Menetrend

Mesko Extra

2011. 04. 02. 13:39
Szerző: _bb
Kategória: Cikkek
Az alábbiakban két rövid cikket olvashattok magyarul Mesko Zoliról Mike Reiss tollából:

Mesko és az új karrier: 

Újonc évében, 2010-ben a New England Patriots csapatában a punter Mesko Zoltán nem várt kihívásokkal szembesült. Nem is az ellenfél letámadásaival, hanem inkább az új élete megpróbáltatásaival. Nap mint nap fél hétre érkezni a stadionba és néha továbbb maradni este hatnál is. Minden, és minden pillanatban a futballról szólt. Egyfelől ez jó volt, hisz így tudta igazán fejleszteni a képességeit egy karrierre, amely mindössze egy évtizedre szól. Másfelől látta a benne rejlő veszélyeket is. "Ha rosszul sikerült az edzés egy 10 órás nap végén, hazamentem és csak erre tudtam gondolni. A Michiganen, ha rosszul sikerült egy edzés, lehet hogy fél órára rá órára kellett mennem, és el is felejtettem a dolgot." - mondja Mesko. "Ősszel rájöttem, hogy kell valami, ami kikapcsol, mert semminél sem jó, ha túlzásba viszi az ember." Szóval Mesko, aki egyébként Romániában született, öt nyelven beszél, és akire az "NFL legérdekesebb embere" címet ragasztotta a The Wall Street Journal, új fejezetet nyitott a személyes játékkönyvében. Elkezdett napi szinten kereskedni a tőzsdén és kereskedéssel kapcsolatos könyveket olvasni. És most, amikor normális helyzetben Patriotsbeli csapattársaival edzene a Gillette Stadionban, de ebben meggátolja a "lockout" ["kizárás"?! :S], Mesko megpróbálta a legjobbat lépni, és új csapatra talált a Graham Partnersnél, egy philadelphiai székhelyű zártkörű részvénytársaságnál. "Most megint olyan mintha én lennék itt az újonc." - mondja Mesko (25), akit gyakornokként alkalmaznak egy Michiganhez kötődő egyetemi kapcsolat keretében. "Lényegében csöndben meghúzódom az üléseken, de talán ha pár évig tudom ezt csinálni a holtszezonban, idővel majd többet hozzá tudok tenni. Jelenleg, amint az újonc évemben is, csupán figyelek és tanulok."

A napjai egy hajnali 5:30-as ébresztővel indulnak, és 6:15-re már az edzőteremben van, cardio-edzést és súlyemeléseket végez. 8:30-ra Mesko megérkezik az asztalához, lazább üzleti viseletben és készen áll bármire is, amit a nap hozhat. Hétfőnként például vezetői ülésen [board meeting] vesz részt, máskor aközül a több száz vállalat közül kutat egyet-egyet, amit a Graham Partners megszerezhetne, és ebbe beletartozik a telefonos információszerzés is. Mesko magabiztosan beszéli a nyelvet, olyan kifejezéseket használva, mint "külső tőkén alapuló kivásárlási modell" ["leverage buyout models"], "IOI" [indication of interest] vagy "szándék nyilatkozat" ["letter of intent"], ami különbözik attól az atlétikai nyilatkozattól, amit aláírt a Michiganhez, mikor az ohioi Twinsburg középiskolából érkezett. A Graham Partners több mint 1.5 milliárd dollárt kezel részvény alapú tőkében, miközben középszintű gyártó vállalatokra koncentrál, arra törekedve, hogy maximalizálja a termelékenységüket [growth potential] és professzionális szintre fejlessze a szervezeti felépítésüket. Szóval nem meglepő, hogy Mesko összetettként írja le a munkáját. Azt mondja úgy érzi jelentős felelősség hárul rá, és hasonlóan a futballkarrierjét indító kezdeti lépéseihez, keményen dolgozik, hogy alkalmazkodjon.

"Még a kiképzési szakaszban tartok, próbálok ráérezni." - mondja. "Néha este 9-kor vagy 10-kor megyek csak haza, mert annyi a munka." Mesko már el is érte, hogy bizonyos szempontból kitűnjön, ő az egyetlen a munkatársak közül, aki az ebédszünetét a közeli középiskola futballpályáján tölti a puntolást gyakorolva. Hogy megtalálja a megfelelő időt a futballra, adottság volt a számára (újoncként ígéretes teljesítményt nyújtott, csupán 5 touchback-kel, és 12. helyet elérve a rangsorban net punting kategóriában), akárcsak az a képessége, hogy lazítson a hangulaton a kétszintes irodában a humorérzékével. Mesko március közepén kezdte a gyakorlatot, ami június közepéig tart, amikorra talán már tisztázódhat az NFL körüli helyzet. Ez része volt a gondolatmenetének, amikor elfogadta a pozíciót. "A napon, amikor véget ért a foci, ránéztem a beosztásomra és nem volt rajta semmi. Úgy voltam vele 'Most mihez kezdjek?', s kissé haszontalannak éreztem magam." - mondja Mesko. "Újra hasznossá akartam válni, és ez volt az a lehetőség, amit jobban megvizsgáltam, arra az esetre, ha rosszul alakul az újonc idényem. Ez olyasvalami volt, ami mindig is motoszkált bennem, és egy lehetőségnek tartottam a lockout esetén, és ugye ki tudja meddig elhúzódhat ez a dolog?" S még a lockout nélkül is, Mesko valószínűleg valami hasonlóba kezdett volna, persze minden bizonnyal a Gillette Stadionhoz közelebb. A Graham Partnersnél ajánlott pozíció mellett volt még két lehetősége is, amelyek közül választhatott volna, egy Bostonban és egy Londonban. Az alapgondolat persze az, hogy legyenek opciói, mikor a játékos karrierje véget ér, mely reméli még sokáig nem következik be. "Valamely nap véget fog érni, s én a talpamra akarok érkezni s egyből folytatni valamivel." - mondja. "Mindig hasznosnak akarom magam érezni, csináljak bármit is, és mindig élvezem a kihívást, legyen szó futballról, részvénytársaságról, vagy bármi másról. Élvezem, mert tudom, hogy a kemény munka kifizetődik."

...és ami a focit illeti:

Bár a korábbiak nagyrészt Mesko futballhoz nem köthető tevékenységéről szóltak, azért a focival kapcsolatban is megtudhattunk tőle pár érdekes információt: Az egyik dolog, ami kitűnt, az az volt, amikor Mesko elismerte, hogy bizony ő is szembesült tavaly az újoncok problémájával, őt is megakasztotta a "rookie wall" [Teljesítőképesség határa, abból adódóan, hogy az egyetemi bajnokság rövidebb mint az NFL egy idénye. - szerk.]. “Emlékszem arra a bizonyos pontra, amikor mondtam is magamnak ‘Húú, hosszú ez a szezon.’ Valójában a Green Bay elleni meccs [Dec. 19] első félidejében ért el engem a dolog." - mondja Mesko. Ez volt a 14. alapszakaszbeli meccs 2010-ben és olyan kihívással találkozott, mint előtte sohasem. "Azt éreztem 'Ilyen messzire jutottál és ennek van oka.' Mondogattam magamnak, hogy megvan bennem, ami ahhoz kell, hogy sikeresen fejezzem be az évet, hisz sohasem adtam fel addig semmit. Ha elestem, mindig egyből felkeltem. És tartottam is magam ehhez az elvhez, alkalmazva azt minden szituációra." - magyarázza.

Mesko a következő héten egy erős teljesítménnyel válaszolt a kihívásra a küzdelmes buffaloi környezetben, ahol háromszor is a 20 jardoson belülre sikerült puntolnia, és az átlaga [net yard punting] 41.2 jard lett. Összességében elégedett volt első NFL-ben töltött idényével, melyet 43.2-es átlaggal, 38.4-es net átlaggal, 19 db. 10 jardon belüli punttal és csupán 5 touchbackkel zárt. “Határozottan sokat kellett fejlődnöm. Sokmindennel kellett megbírkóznom. S bele telt néhány hónapba, hogy beleszokjak a rutinba." - meséli. "De nagy megelégedéssel töltött el az, ahogy sikerült puntolni ilyen hosszú szezon során is, mert bizony hosszú volt. Nekiütköztem az 'újonc falnak', de sikerült áttörnöm rajta elég gyorsan ahhoz, hogy produktív maradjak. Néha bizony szerencsém is volt, amiért a fentieket illeti köszönet. S bizony nagyon jó volt a védekező egység teljesítménye is, a csapattársaimnak, Matt Slaternek, [Sergio] Brownnak is sokat köszönhetek, nagyszerűek voltak. S persze nem dícsérhetem eleget az edzői stábot sem, mindig képben tartottak, s nem hagyták, hogy elbízzam magam, vagy könnyelművé váljak." "Kétségtelenül egy új tapasztalat volt ez számomra. Ami büszkeséggel tölt el, hogy gyorsan sikerült alkalmazkodni, és nagyon izgatott vagyok, hogy az első évben megtanult leckét a másodikra átmentve még jobb legyek. A csapatot illetően, meg nagyon bízom a magot alkotó srácokban, akik visszatérnek jövőre is. A játékosokban és edzőkben rejlő tehetség és munkamorál az, ami a New England Patriots csapatát domináns franchise-zá tette az elmúlt évtizedben. Nagyon örülök, hogy egy ilyen sikeres együttes részese lehetek jövőre is."

Hozzászólások

2011. 04. 02. 14:02
lesliemus
"Mesko már el is érte, hogy bizonyos szempontból kitűnjön, ő az egyetlen a munkatársak közül, aki az ebédszünetét a közeli középiskola futballpályáján tölti a puntolást gyakorolva." :-) remélem öltönyben és nyakkendőben gyakorolt!!! köszönöm a cikket! sok sikert, Zoli!!! go pats!!!
2011. 04. 02. 18:26
bradyfan
Pedig egy punter kis túlzással bárhol,bármilyen időpontban tud gyakorolni. :D
2011. 04. 02. 18:36
_bb
Remélem, ha Zoli átolvassa a cikket, szól ha valamit félrefordítottam :D ... Egyébként sok sikert neki az üzleti életben is! ...Reméljük azért egy darabig még nem tud teljes erejével az üzletre koncentrálni :)

... mondjuk nem tudom mit szólnának, ha az irodában töltené az ebédszünetét, a max. 3.50-es belmagasságban :)
2011. 04. 02. 18:59
pat68
Bízom benne, hogy üzleti karriere augusztusban megakad jövő év februárjáig!
2011. 04. 03. 09:00
megnéznék szívesen egy olyan Mesko-féle punt gyakorlást, hogy felmegy a toronyház tetejébe, és az 50yarddal arrébb lévő toronyház tetejére rugdossa a labdákat :D
2011. 04. 03. 20:18
Ace7
Mesko elismerte, hogy bizony ő is szembesült tavaly az újoncok problémájával, őt is megakasztotta a “rookie wall”

Ez csak nekem meglepő információ?

Természetesen sosem nézném le a rúgók teljesítményét, sőt szerintem nagyon alul vannak becsülve ahhoz képest amilyen fontosak a csapat számára (pl. Vinatieri), de náluk is létezik ez a probléma?

Hiszen egy punter meccsenként "csak" néhány snappet tölt a pályán (nyilván létezik edzés is ami megterhelő).
Eddig úgy gondoltam, hogy ez a fizikai megterhelés töredéke mondjuk egy futóénak vagy mondjuk LB-nek és ezért náluk nem is jelentkezhet ilyen jellegű probléma.
Vagy szellemileg fáradnak el nem bírják a pszichés nyomást?
2011. 04. 03. 20:37
_bb
Ace7: Ez a dolog kinti hozzászólóknál is felmerült. Én úgy gondolom, hogy egyrészt Zoli híres arról, hogy próbál olyan keményen edzeni mint bárki a csapatban, ő is korán kel, megy az edzőterembe, és ha napi 10 órában teszi a dolgát edzésen az is lehet fárasztó, bár kétségtelenül nem összehasonlítható a többi poszttal. Emellett van egy mentális oldal is, ami azt jelenti, hogy a megszokotthoz képest tovább kell az adott játékosnak a rutinban benne lenni, hétről-hétre készülni, koncentrálni ugyan úgy, sőt még jobban, mint az első 10 héten.... és talán ez a nehezebb rész, hogy 10 hét után is a maximumot nyújtsd, mert azt várják el tőled az edzőid, csapattársaid.
2011. 04. 04. 11:02
bradyfan
Arról nem is beszélve, hogy a Punter pont az a poszt ahonnan nagyon könnyű kikerülni pár rossz meccs után, mivel van kb 20 olyan FA aki rögtön be tud állni és elfogadható teljesítményt nyújtani. Illetve ugye itt még csak az sincs mint egy QB,WR,LB stb játékos esetében, hogy nagy pénzt kapsz, mert a punter bére nem éppen a legmagasabb.
Hozzászólás a(z) Mesko Extra bejegyzéshez