Menetrend

Negyedről negyedre I. - 15. mérkőzés

2014. 12. 23. 13:05
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Észrevételek a New England Patriots New York Jets elleni mérkőzéséről Mike Reiss tollából:

1. negyed

1. Az első sack során Tom Bradyvel szemben (13:49), amely véget vetett az első támadásnak harmadik és 3 helyzetben a problémát nem a játék tényleges végrehajtása jelentette, hanem a hiányos kommunikáció és snap előtt annak azonosítása, honnan várható a Jets pass rush. A hazaiaknak hat játékosa volt a boxban, de csak két falember (Sheldon Richardson kétpontos alapállásban volt linebackerként), amely segített elrejteni, hogy ki a „Mike” linebacker (értsd: a snap előtt az irányító mindig bemondja, hogy a támadófal kit tekintsen „Mike”-nak, akihez később igazítják a pass rush elleni védelmet, váltásokat). Itt kezdődött a zavar. Jets snap előtt azt mutatta, hogy támadók jobb oldalát akarják túlterhelni, de végül csak három emberrel támadták az irányítót, viszont éppen az ellenkező oldalról. A Patriots támadófala jobbra váltott, tolódott, hogy ellensúlyozza a várható létszámhátrányt, a pass rush azonban éppen a másik oldalról érkezett.

2. A második sack már inkább szólt az egyéni párharcok elvesztéséről az ötemberes pass rush ellenében. A fal két szélén Marcus Cannont és Sebastian Vollmert verték meg a legtisztábban. A sikeres játékra minimális esély volt, mert a fal minden pontja összeomlott.

3. A harmadik sack inkább az elsőre hasonlít, ha a probléma forrását akarja az ember megtalálni. Késleltetett blitz Antonio Allentől okozott kommunikációs problémát Rob Gronkowski és Shane Vereen között, hogy most mégis mit kellene tenni? Videó alapján úgy látszik, hogy Gronkowski hezitálása, döntésképtelensége volt a döntő tényező, hogy Demario Davis linebackert vagy Allent kellene blokkolnia. Az időzítés tökéletes volt, hiszen Nate Solder már elkezdett befelé segíteni, ami egy olyan helyzetet hozott létre, hogy az öt falember két védőt blokkolt, miközben Vereen és Gronkowski 1-1 elleni párharcba került Allennel és Davisszel szemben.

4. Brady képessége, hogy a védelem szándékát kifürkéssze a snap előtt az első sacknél cserben hagyta, azonban a negyed végén ismét pozitív példáját láthattuk (4:49). Brandon LaFell 13-yardos elkapása során Jonas Graynek mutatta meg snap előtt, hogy a safety blitz esetén neki kell blokkolnia. Ez a változtatás adott a játéknak esélyt a sikerre, még úgyis hogy Graynek problémát okozott a blokkot rendesen megtartani.

5. A Patriots védelem stratégiája hamar nyilvánvaló lett, amikor a Jets három elkapós felállásával szemben alapvédelmet használtak (5-2). Vince Wilfork, Sealver Siliga és Alan Branch nézett farkasszemet a Jets védőfal belsejével, a két szélen Chandler Jones és Rob Ninkovich tartotta a vonalat. A szándék egyértelmű volt, hogy a futójátékot kell megakadályozni és Geno Smith verje meg őket a passzjátékkal, ha tudja. Normális körülmények között három elkapóval szemben nickel vagy akár dime felállást szoktak a csapatok választani (5 v. 6 tagú secondary).

6. Chandler Jones remek játékot mutatott be a futások ellen. Egyik jó példája ennek Zach Sudfeld tight enddel szembeni játéka volt, amikor jó pozíciót fogott rajta és képes volt visszatolni a támadót a játék kezdővonala mögé, amivel megakadályozta, hogy Percy Harvin meg tudja kerülni a védővonalat és szabad területre jusson a wildcat futás során (10:37). Ezzel harmadik és 9 helyzetben kényszerítette a Jets támadóit. A következő támadásuk során Harvin jet sweep futása során tartotta meg a pozícióját, és akadályozta meg, hogy yardot szerezzen a Jets.

7. Tavon Wilson nem éppen az a játékos, akitől számítani lehet, hogy jó helyen legyen jó időben, de a Jets ellen erre nem csak egy példa volt. A safety csak 9 snappet játszott összesen, de egyszer remekül olvasta a támadók passzútvonalait (13:49), majd a harmadik támadás során pontosan tudta, hogy Geno Smith hol van a pályán és amikor az irányító passz helyett a futást választotta, meg tudta akadályozni, hogy első downt szerezzen.

8. Amikor a Jets a saját 47 yardos vonalról készült puntolni a Patriots oldalán a pályán maradt Wilfork, Branch és Chris Jones is, ami szokatlan a punt return egység esetében. A mezőnypozíció miatt azonban számolni lehetett egy fake punttal, amikor is futójáték ellen nagyon is szükség volt a nagy emberekre középen. A Jets végül puntolt de jól szemléltetni a special teams apró finomságait, és mennyire együtt kell élni a koordinátoroknak a játékkal még egy ilyen rutin játék során is.

9. A második támadás során a Patriots megpróbált a futójátékra alapozni. Az első két down során hat támadó falembert használták, de a másodikra elért -2 yardos Gray futás harmadik és 8 helyzetet eredményezett. A fal jobbszéle omlott össze, ahol a Vollmer mellett pozíciót foglaló Solder rontott. A Patriots szándéka az lehetett, hogy jobbra blokkol le a támadófal, és Gray abból az irányból váltott volna vissza balra a remélhetően üres területre. Calvin Pace azonban döntő párharcot nyert Solderral szemben, amivel lenullázta ezt a futójátékot.

10. Akeem Ayers csak öt snappet játszott a védelemben, viszont ő szerezte a legtöbb szerelést a special teamsben. Mind a négy csapatrészben szerepet kapott (kickoff és punt coverage; punt és kickoff return). A meccs kezdetét jelentő kickoff során ő vitte földre a mindig veszélyes Percy Harvint.

11. A Jets nagyon jó munkát végzett, hogy az elkapás után megszerzett yardok tekintetében korlátozni tudták Gronkowskit jó szereléssekkel. A Pats első két támadójátéka során David Harris linebacker és cornerback Darrin Walls tette jól a feladatát.

 
2. negyed
 

1. Előző héten láttunk, hogy mi történik a gólvonalhoz közeli játékok során, ha egy csapat duplázza Rob Gronkowskit, amikor a felállás legszélén egyedül, elkapóként áll. A Patriots futójátékot választott, amiből Shane Vereen három yardról szerzett touchdownt. Jól példázta, hogy a Gronkowskira irányuló több figyelem, hogyan teremti meg a lehetőséget a többiek számára kedvező párharcok kialakítására. A Jets a mostani meccsen a másik megoldást választotta. 1-1-ben hagyták Gronkowskit Calvin Pryor safetyvel, aki a magasságbeli hátránnyal nem tudott mit kezdeni és a játék végén a Patriots ünnepelhette a tight end 3 yardos touchdown elkapását.

2. A pályán többi pontján a Jets szokatlan megközelítést használt Gronkowskival szemben: alacsonyabb, agilis cornerbackkel próbálták hatástalanítani. Marcus Williams több alkalommal is arra ügyelt, hogy a pálya belseje felé ne tudjon kitörni a tight end (5:46).

3. Gronkowski nem tündökölt a meccs elején a futójáték segítésében. Jonas Gray 2 yardos futásánál Quinton Coples verte meg a tight endet a támadóvonal jobbszélén (14:11).

4. Nehéz lett volna nem észrevenni Josh Kline negatív teljesítményét. A bal guardot Sheldon Richardson ellentmondást nem tűrően tolta hátra, ami gyors dobásra késztette Tom Bradyt harmadik és 2 helyzetben, aminek sikertelen passz lett a vége Brandon LaFell irányába (5:08). A Jets negyedik sackje során Richardson megint megnyerte párharcát Kline-nal szemben (:48), ami szinte biztosan a fő oka volt lecserélésének a szünetben. Gronkowskit jól levédekezték, így Bradynek a következő opcióra kellett váltania, de arra már nem volt ideje, mert a pass rush áttörte a támadófalat.

5. Danny Amendola 39 yardos punt returnje alapozta meg (15:00) a csapat első touchdownját, azonban az újranézés során nyilvánvalónak látszik, hogy Darius Fleming linebacker szabálytalan blokkja elkerülte a játékvezetők figyelmét, így szerencsésnek mondható a Patriots, hogy nem repült a sárga zászló. Ugyanakkor Brad Allen vezette zebrák a meccs után általánosságban pozitív értékelést érdemelnek, hogy visszafogottan bíráskodtak és hagyták a csapatokat játszani.

6. Chandler Jones tagja maradt a mezőnygól kísérletnél a támadófalnak, ugyanazon a poszton, amit korábban betöltött (Rob Gronkowski korábbi helyén).

7. Rob Ninkovichnak könnyű feladata lett volna megszerezni idei kilencedik sackjét, azonban a késleltetett pass rush során túlfutott az irányítón, pedig teljesen szabad útja volt Geno Smithhez. Harmadik és 4 során azonban az irányító jól mozgott el Ninko elől és egy hét yardos elkapással Bilal Powell futó életben tudta tartani a támadást (11:20).

8. Szavakkal leírhatatlan, hogy Jamie Collins milyen magas szinten teljesít hétről-hétre. Egy védő nem időzíthet jobban és nem lehet robbanékonyabb, mint a Pats linebackere volt, amikor két yardos veszteséggel szerelte Chris Ivory futót a támadóvonal mögött (8:54). Mire D’Brickashaw Ferguson megpróbált reagálni a védőre, Collins már túljutott rajta.

9. Jeff Cumberland tight end touchdown elkapásánál Patrick Chung ráharapott a play-action passzjátékra. Túl hamar reagált mintha futójáték lenne, amivel olyan területet hagyott őrizetlenül maga mögött, hogy Cumberland könnyű, 20 yardos elkapással szerezhetett hat pontot. A Jets szépen kivitelezte a játékot, két tight enddel a jobb szélén, ami elragadta Chungot, aki így már nem vette észre, hogy egyikőjük nem maradt vissza blokkolni, hanem egyenesen előretört a passz elkapásához.

10. A meccset követően Bill Belichick úgy nyilatkozott, hogy Ryan Allen puntjai jól működnek távolság szempontjából. 55 yardos rúgása erre talán a legjobb példa. A Patriots támadása a saját 16 yardos vonalnál akadt el. A visszahordásnál Nate Ebner és Matthew Slater munkájának köszönhetően csak 9 yardot nyert a Jets, így a nagy punt közrejátszott, hogy a mezőnypozíció nem változott drasztikusan az ellenfél javára.

11. A szünet előtt harmadik és 8 helyzetben meglepő volt a játékválasztása a Jetsnek (1:00). Futójátékot hívtak, mint a Miami egy héttel korábban a nyitótámadás során harmadik és 6-ra. A felvételen látszik, hogy a játék után Rex Ryan beszélgetett el a támadó koordinátorral és úgy tűnt, hogy nem a tervek szerint alakult a pályán a játék. Mintha nem tudták volna, hogy harmadik downról van szó, vagy rossz játékot kommunikáltak az irányító számára.

Estére elkészül a második félidő történéseinek is a fordítása a játékidőre vonatkozó statisztikával együtt.

Forrás: ESPN Boston – 1. negyed, 2. negyed

Hozzászólások

2014. 12. 23. 13:14
orrrion
Nem pont a témához tartozik,de valaki mondja meg, hogy amióta Brady a kezdő QB, hányszor zárta első helyen alapszakaszban az AFC konferenciát a Pats?
2014. 12. 23. 13:45
anulu82
ha jól halásztam össze a statisztikákból, akkor 2010,2007,2003
2014. 12. 23. 13:45
anulu82
ja, h AFC... azt nem néztem. ez full liga
2014. 12. 23. 14:41
Alapszakasz elsők voltak az AFC-ben: 2003, 2007, 2010, 2011, 2014.
Alapszakasz második hely: 2001, 2004, 2012, 2013
Alapszakasz harmadik hely: 2009
Alapszakasz negyedik hely: 2005, 2006
2014. 12. 23. 15:15
És a 4 elsőből 3-szor SB-t játszottunk, 1x a Jetstől kaptunk ki. :)
2014. 12. 23. 15:27
orrrion
Hozzászólás a(z) Negyedről negyedre I. - 15. mérkőzés bejegyzéshez