Menetrend

Mi lesz veled futójáték?

2015. 12. 26. 22:33
Szerző: tuci-tuci
Kategória: Cikkek

Már szezon előtt is sok kérdés övezte a futóegységet, elsősorban mindenki arra volt kíváncsi, ki fogja átvenni Vereen szerepét a passzjátékban. Nagy volt a bizonytalanság, azonban sok opció állt rendelkezésre. Nem úgy mint a hagyományos futókat tekintve. Blount maradt végül a csapat kezdő futója, azonban mögötte nem volt senki, aki pótolhatná. Ezért is került nehéz helyzetbe a csapat miután csípősérülés miatt IR-re került.


A szezon első mérkőzése idején Blount (eltiltás miatt ugyan nem játszhatott), White, Lewis, Bolden és Cadet alkották az egységet. Közülük Blount és Lewis már IR-en vannak, Cadet-et elküldte a csapat és Bolden inkább a speciális egységben válik a csapat hasznára. Vagyis maradt White, aki gyakorlatilag a pálya közelébe sem került amíg Lewis egészséges volt. A csapat Blountot használta mint hagyományos futót, míg Lewis töltötte be a Vereen távozásával keletkezett űrt. Blount hozta azt amit várni lehetett tőle, Lewis volt az aki robbantott. Szinte senki sem várt tőle ilyen teljesítményt (talán Belichick és McDaniels). Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a liga legjobbja lett szerepkörében. Blount vagy Lewis volt a pályán gyakorlatilag végig amíg meg nem sérültek. A sérülés után pedig találni kellett valakit aki helyettesíteni tudja őket. Hogy ez hogyan sikerült, azon később elmélkedek, most azonban nézzük meg, mit veszített a csapat az ő kiesésükkel.

1
Blount 12 míg Lewis 7 mérkőzésen lépett pályára. Ketten összesen 214 alkalommal futottak és ebből 937 yardot szereztek, ami 4.4-es átlagot jelent, illetve szereztek 8 TD-t. A csapat összesen 1271 yardot és 13TD-t szerzett a földön, vagyis a két kiesett játékos szerezte a csapat futott yardjainak 73.7%-át, TD-jeinek pedig a 61.5%-át (továbbá a fennmaradó 5-ből 3 TD-t Brady szerzett) . Ketten összesen 42 elkapást jegyeztek amiből 431 yardot haladt a csapat illetve szereztek 3 TD-t, ami az összes passzolt yardnak (4240) mindössze a 10.1%-a, azonban itt gyakorlatilag csak Lewis 7 meccsét kellene számolni, mivel 42-ből ő szerzett 36 elkapást. A mérkőzésenként szerzett 55 yard nem tűnik soknak, azonban a mérkőzésenként 5 elkapás már igen komoly adat egy futótól, mint ahogy az elkapásonként szerzett 10.8 yard is. Azonban ezek sem tükrözik igazán azt amit a támadásokhoz hozzáadott. Folyamatos biztonsági célpontot jelentett, elkapások után pedig folyamatosan kerülte ki a szerelési kísérleteket. Egy igazi playmaker volt.

Az ő helyettesítésüket kellett tehát megoldania a csapatnak és az edzőknek. Lewis szerepének betöltését nevezhetjük könnyebbnek, ugyanis rendelkezésre állt a keretben White személyében egy játékos aki azonnal át tudta venni a pozíciót. Magát a játékost ugyanakkor nem volt könnyű pótolni, azonban úgy tűnik White megoldja a feladatot. Mérkőzésről mérkőzésre jobban játszik és még ha nem is jelenti ugyanazt a veszélyt az ellenfél számára mint Lewis, de mindenképpen lehet rá számítani. Az utolsó mérkőzésen Amendola sérülése után már ő nyújtotta a biztonsági célpontot Brady számára. Már 33 elkapásnál tart a szezonban, amiből 319 yardot és 3 TD-t szerzett a csapat, 9.7 yardos elkapásonként átlaga is jónak mondható. Blount sérülésével a csapat elveszítette az egyetlen igazi erőfutóját. Ennek megfelelően a csapat azonnal lépett és leigazolta a gyakorlócsapatba Montee Ball-t. A Titans elleni mérkőzés előtt pedig az 53 fős keretbe igazolta az addig a gyakorlócsapatba tartozó Joey Iosefa-t. Így neki és Boldennek kellett átvennie a terhelést. Mondhatjuk, hogy Iosefa kellemes csalódás volt, megoldotta a feladatot, bár igazából semmi különlegeset nem csinált (azon kívül hogy a fenekére fejelte a Titans CB-jét). Bár az is igaz, hogy Blount sem csillogott idén, így nem került magasra a léc. Aztán hétfőn a csapat leigazolta a veterán futót, Steven Jacksont. Minden jel szerint velük is fog a csapat nekivágni a Jets elleni mérkőzésnek és nagyon nagy szükség lenne arra, hogy folyamatosan haladni tudjon a támadóegység a vezetésükkel. Nem lenne jó, ha Brady-nek 50-szer kellene passzolnia a kissé lyukas fal mögül egy elit védelemmel szemben úgy, hogy Edelman és Amendola sem lesz a segítségére valószínűleg.

2

Kíváncsi leszek, hogy képes lesz-e a fejlődésre az a futójáték, amely jelenleg 90.8 yardot átlagol meccsenként, ami az „előkelő” 28. a ligában. Az elmúlt években ahogy halad előre a szezon, mindig fejlődni tudtak, ha nem is mondhatjuk, hogy hátukra vették a csapatot, de folyamatosan lehetett számítani rájuk. Ezt idén nehéz elképzelni sajnos. Legalábbis én jelenleg nem látom egyik futónkban sem ezt a lehetőséget. Remélem rám cáfol Jackson és Iosefa, mert hatalmas segítség lenne a támadóegységnek és Brady-nek.

Mi a véleményetek, beválik majd Jackson? Képes lesz fejlődni a futójáték, vagy marad az eddigi szinten, esetleg még jobban visszaesik?

Mindenesetre vasárnap kaphatunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi várható majd tőlük a továbbiakban.

képek: patritos.com

Hozzászólások

2015. 12. 26. 23:08
Plota
Iosefa nekem egy nagy pozitív meglepetés volt az előző meccsen. Megkapta a lehetőséget, ráadásul kapott egy riválist is a nyakába, szerintem nem fog ebből rossz kisülni! :) (azt jól sejtem, hogy az ilyen friss igazolásoknál az ellenfelek kicsit bajban vannak, mert nincs annyi anyaguk róla, hogy mit is játszhat az ellenfél?)
2015. 12. 26. 23:10
balint-benyo
Örülünk, hogy meggyógyultál. Jó cikk. Remélem, a Jackson-White-Iosefa trió meg tudja oldani a szezon hátralévő meccseit sérülés nélkül.
2015. 12. 27. 13:39
2015. 12. 26. 23:16
DM
Patriots claim rookie DB Troy Hill off waivers; sign WR Chris Harper to the 53-man roster from the practice squad; release TE Asante Cleveland and WR Leonard Hankerson
2015. 12. 27. 00:19
szenti78
akkor szerintem Dola inaktív lesz, meglátjuk, de ahogy már már topicban olvasható volt, ennek lenne is értelme. Pihenni, pihenni, pihenni. Csak egészség legyen, a többit megvesszük... :)
2015. 12. 27. 04:53
hopi46
Két észrevételem van:
1. Szvsz a "futáslista" 28. helyének nincs nagy jelentősége, hiszen a középmezőny kb. 20 yard/meccs átlaggal jobb, amely mindössze kb. 4 futással több mérkőzésenként. Nem a futások mennyisége, hanem a futások szituációja a fontos.
2. A Jackson/Iosefa duo-tól, úgy gondolom, mindenki csak annyit vár, hogy pótolják Blountot, amire van reális esély.
2015. 12. 27. 07:21
boarder20
Ha a Jets-et NE ADJ ISTEN nem sikerül elpáholni (talán a Steelers miatt nem is lenne akkora baj) a Miami-val sztem nem lesz akkora probléma elbánni már csak az előző meccsünket alapul véve (a 36-7 elég beszédes). Viszont ha megvan az első kiemelés, hazai pálya, pihenő hét és visszatér mindenki épen, egészségesen: Dola, Edelman, Gronk, Hightower, Chung, DMC... átgyalogolunk mindenkin a PO-ban :D Én optimista vok!!!
2015. 12. 27. 07:48
zoli0321
Szerintem ma meglepően sokat fogunk futni.A Jets nem ismeri az új futóinkat, és BB-McD biztosan kitalál valami új futó stratégiát. Legalább 3 futott td-t várok ma a Pats-től!
2015. 12. 27. 08:05
dravait
A futóink talán rendben lesznek. Amiben én a nagyobb kockázatot látom, az az OFal. Mert igazán nem képesek olyan réseket nyitni, amin keresztül a futás eredményes lehetne. Középen ezzel a fallal lehetetlenség futni, mert nem elég erősek a Def megnyitásához. Eredményesebb lenne a széleket használni, oda viszont sebesség kell - White gyors, Bolden is egy kicsit, talán Jacksonnak is van elég sebessége, Ball se lassú, én arra számítok, hogy a szélső futásokat fogjuk variálni, több futóval a felállásoknál.
2015. 12. 27. 08:06
narbony78
HA a Denver ma nyer,megvan a végig otthoni meccselés! Ja és a Giants-el biztosan nem kell SB-t játszani!
2015. 12. 27. 10:03
balint-benyo
Grat Redskins! Nem gondoltam volna az ev elején!
2015. 12. 27. 10:20
cellranger
Aggódtam Lewis kiesésén, de szerintem is White megoldotta a problémát. Nincs különösebb bajom Blounttal, de nem tartom pótolhatatlannak. Persze nem a Titans elleni meccsre kell alapozni, de nekem eddig tetszik Iosefa. Nem értek egyet azza, hogy nem csinált semmit azon kívül, hogy seggre ültetett egy CB-t, mert akkor igazából Blount se csinált sok mindent. Ne írjuk le egy meccs alatt jó. Előtte mindenki azon kárrogott, hogy Blount szar, minek nekünk. Most, hogy lesérült, meg piedesztára emeljük? Igazából jelenleg első kiemeltek vagyunk. Nem kellene előre károgni, csak azért, hogy legyen min panaszkodni. Majd meglátjuk és adjuk meg az esélyt a srácoknak, mert szerintem ez a Iosefa gyerek oda tud pakolni annyit mint Blount. Főleg, ha oylan fantasztikus play hívásokba küldik, mint Blountot. A fal miatt sokkal többet lehetne amúgy aggódni...
2015. 12. 27. 11:27
Egy dologban biztos, hogy fejlődést jelent Jackson a támadójátéknak: nagyon jó a pass rush elleni védelemben, blitzek felvételében. Ez önmagában nagy pluszt jelent. 2014-ben első kontakt után az egyik legjobb futó volt.

Ő azt nyilatkozta, hogy nem kapott elég lehetőséget a meccsek második felében, hogy a már fáradó védelem ellen "kozmetikázza" a statisztikáját.

Valamint azt mondta, hogy "nem akarok olyan csapathoz igazolni, ahol még csak építkeznek és nekem kellene megmutatni a fiataloknak, miként is legyenek profi NFL játékosok. Győztes csapatnak akarok a tagja lenni, mert ebben nem sok részem volt pályafutásom során és tudom hogy visszavonulásom után emiatt sokan másként ítélik majd meg a karrieremet."

Az idézetek még közvetlenül az Atlantától való elküldése (2015.02.26.) és nyár elejéről származik. Tavasszal és nyáron nem volt ismert látogatása egy csapatnál sem.

Még ha nem is cseng csapatközpontúnak a fenti két nyilatkozat, az biztos, hogy ha saját, önző szempontok miatt is, de biztosan motivált lesz, hogy megmutassa a világnak, rosszul tették, hogy lemondtak róla.

Ha a lába bírni fogja és a hosszú kihagyás után nem sérül meg egyből, akkor rosszabb nem igazán lehet a futóhelyzet, mint amivel jelenleg rendelkezik a Patriots.

A pass rush elleni védelem, blitzek felvétele, komplett futó, mind olyan tulajdonság, amivel komoly pluszt jelenthet a támadójátéknak.
2015. 12. 27. 11:51
Lac78
Ez jól hangzik! Ha jól emlékszem a Steelers is akkor szedte össze magát a Broncos ellen, amikor a futó besegített a passz védekezésbe.
Mindenesetre Lewis-t pótolni nem könnyen lehet, igazi x-faktor a krapek. Remélem rendbe jön teljesen. White-ban egyelőre úgy tűnik megvan a Patriot way, szép egyenletes fejlődéssel igazi, hasznos tag lehet.
2015. 12. 27. 11:28
BaP
Szerintem Lewist egész jól pótolja White, néha Bolden. Egy dologban nem: a kis motoregér Lewis iszonyatosan jól blokkolt,vagy ha kellett csinálta a pass protectiont. Ebben nincs pótlás.

Nekem Blount iszonyat nagy csalódás, gyakorlatilag úgy tűnik, a jól sikerült meccseit is javarészt a falnak köszönhette, idén ahogy leolvadt a falunk, Blount futotta a 0 yardokat, és blokkolásban, pass protectionben is iszonyat gyenge volt akkora testtel

Steven Jackson viszont friss! Én ebben nagyon bízom! Nincs benne 15 meccs, csupán 5 meccsre kell össze szednie magát, kihordani a tackle-ket. A tavalyi statjai alapján ameddig friss volt, tarolt a Falconsban. Talán egy gyengébb fal mögül is tud 1st down 3-4 yardokat. A screen passzoknál is használható.

Remélem menni fog a dolog, fontos lenne a 2 pólusú támadójáték a Jets ellen, de a playoffban is!
2015. 12. 27. 17:27
elbandi
Megvédendő Blountot, idemásolom Gyazo bowl.hu-s linkjét az offense PFF-es osztályzataival: https://gyazo.com/04769f07b0c3ca1c5f18eb897d2bcf18 Eszerint Blount átlag feletti teljesítményt nyújtott, White pedig jobbat mint Lewis. A támadófal messze legjobbja Kline, a többiek messze lemaradva követik, sorrendben Solder,Wendell,Andrews, mindegyik átlag alatti teljesítménnyel. Különösen Vollmer működése érthetetlen a 7 engedett sack-jével. A centerek pontszámai indokolhatják Stork visszatérését, ő sokkal jobb futásblokkolásban mint Andrews. A jelenlegi legjobb összeállítás futásblokkoláshoz: Vollmer-Mason-Stork-Kline-Cannon
2015. 12. 27. 13:36
DM
After being signed just this week, #Patriots will have RB Steven Jackson active today, source said. Will see if he can fill the Blount role
2015. 12. 27. 14:03
Increay
2015. 12. 27. 15:10
csasziqf
En pici fejlodest varok. Isefa azert is jo hogy jott mert FullBack-kent sokat segithet a futasoknal takaritokent is.

Develin-t is sokat hasznaltuk uttoronek.

Engem nem is ez a szezon izgat mostansag, hanem mar a kovi offseason.

Lewis, White marad velemenyem szerint. De Bolden es Blount menni fog ugy erzem. Blount nem hozta azt amit 2014 vegen. Bolden meg feleslegesse fog valni es 150e dead money melle 1,1m cap savinget csinalna.

Bar az meg nagyon a tavoli jovo.
2015. 12. 27. 15:42
Whitealert
Iosefa fullback/running back szóval elképzelhető, hogy egyfajta Develin helyettesítésként fog funkcionálni Jackson előtt, aminek örülnék, mert Develin nagyon hiányzik a futásoknál. Kőkemény fickó, iszonyatosan jól blokkol, mondhatni seggre fejel akárkit. :D
Nem tudom elképzelni, hogy a Pats leadná ezt a meccset a Jets-nek, szerintem Gronk is játszani fog és mivel szoros meccs lesz Garoppolo nem lép majd pályára. Remélem elérjük most a hazai pálya előnyét és nem lesz sérülés egyik csapatban sem. Már alig várom! :D
2015. 12. 27. 16:05
Tomk@
A Jets D ellen futni nem könnyű, kíváncsi vagyok a Pats mire fog menni.
2015. 12. 27. 16:13
DM
Mi nagy lenne,ha a Jets Brady.-ből készül fel és a passzaiból,erre pályára lépne Garoppolo és futnánk nah erre tuti nem számolnának :D :D
Hozzászólás a(z) Mi lesz veled futójáték? bejegyzéshez