Menetrend

Miért gondolom, hogy Tom Brady a G.O.A.T.?

2018. 02. 20. 08:00
Szerző: Tzimisce
Kategória: Cikkek, Elemzés
Előre bocsájtom, hogy egy szubjektív cikk következik, bár úgy gondolom, hogy ezen az oldalon remekül el fog férni. A történet kb. 2 héttel ezelőtt kezdődött, egy hater FB bejegyzésével ahol azt taglalta, hogy TB miért is nem a GOAT (Greatest of All Time). Úgy gondoltam, hogy itt leírom az én véleményem, hogy miért nincs igaza:

Az első legfontosabb (és véleményem szerint legnehezebb) kérdés talán az, hogy mi alapján ítéljük oda ezt a díjat az NFL-ben.
Az NFL 1920-ban alakult, a mai nevét 1922-ben nyerte el, ez alatt a közel 100 év alatt számos kíváló játékos fordult meg benne. Másképp nézett ki a játék az évtizedek során, régen a futójáték dominált, és igazán csak az utóbbi 20-30 évben lett ennyire domináns a passzjáték, vagyis egy régi futó, mint pl. a Brownsos Jim Brown más megítélés alá esik, mint pl. egy Adrian Peterson vagy Frank Gore, csak hogy a modern idők nagyjairól beszéljek. 
Számos mutatót elő lehet venni, hogy a legnagyobb játékost mérjük. Legtöbb győzelem, legtöbb rájátszás győzelem, legtöbb bajnoki győzelem (hiszen SB csak 52 éve van), legtöbb MVP díj és még sorolhatnék egy párat. Pozíciósan nézve az irányítókat, akik a leginkább felelősek a csapat eredményességéért, további statisztikákat lehet elemezni: Legtöbb passzolt yard, legtöbb passzolt TD, vagy ugyanezek a rájátszásban, overall passer rating, passzpontosság, és számos egyéb mutató (köztük a GWD és a W/L arány). És akkor még nem beszéltem a nagy újítókról, mint pl a Gogolak fivérek, akik újfajta rúgótechnikát hoztak a játékba. Én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki megkapja a valaha volt legjobb játékosnak szóló díjat, mindben (vagy majdnem mindenben) kiemelkedőnek kell lennie.

Kezdjük a győzelmekkel: Tudomásom szerint Adam Vinatierinek van a legtöbb, 225 győzelme, az alapszakaszban szintén ő vezet 205 győzelemmel az aktív játékosok közül, a legtöbb alapszakasz győzelme George Blanda-nak van, 209-el. Mivel a Colts nem hasít mostanában olyan jól, Brady 196 alapszakasz győzelmével még fel is zárkózhat, de amíg Vinatieri nem vonul vissza, nehéz dolga lesz itt az élre törni. De itt is az élen lohol, ráadásul a rájátszással együtt ez már 223, ami mindenképpen az első helyre repítheti a 2018-as szezonban. Érdekességképpen Jerry Rice-nak 201 alapszakasz győzelme van.

Super Bowl győzelmek: Bradynek 5 van, ezt kizárólag Charles Haley, a legendás pass rusher tudja hozni játékosként, ő a San Franciscoval nyert 2-t, majd a Dallassal 3-at, több senkinek nincs.

Konferenciagyőzelmek: Bradynek 8 van, 3 olyan csapat van a New Englanden kívül, akiknek egyáltalán összejött ennyi a SB érában, a Denver, a Pittsburgh és a Dallas, több senkinek nincs, és ez is hosszú évtizedek alatt jött össze.

Rájátszás győzelem/vereség mutató: 27-10. Ez egyedülálló eredmény, legközelebb Vinatieri 20-10-es és Joe Montana 16-7-es rekordja van hozzá talán. Jerry Rice 17-12-t, Peyton Manning 14-13-at, Brett Favre 13-11-et produkált.

Alapszakasz MVP címek: Peyton Manning ebben verhetetlen, 5 díja van. Bradynek 3, akárcsak Jim Brownnak, Johnny Unitasnak, vagy Brett Favrenak. Viszont Brady volt az első, aki egyhangúlag kapta meg a díjat, még 2010-ben. Érdekesség, hogy 2007-ben is 49 szavazatot kapott Brett Favre egy szavazata mellett.

SuperBowl MVP: Tom Brady tavaly óta négyszeres birtokosa a címnek, Joe Montana háromszoros SB MVP. 2 van Bart Starrnak, Terry Bradshawnak és Eli Manningnak.

Győzelmi arány, alapszakasz és rájátszás: Itt csak QB-kre találtam statisztikát, így lehet, hogy páran kimaradtak, elnézést:
Otto Graham az első, aki a Cleveland irányítója volt az ötvenes évek első felében .788 (61/16/1), a második TB .744-el (223/65), a harmadik Daryle Lamonica, aki a Buffalobeli 4 győzelme után az Oaklanddel ért el sikereket 67-től 74-ig: .753 (70/21/6)
Roger Staubach a Dallassal .733-ig jutott és csak ezután jön Joe Montana .711-e. Peyton Manninggel zárom a sort: .685 (200/92)

Ezek után nézzük a QB versenyt.

Passzolt yardok, alapszakasz: Peyton Manning 71940 yarddal az első, bár az utolsó évében már érezhetően csak a rekordhajszolás volt a cél, Osweiler sokkal jobban játszott a Kubiak féle Denverben 2015-ben. A második a Vasember, Brett Favre, 71838 yarddal. A harmadik a leendő rekorder, Drew Brees 70445 yarddal, szerintem jövőre kényelmesen át fogja venni az első helyet, hisz alig 1500 yard hiányzik neki. Brady a negyedik 66159 yarddal. Van esély rá, hogy beérjen a második helyre, de ehhez nem lesz elég a 2018-as szezon. Joe Montana mindössze a 18-ik 40551 yarddal, a 80-as és 90-es évek passzfenoménja, a Miami legendája Dan Marino már csak az ötödik 61361 yarddal.

Passzolt yardok, rájátszás: Mint azt hallottátok, az 52-ik SB-n Brady meghaladta a 10000 rájátszás passzolt yardot, 10226 van neki. A második Peyton Manning (7339), a harmadik Brett Favre (5855), a negyedik Joe Montana (5772). Mint látható, messze mindenki előtt van. Ben Roethlisberger jelenleg az ötödik 5256-al, Ő még feljöhet akár egy jó meccsel is a harmadik helyre, de nem hiszem, hogy bárki meg fogja szorongatni a közeljövőben Bradyt.

Passzolt TD-k, alapszakasz: Peyton Manning az első 539-el. (Az egy szezonon belüli legtöbb is az övé 55-el, a híres-hírhedt 2013-as szezonban hozta össze, ahol 43-8-ra kaptak ki a SuperBowlon.) A második Brett Favre, 508-al. Tavaly a 4 meccses eltiltás miatt Brady lemaradt Drew Breestől, de idén, ahogy Saints támadójátéka kétoldalúvá vált, ledolgozta a lemaradását, holtversenyben állnak 488 TD-vel a harmadik helyen. Dan Marino az ötödik 420-al, aztán hosszú szünet következik, 342-vel Philip Rivers és Fran Tarkenton van a hatodik helyen. Joe Montana a 16-ik 273-al. Az aktív irányítók közül elöl van még Eli Manning (339), Ben Roethlisberger (329) és Aaron Rodgers (313) rendre a nyolcadik, kilencedik és tizedik helyen.

Passzolt TD-k, rájátszás: Természetesen a 10000 passzolt yard mellett Brady a passzolt TD-ket is vezeti, 71-el! Joe Montana a második 45-el, Brett Favre a harmadik 44-el, Peyton Manning a negyedik 40-el, Aaron Rodgers pedig az ötödik 36-al. Marino 32-je csak a hatodik helyre elég, Roethlisbergert kell még megemlítenem, aki 30-al holtversenyben a nyolcadik, illetve Breest, aki 29-el a tizedik.

Passer rating: Aaron Rodgers az első, 103,8-as mutatóval, Russell Wilson a második 98,8-al, Brady a harmadik 97,6-al. Érdekességképp Romo a negyedik 97,1-el, Brees 96,7-al hatodik, Peyton Manning 96,5-el hetedik, Montana 92,3-al mindössze a 13-ik.

Passzpontosság: Drew Brees az első, hihetetlen 66,9%-os mutatóval, a második némi meglepetésre a Brady 6 első szereplője, Chad Pennington, 66%-al. Peyton Manning Tony Romoval holtversenyben az ötödik, 65,3%-al, Aaron Rodgers a hetedik 65,1%-al. Brady "csak" a 13-ik, 63,9-el (Matt Schaubbal holtversenyben), Montana a 15-ik, 63,2%-al.

Game Winning Drive-ok: Peyton Manning 56-al első, Tom Brady 53-al második, Dan Marino 51-el harmadik. Az aktív QB-k közül Breesnek 44, Roethlisbergernek 43, Eli Manningnek 40 GWD-je van. Joe Montananak mindössze 33.

Jól láthatóan 2 név jelenik meg ezekben a statisztikákban rendszeresen előkelő helyeken, akik Brady kihívói lehetnek, ha kizárólag a QB-kat nézzük. Joe Montana, aki 4 SB-be jutott be, és mindet meg is nyerte, illetve Brady kortárs riválisa Peyton Manning. Nos bár Montana remek játékos volt, igazi clutch player, de Brady azóta már a legtöbb rekordját megdöntötte, köztük a gyűrűk és az SB MVP címek számát is (mégha ez utóbbi nem is bír akkora jelentőséggel véleményem szerint). Peyton Manning pedig az eredményei alapján inkább alapszakasz GOAT-nak tekinteném, mert bár ott jobb számokat mutatott, mint Brady, ahol igazán számít, a rájátszásban, többször elbukott, szám szerint 13-szor, 14 győzelem mellett, mindössze 4 SB szerepléssel, amiből 2-t tudott csak megnyerni.


Kiegészítések:

Edzők: Brady főedzője végig a karrierje során az NFL egyik valaha volt legjobb edzője, Bill Belichik volt. Joe Montana esetében sokan elfelejtik azonban, hogy a szintén legendás Bill Walsh, a West Coast offense feltalálója volt az ő edzője, így szerintem ettől a különbségtől eltekinthetünk. Manning esetében már érdekesebb a kérdés, hiszen Jim Mora, Tony Dungy és Jim Caldwell is volt az edzője Indianapolisban, majd John Fox és az utolsó évében Gary Kubiak Denverben. Ez valóban nagyobb kihívást jelentett Manningnek, ugyanakkor ők sem tekinthetőek kifejezetten rossz edzőknek.

Csalás: A másik dolog, amit említeni szoktak, hogy Brady csalással lett bajnok több alkalommal is. Nos az oldal látogatóinak nem nagyon kell bemutatnom ennek az érvnek a nonszensz jellegét, de röviden szót ejtenék róluk. A 2001-es szezon rájátszásában az Oakland elleni divisional round meccsen volt egy vitatott eset, ez volt az a bizonyos Tuck rule ítélet. Tudjuk mi történt, csak némi adalék. Brady utólag azt nyilatkozta, hogy Ő azt hitte el fogják venni a labdát tőlük, végül nem tették, de ettől függetlenül még el kellett jutni a FG távolságra, ahogy később a döntőben is. A tuck rule a Patriotsnak is borsot tört az orra alá abban szezonban, így végre kivételesen örülhettünk az ítéletnek, nem is beszélve arról, hogy egy ominózus 1976-os Wild Card meccsen, egy hasonló méretű téves ítélet született, ahol egy azóta is erősen vitatott Roughing the passer büntetést ítéltek a NE ellen 3 és hosszúra, ezért a csapat kikapott, és az Oakland végül SB-t nyert. A 2007-es Spygate is egy túlbüntetés volt. Tudni kell, hogy a 2006-os évig legális volt a védőkoordinátorok jelzéseit filmezni és felhasználni, sőt utána is, azonban bizonyos helyekről már tiltották, és ezzel bukott meg a Patriots. (Azóta már sisakrádiója van a védők egyik játékosának) A patriotsot elég komolyan megbüntették, a pénzbüntetés mellett az első körös választásukat is elvették. Végül pedig a Deflategate, ahol bár a körülmények gyanúsak voltak, de semmi bizonyítékot nem találtak arra, hogy valóban leeresztették a labdákat, ettől függetlenül a liga 4 meccsre eltiltotta Bradyt, amit a 2016-os szezon elején ki is ült. Itt is sokan azt érezték, hogy a liga büntetni akarta a csapatot, és nem tudtak már mibe kapaszkodni.

Hozzászólások

2018. 02. 20. 18:53
Huszas71
Köszönjük a cikket, nekem ő a GOAT!
2018. 02. 20. 19:09
dravait
Nincs itt mit beszélni: ő a GOAT. MI EZT TUDJUK ÉS KÉSZ. :) :)

Amúgy meg a rájátszás rekordok azért számítanak duplán szerintem, merthiszen oda el is kell jutni, ami eleve egy jó teljesítmény. 37 rájátszás mérkőzése nincs is senkinek. 8 SB és 5 SB GYŐZELEM nincs senkinek. És itt már nem is érdemes folytatni.
2018. 02. 20. 20:45
anikom
Én a statisztikákkal nem szoktam foglalkozni, Manningnek is tök jó számai vannak, mégse volt olyan sikeres. Gyűrűk tekintetében az se mindegy, milyen csapatot tesznek köré.
Nekem a mentalitás a fontos, ő fejben hihetetlenül erős, ahogy a csapatát vesztes helyzetben is vezeti, igazi vezéregyéniség, akiben a többiek bíznak, nekem ezért GOAT.
2018. 02. 20. 21:04
Krisz1375
Senki se felejtse el,hogy Payton a Coltsnál töltött idő alatt a meccsei kb.3/4-ét domeban játszotta. A mi Tomunk kb. 1/4-ét. Ha jól tudom akkor a Dome statikai Bradynek jobbak.
2018. 02. 20. 21:16
Jó cikk lett nagyon.
A QB-k között egyrrtelműen ő a valaha volt kegjobb. Hogy ezt a teljes NFL-re kivetítsük, túl kevés nekem az infó. Nem ismerjük a korábbi játékosok saját idejükben mit jelentettek a sportnak illetve később milyen kihatásai lettek. Ezt Bradynél is később fogjuk látni.
Meg nekem ha GOAT , akkor mindig a QB-k jutottak eszembe vele kapcsolatban.
2018. 02. 20. 21:30
zebra
OFF
A Wembley season ticket, mely két meccsre szól vajon megosztható? Ellenőrzik, hogy ugyanazon személy használja, vagy megosztható a két meccs két személy között? Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
2018. 02. 20. 22:23
Kollega
Ezen nincs mit bizonygatni. Melyik játékos hagyott volna nagyobb nyomot a ligában, mint az, akinek hoszú pályafutása során egyetlen egy olyan szezonja van, amikor nem tudta elvinni a csapatát a rájátszásba. És, ennyi.
2018. 02. 20. 23:23
kitalaltnev
Köszi a cikkért, érdekes volt olvasni a kapcsolódó statisztikákat. A Pats, BRADY , Belichick és a franchise kapcsán mindig az is az eszünkbe kell jusson, h. milyen szerencsések vagyok, h. mindezt végig követhetjük. GOAT persze, személy szerint azért, mert nekem ő és a mindenkori csapat adja a legtöbb sporthoz kapcsolódó örömet a szurkolói életemben. S a csapat vezére pedig ő a mindenkori játékával, a game winning drive diadalaival.
2018. 02. 21. 02:50
iceman
Szerintem azt mindig is vitatni fogják elég sokan (pláne a hater-ek), hogy Brady a valaha volt legjobb irányító. Egyszerűen azért, mert mindig előállíthatók olyan mutatók, statisztikák, megközelítések, amelyek más-más játékosokat hoznak ki a "legjobbnak" az adott szempont szerint. Szerintem azt azért ki lehet mondani, hogy az all time TOP 5 irányító személye meghatározható, amelyen belül más-más viszonyítási alapok más-más sorrendet eredményeznek. Szerintem a GOAT meghatározásánál alapvetően az eredményességre kell fókuszálni, mert az alapján objektív sorrend állítható fel a játékosok között. Vagyis nem azt mondjuk ki, hogy a GOAT az all time legjobb játékost jelenti, hanem a legeredményesebbet. Az eredményesség tekintetében elég négy mutatót kiemelni az alábbi sorrendben, hogy objektív rangsort kapjunk: SB győzelmek száma,konferenciagyőzelmek száma,rájátszás győzelmek száma, alapszakasz győzelmek száma. A legeredményesebb játékos pedig ezek alapján egyértelműen TB12-es (mind a posztján, mind posztoktól függetlenül), erről értelmetlen is bármilyen vitába bocsátkozni.
2018. 02. 21. 05:26
Oscar
Teljesen korrekt és pontos az összefoglaló!!!

Igazából csak azok tudhatják , hogy hogyan is alakult ki , akik már az elejétől követték a ligát és a csapatunkat.

Az adatok nem adnak vissza mindent hűen , mert Brady számainál ott volt BB , aki nem mindig engedte , hogy mindenben első legyen vagy nem volt kellően jó elkapó gárdánk 2005-2006-ban , hogy a számai még jobbak legyenek.
Ami PM-nél és DB-nél fel sem merült sokszor , hogy futó kapjon TD -re lehetőséget , nos mint tudjuk , hogy itt a cél volt a fontos és nem Brady számai!

Egy meccses adatokban is most már kimagasló SB-ban is::))

Amit BB vett el Tőle :
http://www.nfl.com/videos/new-england-patriots/0ap3000000492436/Tom-Brady-throws-6-TDs-vs-Titans-in-2009 igaz már agyon nyert mérkőzés volt , de közel 20 perccel a vége előtt lehozták ás így nem lett meg az egy mérkőzésen dobott TD 7-es , ami 3 másik QB-nak van és a 8 , ami egy embernek van.

Bevallom aznap amikor a kazettám pörgött és nézetem akkor bizony sajnáltam , hogy azon a havas meccsen nem kapja meg legalább 7 vagy a 8 TD lehetőségét.

Ehhez kapcsolódó , hogy PM ÉS DB mérkőzéseinek a többségét fedett csarnokokban játszották , ami azért könnyebbség!

A rájátszásban szinte mindig az 1-2 helyen jutottunk be , így ott is maradt benne pár yard vagy TD::)))

Game Winning Drive-ok esetén pedig azért nincs több , mert nem volt rá szükség , különösen otthon , ha vezettünk a félidőben onnan már utol sem ért az ellenfelünk:::))
Két kedvenced adatom:
Havas mérkőzéseken csak neki van 10 darab győzelme a ligában!!!!

Amikor egy csapat ( teljes 60 perc alatt) több , mint 75%-ban passzol a támadásai során akkor Brady-nek több győzelme van , mint az összes többi QB-nak ::)))

A többi QB-nél 102 meccsből összesen HÁROM (3)győzelem , Brady most 5-nél jár!!!!

Egy sor adat még nem végles , mert még játszik majd 2018.......2019.........2220......szóval a történet folytatódik::))))
2018. 02. 21. 11:08
Gabesz70
Azt a Titans meccset én is nagyon sahjnáltam akkor! Élmény volt nézni! Kb mint a 3 td 52 mp alatti Jets meccset! :)
2018. 02. 21. 08:57
nikos1976
Nekem Ő a GOAT és ő is marad míg élek.
Kivételesen szerencsésnek érzem magam hogy láthatom játszani, ő olyan nekem mint Michael Jordan, a maga nemében tökéletes. Go Pats
2018. 02. 21. 11:07
wolandrules
Clutch az ember, ezért ő a GOAT.
2018. 02. 21. 13:17
Pipicsoki
Érdekel valakit, egy sportscult.org account? Nem tudom hova írhatnám, gondoltam megpróbálom itt!
2018. 02. 21. 13:44
orrrion
Maga Brady is többször elmondta, hogy Montanát és a maiak közül Rodgerset nagyobb képességűnek tartja magánál, amiben egyébként lehet is valami,DE az amit és ahogy elért ebben a sportágban , mindenképpen feljogosítja őt erre a címre.
2018. 02. 21. 13:51
Pat Patriot
Ennek a cikknek a világon semmi értelmét nem láttam, nagyjából évtizedes vita ez (Manning vagy Brady, illetve Brady-e a legnagyobb?), korábban egy rakás hozzászólás volt a témában a különböző oldalakon, fórumokon, nagyjából ugyanezekkel az érvekkel. Semmiféle új dolgot nem tudtam meg a témában. Mindenki ismeri a számokat, hogy kik hol állnak Bradyhez képest, most sikerült ugyanezeket leírni hétszázötvenedszer is.
Nem is tudom, miféle igényt szolgált ez a "cikk". A Patriots-drukkereknek nem kellenek ezek a megerősítések, mert a többségük pontosan tudja, hogy Bradyt hová helyezze el. Kilóg a lóláb, hogy ez a cikk egy kicsit feledtetni akarja az elbukott SB-t, olyan színezete van, hogy tudatosítsa a Pats-táborban: "bár most nem sikerült Bradynek, azért ő a legnagyobb"...
Nyilván a cikkíró összeszedte az legfontosabb statisztikákat, amiket fel lehet lelni, de az óvodások vitája, hogy melyiküknek az apukája a jobb, nagyjából ugyanez a kategória. Hogyan is indult ez a dolog? Hogy valaki azt találta írni valami fórumon, hogy nem Brady a legnagyobb... Nem tudom, mit írhatott (ha nem Brady, akkor melyik játékos), de gondolom, nem Bortlest vagy Grossmannt jelölte meg. Innentől meg nagyjából mindegy is. Valamiféle nevetséges sértettséget érzek ebből az enyhén szólva izzadságszagú cikkből, hogy még rakjak bele vagy negyven adatot, ami Brady "legnagyobbságát" hozza ki.
A bajom az ezzel az egésszel, hogy itt most ki számára is akarja bebizonyítani a szerző Tom Brady GOAT-ságát? Azoknak a Patriots-drukkereknek, akiknek többsége erről meg van győződve? Vagy azoknak, akik utálják Bradyt meg a Patset, és akiket esélytelen meggyőzni? Vagy azoknak, akik nem alkotnak véleményt, mert értelmetlennek látják összehasonlítani Unitast, Elwayt, Montanát meg Bradyt?
Az ilyen dolgok azok, amelyek miatt valószínűleg nem bírják a Patriots-drukkereket (tisztelet a kivételnek). Mert ha bárki azt mondja, hogy szerinte nem Brady és/vagy Belichick a legjobb, akkor az egyszeri Pats-fan máris támadja az adatokkal, hogy "de a 27 PO-győzelem meg az 5 SB-siker meg a 10.000 yard"...
Az elmúlt egy évtizedben mindenki kitombolhatta magát a "Messi vs. Ronaldo", "Federer vs. Nadal" vagy a LeBron vs. Kobe" párharcokban. Azt gondoltam, ezen a szinten már túllendültünk. Nem úgy tűnik.
Ha ezt az írást egy 10-es skálán kellene értékelnem, akkor nagyjából 2-3-as. Ez a véleményem.
2018. 02. 21. 15:25
Tzimisce
Köszi, ez is egy vélemény. Az elején leírtam, hogy miért írtam le. A statisztikákat lehet Te ismered, de nem mindenki. Igen ez valóban egy kicsit win over cikk, de szerettem volna kiírni magamból ezt, pláne a statisztikai oldalról, és reméltem, hogy esetleg érdekel többeket is.
2018. 02. 21. 16:20
dravait
Ez is egy vélemény, még ha nem is túl szimpatikus - Tzimisce munkája nem érdemelte meg a leszólást. Szerintem.
Többünknek meg jólesett ezt olvasni, és nem, nem tudja mindenki fejből a végtelen mennyiségű statisztikát, alapvetően a legtöbb sekit se érdekel IGAZÁN, legfeljebb érdekesség, ha már mindent mérnek.
Ettől még többünk szerint Brady a GOAT, a fenti csomag ezt alapvetően igazolja is, és tényleg ad egyfajta jóérzést, hogy nemcsak a NAGYON ERŐS részrehajlásunk miatt gondoljuk ezt róla, hanem vannak erős számok is, amik alátámasztják.
A magam részéről köszönöm a cikket! :)
2018. 02. 21. 16:21
piszkosfred
Meglepő indulat egy Pats drukkertől ennek a témának a kapcsán.
Véleményem szerint messze nem volt értelmetlen a cikk, én pl szivesen olvastam, és új infokat is adott, mert nem tudtam pontosan, hogy jelenleg hogyan állnak a passzolt yardok, TD-k az örökranglistán.
Azt, hogy Brady a legnagyobb, nem ez a cikk, hanem maga Tom bizonyitotta pont az általad emlitett bukott SB-n is, ahol csupán olyan produkciót nyújtott mint még semelyik QB egy NFL meccsen sem. Nem SB-n, hanem semmilyen NFL meccsen. Ő ezt a legnagyobb meccsen tette meg. Az már az ő és a mi szerencsétlenségünk, hogy az edző legenda azon a vasárnapon nem nőtt fel mellé. Ha BB is úgy teljesitett volna akkor, mint Brady, akkor még mindig a 6. Lombardyt ünnepelnénk.
Azt meg már nagyon unom, hogy jaj mennyire borzalmasak a Pats drukkerek, mert...
Képzeljük már el ha egy másik csapatnak lenne 5 SB győztes irányítója, aki 8-szor jutott be a Bowlba (nem egyszer penetráns gyenge védelmet cipelve be oda), azok a drukkerek hogyan viszonyulnának ehhez a játékoshoz? Ugyanúgy istenitenék mint mi. Még szép, hogy egy Pats drukker kiröhögi már azokat, akik Brady kárára akarnak hasonlitgatni Manninghez, Elwayhez, Montanahoz. Nem ugyanaz a kávéház. És ez nem szubjektivitás kérdése. Ez tény.
Te is örülj inkább, hogy láthatod a valaha volt legnagyobbat kedvenc csapatod mezében, mert nem tart örökké, és nagy lesz utána a kontraszt.
2018. 02. 21. 17:21
Pat Patriot
Nem tudom, ezt a reagálást kinek szántad. Illetve nyilván nekem, csak éppen vannak benne olyan részek, amelyek elgondolkodtattak, hogy vajon tényleg nekem címezted-e.
Először is, nekem nem kell bizonygatni, hogy Brady minden idők legnagyobb irányítója, én is annak tartom, mert az alapszakaszbeli meccsek ugyan jól mutatnak a statisztikákban, a lényeg a rájátszás. Ezért Brady és Montana, nem pedig Manning és mondjuk Marino.
Más drukkereket nem lehet elképzelni, mert ugyebár csak a New Englandnek van ötszörös SB-győztes QB-je... A kiröhögés rendben van. De nekem volt szerencsém olvasgatni felháborodott Pats-drukkereket, akik nem értették, hogy lehet az, hogy valaki nem Bradyt tartja a legnagyobbnak. Fel kellene fogni, hogy lesznek, akik nem Pelét, Michael Jordant, Wayne Gretzkyt, Muhammad Alit, Babe Rutht vagy Roger Federert fogják tartani a legnagyobbnak.
"Még szép, hogy egy Pats drukker kiröhögi már azokat, akik Brady kárára akarnak hasonlitgatni Manninghez, Elwayhez, Montanahoz." Pontosan erről beszélek. (Leendő) HoF-tagokra írod azt, hogy hol vannak ezek Bradytől ("más kávéház"). Miközben tudjuk, hogy ez a sportág mennyire összetett, mennyire változik, mennyire fontos a szerencse. Nyilván sokaknak megvan BB emlékezetes somolygása, amikor Brady lecseréléséről kérdezték. Mindenki szuperlatívuszokban beszélt erről, hogy mennyire megalázta BB a hülye riportert, szakadtak a röhögéstől, és dicsérték, hogy így kell eljárni ebben az esetben. És akkor mit látni? Egy hasonló felvetés (pl. Manning jobb, mint Brady") esetén a Pats-drukkerek többsége nem ezt teszi, hanem nekiáll győzködni az ellenfelét. Ha nekem valaki azt vetné fel, hogy Manning jobb, mint Brady, kb. azt mondanám, hogy én viszont nem lennék nyugodt, ha Brady helyett Manninggel kellene kiállnom egy SB-ra. És ennyi.
Az utolsó mondatod alapján sajnos azt kell feltételeznem, hogy nem sikerült megértened, amit (vagy amiért) írtam...
2018. 02. 21. 20:36
piszkosfred
Tényleg nem értem, hogy miért irtad amit, miért bosszant fel téged az, hogy egy csapat szurkolói a legjobbnak tartják a nyilvánvalóan legjobbat.
Írod, hogy téged nem kell győzködni, majd a szememre veted, hogy HoF tagokhoz képest is kiemelem Bradyt. Akkor mégis győzködni kell(ene) téged :))
Én nem akarlak győzködni, de fenntartom, hogy mindenkinél jobb Brady, aki eddig a posztján játszott ebben a ligában (beleértve a HoF tagokat is akik bizony hozzá képest más kategóriát képviselnek). Mentálisan emelkedik ki messze mind közül. És a QB poszton ez a legfontosabb. A HoF tagságot pedig nem misztifikálnám túl, erről csak annyit, hogy egészen biztosan HoF tag lesz a kétszeres SB győztes és SB MVP Eli Manning is.
2018. 02. 21. 17:16
kitalaltnev
Azt nem írom, hogy én meg ennek az ellenvélemény levezetésednek "nem láttam" "a világon semmi értelmét", mert ez nem igaz, de szerintem igen kevés szükség volt rá. Igény ua. gyakorlatilag semmi. Ezen a szurkolói oldalon minimum furcsa az ilyen negatív hozzáállás. Téged flusztrált a cikk, azt levenni. De, hogy ennek ilyen hosszas kritikussággal hangot is adsz, az is zavaró. Szvsz.
2018. 02. 24. 19:39
piszu46
Lehet, hogy te nem láttad értelmét ennek a cikknek, mert a hozzászólásod alapján úgy látom, te egy NFL guru vagy, aki minden adatot fejből lök, de hidd el, nem mindenki lehet ennyire NFL-művelt.
Én pl. abszolút nem vagyok, ráadásul csak 4 éve követem az NFL-t, és azóta vagyok Pats-rajongó, és nem tagadom, sokszor tátott szájjal olvasom, amiket írtok, írnak a többiek!!
Nekem nagyon is érdekes volt ez a cikk, és nem tagadom, szomorúan olvastam a megnyilvánulásod, valahogy nem igazán azt lehetett kiérezni belőle, hogy Pats-szurkoló vagy...
Tudod, a humoristáknál van egy mondás: "Egy újszülöttnek minden vicc új"...
Na most ezt próbáld meg behelyettesíteni ebbe a helyzetbe!
2018. 02. 21. 17:11
Tomk@
Köszönöm szépen nagyon jó cikk lett.

Vinteierit nehéz lesz megelőzni, bár kis szerencsével ha a Colts bukdácsolni fog akkor 2 éven belül meg lehet.

2 év alatt előzhet az alapszakaszbeli passzolt TD-ben és akár a passzolt yardokban is a 2. lehet Brees mögött.

Ha már 2 év van a szerződéséből akkor rekordra fel. (Bár őt ez nem érdekli)

Plusz nyerjen egy Suber Bowlt és akkor egyedüli csúcstartó lesz. :)
2018. 02. 21. 19:05
hopi46
Tzimisce-t kedvelem, de fogalmam sincs kinek és minek írta ezt a cikket egy Pats (és egyben evidens Brady a GOAT) oldalra. :)
2018. 02. 22. 09:44
Tzimisce
Lásd első bekezdés és a Pat Patriotnak írt kommentem. Szerettem volna egy összefoglaló statisztikát írni.
2018. 02. 22. 17:31
hopi46
Ok, ha "nyomta a bögyödet", jobb hogy kiírtad. Egyébként gratula, mert precíz munka! :)
2018. 02. 24. 19:47
piszu46
Például nekem, aki hozzátok képest még friss szurkoló, és nem tudtam ezeket a statisztikákat, vagy legalábbis csak nagyon keveset belőle, azt, amit éppen a közvetítésekben mondtak a kommentátorok.
Viszont így összefoglalva nekem egy érdekes olvasmány volt!
2018. 02. 21. 19:32
TMR
Off: ezt ismeritek? Én csak most találtam rá, de jó játék.
NFL Team Roster & Salary Cap Manager
http://www.spotrac.com/nfl/tools/roster/new-england-patriots/
Hozzászólás a(z) Miért gondolom, hogy Tom Brady a G.O.A.T.? bejegyzéshez