Menetrend

Másolások ligája - Nehéz kemény, intelligens elkapókat találni

2015. 02. 18. 18:41
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek
Az NFL-ben mindig is másolták egymást a csapatok. Különösen az aktuális bajnok mintájára próbálják alakítani a csapatukat, próbálják átültetni saját rendszerükbe a siker kulcsát.

Múlt évben, a Seattle Seahawks mintájára a védelmek megerősítése volt a jellemző, de legalábbis megpróbálták lemásolni azokat a dolgokat, amik Pete Carroll védelmet sikeressé tették.
    
Most, hogy a Patriots a bajnok, vajon Belichick csapatának melyik elemét próbálják majd lemásolni?

Van pár lehetőség, de mi a támadókat próbálnánk felülmúlni, ha egyet kellene választani.

Konkrétabban? Az elkapókat. Tulajdonképpen, kicsit többről van szó. Minden Brady-vel kezdődik, de van néhány tulajdonság, ami megvan Edelmanben, LaFellben és Amendolában is egyszerre. Olyan dolgok, amik üvöltenek, hogy Gronkowskiban megvannak.

Röviden, nem találsz keményebb, szívósabb, okosabb és kulcshelyzetekben jobb egységet a ligában. Ők adják a támadások alapját. Az egység nem kápráztat el Denver Broncos szintű számokkal. Nincs köztük egy Demaryius Thomas vagy egy Emmanuel Sanders.

Brady-nek ugyanakkor olyan társai vannak, akik vállalják az ütközéseket és a betonfalon is keresztülfutnak, ha szükséges. Olyan srácok, akik keresztülgázolnak bárkin néhány extra yardért.

Gronk kivételével nincsenek szupersztárok az egységben vagy 195 cm magas 110 kg-os Megatron-féle szörnyetegek. Egyszer volt egy Randy Mossunk, és élvezet volt nézni a játékát, de ez az egység nem fog bekerülni az összefoglalókba akrobatikus elkapásokkal. Ők a Sport Science-be kerülnek be olyan játékokkal, amelyek során be kell piszkolni a kezüket és amelyekért keményen meg kell küzdeniük.

„Egyikük sem tűnik ki a többiek közül. Soha egyikük sem kerül majd szóba, amikor a 10 legjobb elkapóról beszélünk az NFL-ben” – mondta a csapat korábbi falembere, Ross Tucker, aki jelenleg az NBC szakértőjeként dolgozik. „ De amijük van, az egy kemény, fürge és okos elkapó gárda. Nincs villámléptű játékosuk, de a srácok rettentő gyorsak az irányváltásoknál, beszéljünk akár Edelmanról vagy Amendoláról, és emiatt képesek egy az egyben megverni védőjüket. A zóna védelmet pedig az eszükkel verik meg.”

Végül is, ők csak játékosok egy csoportja, akik tudják, mit csinálnak, és különösen, hogy mikor. Tehát ha egy Super Bowl győztes csapatot akarsz építeni, szerezz egy irányítót, aki jobban érti és elemzi a játékot mint bárki más, akit nem nyom össze a nagy teher. Biztosíts számára elkapókat, akik kemények és jól teljesítenek a legfontosabb pillanatokban, mint amilyen a Patriotsnak van.

Gondoljátok, hogy van aki megpróbálja majd lemásolni?

Utólag elég vicces, hogy a szezon elején azon gondolkoztunk, van-e elég fegyvere Brady-nek. Voltak néhányan, akik komolyan kritizálták az elkapókat, a csapat gyengepontjának látták és a legvalószínűbb oknak, amiért a Patriots nem nyerheti meg a Super Bowlt, a támadófal teljesítmény mellett.

Egy időben úgy tűnt, Brady-nek csak Edelman és Gronkowski áll a rendelkezésére. Komoly aggodalomra adott okot. Nem sok idő telt el és LaFell nagyot fejlődött, mint ahogy tette azt Amendola is, aki azelőtt a szurkolók kedvenc bűnbakja volt. Vegyük hozzájuk Shane Vereent is, a csapat elkapásokban jeleskedő futóját, aki Kevin Faulk legszebb korszakát idézte 11 elkapásával a döntőben 64 yardért. Brady elkapóit nehéz lenne felülmúlni, még egy ilyen ligában is ahol folyamatosan másolják egymást a csapatok.

„Úgy gondolom rájöttek, hogy nincs szükségük egy 195 cm magas srácra, vagy egy szélvészgyors elkapóra hogy nyerjenek, ha vannak olyan embereid, akik tudják hogyan játsszák ki a zónavédelmet, akik elég kemények, hogy állják az ütéseket a pálya közepén, akik elég fürgék, hogy sikeresek legyenek az emberezéssel szemben. Ez az amire a Patriots rájött, mindenki más előtt.” –mondta Tucker.

Senki sem teljesített jobban mint Edelman a döntő végén. Az utolsó két támadósorozat során ő volt AZ elkapó, 4 labdát húzott be 54 yardért, megcsinált két nagy 3. kísérletet az első támadás során, és megszerezte a győztes TD-t. Nem ő a legnagyobb játékos, de folyamatosan tisztára játssza magát és állja az ütést ütés után.

LaFell, aki a legmagasabb a kezdők közül 188 cm-es magasságával, mindkét támadósorozat során kapott el labdát, míg Amendola egy remek játékot csinált meg az utolsó játékrész első TD-jénél.

Gronkowski is elkapott két kritikus labdát. Egyik sem volt könnyű, de mindkettőt muszáj volt elkapni a végső támadás során.

„Micsoda élmény. Micsoda erő volt a fejekben és keménység fizikálisan.” – mondta Brady. „Egy fenomenális védelem ellen játszottunk, és végül elég játékot csináltunk meg. Volt néhány borzalmas játékunk, különösen nekem, de elég játékot csináltunk meg.”

Tehát amire szükséged van, az egy Hall of Fame kaliberű irányító és elkapók, akik sosem hátrálnak meg, megvan a maguk esze és megcsinálják a játékokat a legkritikusabb időben.

Hajrá! Ezt másoljátok le, ha tudjátok!

Fordította: tuci-tuci

Hozzászólások

2015. 02. 18. 19:02
Kollega
Azért a fentiek definitive csak Edelmanra és LaFellre igazak. Gronkowsky nem csak úgy egyszerűen sztár, azért nagyon úgy néz ki, hogy személyében a valaha volt legeredményesebb TE-t tisztelhetjük. Ez szerintem kis különbség, amit az ellenfeleink védelme is tisztel. Amendolat pedig nem mondanám fizikális játékosnak. Gyorsnak, okosnak igen, de legtöbbször mindent megtesz, hogy a fizikai kontaktust elkerülje. Nem rónám fel neki. Inkább az a különleges, hogy ezt a nagyszerű társaságot sikerült betuszkolni a sapka alá.
2015. 02. 18. 19:19
Gordon
Amendola kerüli a kontaktust? Nézd meg a blokkolásait..
2015. 02. 18. 19:28
sixt
2015. 02. 18. 20:18
loop80
Amendola és Edelman nem egyszer, nem kétszer ültetett seggre LB-eket a szezon folyamán, blokkolásnál. Mindkettejük "brutális" ilyen téren - méghogy kerülik a kontaktust, hahaha! :)
2015. 02. 18. 20:01
nszgergo
nem személy szerint Neked szól, hanem úgy általánosságban, azért tanuljuk már meg, hogy hívják a játékosainkat. Minden poszt alatt újabb és újabb változatok tűnnek fel, most pl GronkowskY? Persze lehet, h csak az én szememet szúrja :)
2015. 02. 18. 23:30
TMR
Gronkow-sky's the limit ;-)
2015. 02. 19. 10:15
nszgergo
így tényleg jobb jogos :)
2015. 02. 18. 19:04
max350
Már leírtam! Végy egy jobb irányítót, mint Wilson!
És tavaly Manning (nem Eli)???
Mondom, JOBBAT!!!!!
2015. 02. 18. 19:36
ArsnL
régen nem volt arról cikk, hogy a pats más szempontok szerint választja ki a WR-eket pl a drafton?

vki emlékszik erre, vagy csak behaluztam és kommentek között volt róla szó?
2015. 02. 18. 19:53
Bulow
Off, de jó: http://www.nfl.com/news/story/0ap3000000471108/article/rex-on-patriots-winning-super-bowl-it-was-terrible
Rexi jöhet csókolgatni egy újabb gyűrűt... :)
2015. 02. 18. 21:22
LPT
hehe, jöhetne a Bills a nyitó meccsre nézni ahogy leleplezik az SB zászlót
2015. 02. 19. 06:55
zozo692
Szerintem -nem vagyok angol tanár- tele volt elismeréssel az az "It was terrible!".
Egyszer nyilatkozott egy dolgot - belépő edzőként ráadásul nem is volt durva, elsősorban a saját szurkolóinak szólt -, mi meg ezen lovagolunk körülbelül 156-szor, szerintem nem túl vicces. Én nem emlékszem arra, hogy amikor kétszer buktuk a SB-t, akkor azon trollkodott volna, hogy "Csókolnám a gyűrűt, de hol van?".
Szerintem kurva jó edző és ha a találnak egy közepesnél két fokkal jobb QB-t egy jó támadó koordinátorral, nagyon nehéz lesz ellenük.
Jó lenne, ha köztünk is elterjedne a "We're on 2015!" szemlélet, ne hátra tekintgessünk.
2015. 02. 19. 13:42
Bulow
Zozo692:
Az hogy nem szeretjük Rexit, nem jelenti azt, hogy nem tisztelnénk. Tényleg jó edző, a fanatizmusa még szimpi is. Viszont ez a fanatizmus sokszor nem szimpi, mert van amikor úgy látszik mintha ő nem tisztelné az ellenfelet. A nyilatkozatban tényleg vannak szimpatikus megnyilvánulások is. És igen, nagyon nehéz lesz ellenük 2015-ben, a Bills less sztem a meglepetéscsapat.
2015. 02. 18. 22:09
hopi46
A védelmek másolása már jó néhány idény óta tart, legfeljebb a passzorientáció fokozódásával a DB szerepe növekedett. A jó védelem + jó Ofal viszi a pénzt. Ami marad az többféleképpen elkölthető a támadókra.
A riválisaink többsége azt vallja legyen egy elit vagy jó, de drága QB egy elit RB és egy elit WR (pl Dallas, GB) vagy ebből legalább kettő (pl.Lions,Colts,Steelers,Broncos stb.) - és máris többre nincs pénz.
Másrészt többnyire nincs meg az az előnyük, hogy 10 éve u.az az elit QB irányítja a csapatot, aki nemcsak fejben minden idők legjobbja, hanem arra is képes, hogy szükség szerint alkalmazkodjon gyakran változó elkapóinak képességeihez. 15 éve többnyire a 30. hely körül draftolhatunk elsőre és a 2. körben már nagyon körül kell néznünk, hogy várhatóan jó játékost találjunk. A játékterveket készítő edzőkön kívül óriás a szerepe a scout embereinknek (erről szívesen olvasnék többet!), pl. megfizethetetlen, hogy a nyugdíjas Scar elmegy a combine-ra nekünk segíteni. Hátsó draft és "kukázás" marad nekünk és ez nem megy a jó scout-ok nélkül. Az így hozzánk kerülő emberek beépítéséhez, mivel nem elit játékosok, türelem kell és lassan növekedő snap szám.
Valószínűleg a teljesítmény ösztönző bónuszokkal is jobban bánunk.
Összegezve: A támadójátékunk utánozására (szuper elit QB, szuper elit TE, 3 jó WR és egy jó "combo" RB/WR) nem látok esélyt.
Persze 2017-ben amikor TB visszavonul és Gronk szabad ügynök lesz...hát...majd meglátjuk.
2015. 02. 19. 09:05
kyobalu
A scout embereiről én is szívesen olvasnék többet..Engem is meglepett, hogy Scarnecchia a héten személyesen is segítette a stábot és meghallgatást tartott a Combine-on három guardnak is (Jamil Douglas,Bobby Hart, Tre Jackson)+ megnéztünk még két OT-t és két OG-t is..Ezen kívül megnéztünk egy kickert, valamint személyes elbeszélgetés volt a két legígéretesebb TE-el Maxx Williams-el és Nick O'Leary-vel.. Kíváncsi lennék erre a "háttér munkára"..Mit figyelnek, mik a fontos alapok, mit néznek a szakik egyes játékosoknál..
2015. 02. 18. 22:13
Whitealert
Köszönjük a fordítást, tuci-tuci! Elég sok cikket fordítottál az elmúlt időszakban, nem semmi, köszönjük szépen! :)
A cikkről annyit, hogy maximálisan egyetértek vele. Amiről szó van a cikkben a keménység és kitartás az az igazi "Patriot-way". Super Bowl nézése közben nagyon sokan kérdezték, hogy miért lettem épp New England szurkoló és a játékosok és edzők mentalitását hoztam fel, na meg persze Tom Brady-t. Azóta már több kedvencem is lett a csapatnál. :) Ezt az egyet senki nem fogja lemásolni, nincs rá reális esély, hogy elkövetkező 10 évben bármelyik másik csapat ilyen fegyelmezett lenne nyilatkozatok terén, mentalitás terén, koncentráltak lennének nagy hátrányban is és komoly fizetésről mondanak le, hogy itt játszanak. Az eredmény és nem a pénz motiválja a legtöbb játékosunkat és ez nagyon szimpatikus.
2015. 02. 19. 07:12
zozo692
Azért itt is el szoktuk költeni a fizetési sapkát szinte az utolsó centig, mindenki meg van fizetve rendesen. Van, aki egy kicsit talán túlértékelt ezen a téren is.
Véleményem szerint, ami utánozhatatlan és megismételhetetlen, a FO és az edzői kar, akkor is, ha folyamatos a változás, ennek pedig BB a kulcsfigurája.
Nem is emlékszem olyanra, hogy innen kikerült személy (edző, GM, játékos) az új klubjában jobb teljesítményt ért volna el, mint itt.
Edelman példája pedig fenomenális. Két évvel ezelőtt kb. végigturnézta a csapatokat, ajánlgatták jobbra-balra, gyakorlatilag apró pénzért maradt (tudom, akkor elég sérülékeny volt), itt meg csinált 2 1000+ szezont -pedig már akkor is lehetett látni benn azt a tehetséget, ami ebben a szezonban megnyilvánult. Mégsem látta benne senki a boogie-t.
Szerintem két csapat munkája nem másolható az NFL-ben: a Seahawks és a NE.
De megjegyzésként azért hozzátenném: 2007-ben és idén is az igen aktív free agent piac (és az ott szerzett sztárjátékosok) nélkül nem ment volna. Ettől függetlenül az első 5-6 csapat között lenni szinte mindig - megfizethetetlen, mint a Mastercard.
2015. 02. 19. 20:40
ugyan, nincs mit!

januárban vizsgaidőszakom volt így tudtam többet fordítani, de most hogy elkezdődött az egyetem, kevesebb időm lesz rá, de ha tudok jelentkezek majd cikkekkel
2015. 02. 19. 22:34
zozo692
Hajja kend, milyen egyetem az olyan, ahol a szorgalmi időszak keményebb, mint a vizsgaidőszak :-)
2015. 02. 19. 22:45
hát ahol januárra 1 vizsga marad, és ahol szegény hallgatóra(vagyis rám) tavaszi félévben 14 tantárgy 40 kreditje vár :D
szóval nem fogok unatkozni, de azért esténként amikor nem későn végzek, rászánok 1-2 órát a fordításra
2015. 02. 20. 12:29
Whitealert
csak nem BME-s vagy? Kb. csak nekünk lazább a vizsgaidőszak a szorgalminál. :D
2015. 02. 20. 19:25
Óbudai Egyetem :D 3 ponttal lecsúsztam a BME-ről
(kicsit nagyon lusta voltam gimiben.... így ez maradt :S )
2015. 02. 23. 20:28
Whitealert
Lehet jobban is jártál. BSc diplomával a kezemben még mindig úgy érzem csak elméleti tudást kaptam. :)
2015. 02. 24. 09:04
nszgergo
üdv mérnök urak :)
2015. 02. 18. 23:31
lesliemus
ezt láttátok már? jó kis nike reklám! bevárhatták volna a 4. gyűrűt is... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=FpKduqYmALw
2015. 02. 19. 20:24
MaYo#51
Ez számomra azért szimpatikus, mert Tommi fiú köztudottan szerződésben áll az UnderArmour céggel, sőt az egyik arca neki és még így is a Nike (persze persze ők gyártják az összes csapat mezét, de ezen kívül nem tudom, h lenne bármi féle szerződése a két félnek, de lehet én tudom rosszul és akkor cáfoljatok meg)csinál vele egy ilyen videót :)
2015. 02. 19. 16:12
Tibi Twelve
Off - mikor jön a Gyűrű, és mikor megyünk a Fehérházba?
2015. 02. 19. 16:59
max350
Minket is meghívnak? Mert ha igen öltönyt kell vennem!!!!
:))))))))))
2015. 02. 19. 20:20
MaYo#51
Mit venni? :D Szabót küldenek a héten :D
2015. 02. 20. 21:29
Tibi Twelve
Ez a minimum :-) mi meg viszünk egy láda Kőbányait :-D
2015. 02. 20. 09:39
sixt
off:
sorry érte nem jellemző rám a szét offolás de ezt be kellet linkelnem szerintem óriási :
https://www.youtube.com/watch?v=QabtFxs0K5cz
2015. 02. 20. 12:16
MaYo#51
2015. 02. 20. 15:10
TMR
Szerintem szánalmas, de ezen nem veszünk össze ;-)
2015. 02. 20. 15:05
lesliemus
ha már az anekdotázgatások... szerintem így még nem láttátok a két utolsó támadást!!! pats td + hawks int!!! helyszíni pats szurkolók, akik a mi célterületünknél ültek!!! íme:

https://www.youtube.com/watch?v=tBu2FYDbsds
2015. 02. 21. 10:16
Lalika
http://youtu.be/UEc-yI2kTT0 Íme! Egy kis BB ahogy még nem láttuk. :)
2015. 02. 23. 13:09
azimut
Remélem készül hasonló a mostan szezonunkról is :D :D Annak Happybb a vége :D :D
2015. 02. 21. 12:22
A mi támadóstratégiánk az ellenfél védelmére épített szisztematikus területszerzés...inkább rövid, 2-3-4 yardos játékok, mint az egyszeri 40-50-60 yardosak. Felőrölni az ellenfelet, így vagy úgy. A 2014-es PO tökéletes példája. Ha kell futunk, mint a Colts ellen.Ha kell, csak passzolunk, mint a Ravens sebezhető pontja, a secondary ellen. És nem tudom hogy, de BB-ék azért vannak ott ahol, mert a kielemzésben feltárták a Hawks gyengeségeit is. Én a SB nézése közben azt mondogattam magamban, hogy nem hiszem el, nem szerzünk egy labdát sem....majd 60 játékperc kellett, de szereztünk...:) Pörfikt play.....és igen.....mai napig besírok Ninkó reakcióján, s belül ordítok, hogy: MEGVAN.....:) már "csak" egy van hátra: a 18:1 korrigálása....SB L jön....soha nem volt címvédés....soha nem volt 19:0....a Delfineket hagyjuk.....remélem Kraft-BB-TB erre gyúrnak...:))
2015. 02. 21. 12:29
Bocccsssánat: címvédés az persze volt...legutóbb miattunk...:)) na ez lenne egy keret...:))
2015. 02. 21. 17:10
Tomk@
Valahonnan le lehet tölteni a 3 playoff meccset?
2015. 02. 22. 01:18
loop80
2015. 02. 22. 15:57
vj81
Fent vannak az ez évi meccsek is , meg az öt Super Bowl .
Hozzászólás a(z) Másolások ligája - Nehéz kemény, intelligens elkapókat találni bejegyzéshez