Menetrend

Malcom Brown a Patriotsban

2015. 05. 01. 13:12
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Ahogy közeledett a draft első körének a vége a közösségi oldalakon sok mindent lehetett olvasni a Patriots lehetséges választásával kapcsolatban. Az este utolsó perceiben olyan hírekről számoltak, hogy New England már nem fog aznap játékost választani, mert kicserélték magukat az első körből, mások azt jelentették, hogy pár helyet előreugornak szintén csere révén. Végül Bill Belichick maradt a klub eredeti választási lehetőségénél és a nap utolsó pickjével Malcom Brown, belső védő falember lett a foxborói csapat első újonca.

1

Az elemzést azzal kezdjük, hogy általunk három legfontosabbnak tartott hiányposzt közül az egyiket sikerült orvosolni (cornerback és belső támadó falember a másik kettő). Brown 6’2 magas, 320 font súlyú behemót agilis lábakkal és olyan atlétikussággal, amely lehetővé teszi, hogy több szerepben is teljesíteni tudjon a pályán. Mack Brown vezetőedzősége idején a fal közepén NT-ként szerepelt, múlt évben Charlie Strong irányítása mellett háromemberes fal szélén játszott endként.

Belichick úgy nyilatkozott, hogy az ő méreteivel rendelkező játékosok esetében ritka ez a fajta kettőség és bár ő nem feltétlenül hasonlítaná össze Vince Wilforkkal Brownt, nem volt nehéz az eligazolt csapatkapitányra gondolni, amikor az újonc játékának az erősségeit említette. Annyiban hasonlít Wilforkhoz, hogy testsúlyához, magasságához képest szokatlanul jó a mozgáskoordinációja, statikus és dinamikus egyensúlya. Brown csak remélheti, hogy hasonó sikerek állnak előtte, mint amit Wilfork ért el New Englandben.

A védőfal szélén is szerepelt az elmúlt idényben – mondta Belichick. - Érdekes volt látni egy olyan méretű játékos esetében, mint ő, ahogy üres területen miként teljesít. Ez nagyban különbözik attól, mint amikor a fal belsejében szerepel. Tehetségének és munkamoráljának kombinációja miatt úgy érzem a lehető legjobb választás volt Brown a számunkra.

Bizony, a Patriotsnak szüksége volt még egy nagyobb méretű falemberre Wilfork távozásával. A 2014-ben év közben érkezett, majd most újraigazolt Alan Branch, és az elmúlt két évben sérüléssel bajlódó Sealver Siliga mellé. A védőfalban még szerepet kapó Chris Jones, Joe Vellano és a tavalyi első körös Dominique Easley szerepüket és testfelépítésüket tekintve kevésbé alkalmasak arra, hogy folyamatosan stabilitást jelentsenek a futójáték megállításában.

Valójában nagyon érdekes információt osztott meg Belichick a sajtótájékoztató során, amikor Easley-t teljesen különböző játékosnak írta le Brownnál, mert az újonc 320 fontjával ellentétben az ex-Florida Gators védő csak 260 font. Easley a draftját megelőzően 288 fonttal mérlegelt és az NFL-ben a DT-k átlagos súlya inkább a 300 fontot közelíti. A súlyvesztéssel fennáll a lehetősége, hogy inkább a védőfal szélén kap szerepet Easley a jövőben.

Eközben Brown már az első napoktól kezdve több játékidőt követelhet saját magának a védelemben és Wilfork távozásával szükség is volt egy ilyen játékos jelenlétére.

A cikk bevezetőjében említett cserével kapcsolatos hírek valóságtartalmáról csak spekulálhat az ember. Kihátrálás az első körből valószerűbbnek tűnt és elképzelhető, hogy hajlott is volna rá a csapat, ha célpontjaik hirtelen nem más csapatok kiválasztottjai lettek volna az első nap végén.

Amikor az első információk napvilágra kerültek a twitteren a 28. választásnál tartott a draft és a Detroit Lionson volt a sor. Ők Laken Tomlinsont választották, a Duke belső védő falemberét a többség az egyik lehetséges Patriots játékosnak tartotta az első körben. Őt Phillip Dorsett elkapó követte a Coltshoz, Damarious Randall safety a Packershöz és Stephone Anthony linebacker a Saintshez.

Elképzelhető, hogy Belichick több játékossal szimpatizált ebből a fenti csoportból, és kiválasztásukkal már nem tűnt annyira egyszerűen a trade down, hogy egyikőjüket pár hellyel később még szintén meg lehet szerezni [másik lehetséges magyarázat, hogy még a Detroit választása előtt nem tartották valószínűnek, hogy Brown még elérhető lesz és ezért bocsátkoztak előzetes tárgyalásokba -a ford. megj.]. Ugyanakkor semmi nem zárja ki, hogy a cseréről szóló hírek teljesen alaptalanok voltak.

A vezetőedző nem bocsátkozott hipotetikus helyzetek elemzésébe:

Az első körben a cseréket minden esetben a még elérhető játékosok irányítják. Mennyire motivált és elszánt a leendő vásárló illetve eladó? Csak a játékosokon múlik.

A nap végén konklúzióként megállapítható, hogy a Patriots reálisan ennél jobb helyzettel nem számolhatott. Azt, hogy a cserének volt-e egyáltalán valóságalapja talán sosem tudjuk meg, de Brown választásával tehetséges játékossal sikerült egy hiányposztot pótolni, aki azonnal pályára is küldhető ősszel.

Ahogy az lenni szokott, a hátralévő két napon meg elegendő muníció áll Belichick rendelkezésére, ha növelni akarja az eddig Patriots vezetőedzőként tető alá hozott 53 cserét a draftok során.

Forrás: patriots.com

Hozzászólások

2015. 05. 01. 13:14
Easley jövője szempontjából érdekes a 260 fontos megjegyzés, ez kb. Chandler Jones versenysúlya. 2014-ben több fantázia volt Easley játékában, amikor a sérült Jonest kellett rövid ideig helyettesítenie, mint DT poszton.
2015. 05. 01. 13:27
nszgergo
ugyanerre gondoltam még az írás előtt, elöntött egy furcsa érzés, h anyám, lesz 4 jó DE a keretben? :) Jones, Sheard, Ninko és Easley nem semmi ugrás a 2 épkézláb DE után, hiszen a fal belseje sem tűnik a húzással elveszettnek :)
2015. 05. 01. 13:38
Brownról többen tartják, hogy a Wilfork által mesteri fokon űzött 2-gap feladatokra nem feltétlenül lesz alkalmas.

Emiatt egy Easley-Brown DT kettős már talán túl instabil lett volna futások ellen akár base védelemben, akár első és második down során nickelben.

Viszont ha Easleyből inkább DE ill. pass rush specialista lesz passzhelyzetekben DT-ként, a Brown-Siliga/Branch felállásban jobban érvényesülhet Brown, ha nem neki kell a duplázással megküzdeni játékról-játékra.
2015. 05. 01. 14:45
loop80
Kell is a jó pass rush, mert Jones és Ninko sokszor sajnos súlytalan volt. Főleg a meccsek második felében, érthető okoból... Easley szerintem is DE lesz.
2015. 05. 01. 15:37
Tibi Twelve
Azért voltak néha súlytalanok, mert a snapek 98% ában játszottak :-)
2015. 05. 01. 16:41
loop80
"Főleg a meccsek második felében, érthető okokból..."

;)
2015. 05. 01. 18:33
1976gabi
+1 nekem elég,ha ninko kevesebbet játszik.
2015. 05. 01. 15:15
_bb
Easleyt tekintve azért nem írnám le DT szerepkörben sem egy darab beleszokós év után. A második évéből már sokkal okosabbak lehetünk, ha elkerülik a sérülések. Az hogy 260-ra saccolta BB a versenysúlyát, mindenképp érdemes. Lehet ez a térdeinek is jót tesz. Ugyanakkor pont Chandler Jones jó példa rá,h szituációtól függően belül is megállja a helyét. Kicsit az az érzésem, hogy BB célja az,h a Brown-Jones-Easley részleget keverni tudja felállás szempontjából, kiegészítve Sheard-Ninko DE/OLB tweenerséggel. Lassan mintha mindegyikük tudna indulni akár 3 különböző pozícióból is.
2015. 05. 01. 15:25
A térdei nekem is eszembe jutottak, hogy nem mindegy, hogy 43-as DT poszt által megkövetelt 290-300 fonttal játszik, vagy most ez a 260. A játéka amúgy is fürgeségről, gyorsaságról szólt eddig belül, nem erőről.
2015. 05. 01. 17:05
Sinisa
Az elképzelhetetlen, hogy csak a rehabilitáció miatt fogyasztottak le esetleg?
Van meg jópár hónap a szezonig, hogy visszapakoljon magára 10-15 kg-ot.
Bár elsőre soknak tűnik ez az oda-vissza súly változás.
Hightower-nel is eljátszották, kb 15-18 fonttal.
2015. 05. 01. 21:53
lupus
10-15 kilot nem kapkodnak fel csak ugy nehany honap alatt. Mielott valaki "gyogyszerekkel" probalna kardoskodni nezzen utana mirol beszel!
Egy frissen rehabolt terdet plane nem lehet nehany honap alatt ekkora tobblet sulynak kitenni. Jovo szezon kezdetkor ujra 290font korul lehet es akkor beljebb lephet lassankent a falban. Neki kel meg 2ev,hogy stanil DT legyen.
2015. 05. 01. 23:43
Sinisa
6-8 hónap alatt egy profinak, ilyen stáb mellett teljesen reális.
De en sem tartom valószínűnek. :)
2015. 05. 02. 09:21
lupus
Nem. Nem tealis,errol beszelek. Persze lehet hizni 15kilot fel ev alatt stab nelkul is. Csak itt profi sportolokrol beszelunk es nem hobbista hulyegyerekekrol.
2015. 05. 01. 19:05
_bb
Hát igen, csak az ember elvárta volna,h 290-en is legyen fürge meg gyors, nem csak 30 fonttal könnyebben...ez így kicsit olyan mintha beismernék,h hibáztak mikor első körösként draftolták...de persze én nem értek hozzá
2015. 05. 01. 19:27
Elképzelhetőnek tartom, hogy a 2014-es limitált snapszám alapján látott játéka és az újabb térdsérülése után úgy döntöttek, hogy megnézik 260 font körüli súllyal, hogy endként mire használható.

Persze lehet túl sokat akarunk belelátni ebbe a félmondatba és csak arról van szó, amit Sinisa írt, hogy a rehab miatt fogyasztották le.
2015. 05. 01. 16:29
vodka03
Rowe, PJ Williams, Rollins, Tull, Kikaha, A.J. Cann, Tre Jackson, Marpet, Sample, Hardy, Bell, Dawson. Remélem közülük minél többet tudunk húzni.
2015. 05. 01. 17:36
Wyatt
Kikahát ne, a többivel kb egyetértek :D
2015. 05. 01. 19:44
Arsenal
Kíváncsi lennék annak a négy szurkolónak a véleményére, akik arra szavaztak, hogy nem tetszik nekik Brown kiválasztása.
2015. 05. 01. 20:01
max350
Ők 4-en egy új puntert akartak!
2015. 05. 01. 21:07
Zarathorn
Malcom Brown: I'm the best Patriots have ever drafted

ahhoz nagyon sok minden kell de a próféta szóljon belőle csak max második lehet..
2015. 05. 01. 23:53
Bandi
Kicsit off de Williamsnek nem örülök a Jetsnél.
Hozzászólás a(z) Malcom Brown a Patriotsban bejegyzéshez