Menetrend

Minden hétre egy szabály – A „safety”

2018. 11. 23. 12:38
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

A pontszerzések közül a legritkább és ezáltal valószínűleg legkevésbé ismert a „safety”. Az alábbiakban ezt próbálom meg bemutatni.

Safety-t kétféleképp lehet elérni:

a) ha a támadók szabálytalanságot követnek el a saját célterületükön;

b) ha valamelyik csapat a saját gólvonala mögé juttatja a labdát ÉS a labda ezen csapat birtokában a célterületen válik halottá, vagy pedig elhagyja a pályát a gólvonal mögött;

A második eset a sokkal gyakoribb: ilyet általában akkor látunk, ha a támadók az 1-2 yardos vonaluk környékéről snappelik a labdát, majd a védelem megállítja a futót/ földre viszi az irányítót mielőtt a labdát kihoznák a célterületről.

Az előbbire pedig itt láthatunk, az intentional grounding kapcsán is látott szomorú példát.

Kivételek:

-       egy szabályos, de sikertelen előre passz, ami a célterületen ér véget nem okoz safety-t;

-       ha egy védőjátékos interceptiont szerez ÉS saját eredeti lendülete eredményeképp esik be a célterületre (ilyenkor touchback-et kell ítélni);

Szintén touchbacket kell ítélni, ha a védőjátékos az interceptiont (ritkábban fumble-t) a célterületen szerzi meg és letérdel vele.

Megjegyzés:

A labda mindaddig a célterületen lévőnek minősül, amíg a teljes labdát nem hozták ki onnan (tehát ha a gólvonal fölött válik halotta, hiába kilóg a labda orra, akkor is safety lesz!).

Hogy kell a labda játékba hozni safety után?

Erre a kérdésre szerintem a legtöbb tévénéző (így egészen mostanáig én is) rávágtam volna, hogy punt-rúgással a safety-t elszenvedő csapat következik, a saját 20 yardos vonaláról.

Ezt a közhiedelmet szeretném eloszlatni: ez csak részben igaz. Bármilyen szabadrúgásfajta (punt, dropkick, vagy állított rúgás) alkalmazható!

Ami miatt feltehetően a csapatok puntolnak annak az lehet az oka, hogy az NFL szabálykönyv (szemben az NCAA-jével) nem teszi lehetővé, hogy ilyenkor is használjanak rúgóállványt („tee”-t). Így pedig már feltételezhetően jobban járnak egy punttal.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

 

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 11. 23. 13:24
hepehupa
Bocsi, de a tippjátékkal mi történik? Eltűnnek meccsek, régebbi (BUF) meccs pontjain törlődnek, stb.
Érdemes így tovább játszani?
Köszi
2018. 11. 23. 14:04
dravait
Játszani biztosan érdemes, már csak a tippelésért magáért, amilyen bolondos kérdéseket összeraknak a szerkesztők. :)

Az eredmény meg kevésbé számít. A módszer az szokott lenni, hogy ha egy meccs kiértékelésével valamilyen probléma van, akkor azt törölni szokták a sorból, hogy ne zavarjon be az eredménybe.

Jól van ez így, köszönjük, hogy ezzel a remek játékkal is játszhatunk, tényleg élvezet kitölteni és megnézni az értékeléseket. :)
2018. 11. 23. 15:35
A punt részhez fontos megjegyezni, hogy ez safety punt, tehát a rúgó nem snap-ből kapja meg a labdát, hanem a kezében van, így nincs veszélye hibás snapnek vagy blokkolt puntnak.

@Rule,
Láttam valamit 1 pontos safetyről. Ha jól értem "Try" esetén történő safety 1 pontot ér.

In American football, if a team attempting an extra point or two-point conversion (officially known in the rulebooks as a try) scores what would normally be a safety, that attempting team is awarded one point.[21][22][23] This is commonly known as a conversion safety or one-point safety[24] and it can be scored by the offense.[21][23] There are at least two known occurrences of the conversion safety in Division I college football – a November 26, 2004 game in which Texas scored against Texas A&M, and the 2013 Fiesta Bowl in which Oregon scored against Kansas State.[25] In both games, the point-after-touchdown kick was blocked, recovered by the defense, which then fumbled or threw the ball back into its own end zone.
2018. 11. 26. 09:22
Így van, Try-kísérletnél ("extra pont") ha sikerül valakinek safety-t szenvednie akkor egy pontot ér el az ellenfél. Ez az NFL-ben is létező szabály.
Köszi az idézett cikket, most már látom, h van gyakorlata is:)
Azért művészet kell hozzá, h valakinek ez összejöjjön...
2018. 11. 23. 16:47
Petza
Lehet valamit rosszul értek, de akkor saját célterületről passzolva, a passzomat még a célterületen belül az ellenfél védője szeri meg, akkor az nem pick6, hanem a támadók jönnek saját 20ról 1&10-el?
2018. 11. 23. 17:01
pat68
Ha Te kapod el az ellenfél passzát a saját célterületeden belül és letérdelsz, az nem safety. Ha jól tudom
2018. 11. 23. 20:31
Petza
Az okés, hogyha a saját célterületemen belül megyek le labdával az touchback (bár nem tudom melyik QB tudna 100y hosszút dobni). De ha erre gondolt a költő, akkor tiszta sor, csak valamiért én célterületnél a kiinudlásit vetttem alapul, mert a védekező csapaté messze van.
2018. 11. 26. 09:29
Ha az ellenfél szerzi meg, akkor a játék eredménye TD. A labda ugyanis a másik csapat birtokában válik halottá (ld. b) pontot).

Interception/fumble esetén (amit pat68 írt) touchback az eredmény, ha letérdelsz, mert a másik csapat felelős azért h a labda a célterületedre került.
Ez egy kivételből származik, de ezekbe nem akartam belemenni, mert csak összezavartam volna vele az olvasók 99%-át.
Ilyen pl. ha leszeded a labdát (INT), majd elkezdesz vele szaladgálni. Ilyenkor új lendületet adtál a labdának. Ez az ún. lendület(momentum) kivétel. Egyszer lehet, h erről is írok összefoglalót:)
2018. 11. 26. 21:11
Petza
Nem tudom olvasod-e még, de remélem.
Továbbra sem tiszta. Vegyük alapul A csapat támad, B csapat védekezik. A játék az A csapat 1y-os vonaláról indul. Az A csapat irányítója így a dobást ugye a saját célterületéről indítja, azt hogy a francba kapatja el a labdát (int) B csapat játékosa a saját célterületén? Több mint 100 y.
Az volt az eredeti kérdésem, ha A csapat iránítója a saját célterületéről passzol, és azon belül marad a labda, de a birtoklás megfordul, akkor touchback? Ha igen, akkor simán bejátszanám ilyenkor,hogy saját célterületem végéig hátrálok, és átengedünk egy védőt, akihez odalöbbölöm, úgyis elkapja megilletődöttségében, mi meg nyerünk vele 20y-ot.
2018. 11. 29. 10:09
Kicsit megkésve, de ma újra visszanéztem a cikkre, úgyh most láttam a kérdésedet is.

Valóban félreértettem a kérdésedet - mivel ez a forgatókönyv valóban elég extrém volt amit írtál:)
A válasz ugyanakkor ennek ellenére uaz:)
Ha a B-csapat szabályosan birtokolja a lasztit A-csapat célterületén akkor TD-t ér el --> tehát nem lesz touchback.
Ezzel a B-csapat teljesíti a TD követelményét ugyanis (a labdát birtokolja a másik csapat célterületén)


2018. 11. 23. 18:56
joeflame
Off:
A podcast mint olyan megszünt?:D
2018. 11. 24. 08:00
Sajnos technikai okok miatt elmarad, de igyekszunk nagyon, hogy jovo heten visszaterjunk! Koszonjuk, hogy hianyzunk :)
2018. 11. 23. 23:20
cspeti98
OFF
Aki szerint Bradynek a Titans ellen be kellett volna vállalnia az ütközést az elkapás után, az nézze meg hogy járt csóri McKenzie Milton, de csak ha erős idegzetű.
ON
2018. 11. 24. 08:15
zsolt75
Kérlek, hogy csak egy picivel jobban figyelj oda mások mondandójára! A lényeg nem azon volt, hogy vállalja be az ütközést, hanem azon, hogy a temérdek edzésének egy töredéknyi idejében kezdjen el futni tanulni, hogy legalább egy ötödikest képes legyen lefutni... A Safety cikkhez annyit, hogy ugyan ritkán történik safety, de valahogy az egyik kedvencem ez a pontszerzési mód. Valahogy mindig látom előre..
2018. 11. 24. 08:28
Croaker
Szerintem cspeti98 reakciója elsősorban erre a kommentre vonatkozott:

"És hozzátéve a 40 évesnek van tapasztalata is. Hogyan kell ütközni úgy hogy az ellenfélnek fájjon. Nehogy már megijedjen 40 évesen 105 kilosan egy szembe jövő 120 kilós LBtől. 15 kiló különbség semmi. Okosan kell csinálni és az ellenfél fekszik."
2018. 11. 24. 11:54
zsolt75
Ez igaz. (Bár többen a futás minőségével foglalkoztunk, de valóban, erról is volt szó.)
2018. 11. 24. 13:07
cspeti98
Azzal nincs gondom, hogy futni tanuljon, sőt támogatom, de ahogy Croaker is írta volt erről szó, hogy miért nem vállalja be az ütközést. Milton bevállalta, és most örülhet, ha megmarad a lába.
2018. 11. 24. 17:21
zsolt75
Van már valami infó Milton lábáról? Törés, ficam vagy szakadás? Júniusban így állt a bal könyököm az egyik lovunkkal való vita után. Visszaugrott magától, de nem tört el... Szerintem a 23-as számú védőt Milton 16-os számú csapattársa egy holding-gal kibillentette az egyensúlyából és azért esett olyan mélyre. Szarul nézett ki nagyon az a láb...
2018. 11. 24. 17:47
cspeti98
Annyi, hogy olyan durva ficama volt, hogy az erek is károsodtak.
2018. 11. 24. 19:03
zsolt75
ÁÁÁÁ! A keringés nem játék....
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – A „safety” bejegyzéshez