Menetrend

Mi mindenre jó egy fullback?

2010. 09. 10. 12:32
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Figyelmeztetés: aki nem látta a Saints-Vikings mérkőzést és nem akarja megtudni annak az eredményét, hagyja figyelmen kívül ezt a bejegyzést, és ne kattintson tovább, mert a találkozó végkimenetelét befolyásoló játék rövid elemzése következik.
Visszatérő vita tárgya a fullbackek szerepe egy-egy csapat támadójátékában. Ahogy egyre inkább a „pass first” mentalitás terjed a ligában, sokan kérdőjelezik meg ennek a posztnak a létjogosultságát az 53-as keretben, mert azon kevés alkalommal, amikor valóban szükség van rájuk, egy csere támadó falember is be tud ugorni, és blokkol a futó előtt a rövidyardos helyzetekben. A Patriots szurkolóknak is ismerős lehet a helyzet, a tavalyi év során sokszor láttuk megakadni a támadást az ellenfél 20 yardosán belül, amikor nem sikerült azt a nagyon fontos utolsó yardot megtenni a kényszer szülte fullback mögött, vagy még ilyen helyzetben is az irányító kapta a feladatot, hogy shotgunból oldja meg a helyzetet. A csütörtök éjszakai Saints-Vikings meccs negyedik negyedében a hazaiak számára akár győzelemmel felérő 1st down kapujában állnak. Alig több mint négy perc a hátralévő idő, és a saját 22 yardos vonalról néznek szembe a harmadik és eggyel. 1. A felállás sokatmondó: két tight end a baloldalon, a futó előtt fullback, régi ismerősünk, #44 Heath Evans, egyetlen elkapó a slotban jobbra. 2. A snap után „play action” vagyis az irányító csak eljátssza, hogy átadta a labdát a futónak. A védelem már a futásra készülve támadja a LOS-t, illetve lép vissza a két tight enddel, és a slot elkapóval a zónába az esetleges passz ellen. 3. A védők későn reagálják le, hogy a fullback ezúttal nem blokkolni indult balra, ugyanis passzjáték van, és nincs felesleges ember a fullbackre. A két hátsó kamerás képen jól látszik balszélén a cornerback helyzete, ahogy játékon kívülre kerül, amint a fullback elfutott mellette. Az irányító könnyű passzal találja meg Evanst, aki magányos álldogált a 1st down vonalon. Tökéletesen kivitelezett játék, ami nehezen valósítható meg, ha egy falember látja el a fullback feladatait, ha pedig fullback léptékkel számolva egy pehelysúlyú futó veszi át ezt a szerepkört, mindjárt nem jelent akkora fenyegetettséget a futójáték, mert nem hivatásos blokkoló fogja törni az utat.

Hozzászólások

2010. 09. 11. 06:30
Neo
Ez a játék nekem is feltűnt, hogy nagyon könnyedén megoldották és trükkösen is. De az egész mérkőzés alatt is azt éreztem, hogy a Saints könnyebben szerzett first down-okat, míg Favre-nak nem nagyon volt épkézláb elkapója miután Peterson éppenséggel nem haladt sokat. Berriannak össze kellene kapnia kicsit magát. Sajnáltam Brett apót, hogy nem sikerült neki a revans, szurkoltam neki, szimpatikus, de nem tűnik acélosnak ez az elkapóbrigád Rice nélkül.
2010. 09. 11. 06:40
Neo
"Did anybody see that joy in his eyes on Thursday night? Favre sure looked like he would have rather been on a porch in Mississippi on Thursday night, instead of floundering against the Saints. You could almost see Jared Allen saying to himself, “I flew down to Mississippi to bring you back for this?” " - Adam Rank

Ez eléggé érdekes, amit Adam Rank írt a mérkőzés után a fantasy blogba. Röviden (aki nem érti) Favre szívesebben lett volna a háza verandáján, mint a pályán. Legalábbis így tűnt a mérkőzés alatt. És hogy Jared Allen azt mondta neki, hogy Ezért repültem le érted Mississippi-be? (!!!)

Mindenesetre (megint) vissza kell rázódnia Brett apónak.
2010. 09. 11. 09:34
temp
mi mondjuk elég ritkán használtuk Evanst passz elkapásra. Top évében 10 passzt kapott, utána 4-et és 3-at, szóval nálunk egy FB szerintem nem egért hiányzik, sokkal inkább a futás blokkolás terén.
2010. 09. 11. 10:38
Sinisa
Arról nem is beszélve, hogy Evans Thomas futott TD-jénél is kiosztott egy "key-block"-ot.
Hozzászólás a(z) Mi mindenre jó egy fullback? bejegyzéshez