Menetrend
Szavazás

Minden hétre egy szabály – A mezőnygól („field goal”)

2018. 12. 21. 12:15
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Ismét egy pontszerzést fogok bemutatni: a három pontot érő mezőnygól következik a sorban.

Mikor érhető el mezőnygól?

Mezőnygól szerzéséhez az alábbi követelményeket kell együttesen teljesíteni:

a)      A rúgásnak egy állított rúgásnak vagy egy olyan pattintott rúgásnak [drop kick] kell lennie, amit a támadó csapat hajt végre a scrimmage vonalról vagy a vonal mögül,

[Megj: létezik egy ún. fair catch-rúgás, ahol pedig a fair catch helyéről kell rúgni. Ez a későbbiekben elképzelhető, hogy egy külön cikkben bemutatásra kerül.]

b)      A rúgást követően nem érhet a labda a talajhoz és a támadó csapat egyetlen játékosa sem érintheti meg;

c)      A teljes labdának át kell haladnia a kapufák közötti vonal függőleges síkján, ami a keresztrúd feletti és a két kapufa közötti területet jelenti. Ha a kapufák felett haladna át, akkor pedig a külső szélükön belül kell lennie. Amennyiben a labda keresztül halad a fenti síkon, de nem ér semmihez a labda (tipikusan ilyen, hogy a szél visszafújja), akkor a kísérlet sikertelen.

Kihagyott mezőnygól

Ha a rúgás sikertelen és az elkapó (védekező) csapat nem ért a labdához a scimmage- vonal előtt, akkor a védelem hozhatja játékba a labdát, a következők szerint:

a)      Ha a rúgás helye a védelem 20 yardos vonalán belül volt, akkor a 20 yardos vonalról;

b)      Ha a rúgás helye a védelem 20 yardos vonalán kívül volt, akkor a rúgás helyéről.

(A lényeg tehát, hogy egy közelről kihagyott mezőnygól esetén ne büntessék feleslegesen a védelmet azzal, hogy pl. a saját gólvonala elől közvetlenül kelljen támadnia.)

Ha a labda nem keresztezte a scrimmage-vonalat…

A fenti szabályok akkor alkalmazhatók, ha a labda keresztezte a scrimmage-vonalat. Amennyiben nem, akkor nem a mezőnygólra vonatkozó fenti szabályok szerint kell eljárni, hanem az általános, minden scrimmage-rúgásra vonatkozó szabályok szerint. Ennek lényege, hogy a labda élő marad és a rúgó csapat is megpróbálhatja előrejuttatni a labdát (a védők is természetesen).

Ha a védőcsapat hozzáér a labdához…

A kihagyott mezőnygólra vonatkozó fenti szabályok akkor sem alkalmazandók, ha a védők [elkapó csapat] hozzáér a labdához a scrimmage vonal előtt. Ilyenkor is a scrimmage-rúgásra vonatkozó általános szabályok szerint visszahordhatják a sikertelen rúgást (tehát, mint egy puntot). Ez NFL-szinten hosszabb mezőnygóloknál fordulhat elő, amikor a védők úgy ítélik meg, hogy egy visszahordással előrébb tudják juttatni a labdát, mint a saját 20 yardos vonaluk/ a rúgás helye.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 12. 21. 14:50
hopi46
Köszönjük Rule! A kevés hozzászólás mindig azt bizonyítja, hogy korrektek/perfektek ezek a cikkeid és a dőltbetűs kommentjeid is. :)
2018. 12. 27. 15:18
Köszönöm szépen, mindig igyekszem, h ne csak a száraz szabályokat írjam, hanem némi gyakorlati magyarázattal is színesítsem a cikkeket.
2018. 12. 21. 16:14
piszkosfred
Ezek mindig nagyon jó írások, köszönet!
A fair catch-rúgásról szólóra is nagyon kíváncsi lennék.
2018. 12. 27. 15:19
Köszönöm a visszajelzést, a fair catch rúgást felvettem a listára.
2018. 12. 22. 02:27
Barb
2018. 12. 22. 06:31
rolly79
Köszönet!
Jól és érthetően magyarázol, csak így tovább! :) Engem is érdekelne a fair catch-rúgás...
2018. 12. 27. 15:19
Köszönöm a visszajelzést, a fair catch rúgást felvettem a listára.
2018. 12. 22. 11:30
Whitealert
Köszi a cikket! Számomra egy dolog nem világos. Mégpedig a mikor érhető el mezőnygól C pontja. A végén azt írtad, hogyha átmegy azon a bizonyos síkon de nem ér semmihez a labda, akkor sikertelen a kísérlet. Mihez kellene hozzáérnie? Illetve volt már arra példa, áthaladt a síkon, de a szél visszafújta?
Köszi a cikket és a választ is! :)
2018. 12. 27. 15:33
A szabály szó szerint úgy szól, h akkor sikertelen a rúgás, ha áthalad a gólon és visszatér a gólon, úgy h nem érintette meg a földet vagy más tárgyat vagy személyt a gólvonal előtt:
(If the ball passes through the goal, and returns through the goal without striking the ground or some object or person beyond the goal, the attempt is unsuccessful. )

Ezt egyszerűsítettem le a fenti mondattal.

Két videót találtam, ahol a szél "megállította"/visszafújta a lasztit, de egyik sem az az eset, amikor a kapufán már keresztül haladt volna:
https://www.youtube.com/watch?v=CfIBqEaXUmg
https://www.youtube.com/watch?v=N_pGf8A1Tkg



Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – A mezőnygól („field goal”) bejegyzéshez