Menetrend

Minden hétre egy szabály – Intentional grounding

2018. 10. 26. 15:52
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Új rovatunkban megpróbálok minden héten egy szabályt röviden ismertetni. Sok szabály teljesen tisztának és egyértelműnek tűnik a TV-n keresztül – de valóban az is? Az alábbiakban megpróbálok a mélyére ásni annak, hogy miért úgy történnek dolgok a mérkőzéseken, ahogy azt egyébként megszoktuk, és amit néhány mérkőzés után már teljesen természetesnek veszünk.

Kezdjük a definícióval:

„Intentional Grounding” szabálytalanságot követ el egy passzoló játékos amennyiben a védelemtől eredő és yardvesztességgel fenyegető nyomás eredményeképp eldob egy előre passzt úgy, hogy nincs valós esélye annak, hogy a passzt elkapják. Valós esély az, amennyiben a passzt egy eredetileg is jogosult elkapó irányába dobják és annak közelében ér földet.

A felvétel nagyon gyenge minőségű, de talán egyik legemlékezetesebb intentional grounding szabálytalanság Tom Brady részéről a Giants elleni 2011-es Super Bowlon történt, rögtön a mérkőzés kezdetén.

Két dolgot szeretnék kiemelni:

1.)    Nem csak az irányítóra vonatkozik a szabály, hanem mindenkire, aki passzol – ez pl. egy wild cat formáció esetén vagy egy flea flickernél tipikusan nem az irányító lesz.

2.)    Csak olyan játékos felé lehet dobni, aki eredetileg is jogosult elkapó volt; leegyszerűsítve tehát az nem megoldás, ha a falembernek passzol az irányító – ő ugyanis nem kaphatja el a passzt eredetileg.


Ahogy az lenni szokott, természetesen ezúttal is van néhány kivétel:

Amennyiben a passzoló játékos a tackle pozíción kívül van, vagy a play során már volt kívül ÉS a passz áthalad a scrimmage vonalon, akkor nem minősül szabálytalanságnak akkor sem, ha egyébként nincs jogosult elkapó a környéken.

Ilyen eset tipikusan az, ha megkergetik az irányítót. Az előírás konjunktív, tehát ki is kell jönnie a zsebből és át kell dobnia a scrimmage vonalat.

A scrimmage vonalat meg kell hosszabbítani a pályán kívülre is – tehát ha pályán kívül esik le a labda, de a scrimmage vonal előtt, akkor sincs szabálytalanság.

Fizikai érintkezés a védelemmel: szintén nem szabálytalan, ha a passzoló már megkezdte a dobómozdulatot vagy a zseben kívül van már és ekkor kerül érintkezésbe a passzoló egy védőjátékossal, ami jelentősen érinti a dobás irányát / pontosságát. (Ezzel azokat az eseteket zárják ki, amikor a védő meglöki az irányítót és az érintkezés eredményeképp nem sikerül az elkapójához passzolnia az irányítónak).

A labda földhöz vágása (spike):

Szintén nem szabálytalan, ha az irányító azonnal a snap után a földhöz vágja a labdát az óra megállítása céljából. Itt azon van a hangsúly, hogy azonnalinak kell lennie – vagyis nem yardveszteséget akar elkerülni, hanem felad egy kísérletet a támadócsapat cserébe az időért. Ha nem közvetlenül a snap után dobja el, az szabálytalan lesz – akkor is, ha egyébként nem érkezett nyomás a védelemtől.


Büntetése

a)      kísérletvesztés és 10 yard büntetés a megelőző pontból vagy

b)      kísérletvesztés a szabálytalanság helyéről vagy

c)      ha a passzoló a célterületen volt, akkor safety.

Megjegyzés: büntetés kiszabása esetén főszabály szerint meg kell ismételni az adott kísérletet. Kivéve, amikor a Szabálykönyv szerint kísérletvesztésre is sor kerül. Ilyenkor nem ismételhető meg, hanem átlapozzák a számot.

Hogy mit jelent ez? Azt, hogy olyan helyzetbe hozzák a támadókat a büntetéssel, mintha sackelték volna az irányítót – ami tehát történt volna valószínűleg akkor, ha nem szabadul meg szabálytalanul a labdától.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 10. 26. 22:16
kitalaltnev
Köszi szépen, nagyon hasznos!
2018. 10. 26. 22:27
rolly79
Köszi a cikket! Folytasd légyszíves!:)
2018. 10. 26. 23:02
kovend
Remek cikk! Kőszi!
2018. 10. 26. 23:02
kovend
2018. 10. 27. 00:06
Iron_Condor
Szuper kezdeményezés, köszi!
2018. 10. 27. 08:29
pepinnyo
15 éve nézek NFL-t és még senki nem tudta értelmesen elmagyarázni, hogy a "spikolás" miért nem intentional grounding. Most már tudom... Köszi szépen a cikket!
2018. 10. 27. 14:37
Imre2
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – Intentional grounding bejegyzéshez