úgy tör utat a futójátéknak, mint egy buldózer és egymaga képes megtartani akár a 340 fontos NT-ket is. A valóságban azonban csak pár csapat élhet ilyen luxussal és az esetek többségében a center nem marad egyedül szemben védő falemberrel, hanem valamelyik irányba mindig besegít a guardoknak (jellemzően balra) kettőzni az ellenfelet.

Ryan Wendell, Dan Connolly, Braxton Cave és Bryan Stork az a négyes a Patriots keretében, akikről biztosan tudni lehet, hogy tudnak center poszton játszani. Wendell legnagyobb előnye a mozgékonysága, gyorsasága. Ha lesz némi váltás a ZBS-től (zóna-blokkolás) a man-blocking scheme irányába, akkor azt ő szenvedheti meg a legjobban, és egyből felértékelődik az újonc Stork szerepe. Az átmeneti biztos megoldást Connolly jelenthetné, aki jelenleg játéktudásban a legjobb centere a csapatnak. Azonban a jobb guard poszt megoldatlansága miatt ott volt rá eddig szükség.

 

Harc a jobb guard posztért

A támadófal egyik kritikus posztja, ahol egy kiugró teljesítmény komoly stabilizációs hatással bír a teljes egység játékára. A jobb guard az, akinek súlya van a futójátékban és kevés kivételtől eltekintve a teljes mérkőzést egy szigeten harcolja végig jellemzően az ellenfél legjobb DT-jével szemben. A centereknél már említett vákuum Connolly mögött jól látható, hiszen valódi guardként Chris Barker, Josh Kline és Jon Halapio jöhet sorba. Két nem draftolt játékos 2013-ből illetve az idei hatodik körös újonc. Kline jól helyettesítette Mankinst tavaly, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy képes lenne a jobboldalon is játszani. Barker és Halapio nagy kérdőjel. Az újonc ex-Gator esetében leginkább arra kell figyelni, akár a premeccseken, akár az edzésbeszámolókban, miként teljesít a pass rush ellen.

A center posztért vívott küzdelem alakulásától függően Stork neve is felmerülhet itt guard poszton. Mellette azonban van még más jelölt is, akinek a lehetséges játéka ebben a szerepben már évek óta piszkálja a Pats szurkolók fantáziáját: Marcus Cannon.

 

Cannon: végre lesz belőle kezdő RG?

Cannont a draftolása óta guard posztra várják a szakírók és a szurkolók is (mert túlzottan lomha, lassú, hogy a fal szélén szerepeljen), mint aki kellően erős és súlyos személyiség, hogy pluszt jelentsen a futójátékban, továbbá kellően gyors, hogy kezelni tudja a dinamikus 3tech védőket. Erre azonban eddig nem került sor, miközben Cannon tavaly bizonyította, hogy megállja a helyét jobb OT posztján. Vollmer sérülékenysége miatt nem árt, ha van egy megbízható beugró készenlétben és a cserével nem kell két poszton is változtatni.

Cannon 2014-es posztja és szerepe az egész felkészülési időszak egyik legérdekesebb kérdése. Az újonc Cameron Fleming draftolását követően szinte ugyanazokat a hangokat lehetett olvasni, mint Cannon esetében. Szóval az RG poszt megváltója immáron dupla dózisban is elérhető. Ugyanakkor Fleming alternatív jelenthet RT-ként, így Cannon felszabadulna az RG poszt számára.

 

Rotáció, a tartalékok szerepe

Támadófal esetében az számít kivételnek, ha valaki nem játssza végig a találkozót. Mérkőzés alatt cserére legfeljebb sérülés miatt kerül sor. Nincs egy csapatnak jó futásblokkoló centere, aki játékhelyezettől függően van a pályán, amíg a jó pass rush blokkoló center feltöltődik a padon. Tartalék falemberek két szerepben tűnhetnek fel a pályán: fullbackként illetve harmadik tight endként kevésyardos helyzetben. A Patsnél egykor Dan Connolly szerepelt fullbackként, ilyenkor egy tartalék váltotta arra a játékra a falban, illetve Nate Solder újoncként gyakran volt a másik nagy tight end a fal szélén. Az offseason keret összetételét elnézve utóbbi eshetőségre akár idén is sor kerülhet – OT-t használ a csapat #2 blokkoló tight endnek.

 

Létszám a végső keretben

2013-ban többször fordult elő, hogy meccsnapokon a 46 játékos között csak hét támadó falember volt, és heteken keresztül az 53-as keretben is összesen csak nyolcan voltak. Korábbi évek alapján inkább a kilenc fő nevezhető általánosnak, de előfordult a tíz is. Azonban mióta a special teamsben betiltották a két embernél nagyobb wedge-ek használatát, a kickoff returnből kikoptak a támadó falemberek és inkább tight endeket használnak helyettük, tehát a tíz elfoglalt hely az egységtől már nehezen indokolható.

 
Tippek

Cannon idén végre bekerül a kezdőbe, mint jobb guard… Vollmer elsőszámú cseréje a Jordan Devey, Cameron Fleming duóból kerül ki… Akár előbb, akár utóbb Stork kezdő center lesz az év során… Wendell nem lesz tagja az 53-as keretnek…

Hozzászólások

2014. 05. 29. 12:35
lupus
Nem tehetek rola,de nem bizom Vollmerben.Az a nyomvadt hat/derek problema derekba torte a karierjet.
2014. 05. 29. 13:15
lipi
Baromi jó cikk! Köszönjük.

Kezdjük az OT poszttal, az az egyszerűbb. Vollmer/Cannon/Fleming van jobb oldalra, Solder balra. Vészmegoldásként Mankins játszik még LT-t illetve Vollmer mehet még ki bal szélre. Necces az LT poszt kicsit, de nem vészes.
Cannonról eddig a csapattól mindig olyan jelzés jött, hogy soha nem képzelték el G poszton. Mellesleg tavaly tényleg szépen játszott RT poziban, szóval én nem is nagyon erőltetném be RG posztra.
Az OG és C poszthoz nem tudok mit hozzátenni :).
Én 9 játékossal számolnék az 53-as keretben. Solder/Vollmer/Mankins/Connolly/Cannon/Fleming/Stork/Klein/Jalapeno. A többiektől érzékeny búcsú vagy PS, aki még PS képes. Bár ez a kilenc fő még bőven változhat TC utánra :)
2014. 05. 29. 21:03
tomi-tomi
Szerintem mindkét T poszt jó és minőségi mélységgel megoldott.
LT: Solder-Vollmer (tökéletes backup LT, újonc évében baromi jól pótolta Light-ot!) -Mankins (vésztartaléknak kiváló).
RT: Vollmer-Cannon-Fleming

A belső hármas kicsit neccesebb.
LG: Mankins-Kline
C: Connolly-Stork (DoM-mal egyetértve, Stork előbb-utóbb kezdő lesz.)
RG: Connolly-Halapio/Barker (egyik megy PS-ba) -Fleming

Stork fejlődése lesz kulcskérdés, ha idény elejére kezdő szintre jutna, akkor egész jól nézne ki az OL.

Btw az idén draftoltak alapján szerintem az új OL edző hozza a saját szisztémáját. Kifejezetten nagy darab, zone blocking-ra kevésbé alkalmas játékosokat húztak.
2014. 05. 30. 08:29
kolok
Wendell? Vagy centerbe akartad írni Conolly helyett? (gondolom)
2014. 05. 30. 11:10
bence.szel
Sztem őt cutolta gondolatban :)
2014. 06. 01. 13:23
tomi-tomi
Bizony. :-) (Ahogy lipi is.)
2014. 05. 29. 14:25
piszkosfred
Hát ez nagyon tuti, jól felépített cikk lett, ezer hála és köszönet!
2014. 05. 29. 14:37
pm11
OFF
Hernandez egy igazi hülye
http://sportgeza.hu/sport/nfl/2014/05/29/egy_kiboritott_ital_miatt_gyilkolt_az_nfl-es/
ON
2014. 05. 29. 19:06
Whitealert
A sportgeza cikkeinek nem nagyon szabad hinni, elég sok téves infóval találkoztam már a honlapon. Pl. kedvenc angol focicsapatom pletykáit, átigazolási híreit már elkönyvelt tényként kezelte és konkrét összegekről beszélt, holott nem volt semmi.
Ha mégis igaz, amit írnak akkor az edzői stáb eléggé félreismerte Hernandez jellemét, mert ez abszolút nem hazafias viselkedés. És most próbáltam diplomatikusan és enyhén fogalmazni.
2014. 05. 29. 17:22
topin
Remélem bejönnek ezek a tippek, mert nagyon szimpatizálok velük..
2014. 05. 29. 20:28
gronk93
OFF

Jermichael Finley, miután orvosi engedélyt kapott már is felkeltette egy csapat érdeklődését, amelyik nem akarta megnevezni magát. Finley pénteken látogat az említett csapathoz. Ez a magatartás egyébként leginkább a Patriotsra jellemző.
2014. 05. 30. 08:13
MemphisM
Erről jó lenne biztosat tudni mert nem alszok jól. Honnan szerezte ezt a hírt az FK tudja vki?
2014. 05. 30. 13:02
despota
Na az brutális lenne ha Bostonba jönne
Remélem igy lessz :)
Nagyon várom a híreket.
2014. 05. 30. 13:08

valószínűleg innen:

http://www.nfl.com/news/story/0ap2000000354367/article/agent-jermichael-finley-to-visit-mystery-team-friday

"After Finley met with the Seahawks in March, our money is on the Patriots. With Rob Gronkowski still on the mend from major knee surgery, New England is thin at the position with the underwhelming duo of Michael Hoomanawanui and D.J. Williams leading the charge."
2014. 05. 29. 23:39
_bb
Az idei OL pickek kapcsán érdekes volt BB nyilatkozata, melyben megemlítette,h idén nem a sokoldalúságra mentek, tehát szerinte a T az csak T és a G az csak G. Szóval nem számítok arra, hogy Fleminget Guard poszton próbálgatnák, s lehet ez Storkra is igaz.

...a pozíciós harcok a fal belsejében érdekesek lesznek éés remélem végre Neal visszavonulása óta először stabilizálódik az RG poszt és C terén is erősödik a fal.
2014. 05. 30. 08:16
vizi8
Nagyon jó összefoglaló, gratula DoM. Nekem nem a G poszt izgatja a csőrömet már az elmúlt szezon óta, hanem csakis a C poszt. Nagyon bízok eben a rakétamérnök srácban, mert ha ő stabilitást ad középen az RG, LG poszt is stabilabban áll majd a lábán.
2014. 05. 30. 09:09
lipi
Apró kiegészítés. A rakétamérnök Fleming, aki RT backup poszt várományosa is lehet akár. A Center inkább Stork lesz :)
2014. 05. 30. 09:20
vizi8
Ja köszi a javítást, és is Stork-ra gondoltam. A fellelhető videókon jól mozog a srác középen, akár passznál, akár futásnál. Ha azt a szintet tudja hozni amit a fősuli akkor tuti kezdő, de szerintem hihetetlenül sokat fog fejlődni már őszig is.
2014. 05. 30. 12:06
DM
uhhhh tiszta perverz élvezetből olvastam végig eme remek sorokat Kedves DoM nagyon köszönöm én is ezt a remek cikket.Szeretem az ilyen esélylatolgatásokat.Most egy totál szőke kérdés jön:
-DoM ugye minden posztról lesz készítve ilyen remek kis összefoglaló? :P
2014. 06. 02. 08:11
2014. 05. 30. 14:42
1976gabi
jó végre olvasni valamit
Hozzászólás a(z) Küzdelem a keretbe kerülésért: a támadófal bejegyzéshez