Menetrend

Nagyon vad

2009. 07. 12. 20:48
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek


Julian Edelman a 2009-es drafton a New England Patriots tizenegyedik választott játékosa volt az elmúlt évben a Kent State ötödéves senior irányítója.
Alig tette be a lábát az egyetem területére, amikor azzal sétált oda a csapat kezdő irányítójához, hogy készen áll rá, hogy a Golden Flashes kezdő quaterbackje legyen.

„Nem kellett hozzá sok idő, hogy rájöjjünk, igaza volt. Egyáltalán nem hangzott arrogánsnak, egyszerűen magabiztos volt”, emlékezett vissza Doug Martin a Kent State vezetőedzője. Edelmant az elkövetkező három évben a Kent State kezdő irányító posztjáról csak a sérülés tudta kiszorítani. Sophomore évében vállsérülés miatt kellett kihagynia egy találkozót. 2007-ben a Bowling Green elleni meccsen eltörte a karját, és már nem tért vissza a pályára az idényből hátralévő 4 mérkőzésen. 2005-ban még a College of San Mateonál játszott redshirted freshmanként (vagyis első évében nem lépett pályára) és csak 2006-ban került a Kent State Golden Flashes csapatához, ahol a spread formációból majdnem olyan sikeresen futott (2483 yard 4,9 yardos átlaggal és 22 TD), mint passzolt (4997 yard 7 yardos átlaggal és 30 TD) kezdő irányítóként 31 mérkőzésen.

Ez a sokoldalúság keltette fel sok csapat érdeklődését. „22 éves edzői pályafutásom alatt nem találkoztam nála célratörőbb, versenyzőbb játékossal. A sokoldalúsága lenyűgöző, ez ráadásul remek játékintelligenciával párosul. Sok csapat járt nálunk, hogy közelebbről is szemügyre vegye. A Patriots volt az egyik legalaposabb, hogy biztosak legyenek benne, nemcsak a csapat támadójátékának az alapjait, hanem a koncepciókat is érti.” Az információgyűjtést Edelmanről bizonyára segítette, hogy Martin előtt a Patriots védekező koordinátora Dean Pees volt a Kent State vezetőedzője. Edelman a futás-passzolásnál azonban még többet kínál. Punterként 36,4 yardos átlagot ért el kilenc kísérletből, hat alkalommal punt returner is volt, és emellett a special teams coverage alakulatában is játszott. Nem túl gyakori eset egy állandó kezdő irányítóval még college szinten sem.

Méretei (182 cm és 90 kg) azonban hátrányt jelenthetnek neki, ami korlátozhatja, hogy milyen poszton játszhat a profik között. A felmérők során világossá vált, hogy nem irányítóként, hanem slot elkapóként lehet igazi jövője, figyelembe véve, mennyire jól fut a labdával, és jól ismeri különböző védekező sémákat. Egyesek már odáig mentek, hogy hasonló lehetőségek rejlenek benne, mint Wes Welkerben. „Edelman nagyon jó futó és úgy látjuk, sokoldalú játékos, akire elkapóként és talán még futóként is számíthatunk. Van neki special teams tapasztalata. Elsősorban sportolóként tekintünk rá, emiatt választottuk ki a drafton, aztán majd kiderül, mi sül ki belőle” – mondta róla a draft után Bill Belichick a New England vezetőedzője.

Az idő majd eldönti milyen pályafutása lesz Edelmannek az NFL-ben, ahogy Belichick is említette, de biztos, hogy személyében titkos fegyverre lelt a Patriots, a wildcat formáció 2008-as sikereit nézve. Erős karja van, és jól olvassa a védelmet. Ezen tulajdonságai miatt válik különleges játékossá, ha hozzáadjuk futó-elkapó képességeihez. Azonban fontos kiemelni, hogy Edelmannek elsősorban elkapóként kell meggyőznie az edzői stábot arról, hogy helye van a csapatban. A OTA programok során Edelman rendszeresen a második csapattal gyakorolt slot receiver pozícióban, valamint kellő időt töltött a special teams feladatokkal is.

„Nyilvánvaló, ha egy játékost a hetedik körben draftolnak, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a rizikó faktort és a bizonytalanságot, hogy vajon lesz-e belőle profi játékos, de azt kell mondjam, hogy van valami ebben a srácban, és nagyon nehéz lesz megszabadulni tőle” – mondta Edelmanről Martin edző.

A jelenlegi NFL játékosok közül elsőnek Joshua Cribbst a Browns returnerét és elkapóját kell megemlíteni Edelman kapcsán, de elég csak Antwaan Randle Elre gondolni, ha olyan botor jóslásba bocsátkoznánk, hogy milyen karrier várhat rá az NFL-ben. Cribbs Edelman elődje volt a Kent Statenél, ahol hasonló szerepkörben játszott irányítóként. Edelman az ő iskolarekordját döntötte meg az egy évben szerzett futott és passzolt yardokat tekintve. Azt tartják róla, hogy a képességei alapján még jobb elkapóvá válhat, mint Cribbs. Edelman business managementből diplomázott. A nevét „eddle-man”-nek kell kiejteni.

Hozzászólások

2009. 07. 12. 21:16
pasztoyb
Én drukkolok a srácnak! :)
2009. 07. 13. 07:18
szeder
a 182 cm-e miatt nem lehet irányító? szerinem az nem olyan alacsony..
2009. 07. 13. 07:37
temp
szeder: sajnos az. Nézd meg a falembereket. Az irányíónak nem árt, ha átlátja a pályát, és ehhez manapság a kezdő irányítók bizony hozzák a 190 centis átlagot. Ez persze nem jelenti, hogy ilyen testmérettel nem lehet valaki kíváló irányító, pl Drew Brees is pont ennyi, ennek ellenére a prototípus QB-t szeretik 190 felett látni az edzők.
2009. 07. 13. 07:50
CoSco
Igen Brees ritka madát, 190 alatti irányítót most így hirtelen nem is tudnék mondani rajta kívül.

7. körös a csávó, szóval csoda lenne, ha sokra vinné. De hát hol máshol történhetnének csodák, mint New Enlandben? :)
2009. 07. 13. 08:27
pat68
Ha bejön mint elkapó és mellette jól passzol, jó pár trükkös játékot lehet majd játszani!
2009. 07. 13. 11:07
Cribbs természetesen elsősorban returner, onnan lett pro-bowler is, de tavaly már egyre jobban bevonták a támadásokba is. 2 elkapás 1 TD valamint 29 futás 167 yardért 5.8 yardos átlaggal 1 TD már mutatja, hogy hasznos lehet, főleg a trick playeknél. A másik, hogy időre van szüksége, hogy returnerből, college irányítóból NFL elkapóvá váljon.

Az irányítónál a magasság pedig különösen akkor zavaró a kilátásban, amikor közvetlen a center mögött áll, kapja a labdát, és lép hátra, miközben a védelmet kell olvasni. A shotgun formáció ebben is segít, de az NFL-ben még mindig az előbbi a gyakoribb.
Hozzászólás a(z) Nagyon vad bejegyzéshez