Menetrend

Matt Patricia – zseni a védelem mögött

2015. 04. 13. 11:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Nem kockáztatunk sokat ha azt állítjuk, hogy Matt Patricia, a Patriots védelmi koordinátora az egyetlen edző az NFL-ben rakéta mérnöki diplomával.

Vagy, ahogy sokan a 40 éves szakember körzetében viccelődnek vele, rakétatudós.

Ez a tény Patriciáról köztudott, de ezen kívül nem sokat tudunk róla. Azt igen, hogy egy élénk piros Patriots pulóvert szeret viselni az oldalvonal mellett a meccsek alatt, így a játékosai könnyen megtalálják a tömegben ha jeleket küld nekik. A baseball sapkája szinte mindig hátra van fordítva és egy ceruza van a füle mögé rakva.

Tudjuk, hogy meglehetősen dús szakálla van és azt sem titkolja, hogy hagyja szabadon nőni, nem úgy mint egyik játékosa, Rob Ninkovich, aki gondosan ápolja sajátját.

Ezeken kívül, Patricia egy nagy rejtély. A heti konferenciahívásai alkalmával a new englandi médiával, kötelességtudóan marad a Belichick által elfogadott válaszoknál, ritkán dicséri külön-külön játékosait és mindig a következő heti ellenfélről beszél.

1

Tehát keddi a Super Bowl Média Napon (a cikk 2015. január 28.án íródott), megpróbáltunk kicsivel többet megtudni Patriciáról a játékosaitól, a többi edzőtől és saját magától is.

Ninkovich szerint Patricia fáradhatatlan és ezt ő el is ismerte:

„Fáradhatatlanul próbál minket a lehető legjobb helyzetbe hozni” mondta Ninkovich. „Az órák amiket belefektet – hihetetlen, és sosem elégedett mindennel. Mindig jobb játékossá próbál engem faragni, és mindig tudja, hogyan érje ezt el.”

Patrica azt mondta, „Tetszik ez a szó, hogy fáradhatatlan. Szerintem számomra ez az egész a munkamorálról szól és hogy megbizonyosodjak arról, mindent megtettem amit tudtam, hogy segítsek a játékosoknak jobbá válni a pályán. Ez a legnagyobb – nem akarom azt mondani, hogy pánikom – de ez az a dolog, ami leginkább hajt,  biztos legyek abban, minden információt átadtam a srácoknak amire szükségük lehet a győzelemhez.

A Linebackerek edzője, Patrick Graham barátjának és mentorának tekinti Patriciát, aki azért választotta az edzősködést, hogy taníthasson többek közt:

„Én mint egy elemző (Quality Control Coach – többnyire videó elemzéseket végeznek, de sokszor ők vezetik a Scout csapatot, akik az ellenfelet szimulálják, az elemzéseik alapján) érkeztem ide, amikor alá kerültem és rengeteg időt töltött azzal, hogy segítsen nekem megérteni mi is Bill filozófiája.” – mondta Graham. „Türelmes volt velem, mert én mindent tudni szeretnék néha, párszor azt kellett nekem mondania, hogy fogjam be, és segített megérteni miről is szól egy meccs az NFL-ben.”

„Játszottam az egyetemen (Rensselaer Polytechnic Institute-n, ahol falember volt), ott maradtam plusz egy évre és elkezdtem az Üzlettervezés Mestere képzést (Master of Business Administration). Majd kikerültem onnét és mérnökként dolgoztam egy pár évig, de ez nem az volt, amit csinálni szerettem volna. Nem akartam egy kabinban dolgozni, nem akartam egy számítógép előtt ülni, nem akartam számokkal dolgozni, én játékosokkal akartam foglalkozni.”

„Egyetemi játékosként mindig arra gondoltam, amikor az edzőimre tekintettem, és apukám is edző volt gyerekkoromban, micsoda hatással lehetsz a fiatalok életére, valamint az emberekre általában így, és úgy gondoltam ez nagyszerű.”

Syracuse-i egyetem segítette Patriciát a Patriots küszöbére:

„Nagyon okos srác. Syracuse. Ez két dolog.” – mondta a Syracuse korábbi játékosa, Chandler Jones. „Emlékszem, első nap, amikor találkoztam Matty P.-vel, mosolyogtam a nagy szakálla láttán, és kérdeztem, hogy ki ő, azt mondták ’Oh, ő a védelem koordinátora.’”

„Minden napot élvezek. Patricia edző mindig itt van és nagyon keményen dolgozik… és ezt tényleg értékelem.”

Patricia azt mondta: „Megdolgoztam azért, hogy Syracuse-ba kerüljek” – Patricia 2 évet töltött Amherstben mielőtt ott kezdett volna el dolgozni. „és rengetek kapcsolat volt a Syracuse és a Patriots között. Brian Daboll, aki a csapat mellett volt abban az időben, játszottunk egymás ellen egyetemen, ő hívott eleinte engem, Ivan Fears is syracuse-i, mint ahogy Scott Pioli is és Mike Woicki…”

„Nagyon szerencsés voltam, hogy megkaptam a lehetőséget egy interjúra és még inkább, hogy itt is maradhattam.”

Patriciának nagyon kevés alvásra van szüksége, legtöbben egy kis sziesztának tekintenénk csak:

„Nincs szüksége sok alvásra. Nem tudom pontosan mennyit alszik, nem megyek vele haza” – mondta Graham nevetve.

„Négy óra alvás egy jó éjszakának számít. Szeretek aludni, csak nincs túl sok lehetőségem rá. Sok mindentől függ, lehet néhány óra, lehet hogy csak egy, vagy három. Négy óra alvás jónak számít, de nem mindig van rá alkalmam.” – mondta Patricia

„Vannak fontosabb dolgok, mindent el kell végezünk aminek másnapra kész kell lennie, amik győzelemhez segíthetik a srácokat, és nincs idő hátradőlni amíg nem gondoskodtunk mindenről.”

Patricia tudja, hogyan hozza ki a legjobbat a játékosaiból, de az egyik játékos kétségtelenül a kedvenc tanítványa:

„Már régóta együtt dolgozunk, tudja hogyan húzzon fel egy kicsit, hogy a legjobbamat nyújtsam.” – mondta Ninkovich. „Szerintem ez az amit egy edzőnek csinálnia kell, kihozni a játékosaiból a legjobbjukat, és ő pont ezt teszi.”

Patricia azt mondta, „Elég régóta dolgozunk már együtt, hogy tudjunk bizonyos dolgokat. Tudom a módját, hogyan lehet megzavarni egy kicsit. Emiatt tudom, hogy egy bizonyos módon kell teljesítenie, vagy egy bizonyos módon kell csinálnia dolgokat.”

Hightower: „Legtöbbször, csak azt mondja nekem, ’Most kell kimennünk, meg kell állítanunk az ellenfelet, ki kell mennünk a pályára most, ki fogja megcsinálni?’ Akár legyek az én vagy Jamie vagy Ninko vagy Revis, akár Vince, bárki is legyen az, valaki meg fogja tenni. Nem olyan kemény velem mint Ninkoval.”

„Devin a sztár. Devin sosem kerül bajba semmiért.” – Hightower balra nézett, ahol Ninkovich foglalt helyet. „Ninko! Hányszor került bajba Devin? Ő a kedvenc tanítványa. Sohasem kerül bajba.”

Ninkovich mosolygott, egyetértett.

„Itt vagyok már három éve, de egyszer sem hallottam, hogy Devin bajba került volna bármiért is” – mondta Hightower.

„Ő az aranyfiú.” – szólt közbe Ninkovich

McCourty kinevette azt az állítást, hogy ő Patricia sztártanítványa.

De egy jelzőt mondott, amikor a koordinátoráról kérdezték: „ZSENI”

Forrás: Boston Globe

fordította: tuci-tuci

Hozzászólások

2015. 04. 13. 15:28
1976gabi
2015. 04. 13. 17:34
BaP
Ez kiru, köszönet!
Más:
A Bleacherreport-on olvastam egy cikket 5 lehetséges FA opcióról: Connolly, DE Deaderick ( 2012 Pats), McCarty LB Titans, Moreno
Szerintetek van reális esélye Connolly vagy Deaderick (DE) vissza igazolásának, vagy esetleg LB McCarthy leigazolásának?
2015. 04. 13. 18:21
nszgergo
Connollynak örülnék, de biztos megvan az oka, h nem igazoltuk vissza :(
2015. 04. 13. 18:40
KariDani
Connolly szerintem is elférne, meg lehetne kínálni egy 1 éves szerződéssel! Jól jönne a rutinja, de a draft elejéről G posztra mindenképp kell valaki (Erving vagy Jackson)! Deaderick és Moreno nem hinném, hogy jönne, McCarty is maximum azért, hogy legyen egy kis depth LB poszton Ayers, Casillas távozásával, plusz Mayo sérülékenységével!
2015. 04. 13. 17:45
Whitealert
nagyon jó cikk, köszi a fordítást! :D
2015. 04. 13. 18:37
Pats for the Win
Nagyon jó cikk!
OFF:
Ajánlom fordításra az ESPN-re kb. 1 órája felkerülő hosszabb cikket Edelmannel. Tele van sok újdonsággal, nagyon érdekes írás. Ezért az egyik kedvencem már évek óta!
http://espn.go.com/nfl/story/_/id/12659571/new-england-patriots-wide-receiver-julian-edelman-enjoys-moment-spotlight-espn-magazine
2015. 04. 13. 19:12
podorpeter
Patricia egy ZSENI !!!
2015. 04. 14. 19:30
zozo692
Hát, én az év elejéről emlékszem egy-két -a zsenialitásával szöges ellentétben álló- szurkolói véleményre.
2015. 04. 14. 19:40
podorpeter
Igen lehet csak az a kérdés ki mit és miért mondott.Meg lehet nézni minden évben milyen állománnyal dolgozik és mit hoz ki belőlük az év végére.
Hozzászólás a(z) Matt Patricia – zseni a védelem mögött bejegyzéshez