Menetrend

NFL Draft - Tim Tebow

2010. 03. 19. 21:58
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Igen, a pats.hu oldalát is utolérte végzete. A Tebow-láz megérkezett. Ha valaki még nem ismerné, ő annak a krokodilos csapatnak a Heisman-nyertes irányítója, akit sokan a egyik legnagyobb egyetemi játékosnak tartanak.


Tim Tebow – Florida - 6’ 3” (191 cm) 240 lbs (109 kg)

Mindenféle további kommentár nélkül.

Pozitívum

Megfelelő magasság, felépítés… kellően erős dobókar… nagyon jó pontosság a mélységi passzoknál… jól érzékeli a pass rusht és a körülötte lévő zsebet… meg tudja futni a 1st downt, ha szükség van rá… borzasztó erőteljes futó… nem könnyű megállítani a labdával, az ütközés után is hoz még yardokat a futójátékban… hibátlan jellem és erős munkamorál… vezetőnek született.

Negatívum

Egyszerűen borzalmas lábmunka, újonc éve óta semmit sem fejlődött… futásközpontú spread option rendszerben játszott… rossz labdaérintés… pontatlan a rövid és középtávoli passzoknál… túl sokáig tartja a labdát dobás előtt… nagyon rossz dobómozdulat… leragad az elsőszámú célpontjánál… a játékrendszer miatt nem tanulta meg a védelmek olvasását, amit a pro-style támadóséma megkövetel… balkezes… ha nem üres az első célpontja, nem lép tovább a következőre, hanem inkább a lábában bízik, és fut… Gators irányítóknak nincs jó eredményük az NFL-ben.

Összefoglaló

Bárcsak Tebow hozzáállását, jellemét beleültethetnénk egy másik egyetemi irányítóba, mert akkor biztos lenne az első pick a drafton. Ugyanakkor nem először fordulna elő, hogy kiváló emberi tulajdonságokkal bíró irányítóból nem lett senki a profik között. Tebownak 3-4 évre lenne szüksége, hogy megtanuljon NFL támadógépezetben játszani, hogy esélye legyen állandó kezdő irányítónak lenni. Tebow ideális posztja a profik között fullback vagy halfback lenne, mert legjobb képességei mind a futáshoz kapcsolódnak. Egyszerűen túlságosan az alapoknál kellene kezdeni a képzését, hogy franchise irányító váljon belőle. Bár Pat White sikere a Dolphins sémájában növelheti az esélyeit [a cikk írása óta már tudjuk, hogy a White-projectre a katasztrófa és csőd szavak illenek leginkább]. Második körös picknek tűnik a hozzáállása, személyiség, és sokoldalúsága miatt.

Kihez hasonlítható?

Byron Leftwich (mint passzoló) és Mike Alstott (mint futó). Nagyon hasonló Tebow dobómozdulata/technikája Leftwichéhez, és ugyanúgy szenvedi fog, hogy olvasni tudja az NFL-védelmeket. Azonban rendelkezik Alstott erőfutó képességével, hogy az ütközés után is yardokat szerezzen.

A prospect bemutatót Matt McGuire, a walterfootball.com draft elemzője készítette.

Hozzászólások

2010. 03. 19. 22:01
A témához kapcsolódóan két cikkre hívnám fel a figyelmet. Az egyik az nfl.hu Tebow-aktája, a másik a pats.hu Wildcat gyorstalpalója.
2010. 03. 19. 22:06
Neo
Köztudott, hogy a balkezesek hajlamosabbak a "művészibb" megoldásokra, önkifejezésre...ez látszik az itt leírtakból is...ha a hibái ellenére is képes lesz meccseket nyerni, akkor később már senkit sem fog érdekelni a lábmunkája...és a dobómozdulata pedig később külön téma lesz.

Tudom hogy nagyon szubjektív, de én ha beérik, később Favre-hoz hasonló különleges QB-nek tudnám elképzelni.

Kíváncsi leszek, hogy melyik csapat meri majd végül behúzni/bevállalni az ő stílusát, illetve, hogy hányadik körös lesz. (Ne feledjétek, a jó öreg Tom is csak a 6. körből kezdte.)
2010. 03. 19. 22:45
A balkéznél elsősorban a támadófallal van probléma, hogyha nem tud állandó kezdő lenni Tebow, azon kevés alkalommal, amikor pályára lép, a papíron szinte minden csapatnál gyengébb RT passz protection tudásának lesz kiszolgáltatva. Ehhez ha hozzáadjuk, hogy túl sokáig tartja a labdát, nehezen találja meg a célpontját, és túlságosan lent tartja a labdát ---> fumble hegyek v. kizárólag futójáték.

A lábmunka pedig a zseben belüli mozgásnál számít. Attól hogy vki jól tud futni, mint Tebow v. Colt McCoy, a pass rush elől nem fog tudni úgy ellépni, mint a klasszikus zsebirányítók, és ezen tánc közben is végig a pályán s célpontjain tartsa a szemét. Vagy elég csak a center mögötti labdaátvétel utáni hátralépéseket (dropot) venni, hogy eközben is végig képes legyen olvasni a védelmet, és sorban végighaladni a célpontjain, majd a drop végén beleállni a dobás/elmozogni a pass rush elől ÉS beleállni a dobásba. Ezt mind az alapoktól kell megtanulnia.

Ez a lábmunka szerintem a legkomolyabb hiányossága, amit ha nem sikerül kijavítani, nehezen hihető, hogy kezdő irányító lesz belőle.
2010. 03. 20. 00:25
lolvin
DoM

Lehet valamiféle párhuzamot huzni Vick és Tibow között? Ő is inkább futó irányitó, mindketten balkezesek, de még Vick annó az NFL legjobban fizetett játékosa volt, egyértelmű kezdő Atlantában, most mindenki azon vitatkozik, h lehet-e egyátalán valaha kezdő Tebow...mi a különbség kettejük között?
2010. 03. 20. 08:43
CoSco
TT abszolúte zsákbamacska, mert egy NFl franchisenál akár már első évében nagyon alakíthat, de lehet hogy pick pocséklás. Én a nagy felhajtás miatt még egy első kört sem zárok ki, elvégre Amerikáról van szó :) A sokoldalúsága komoly fegyvertény lehet, és ha passz terén tudna tanulni valakitől aki érti a dolgát akkor...
Személy szerint ha bent maradna 3. körig én draftolnám. Korábban nem, akkora kockázatot nem ér.

Vick is komoly futóképességekkel rendelkezett, rendelkezik, de ő egy klasszissal jobb volt passzolás terén, legalábbis szerintem.
2010. 03. 20. 09:57
bradyfan
Nagyon nem szerencsés Tebowt Bradyhez hasonlítani. Brady végig az egész college pályafutása alatt, NFL típusú offenseben játszott. Első naptól kezdve azt tanulta amit az NFL QBk is. Az ő kései draftját ha jól tudom a kevés kezdő tapasztalat határozta meg. Viszont ettől függetlenül neki nem kellet mindent az elejétől kezdenie mint Tebownak.

Tebow egy nagyon hosszú project akivel rengeteget kell dolgozni. Ezért valszeg csak oylan csapat jön szóba a draftolásánal ahol a következő 3-4 évre még van QB, lásd pl mi vagy a Colts.
2010. 03. 20. 11:34
A Tebow-aktában szerepel, hgy teljesen más típusú futókról van szó, így az összehasonlítás már-már el is veszíti alapját.

Azt pedig Vicken keresztül látta az NFL, hogy mit ér egy olyan "franchise QB", akinek csak minden második passza megy emberhez, csak a legritkább esetben tud 7 yardos átlagot produkálni kísérletenként, közel 1:1 TD-INT aránnyal és sok benyelt sackkel. ---> egyszer volt Budán kutyavásár.
2010. 03. 20. 12:31
szeder
Vick és a kutyavásár..bocs:( Herr Vollmer a bal és a jobb oldalon is nagyon jól játszik, lehet meg tudná védeni TT-t ha esetleg vmilyen szörnyű véletlen miatt idekerülne..
2010. 03. 20. 14:00
Brady miatt is nagyon remélem, hogy Vollmer az első héttől kezdve kezdő LT lesz. Light bénázásaival sokkal nagyobb kárt tud tenni, mint Kaczur a jobboldalon.

Playenként nem fog a támadófal pozíciókat cserélni, hogy amikor éppen Tebow bejön, akkor a két OT helyet cserél. Ez nem életszerű. Meg kell nézni a Cardinalst. Leinart draftja után választották az első körben Levi Brownt az ő vakoldalára, vagyis RT-nek. Miután Warner lett a kezdő, Brown maradt a helyén, nem váltott oldalt.
2010. 03. 20. 22:46
Wolverine89
én is a lábmunka hiányosságok miatt aggódom elsősorban! de ha én lennék az edző, második körben meghuznám a tebow picket!
kicsit érdekel, h mire lenne képes eleinte vick eagles-ös epizód szerepeihez hasonlóan a pats-ben... és szerintem a 2. körben már lenne realitása! inkább minthogy eltradelgessük a pickeket, mint tavaly...
2010. 03. 21. 07:08
Mr nemo
Valamelyik csapat el fogja vinni az első körben. Kockázat ide vagy oda, úgyis lesz egy edző aki azt gondolja, hogy neki sikerülni fog és hamar NFL QB-t nevel belőle.
Hozzászólás a(z) NFL Draft - Tim Tebow bejegyzéshez