Menetrend
Szavazás

Minden hétre egy szabály – A „fair catch”

2018. 11. 30. 12:41
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Sokan úgy gondolják a tévében látottak alapján, hogy a „fair catch” mennyire egyszerű és egyértelmű. A cikk végigolvasása után kíváncsi vagyok, hogy valóban az-e?

Mi is az a fair catch?

A fair catch, egy levegőbe rúgott scrimmage-vonalat keresztező rúgás vagy szabadrúgás zavartalan elkapását jelenti.

A fair catch-et mutató játékost megilleti a labda zavartalan elkapásának lehetősége ÉS védelem illeti meg a blokkokkal szemben. A jelzéssel a játékos és csapattársai ugyanakkor lemondanak arról, hogy előre juttassák a labdát.

Feltételei:

- lehet scrimmage rúgás (tipikusan punt, NFL-re nem jellemző, de akár egy elhibázott mezőnygól, vagy ún. drop kick [pattintott rúgás] is lehet) vagy szabadrúgás is;

-  scrimmage rúgásnál további feltétel, hogy keresztezze a scrimmage-vonalat (tehát ha blokkolják, vagy a rúgó (pl. a védelem nyomása alatt) egy gyertyát rúg, és nem jut át vonalon, akkor figyelmen kívül hagyják a jelzést;

 - a labdát a levegőbe kell rúgni, vagyis egy szándékosan földre rúgott (tipikusan onside kick) vagy nagyon elszúrt és a pályán pattogó punt-rúgás esetén szintén nincs fair catch;

- csak az elkapó csapat játékosa hajthatja végre – tehát a rúgó csapat hiába ér oda, nem illeti meg a zavartalan elkapás lehetősége;

-  a jelzésnek szabályosnak kell lennie (ld. lent) – különben nem minősül fair catch-nek és büntetés is jár érte.


Szabályos – szabálytalan fair catch és következményei

Ahhoz, hogy egy fair catch jelzés szabályos legyen, az alábbi feltételek mindegyikének teljesülnie kell:

-    addig kell bemutatni amíg a labda a levegőben van és még nem ért földet;

-   a játékosnak teljesen kinyújtott karral, a sisakja fölött kell integetnie egyik oldalról a másikra.

Egy fair catch szabálytalan: Ha egy játékos nem a fentiek szerint mutatja be a jelzést. A labda halotta válik ugyan az elkapással, viszont ez 5 yard büntetéssel jár, a jelzés helyétől.


Mi történik, ha nem sikerül elkapni?

Szabályos jelzés esetén a jelzést bemutató játékost akkor is megilleti az elkapás joga, ha „muffolja” a labdát (tehát hozzáér, de nem tudja birtokba venni), egészen addig, amíg a labda nem érinti meg a földet.

Ha valaki ugyanakkor szándékosan üti előrefelé a labdát (tehát nem véletlenül „muffolja”), területszerzés érdekében, az a labda szabálytalan ütésének minősül és büntetéssel jár.


Blokkolási tilalom

Az akár szabályos, akár szabálytalan jelzést bemutató játékost nem lehet blokkolni és ő sem jogosult blokkolni. A szabálytalan blokkolás mindkét esetben személyi hiba miatt, 15 yard büntetéssel jár.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 11. 30. 21:21
bara
teljesen kinyújtott karral, a sisakja fölött kell integetnie egyik oldalról a másikra - húúú, ez alapján szerintem rengeteg sárgát lehetne bedobni :) szerencsére az egyértelmű jelzést már elfogadják..
2018. 11. 30. 21:37
zsolt75
A fair catch, amit a legjobban várok, ha Edelman áll fel visszahordani és a fair catch, amit a legkevésbé várok, ha Patterson áll fel visszahordani.
2018. 11. 30. 21:52
kalapur
nem tudom hogy ez miért ne lenne egyértelmű szabály (nem azzal van a bajom, h erről szól a cikk, csak nem értem a költői kérdést)
2018. 12. 03. 10:56
Arra gondoltam, h amit mi tévéből látunk az teljesen egyszerű.
Látunk egy integető figurát, aztán halljuk a sípszót, mennek le a csapatok és jön helyette a reklám.
DE...
....ahhoz, h ez így legyen a fenti összes kritériumnak teljesülnie kell és a gyakorlatban (bár nem NFL-szinten) könnyű hibázni benne (még college-ben is vannak fennakadások néha).
2018. 12. 01. 07:31
dravait
Köszönjük, akkor ez is tisztább. :) Ami nekem új volt, az az, hogy amíg a játékos az elkapással "bíbelődik", addig végig érvényes rá a blokkolási tilalom. Illetve ezek szerint ha az elkapóról lepattan a labda, de egy másik saját játékos kapja el még a földet érés előtt, akkor sem lehet vele előre haladni? Az első szakasz szerintem ezt jelenti.
2018. 12. 03. 11:03
Jól látod, ez a lényege a fair catchnek!
Ha bemutatod, akkor a csapattársak sem szaladgálhatnak előre a labdával.
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – A „fair catch” bejegyzéshez