Menetrend

Mérlegen a támadók - 2007 vs. 2012

2012. 10. 12. 14:00
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

Az ESPNBoston.com „Hot Button” (Forró Gomb) rovatában Mike Rodak és Field Yates osztotta meg az olvasókkal a véleményét abban, a mostanság – valójában inkább csak a Buffalo és a Denver elleni lehengerlő győzelem után – sokakat foglalkoztató kérdésben, hogy vajon a Patriots melyik támadó alakulata a jobb: az egykori 2007-es, vagy a mostani 2012-es? A Forró Gomb „meggyomásával” az olvasók szavazhatnak is.


Ellenállhatatlan légitámadás (Mike Rodak, ESPNBoston.com)

Az elmúlt öt mérkőzés alapján a Patriots támadó alakulatának 2012-es verziója egy jól kiegyensúlyozott, hatékony egység benyomását kelti, amely, ahogy haladunk előre a szezonban, további komoly eredményeket fog elérni.

De azért legyünk reálisak. Ha a 2012-es támadósor kiváló, akkor a 2007-es verzió „földönkívüli” módon volt bámulatos.

Két módon közelíthetjük meg a dolgot. Az első a statisztikai, a második a mentális szempontból történő összehasonlítás. És mindkét típusú összevetés alapján a 2007-es támadók nyernek.

Ha a statisztikákat nézzük, 2007-ben a Patriots szinte elért odáig, hogy nem is volt szüksége punterre. Voltak olyan mérkőzések, amelyek során Chris Hanson akár el is felejthette, hogyan kell puntolni – mindössze 44 alkalommal puntolt a szezon során, 15 százalékkel kevesebbszer, mint bármelyik másik NFL csapat.

A 2012-es Patriots? Ha így folytatják 60-szor fognak puntolni az idén. Igen, ez kevesebb, mint amennyit az NFL csapatok kb. 75 százaléka fog elérni az idén, de nem a legutolsók a sorban. Ismét láthatjuk, ez a különbség 2012 és 2007 között: a nagyon jó a elképesztően félelmetes ellenében.

A dolog másik vetülete mentális. Évekkel new englandi karrierjének konfliktusokkal teli befejezése előtt, Randy Moss az NFL legfélelmetesebb elkapója volt. Az ellenfelek egyszerűen nem találták a módját, hogyan állíthatnák meg őt.

Brandon Lloyd? Nagyon jó. De ő nem Moss. Ő nem a tökéletes elkapó mintapéldánya.

A Patriots 2007-ben az első 12 mérkőzésén átlagosan 41.1 pontot ért el. A szezon előrehaladtával a megfélemlítési faktor egyre csak növekedett.

Mi volt félelmetes a Patriots 18 pontos teljesítményében az Arizona elleni vereség alkalmával a szezon második hetében?

A csapatok tudták, hogy a Patriots egy „első a passz” támadó alakulat volt 2007-ben, tudták mire kell felkészülniük. Az eredmény? Tom Brady így is elérte az NFL csúcsot jelentő 50 touchdown passzt, és Moss jegyezte a csúcsot jelentő 23 touchdown elkapást.

A Patriots 56 pontot ért el a Bills ellen, 52-t a Redskins ellen, 49-et a Dolphins ellen, 48-at a Cowboys ellen és 38-at négy másik ellenfelével szemben. Ez a mérkőzéseinek a fele.

Úgy gondolják, hogy a jelenlegi támadósor képes hasonló eredményeket felmutatni? A 2007-es esztendő 16-0-ás Patriots támadó alakulata maga volt az ellenállhatatlan, mindent elsöprő erő.

Páratlan kiegyensúlyozottság, változatosság (Field Yates, ESPNBoston.com)

Csak öt mérkőzésen vagyunk túl a 2012-es szezonban, és nyilvánvaló, hogy a Patriots valami kivételes dologra készül a támadójáték terén.

A csapat a támadó yardokat és a meccsenkénti pontokat tekintve az NFL élén áll, valamint harmadik a futást, és kilencedik a passzokat nézve.

De a számokat félretéve, az elsődleges ok, ami miatt a jelenlegi Patriots támadó alakulata különbözik a 2007-es csapattól, és felül is múlja azt: az egyensúly.

2007-ben a Patriots a passzjátékot használta arra, hogy megalapozza a futójátékot, bízva abban, hogy Tom Brady hatékonyan találja meg a Wes Welker és Randy Moss nevével fémjelzett veszélyes elkapó gárdát, és ez arra kényszeríti a védelmeket, hogy a passz elleni védekezésre helyezzék a hangsúlyt. Más szóval, egysíkúak voltak.

Előreugorva napjainkig, a Patriots birtokában van annak a képességnek, hogy kontrollálja a mérkőzés tempóját és menetét, úgy a földön, mint a levegőben. Mindennek tanúi lehettünk a 2012-es szezon eddigi szakaszában. Az a sebészi pontosság, amellyel a Patriots a no-huddle támadásokat vezette a Broncos ellen, gyakorlatilag sokszor megállíthatatlanná tette a támadókat.

Stevan Ridley és társai révén egy megbízható running back istálló áll a Patriots rendelkezésére, így a Bradyre nehezedő nyomás is megenyhült.

De a Patriots nem csak a futójáték és a passzjáték között találta meg az egyensúlyt, a kiegyensúlyozottság a Brady rendelkezésére álló támadó fegyverek számában is érvényesül.

Rob Gronkowski és Aaron Hernandez jelenléte új dimenziót adott a játékhoz, tekintve, hogy mindkettő magában hordozza annak a lehetőségét, hogy az adott heti mérkőzés tervezésekor az ő személyét helyezzék a gyújtópontba. Ha mindehhez hozzáadjuk még Welkert, Brandon Lloydot, és a megbízható futókat, az eredmény a védekező koordinátorok legrosszabb rémálma.

A támadó fal kitart Brady védelmezése terén, és biztosítja a lyukakat Ridley és csapata számára. A 2012-es támadó alakulat van olyan jó, mint amilyenekkel eddig találkozhattunk a Brady és Belichick érában. Igen, még jobb is, mint a rekordokat felállító 2007-es csapat.

forrás:
ESPNBoston.com

Hozzászólások

2012. 10. 12. 15:02
MatCauthon
Szerintem jó az összehasonlítás és a bevezetőt olvasva nekem is az jutott eszembe, hogy idén az "egyensúly" a jelszó, bár sokat elárul, hogy dobogósok vagyunk futott yardok tekintetében, ami nem is baj szerény véleményem szerint... Mit gondoltok, Hernandez visszatér erre a meccsre (ahogy láttam LP volt a neve mellett)?
2012. 10. 12. 15:50
lipi
Ismét remek cikk lett. Ha lenne aláírás be is raknám a nevem alá :).

2007-es hatékonyabb, szebb volt. Ez nem is lehet kérdés. Az idei viszont veszélyesebb. Iktassátok ki a futást, TB szétszed benneteket, mint Floki a lábtörlőt. Itassátok ki TB-t, a futójátékunk fog felőrölni.
Ami miatt mégis egyértelműen jobb volt a 2007-es, Mosson kívül, az az Ofal volt. Amint sikerül stabilizálni a falat, a jelenlegi egység lesz a legjobb :)
2012. 10. 12. 16:27
Bandi
Kiváncsi leszek BB mennyire húzza meg Ridley snap számát a fumble miatt.
2012. 10. 12. 17:47
Bulow
Van még egy vetülete a dolognak sztem, ez pedig a timing... A 2007-es csapat remekül menetelt az alapszakaszban, de tény, hogy fokozatosan visszaesett. Ez az O még csak most kezd belelendülni a játékba és remélhetőleg december-januárra lesz a legjobb :) És még valami: sztem a D most jobb, illetve jobb lesz a szezon végére. Egy kérdés valóban van: Ez az Oline teljesítménye, ha az nincs, semmi sincs...
2012. 10. 12. 18:16
Pat Patriot
A 2007-es csapat gyakorlatilag légi háborút vívott az ellenfelekkel. Annyira a passzjáték dominált, hogy szinte elsikkadt a futás. A szezon viszont eléggé hosszú volt ahhoz, hogy valamelyik csapat megtalálja az ellenszert a Patsszel (a passzjátékával) szemben. A Giants a 16. meccsünkön majdnem megtalálta, a 19. meccsünkön viszont tényleg megtalálta. Lehetetlen csak passzjátékkal SB-t nyerni, mi mégis megpróbáltuk, és a vicc az, hogy majdnem sikerült. A SB-on 50 yardnál is kevesebbet futottunk, és összesen 16 alkalommal próbálkoztunk (a Giants 10-zel többször). Nem lehet úgy háborút nyerni (legfeljebb csatákat), hogy a levegőben jó vagy, de a gyalogságod nem annyira jó. Amit 5 éve művelt a csapat, az félelmetes volt, de tkp. csak a szezon erkölcsi nyertesei lettünk. Az az O fantasztikus volt, de nem nyert, mert valami hiányzott. Ha ki lehetne cserélni a két O-t (a mostanit a 2007-essel), és megint lejátszhatnánk a Giants elleni SB-t, az alapján, amit eddig láttam, én ezt az O-t küldeném harcba. Hihetetlenül jó érzés látni, hogy működik valami (futás), ami korábban nem ment annyira.
2012. 10. 12. 20:20
A cikk kérdése lett az e heti szavazás témája is!
2012. 10. 12. 21:35
mhatrix
bandi:ne felejtsd el hogy bradynek IS volt fumbleja 4&5-nél akkor neki is limitálják a játékát? ez benne van a fociba,sztem ridley most még inkább hajtani fog,szval emiatt nem aggódok.az egyik cikkbe meg sem emlitették brady fumble-ját csak ridley-ét,pedig ő is csapattag
2012. 10. 14. 07:54
:) Úgy látom, a pats.hu szavazásán (most) 78-41-re vezet a 2007-es csapat. Szerintem ez nagyon nagy dolog a 2012-esekre nézve, hiszen ők még csak a 6. hetet kezdik. :)
2012. 10. 14. 10:42
lipi
be is állt egy 1/3 vs 2/3 arány. Kevés az a támadóegység, aki mind futásban, mind légitámadásban top 10-en belül van. (sőt, igazából olyan sem emlékszem, hogy mikor volt hogy egy HOF qb-val felálló csapat előrébb van futásban, mint passzban...)
2012. 10. 14. 10:42
lipi
csak az a fránya Ofal ne lenne. Vagyis inkább lenne :)
Hozzászólás a(z) Mérlegen a támadók - 2007 vs. 2012 bejegyzéshez