Menetrend

Minden hétre egy szabály – Az extra pont kísérlet

2018. 12. 14. 12:40
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Extra pont – vagy hivatalosabb nevén „try” -, a mérkőzésnek egy különleges, időmérés nélküli szakasza, ami csak azt a csapatot illet meg, aki előtte touchdownt szerzett. A kísérletből ugyanakkor a védők éppúgy elérhetnek pontot, mint a támadók.

Az extra pontra – összhangban a Szabálykönyvvel – a továbbiakban „try”-t, vagy „try-kísérletet” fogom használni. Ez ne tévesszen meg senkit, ugyanarról beszélünk!

A kísérlet eredménye

A try a következőképp érhet véget:

a)      pontszerzéssel

b)      a labda halottá nyilvánításával

c)      ha egy elvesztett labdát („fumble”) bárki más szerez vissza, mint a labdát elveszítő játékos.

Az utóbbi eset („fumble-rule”) a későbbiekben elképzelhető, hogy egy külön cikkben bemutatásra kerül még.


Pontszerzés try-nál

A try - kísérlet lehetőséget ad mindkét csapat számára, hogy egy vagy két pontot szerezzen.

Amennyiben a támadók sikeres mezőnygólt érnek el egy pontot kapnak.

Amennyiben bármely csapat touchdownt ér el, két pontot szerez.

Ha a játék eredménye safety, akkor az ellenfél kap egy pontot.

 

Honnan indul a labda?

A touchdownt elérő csapatot választási jog illet meg.

Ha rúgnak, akkor a védelem 15 yardos vonalról következhetnek (ami a labda helyét és nem a rúgás pontját jelenti), ha „neki mennek” (akár passzjátékkal, akár futójátékkal) akkor pedig a védelem 2 yardos vonaláról következnek.

A választás nem végleges, ugyanakkor miután a Referee a labdát játékra alkalmassá nyilvánította („ball is ready for play”) és a sípjába fújt csak időkérés vagy egy elfogadott büntetés alapján lehet változtatni.

Az utóbbira a legegyszerűbb példa egy false start-büntetés lehet. Mivel a támadóknak ilyenkor a 2 yardos helyett a 7 yardos vonalról kellene megismételni a kísérletet, így ésszerűbb, hogy inkább rúgjanak ilyenkor 5 yarddal hátrébbról.

 

Szabadrúgás a try – kísérlet után

A try-t követően támadó csapat végzi el minden esetben a rúgást („kickoffot”), akkor is, ha a try során (pl. egy ún. picksix-szel) a védelem touchdownt ér el.

Amennyiben a try- kísérlet alkalmával olyan büntetésre került sor, ami átvihető a szabadrúgáshoz (personal foul ill. sportszerűtlenséggel kapcsolatos szabálytalanságok) akkor a rúgás helye ennek megfelelően módosul 15 yarddal előrébb vagy hátrébb.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 12. 14. 14:18
tottingetosz
Ha a játék eredménye safety, akkor az ellenfél kap egy pontot.

Ez mit jelent, visszajut a labda a támadók végzónájába? Visszaszaladnak vele, vagy visszapattog? Elég életszerűtlennek tűnik, így érthető az 1 pont érte a védőknek.
Aztán lehet, csak én látom így (???)
2018. 12. 14. 15:40
Blokkolják a TRY rúgást, azt megszerzi a Def, és a védő játékos nem lendületből, hanem önszántából belép a saját end zonjába, vagy oda juttatja a labdát fumble vagy pass segítségével, majd ott leviszik őt az eredetileg rúgó csapat játékosai. Van két dokumentált
(egyetemi) esete ilyen szintű káosznak.
2018. 12. 15. 09:17
Gabesz70
tottingetosz nem a védő, hanem a támadó csapat endzone-járól kérdezett. Számomra is elég valószínűtlen 70-80 minusz legyen, de gondolom ez csak egy elméleti lehetőség!?
2018. 12. 15. 11:02
A két endzone közül abban valószínűbb az eset amiről írtam. A másik oldalon: Try -> Int -> elindul vissza a védő, hogy picksix(two) legyen -> goal line előtt kiütik kezéből a labdát -> O játékos begyűjti és beügyetlenkedi magát a saját endzonejába és ott szerelik, akkor létrejöhet, de az instant klasszikus.
Kicsit csavarva: a O-játékos felveszi, nála is kiütik a labdát fumble-ra, ami kipattog az alapvonalon, akkor az is safety és így 1 pont.
2018. 12. 17. 18:54
Kenny tök jól látja a helyzetet.
Az, h visszajut a támadók end zone-jába, úgy, h az safety-t érjen az kb. elméleti síkon lehet.
Én is olyan esetet tudok elképzelni, amit Kenny írt. Ami ugye két labdabirtokláscserét jelentene egy try-on belül...az NFL-ben sok minden lehetséges, de erre még így is kevés az esély.

A tottingetosz által írt eset, h a védők megszerzik a labdát (ez ugye előfordul gyakrabban) ÉS sikeresen vissza is hordják (ez már ritkábban)
, akkor ők TD-t érnek el, ami a try-szabály alapján két pontot ér nekik.
2018. 12. 14. 14:43
timep76
"Ha rúgnak, akkor a védelem 15 yardos vonalról következhetnek" + "Amennyiben a támadók sikeres mezőnygólt érnek el egy pontot kapnak"
Ez OK.
Kérdés: Elvileg lehetséges (mint régebben - csak ott a 2-esről volt a rúgás is), hogy látszólag rúgást választanak és a 15 yardosról indulnak, majd egy fake-kel mégis csak 2 pontosra mennek?
2018. 12. 15. 11:03
Bár nem olvastam a szabálykönyvet, de szerintem elméleti szinten lehetséges. Szerintem ilyen tervezett játék nincs, de ha balul sül el a snap, akkor mint vészmegoldás érvényes lehet.
2018. 12. 17. 19:04
Én próbáltam utána járni ennek, de bevallom, nem találtam rá egyértelmű választ. (Simán lehet, h még tovább kellett volna keresnem....)

Elsőre én azt mondtam volna, h semmilyen szabályt nem sért, ha ők úgy érzik, h inkább hátrébbról mennek neki a TD-nek, de ha szó szerint értelmezem ezt a szabályt, akkor ahhoz, h fussanak vagy passzoljanak, a két yardosról kell jönniük...

(b) 15 yards from the defensive team’s goal line for a Try-kick; or
(c) two yards from the defensive team’s goal line for a Try by pass or run.

Ami nem válasz arra, h mi a helyzet olyankor, amikor rontanak.

Emiatt nálam itt megállt a tudomány.
2018. 12. 15. 09:17
Gabesz70
Ha a védőcsapat visszaviszi a szerzett INT-t, akkor az picktwo? :))
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – Az extra pont kísérlet bejegyzéshez