Menetrend

Küzdelem a keretbe kerülésért: a tight endek

2014. 06. 24. 06:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Offseason 2014

2010-2012 folyamán kevés olyan hetet lehetett találni az NFL-ben, amikor ne említették volna meg a Patriots két tight end köré épített passzjátékát. 2013-ban ennek a pályán már nyomait sem lehetett megtalálni, köszönhetően Rob Gronkowski újabb sérülésének illetve Aaron Hernandez kirúgásának a csapatból. 2014-es évnek úgy vág neki a csapat, hogy a bizodalom inkább a sokoldalú és reményteli elkapókban és futókban van, mint a tight endekben. Ez a csoport is azok közé tartozik, ahol új pozíciós edzővel készülnek a játékosok. A Texanshoz távozott George Godsey helyét Brian Daboll vette át, aki tavaly a támadófal mellett segédkezett, azt megelőzően 2002-2006 között a Pats elkapóinak edzője volt.

Visszatérő kezdők

Michael Hoomanawanui viselte tavaly Gronkowski távollétében a terheket és idén is az egység szürke eminenciás szerepe kijár neki. Végre jó lenne látni, hogy az elkapások területén is kiérdemelje irányító és támadó koordinátor bizalmát is. Elit blokkoló és elkapó tight end csapattárs visszatérésnek időpontjáról egyelőre csak találgatni lehet. A cél természetesen az egy hónap múlva, július 24-én nyitó edzőtábor edzésein a teljesértékű részvétel. Ezt a kijelentést azonban a holtidényben még következmények nélkül lehet dobálni. Nem gondolom, hogy Gronk egészségi állapotának alakulása komoly kihatással lenne a poszt mélységének kialakítására is.

Létszám a végső keretben

Kettő és öt fő között lehet meghatározni a tight endek lehetséges számát az 53-as keretben. A kettő és az öt az extrém megoldást képviselik. A három-négy fő valószínűsíthető, de a létszám szoros összefüggésben van a futók és elkapók számával. Az utóbbi években a három poszt 13-14 játékost emésztett fel. Rövid kitekintés az elkapókra és az látszik, hogy az edzőtábor egyik legkeményebb csatáját fogják vívni a keretbe kerülésért. Ha tippelni kell, akkor a Patriots 2014-es kerete inkább elkapó nehéz lesz (a támadójáték fókuszát tekintve), amit szorosan követnek a futók és végül egy minimális tight end részleg.

Develin: fullback, H-back, tight end

A tavaszi felkészülés egyetlen posztváltással kapcsolatos híre, hogy Develin a futók helyett végig a tight endekkel gyakorolt és több mélységi elkapása is volt Tom Brady passzaiból. Hoomanawanuihoz hasonló méretekkel rendelkezik, tehát nem a tipikus mozgékony, elkapásra használható tight endje a csapatnak. A futójátékban itt is tud blokkolni, a snap előtt elfoglalt különböző alaphelyzetből: legyen az a futó előtt közvetlenül, a támadófal szélén, vagy a két poszt között félúton. Special teams értéke is van. Előző idény alapján 25 százaléknyi játékidő is juthat neki. Szerepe felértékelődik, ha Gronkowski még nem lesz idénykezdetre bevethető. Delanie Walker most már a Titans, korábban a 49ers fullbackjét, tight endjét lehet példaként említeni Develinnél, hogy ideális helyzetben milyen szerepet tölthetne be a támadójátékban.

Az óriás Jones

Justin Jones nem draftolt újoncról minél több videót néz meg az ember, annál inkább kezd el reménykedni, hogy ebből a projektből még valami nagyon komoly eredmény is kisülhet. Az nfldraftscout.com oldal szerzői a draft előtt másodlagos posztjaként az OT-t jelölték meg. A hasonlat nagyon adja magát Zach Sudfeldhez, aki tavaly ragadta el sok Patriots szurkoló képzeletét, de Jones esetében komplexebb játékosról van szó, akit atlétikus képességei és testi adottságai Sudfeld lehetőségei fölé emelnek. Nála ha csak csírájában, de lehet látni, hogy olyan blokkolásban és elkapásban is használható univerzális tight end legyen, mint Gronkowski. Aggodalomra egyedül az adhat okot, hogy 2013-ban képtelen volt megfelelni a tanulmányi követelményeknek, ezért nem léphetett már pályára egyetemen. A Patriots támadójátékának sémáját, elnevezéseit, felépítését átlátni és megtanulni bizonyára nagy kihívást jelent majd a számára. Magassága és ereje miatt mezőnygól és punt blokkra vadászó special teams egységben is szerepet kaphat.

Mini tight endek

Bár D.J. Williamst 2011-ben draftolták azóta nem sokkal többet tud felmutatni az NFL-ben, mint az idén nem draftolt újonc Asa Watson. Mindketten a mozgékony, alulméretezett passzelkapó tight endek sorába tartoznak és egyelőre egyikük esetében sem látom az esélyt, hogy megragadjanak a keretben. Develin által nyújtott lehetőségeket kellene túllicitálniuk az edzőtáborban egyedül az elkapásokra támaszkodva.

Tippek
 
Develin helye megoszlik majd a futók és a tight endek között, így vele együtt 3.5 játékos jut be végül az 53-ba: Gronkowski és Hoomanawanui mellett Jones is, aki hasznos blokkoló tight end lesz és több touchdown elkapása lesz, mint Hoomannek.

Hozzászólások

2014. 06. 24. 07:07
Wolverine89
köszi a cikket!!!!
2014. 06. 24. 07:20
MemphisM
2014. 06. 24. 09:16
BaP
Köszi!

Szerintem ha Gronk nem lesz oké teljesen július végén, akkor újra csekkoljuk Kellert.
Jones okozhat pozitív meglepetést, de nem a szezon elején nagy valószínűséggel, ha ilyen nehezen tanul.
Hooman remélem idén megduplázza a TD-i számát.
Bizakodó vagyok :)
2014. 06. 24. 11:55
Nagy kérdés, hogy Grnk tényleg vissza tud-e térni szezonkezdésre. Ha igen, akkor kb ezzel a kerettel sima lesz a sztori. Hooman jó lesz második számúnak és Jonesra én is nagyon kíváncsi vagyok, mert ideális esetben, akár Hoomant is hátrébb tolhatja a depthen. Egy Gronk-Jones páros a redzone-ban pedig elég jól hangzik.
Jones remélem nem Sudfeld 2014 lesz.

@DoM: Elöször meglepett, hogy Kellert és Finley-t ennyire nem említed, de másodjára már tetszett a dolog. Nem kell fölöslegesen egy újabb roster helyet elpazarolni, mikor vannak olyan posztok, ahol tömeg van (WR, DL).
2014. 06. 24. 21:35
Hajnalban jutott eszembe, hogy Kellert és Finleyt legalább a tippeknél meg kellett volna említeni, de akkor már úton voltam és nem volt lehetőségem szerkeszteni rajta.

Az az érzésem, hogy egyikőjük sincsen olyan fizikai állapotban, hogy használható alternatívát jelentsenek Gronk pótlására. Csak gyakorlási lehetőséget és végső soron akár roster helyet vennének el mondjuk éppen Jones vagy Develin elől. A többi posztról, ahol komolyabb szerepe és jelentősége van a depthnek, már nem is beszélve.
2014. 06. 25. 18:53
pm11
2014. 06. 29. 17:35
nosbiglem
Akkor most sírjak vagy nevessek? :)

Sun, Jun 29 at 5:06pm
Talib was arrested early Sunday morning in Dallas for public intoxication, ABC7 Denver reports.
Analysis: Dallas police stated that Talib was throwing bottles, and had become a danger to himself and others when they placed him under arrest. There's no news yet on the repercussions Talib will be facing, but the situation is certainly worth monitoring at this point.
by Rotowire.com
2014. 06. 29. 22:15
cspeti98
Ő is csak addig tudott normálisan viselkedni amíg nálunk játszott. Nem tudom, hogy ezen miért nem lepődök meg. :)
2014. 06. 30. 00:28
bence.szel
a testvérét tartóztatták le
2014. 06. 30. 02:23
nosbiglem
Igen, a testvérét, pff.

Updating a prior report, Talib was not arrested Sunday morning in Dallas, Patrick Smyth of the Denver Broncos reports.
Analysis: The Dallas Police Department originally released a statement saying that Talib had been arrested for public intoxication, but recently updated their report to say that it was Aqib's brother, Yaqub, who was arrested. Aqib was not involved at all in the incident, so his playing status will not be affected at all heading into training camp.
Hozzászólás a(z) Küzdelem a keretbe kerülésért: a tight endek bejegyzéshez