Menetrend

Mielőtt Patrióták lettek volna

2013. 01. 18. 09:12
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

Az AFC döntőre készülve, az egyre fokozódó izgalomban talán nem árt, ha egy kicsit visszatekintünk a múltba, és elmosolyodunk egy-egy fotót látva, és visszaemlékezést olvasva néhány középiskolás srácrólA szurkolók többsége bizonyára tudja, hogy kedvenc Patriótája melyik egyetemi (főiskolai) csapatban játszott korábban, de tudják-e vajon azt is, hogy a kedvencek közül ki, melyik középiskola focicsapatában játszott? A boston.com munkatársai utána jártak ennek, és felkerestek néhány személyt, akik a középiskolás időkben ismerték a játékosokat, hogy bocsássanak rendelkezésükre néhány korabeli fotót, és némi információt arról, hogy milyenek is voltak ők akkoriban. Nézzük hát, milyen volt néhány játékos, mielőtt Patrióta lett volna.


Dont'a Hightower
(Fotók: Marshall County High School / Marshall County Tribune)
Középiskola: Marshall County High School, Lewisburg, Tennessee.

A Patriots újonca, Hightower igazi hősnek számít szülővárosában, a Tennessee állambeli Lewisburgban, ahol a Marshall County High School csapatában jeleskedett.

Mielőtt felvételt nyert volna az Alabamai Egyetemre (miután nem élt a Tennessee-i Egyetem ajánlatával), linebackerként ő volt a Marshall County Tigers csapatának vezére. De emellett egy mindenki által nagyon kedvelt, józan gondolkodású, a "földön járó" srácként emlékeznek rá.

"Dont'a egy olyan gyerek volt, aki mindenkivel jól kijött." - mondta középiskolai edzője, Aaron Pitts. "Mivel ő volt a "nagyfiú" a suliban, Dont'a szinte mindig a figyelem középpontjában volt. Mindenki rajongott érte."

Danny Woodhead
(Fotó: North Platte High School)
Középiskola: North Platte High School, Nebraska.

A Patriots futója, Danny Woodhead tehetségét már elég korán felismerték a Nebraska állambeli North Platte középiskolájában. Bob McFarland volt az egyik segédedzője, aki a Nebraska egyetemi csapatában játszott, és defensive backként nemzeti bajnokságot nyert 1970-ben, és aki együtt játszott a későbbi Heisman trophy győztessel, Johnny Rodgers-szel. Szerinte Woodhead jobb sportoló volt, mint Rodgers.

"[Danny Woodhead] talán a legjobb srác, akit valaha ismertem." - mondta McFarland, aki a család közeli barátja, és nemcsak Woodheadet, hanem már annak édesapját is edzette. "Szerény, alázatos, nem is találhatunk rá jobb jelzőket. Az ideális amerikai gyerek mintaképe. Versenyző típus volt. A bátyja, Ben is jó sportoló volt, és nagyon jó példát mutatott neki."

Woodhead, aki (lábujjhegyre állva) 173 cm magas, erősebbnek bizonyult, mint Rodgers.

"Johhny és Danny is kivételes mozgékonysággal, gyorsasággal és irányváltási képességgel rendelkezett, de Danny volt az erőteljesebb." - mondta McFarland.

Ryan Wendell
(Fotó: Diamond Bar High School)
Középiskola: Diamond Bar High School, Pomona, California.

Wendell - lineman létére - elég nehéz utat választott az NFL-be jutáshoz. Ellentétben a sok nagydarab, megfelelő mérettel rendelkező játékossal, ő fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megfelelő izomtömegre tegyen szert annak érdekében, hogy ösztöndíjjal bekerülhessen az egyetemre.

"Emlékszem, mikor néha visszajöttem a suliba kondizni, sokszor láttam, hogy azt a hatalmas guruló italhűtőt vonszolja körbe-körbe. - mondta Ryan Maine, az egykori csapattárs, és a ponomai Diamond Bar High School jelenlegi edzője. "Az összes kaját és italt belepakolta. Próbált minél jobban megerősödni, hogy bekerülhessen a Fresno State-re. Bármit is csinált, azt mindig teljes erőbedobással csinálta."

Maine hozzátette: "Mindig nagyon fegyelmezett volt, ennek is köszönhető, hogy olyan jó munkát végez ott a Patriots-nál Bill Belichick kezei alatt."

Stevan Ridley
(Fotó: Natchez Democrat)
Középiskola: Trinity Episcopal Day School, Natchez, Mississippi.

Ridley egy kis középiskolába járt, a Mississippi állambeli Natchezben, ahol korántsem volt annyira különc, mint azt egyébként a jelenlegi 'Onesies' [rugdalózó - a szerk.] öltözéke sugallná.  A Trinity Episcopal Day School tanulója volt, amely összesen 260 diákkal rendelkezik.

"Ez az Onesies dolog nekem új" - mondta Josh Loy football edző, aki segédedzőként dolgozott, amikor Ridley a Trinity-be járt. "Olyan gyerek volt, aki mindig keményen dolgozott. Elképesztő volt. Talán a legjobb, aki hozzánk járt valaha. Hosszú idő óta ő a leghíresebb öregdiákunk. Nem mondanám, hogy visszahúzódó gyerek volt. Nagyon kedvelték. Hatalmas figura volt, ugyanolyan, mint amilyen most is. Személyisége az iskola falain, és Natchez határain is túlnőtt."

Rob Ninkovich
(Fotó: Lincoln-Way Central High School)
Középiskola: Lincoln-Way Central High School, New Lenox, Illinois.

"Visszatekintve a középiskolai évekre, ő mindig a legjobb akart lenni." - mondta Steve Provis, aki Ninkovich pozíciós edzője volt a középiskolában. "Ő volt a legelső aki megjelent az edzésen, és ő is ment el utolsónak. Nagyon nagyra becsülték. Amikor sikert ért el, az érdemet mindig a többieknek tulajdonította. Számára a lehető legjobb hely, ahol most van. Úgy érzem, ő és Bill Belichick, együtt igazán remek munkát végeznek."

Hogy el tudták-e képzelni kezdőként a Super Bowlon?

"Vicces, bár mindig kitűnő teljesítményt nyújtott, de nem gondoltuk volna, hogy többre viszi az egyetemi football első divízójánál. De megragadta a lehetőséget, és élt vele."

Stephen Gostkowski
(Fotó: Madison Central High School)
Középiskola: Madison Central High School, Mississippi.

Gostkowski több sportágban is kiemelkedett Madisonban, négy alkalommal kapott elismerést football és soccer [európai foci - a szerk.] sportágakban, háromszor pedig baseballban. Inkább a dobó képességei miatt volt ismert - baseball ösztöndíjjal Memphisben tanult tovább. És más néven is ismerték.

"Itt mindenki 'Beav'-ként ismerte" - mondta egy madisoni tanár, Lou Callum. Már csak Stephen volt, amikor híressé vált, de micsoda remek gyerek volt. Mindannyian büszkék vagyunk, hogy ide járt."

Nate Solder
(Fotó: Buena Vista High)
Középiskola: Buena Vista High, Buena Vista, Colorado.

"Az mondanám, hogy ami megkülönböztette őt a többi sráctól, az nem volt más, mint az alázatossága, és a szorgalma." - mondta Bob Marken edző.

Marken elmondta, hogy Solder defensive end, és tight end posztokon kezdett játszani, de középső linebacker posztra váltott a harmadik és negyedik évében "szóval az egyetemi csapatok nem menekülhettek meg tőle". Utolsó középiskolás évében beválasztották az állami válogatott első csapatába, és csapata vereséget szenvedett a 2A osztályos középiskolai csapatok döntőjében. Solder emellett kosárlabdázott és baseballozott is.

Kyle Arrington
(Fotó: Gwynn Park High School)
Középiskola: Gwynn Park High School, Brandywine, Maryland.

Arrington három sportágban is jeleskedett a Gwynn Parkban, ahová a jelenlegi NFL játékosok közül Phil Taylor (Browns) és Roc Carmichael (Texans) is járt.

"Számomra nem meglepő, hogy Kyle-nak sikerült" - mondta Danny Hayes edző. "Keményen dolgozik, mindene a football, és egyre csak jobb és jobb lesz."

Patrick Chung
(Fotó: Petra Chung)
Középiskola: Rancho Cucamonga High School, California.

Chung gyermekkora kezdetén Jamaikán élt, és csak későn ismerkedett meg a footballal, de hamar elsajátította a játékot, és már 12 évesen a középiskola elsőéves csapatának tagja volt.

"Nem is fogtuk fel, hogy mennyire fiatal" - mondta Chris Vanduin, aki Chung edzője volt Ranchoban. "Soha, semmitől nem hátrált meg, pedig a súlyát tekintve mindig hátrányban volt. Akkoriban a gyorsaságát használta. Nem hiszem, hogy úgy bántunk volna vele, mint egy 12 évessel."

Devin McCourty
(Fotó: St. Joseph Regional)
Középiskola: St. Joseph Regional High School, Montvale, New Jersey.

Devin, és ikertestvére, Jason is tehetséges football játékosok voltak a középiskolában, de Jason volt az, akit 'hype-oltak'.

"[Jason] volt a kezdő futó a csapatunkban" - mondta Tony Karcich középiskolai edző. "Átlagban 12 yardot hozott futásonként."

Mint Kracich elmondta, utolsó évében egy izomszakadás miatt Devin átkerült a cornerback posztra, emiatt némileg kikerült a reflektorfényből. Amikor Greg Sciano, a Rutgers akkori edzője bejelentkezett Jason miatt, megmutatták neki Devint is. Történetesen Scianonak is iker fiai vannak. Jason elutasította a Boston College ajánlatát, csak hogy ikertestvérével maradhasson [a Rutgers csapatában - a szerk.].

Logan Mankins
(Fotó: Mariposa High School)
Középiskola: Mariposa High School, Catheys Valley, California.

Mankins iskolai évkönyben található fotóján a "Lo-Lo" becenév mellett az is olvasható, hogy a középiskola utáni tervei elég egyszerűek voltak.

"Főiskolára menni, és footballozni. Elvégezni a főiskolát, majd visszajönni Mariposába, és fát vágni Justinnal, Timmel és Clinttel. Ha kivágtuk az összes fát, Johnny Mize-val rodeó sztárok leszünk."

Matthew Slater
(Fotó: Servite High School)
Középiskola: Servite High School, Anaheim, California.

Slater, akit a speciális csapatrész tagjaként az egymást követő második évben is beválasztottak a Pro Bowlba, NFL-beli játékostársával, Ryan Kallival (Carolina Panthers) együtt járt a Servite High-ba. Olyan személyiség volt, aki két lábbal áll a földön, mondta róla középiskolai edzője, Larry Toner.

"Ha megkérdezték volna tőle, mi szeretne lenni, azt válaszolta volna: lelkipásztor."

Slater a középiskolában soha nem játszott a védelemben, amelybe volt alkalma belekóstolni az elmúlt szezonban, pedig meg voltak az adottságai.

"Nem volt egy félénk gyerek. Igazán gyorsan mozgott, és nagyon jó lábai voltak." - mondta Toner. "Igyekeztünk a srácainkat végig ugyanabban a csapatrészben játszatni. És előfordult, hogy hibáztunk."

Aaron Hernandez 
(Fotó: Bristol Central High)
Középiskola: Bristol Central High, Bristol, Connecticut. 

"Micsoda remek srác, remek család" - mondta Bob DeSantis, a Bristol sport koordinátora, aki 40 éven át dolgozott az iskolában, és edzette az egész Hernandez klánt. "Micsoda felemelő érzés, olyasalakit látni játszani a TV-ben akit ismerünk, különösen akkor, ha kisfiú kora óta tart az ismeretség."  

Vince Wilfork 
(Fotó: Santaluces Community High)
Középiskola: Santaluces Community High, Lantana, Florida. 

Wilfork 75-ös mezszáma volt 2008-ban az első, amit valaha visszavonultattak egykori középiskolájában. Wilfork egyébként running back és kick returner posztokon is játszott a középiskolában. Az 1999-es szezont követően beválasztották az USA Today All-American válogatpottjának második csapatába, és "track and field letter" elismerést kapott középiskolai sport teljesítményéért ["varsity letter" - az iskola kezdőbetűiből alkotott, jellemzően az iskola egyen-dszekijére felvarrható kitüntetés- a szerk.] A Patriots.com  életrajzi adatai szerint súlylökésben Wilfork tartja a floridai középiskolai rekordot. 

Wes Welker  
(Fotó: Heritage Hall)
Középiskola: Heritage Hall, Oklahoma City, Oklahoma. 

Mielőtt Welker elkezdett volna sportot űzni a bajuszviseletből, egy egész jólfésült srác volt Oklahoma Cityből. És mielőtt az NFL  elit elkapója lett volna, a Sooner State [Oklahoma állam beceneve a „sooners”, azaz a sietősen földet foglalni vágyó telepesek után – a szerk.] elit futója volt, végzősként több „Év Játékosa” díjat is besöpört Oklahomában. Összesen 80 touchdownt ért el, 53-at futásból, 27-et elkapásból.

Bill Belichick
(Fotó: Phillips Academy)
Középiskola: Phillips Academy, Andover, Massachusetts

„Soha nem tudtam, hogy kit kellene blokkolnom” – mondta Stratus Falangus, Belichick egykori csapattársa a Phillips-en. „Mindig Billt kérdeztem, és és ő mindig megmondta,  ’ott, azt a srácot blokkold’. Mindig tudta, hogy kinek mi a dolga.” [A Phillips Academy honlapja szerint Belichick center poszton játszott a középiskolában – a szerk.]

Rob Gronkowski
(Fotó: Diane Gronkowski)
Középiskola: Woodland Hills High School, Pennsylvania.

„Komolyan mondom, imádta a fájdalmat” – mondta az édesapja. „Nem számított, hogy milyen keményen ütik a fivérei – és volt néhány brutális ütés – felállt, és folytatta. Amióta megtanult járni, nem fél semmitől.”

Tom Brady
(Fotó: Junipero Serra High School)
Középiskola: Junipero Serra High School, San Mateo, California.

Tom Brady három sportágban is sztárnak számított a középiskolában, footballban, kosárlabdában és baseballban. 1995-ben a Montreal Expos csapata [egykori Major League Baseball csapat – a szerk.] draftolta a 18. körben, mint elkapót. 2003-ban – Barry Bondshoz [híres MLB játékos – a szerk.], és Lynn Swannhoz [a Steelers egykori játékosa, az első WR, aki Super Bowl MVP lett 1976-ban, Pro Football Hall of Fame tag – a szerk.] csatlakozva – bekerült a Junipero Serra hírességeinek csarnokába.

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2013. 01. 18. 11:22
Croaker
BB megijesztett :) Kicsit MeatLoafra hasonlít :D
2013. 01. 18. 11:36
Manitu
A zsenik mind őrültek :)
2013. 01. 18. 11:44
Neo
Köszönjük! Remek cikk!

Nekem Slater lelki pásztorkodása tetszett..vicces, hogy egy pap fut a labdával, ugyanakkor ő a spec. team vezére/pásztora :)
2013. 01. 18. 12:02
DM
Ez remek cikk :D :D :D

Mondjuk az elég érdekes,hogy sokan 49ers-Ravens Super Bowlt várnak megy most kint egy szavazás az nfl.com.-on én a 10 %.-ba tartozom majd megtudjátok mire szavaztam :D :D :D

GO PATS!!!!!!!!!
2013. 01. 18. 12:48
Ja, Amerikában nagyon sokan várják a hollywoodi katarzist, hogy Ray Lewis 120%-ban megdicsőülve, visszatérve a sérülésből, amiből a természet törvényei szerint nem lehet, véghezvigye a lehetetlent, és az utolsó másodpercben sack-elje Kaepernicket 4th and inches szituban a gólvonalnál (de lehet, hogy egy end zone INT is megteszi), "egyes egyedül" megnyerve ezzel a Super Bowlt ;)
2013. 01. 18. 12:53
DM
de jelenleg még mi is illetve az Atlanta is itt van és szeretnénk mi is Super Bowl.-t játszani és fogunk is :D :D
2013. 01. 18. 15:17
lupus
Vasarnap,ize hetfon az egyik szemem sirni,a masik orulni fog. Tortenjen barmi. En most ugyanannyira szurkolok Lewis (vegso) gyozelmenek!
2013. 01. 19. 01:54
nosbiglem
Uff, énis az Atlantát szeretném ellenfélnek! :)
2013. 01. 18. 14:01
Hát hatalams vigyor :)
Nagyon jó lett a cikk. Köszi.

Slater - lelkipásztor :)
Wilfork - mint futó és returner (ezért mozog olyan ügyesen) :)
BB - hirtelen nem jöttem rá ki ö :)

de a top nekem MAnkins: "suli után majd fát végunk, meg rodeózunk" :)

Remek-remek :D
2013. 01. 18. 14:21
DM
Solder ----->ifjúkori Vilmos Herceg :D
Mankins -----> Házasodna a gazda :D
Wes ------>Chris O'Donnell alias Robin a Batmanból :D :D
remélem nem volta sértő csak próbálatm kicsit oldani a feszkót a mérkőzés előtt én így látom őket :D :D :D
2013. 01. 18. 15:19
lupus
Viccelsz?! Amint olvastam beugrott a kep,hogy a super bowlon Vince a returner...
2013. 01. 18. 14:06
max350
Nagyon jó cikk, nagyon tetszik! Ha felteszünk a táblára 40+ pontot (képesek vagyunk rá!!!) akkor nem lehet gond a Postások ellen!!!
2013. 01. 18. 14:31
Postások :) Ez jó!
2013. 01. 18. 15:25
amaru17
Wendell-ről hiányolom a bajuszt! :D
2013. 01. 18. 16:32
Whitealert
Egyetlen Tom Bradynk miért csak a 6. körben lett draftolva, ha a középsuliban ekkora sztár volt? Esetleg az egyetemen gyakran volt sérült vagy nem ment neki annyira a szekér?
2013. 01. 18. 18:54
_bb
http://patriots.hu/a-brady-6-os

A sajnálatos ömlesztett jellegű forma az oldal "megújulásának" / átköltözésének eredménye.
2013. 01. 18. 18:59
_bb
Egyébként röviden a válasz: Brady a Michigan Wolverines-hez érkezve csupán a 7. számú irányítóként kezdte, onnan küzdötte fel magát kezdő posztig viszonylag gyorsan, azonban mire ez megtörtént igazoltak mellé egy "feltörekvő csillagot", Drew Hansont, és inkább őt akarta erőltetni az edzői gárda, bár Brady alapvetően jobban játszott, több meccsen is csereként beállva fordított. Aztán a combine-on sem mutatott sok fényeset, nem volt elég atletikus, lassú is volt, a legtöbb nfl edzőt gyanakvással tölthette el az is, hogy a saját középiskolai csapatának edzői sem tették meg megkérdőjelezhetetlen kezdőnek.
2013. 01. 18. 19:55
_bb
...bocs, nem középiskolai, hanem egyetemi.
2013. 01. 18. 22:44
Whitealert
Hozzászólás a(z) Mielőtt Patrióták lettek volna bejegyzéshez