Menetrend

NFL Körkép: 2017 3. Hét

2017. 09. 28. 06:59
Szerző: Raschy
Kategória: Cikkek, Hírek

A hét támadójátékosa

Tom Brady QB NE (25/35 378 yard, 5 TD)
A Patriots irányítója ezen a héten is megmutatta, hogy a mérkőzésnek addig nincsen vége amíg az óra végleg meg nem áll. 23 másodpercel a meccs vége előtt egy hajszálpontos labdát dobott Brandin Cooks felé, amivel végül sikerült a meccset megnyernie. 

További kiemelkedő teljesítmények:
Todd Gurley RB LA (28 Rush 113 yard 2TD, 5 Rec 36 yard 1 TD)
Stefon Diggs WR MIN (8 Rec 173 Yard 2 TD) 
Marcedes Lewis TE JAX (4 Rec 62 yard 3 TD)


A hét védőjátékosa

DeMarcus Lawrence DE DAL (3 sack, 6 QB hits, 4 tackle) 
A dallas védőjátékosa a meccs alatt rendszeresen nyomást tudott gyakorolni Carson Palmer-re, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mérkőzést végül a Cowbays nyerje.

További kiemelkedő teljesítmények:
Terrence Brooks S NYJ (2 INT 2 tackle)
Jadeveon Clowney DE HOU (2 sack, 1 Fumble Recovery, 1TD, 6 tackle)
Ryan Shazier LB PIT (11 tackle 2 Forced Fumble)


A hét legrosszabb teljesítménye

Joe Flacco QB BAL (8/18 28 yard, 0 TD, 2 INT)
A Baltimore 2-0-s mérleggel érkezett a Londoni mérkőzésre, Flacco azonban képtelen volt hatékonyan játszani, ami miatt a félidőben le is cserélték. A helyére az egykori Patriots játékos Ryan Mallett áltt be.


Sérülések

Darren Sproles RB PHI  – Az Eagles sokoldalú játékosa az első pályán töltött játék során eltörte a kezét, valamint ACL szakadást szenvedett, így a szezon során már biztos nem tér vissza a pályára.

Kyle Murphy OT GB  - Murphy még a múlt heti mérkőzésen szenvedett sérülést, amit akkor nem tartottak komolynak, azonban a héten mégis IR-re került. 

Tank Carradine LB SF  - A ötödéves játékos a második félidőben kényszerült a pálya a elhagyására egy bokasérülés miatt. Az orvosi vizsgálatok után a 49ers IR-re helyezte, így idén már nem láthatjuk többet játszani.

Lavonte David LB + Gerald McCoy DT TB  -  A harmadik forduló során megsérült a Buccaneers védelmének két meghatározó alakja is. Lavonte David több hét vagy akár egy hónap kihagyására is kényszerülhet a bokasérülése miatt, míg McCoy már jövő héten is pályára léphet. 

Cario Santos K KC - A Chiefs kezdő rugója korábban kisebb sérüléssel bajlódott, majd a vasárnapi mérkőzésen kapott egy ütést ami ezt súlyosbította. A rugót a csapat IR-re helyezte, valamint a helyére leszerződtette Harrison Butkert a Panthers gyakorlócsapatából.

Liga körüli események

Aaron Hernandez agyát öngyilkossága után a Boston University kutatói vizsgálták meg. A vizsgálatok során kiderült, hogy Hernandez súlyos CTE-ben (krónikus traumatikus enkefalopátia) szenvedett. A betegség a fejre mért rendszeres és súlyos ütések miatt alakul ki, így az az amerikai focisták körében igen gyakori. Ennek a betegségnek a hatására követett el öngyilkosságot többek között Junior Seau és David Duerson is. A vizsgálatot végző kutatók azt állítják, hogy Hernandez agyában a CTE annyira súlyos volt, hogy az ehhez hasonló károsodás a hatvanas éveikben járó páciensekre jellemző. A vizsgálok eredményének következte képpen a Hernandez család ügyvédei pert indítottak a korábbi TE 4 éves lányának kompenzálásáért. A pert elsődlegesen az NFL és a New England Patriots csapata ellen indították, de lehetséges, hogy Hernandez korábbi egyetemét és iskoláit is be fogják vonni.

Donald Trump Alabamában beszélt a himnusz alatt tüntető NFl játékosokról és arról, hogy szerinte ezeket a focistákat a tulajdonosoknak azonnal ki kéne rúgnia a csapatukból. A demonstrációt még tavaly Colin Kaepernick kezdte, hogy felhívja a figyelmet a feketéket érő rendőri agresszióra. Az elnök szavai országszerte hatalmas felháborodást váltottak ki a játékosokból és tulajdonosokból, még azok is ellene fordultak akik eddig barátjuknak tekintették vagy éppen a kampányfinanszírozását segítették dollármilliókkal. A vasárnapi meccseken egymásba kapaszkodó vagy térdelő játékosokat, edzőket, csapatsegítőket, tulajdonosokat lehetett látni minden mérkőzésen. Több olyan csapat is volt aki egyáltalán nem jelent meg a pálya mellett amikor a himnusz szólt.

Hozzászólások

2017. 09. 28. 10:03
anulu82
jó nagy balhé van ebből a demonstrálásból... sajnos nagyon sokaknál ez úgy jön le, hogy a zászlót és a himnuszt nem tisztelik a játékosok. közben ez Trumnak szól, ill mindannak, amit ír illetve mond :(
2017. 09. 28. 10:53
gyuszi
Ez a Trump-féle politikai manőver szándékos és napjainkban mindennapos (már Schopenhauer is megírta a vitatkozás filozófiájánál). Az egyik fél jelzi, hogy mondanivalója van, számára tehát a himnusz és a cselekedete egy figyelemfelkeltő eszköz és fórum. Az ellenoldal ezt szándékosan félremagyarázza, úgy állítja be, hogy tette negatív (tiszteletlenség stb.), és szélsőségesen kisarkítja a cselekvés egy másik aspektusát. Ki az az alávaló személy, aki támogatna egy negatív tettet? Az első fél mindenképpen veszít; egyrészt folyamatosan magyarázkodnia kellene (amit nem muszáj meghallani); másrészt ha cselekedetét folytatja, folytatja a már deklarált negativitást (tiszteletlenség); és harmadrészt akkor is veszít, ha abbahagyja a cselekedetet.
2017. 09. 28. 11:49
Tibi Twelve
Brady az ász :-) jó visszanézni a ''szakértők'' nyilatkozatait a KC elleni meccs utánról :D

Trumphoz annyit, h azért benne volt a mondandóban h ki kellene rugniuk a 'son of a bitch players' akik letérdelnek, emiatt is, ekkora a felháborodás, ami jogos, de ettől még nem ez a legjobb módja a tüntetésnek.
2017. 09. 28. 13:42
Lucius
Szerintem teljesen jó módja. Elég figyelemfelkeltő, mert mindenki erről beszél.
2017. 09. 28. 15:03
piszkosfred
Hogy lenne jó módja? Ezzel még nagyobb megosztottságot értek el. Miközben elvileg egységet akartak. Nagyon rossz módját választották, ismerve az átlag amerikai hozzáállását a himnuszhoz és a zászlóhoz.
Ők nem csak figyelmet akarnak, hanem jót tenni a közösségnek, egységbe fogni mindenkit, hogy ne legyen megosztottság, kirekesztés stb. Ennek szerinted az a jó módja, hogy választok egy olyan tiltakozási formát, amivel kb. az ország fele nem ért egyet és felháborodik? Biztos jót teszek vele az ügynek, ami érdekében tiltakoznk kezdtem...
2017. 09. 28. 17:46
Lucius
Nem hinném, hogy a feketék közül bárki félreértené, vagy azok közül, akik támogatják ezt az ügyet. Aki szándékosan akarja félreérteni, annak persze sikerül, de azzal meg nem kell foglalkozni. A cél szerintem nem az volt, hogy egységet teremtsenek, hanem hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nincsenek rendben a dolgok, mert nincs egység a társadalmon belül. Ezt maradéktalanul teljesítették.
2017. 09. 28. 19:18
mgabor74
Nem vitatva, hogy létező probléma a rendőri túlkapás az USA-ban, és vannak egészen elképesztő esetek is, de legalább ilyen mértékű a színes bőrű bűnözők által rendőrök sérelmére elkövetett emberölés is (köztük nem egy leszámolás- bosszú jelleggel). És a rendőröknek nem jut eszébe válaszul mondjuk törökülésben ülni a meccsbiztosítás alatt. A rendvédelmi szerv mindenhol a világon egy bajtársi közösség, őket aztán nem fogja meghatni a dolog, ugyanúgy végzik a munkájukat tovább mint eddig. Biztos nem fogja a következő rendőr azért nem elkövetni az esetleges túlkapást mert beugrik neki, hogy akkor még többen fognak az NFL-ben térdelni a himnusz alatt. Kaep meg jól lábon lőtte magát ezzel a kezdeményezéssel. Kimondva-kimondatlanul ezért tart most ott ahol.
Más: Bennem felmerült most, hogy Hernandez már esetleg emiatt a betegsége miatt tette amit tett? Nem lehetetlen, hogy emiatt súlyosan torzult a személyisége és az értékítélete? Sok mindent megmagyarázna más esetek kapcsán is ha ez bizonyítást nyer (asszony verések egyes esetei pl, vagy a narkózás stb.).
2017. 09. 28. 19:18
piszkosfred
Tényleg nem kötekedésből, de a faji megkülönböztetésre nem a feketék figyelmét akarták felhívni. Elvileg ők nagyon is tisztában vannak vele, hisz őket érinti hátrányosan. Tehát a tiltakozók a többségi fehér társadalom tagjainak figyelmét akarták erre felhívni. Lehet, hogy a te véleményed szerint erre a legjobb módot választották, de azoknak a jelentős része nem így gondolja, akiknek valójában szólt. És ha milliókban antipátiát kelt maga a tiltakozás módja, akkor az üzenet sem úgy megy át, ahogy kellene. A hirekben sem a feketék helyzetéről van szó, nem erről beszélnek az emberek odakint, hanem a himnusz körüli mizériáról.
Hogy mennyire ment félre ez az egész az nagyon jól látszik a kinti fórumokon, az egyre nagyobb NFL bojkotton, és az olyan egészen elképesztő megnyilvánulásokon, mint pl. a Ray Lewis szobrának ledöntésére indult szervezkedés.
Nyilván erre csak a tiltakozók tudnának válaszolni, de alig hiszem, hogy ezt szerették volna elérni az akciójukkal.
2017. 09. 28. 21:44
Tibi Twelve
A térdelés nem lehet jó megoldás.Egyrészt semmin nem változtat, figylmet tényleg felhív, de akit érint az tud róla, akit nem az meg negativan reagál rá, továbbá az esetleg tényleg rasszista rendőrök inkább fognak kegyetlenebbek lenni, mintsem nem, mert ők belülről látják a dolgokat, és azért őszintén, senki nem kockáztatná az életlét rendőrként Harlemben,Baldwin Villageben,Comptonban vagy bármilyen 'rossz környék'en történő sima közúti ellenőrzésnél, ahol csak feketék élnék kb, és nagy részük bűnöző.. és sajnos sokszor az ártatlanokkal bánnak durván de ez biztosan egy alapreakció már rendőröknél..Igazából senkit sem szabadna megkülönboztetés érjen a hozzá hasonlók miatt, de ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni.egyébként imádom a gengszer rapet, de azt se kitaláció ihlette :D
2017. 09. 29. 09:40
Kennystyle
Erről a térdelős sztoriról nekem mindig a Rodney King féle eset jut eszembe, ahol persze a túlkapás ténye egyértelmű, viszont az valahogy elfelejtődik nagy átlagban, hogy egy büntetett előéletű, vélhetően felfegyverzett, tudatmódosító szer hatása alatt álló gyanúsítottat üldöztek hosszasan mielőtt megállították merthogy menekült is a rendőrök elől és még a megállítását követően sem rögtön adta meg magát hanem sokáig talpon akart maradni... Ezzel csak azt teszem hozzá én is, hogy a rendőrök belülről egészen valószínű teljesen máshogy élték meg azt is, és az ilyen esetekben tényleg nem fognak máshogy reagálni mint ahogy, mert nem az a reflex a nagy számok törvénye alapján. Szintén valószínű, hogy akiknek a figyelmét erre fel kell vagy fel akarták hívni azok is alapból inkább a másik oldalra állnak mint a térdelők.
2017. 09. 29. 10:04
piszkosfred
Egyetértek. A mostani tiltakozási hullámot kirobbantó eseteknél is hasonló dolgok voltak. Vitathatatlan, hogy fegyvertelen feketéket lőttek le az utcán. Azonban minden egyes esetnél voltak érdekes körülmények. Dulakodás a rendőrrel, zsebben kotorászás, menekülési kisérlet, légpisztollyal hadonászás, stb. Ezek azért nem pontosan azok a cselekedetek, amiket az ember csinál, amikor éppen igazoltatják. Főleg nem egy olyan országban, ahol a sok szolgálat közben lelőtt rendőr miatt az egyenruhások kissé máshogy állnak hozzá ezekhez, mint az itthoni kollégák. És hogy mennyire nem feltétlen csak és kizárólag faji megkülönböztetés áll a dolgok hátterében, azt a legjobban a feketét lelövő fekete rendőr esete mutatja.
2017. 09. 29. 10:41
komzoz65
Azért jópofák ezek a beállítások. Persze minden eset más. De a számok azok a fránya számok. Évente lepuffantak több mint 1000 afro-amerikait a rendőrök, arányait tekintve majdnem háromszor annyit, mint a többiekből, több mint 20%-uk fegyvertelen, akkor lehetne gondolkodni, mintsem jönni ezekkel, hogy a zsebe felé nyúlt meg ilyenek.

Nyilván ez csak a jéghegy csúcsa. Ötször annyit zárnak börtönbe, egy-egy államban 10-szer annyit. Ezek komoly társadalmi problémákra utalnak, még ha amúgy az igazságszolgáltatás rendben működik, akkor is. De persze nincs azért minden rendben. (Ütközések című film pár évvel ezelőttről. Javaslom mindenkinek, elég árnyaltan mutatja be a problémákat.)

Azt gondolom, hogy pont a himnusz alatt ismert és népszerű emberek demonstrálása, jó gondolat. A himnusz a nemzet egységét hivatott kifejezni, ha ezzel van baj, nincs is jobb alkalom erről elgondolkodni. Az meg, hogy ilyen tökfejek, akiket nyilván Trump még gondosan meg is erősít a téveszméikben, és ezt a teljesen békés demonstrációt is durva agresszióként élik meg, míg az állami erőszakot magától értetődően támogatják, azokkal meg amúgy sem lehet komolyabb vitát folytatni.
2017. 09. 29. 11:19
piszkosfred
Akkor lehetne gondolkodni? Megnéznélek téged hasonló helyzetben, mint amiben egy igazoltató rendőr van az utcán. Vajon nálad, a te fejedben mi aktiválódna akkor, amikor az életben maradásod a tét és a fekete a zsebéhez nyúl? Az ütközések című film vagy a sztereotipiák (amik azért az általad is említett bűnügyi statisztikák figyelembevételével nem alaptalanok). Nagyon könnyű innen beszélni. Én már jártam pl. Harlemben és Los Angeles kevésbé előkelő részein. Te? Egy barátom pár hete véletlenül bekeveredett Bronxba, ráadásul gyalog kellett közlekednie. Finoman fogalmazva nem érezte az életét teljes biztonságban. Ilyen helyzetekben máshogy működik ám a döntéshozatal és nem biztos, hogy mézes mázas hollywoodi szuperprodukciók jutnának eszedbe. Nagyon mélyen gyökeredző társadalmi problémák vannak ott, aminek felszámolását biztos, hogy nem egy megosztó tiltakozó akcióval lehet elkezdeni.

A másik a himnuszos ész osztás. Annyira birom, amikor több ezer kilométerről a megfelelő ismeretek hiányában a magyar liberális megmondja a tutit az ostoba amerikairól. Egy egészen más társadalomról, kultúráról, tradíciókról. Egy olyan országról beszélünk, ahol rengeteg családnak jelenleg is szolgálnak hozzátartozói a hadseregben a világ számos pontján és/vagy veszítették már el családtagjukat valamelyik háborúban. Egy átlag magyar el sem tudja képzelni mit jelent az átlag amerikainak a himnusz és a zászló.
2017. 09. 29. 21:20
Lucius
De hát a kint élő Amerikaik találták ki/ támogatják a tüntetés ezen módját, nem komzoz65. Ők is rosszul gondolják, hogy mit jelent nekik a himnusz és a zászló?
Őket (az amerikaiakat) is megosztja ez a viselkedés, nekünk sem kell egyetértenünk.
Engem már sikerült elbizonytalanítanotok, hogy melyik oldalra álljak. Még szerencse, hogy nem kell egyikre sem.:)
2017. 09. 29. 21:39
piszkosfred
Ezt anno egy partvonalra kerülő Kaepernick találta ki. Jó darabig nem sokan követték a példáját. Valószínűleg sosem lett volna ekkora egység ebben még az NFL játékosok között sem, ha szuper elnökük nem döntött volna úgy, hogy ezt is kihasználja egy kis politikai magamutogatásra.
Még szerencse, hogy ez nem a mi problémánk. Nálunk is van épp elég társadalmi feszültség, ezt oldják meg az amerikaiak :)
2017. 09. 30. 07:12
mgabor74
Egyetértek. Az akcióhoz most csatlakozók meg végképp hiteltelenek, mert náluk az ok az elnöki beszólás csupán, nem pedig egy újabb túlkapás, pedig biztos volt néhány mióta megy ez az egész. Persze személy szerint megértem, ha utálják Trumpot, de ez így fura. Úgy jártak ezek ott az USA-ban Trump-al mint a Britek a BREXIT-el. Nem vették komolyan, hogy nyerhet, most meg nem tudnak a dologból kiszállni.
2017. 09. 29. 11:47
hulith
+1000
Itthon a himnusz közel sem jelent annyit mint ott ahol a zászló egész évben kint van a házon.
Ez a rasszizmus nagyon nehéz kérdés főleg
egy olyan országban ami ilyen fiatal és ilyen sok nemzetet egyesit.
2017. 09. 29. 12:55
dravait
Bocsánat a közbepofázásért, de szerintem ezt most abba kéne hagyni, mielőtt a libsibolsikomcsi sorosbérenc, tolvajbanda fideszbirka fejezetekig eljutnánk!
Olyan jó ezt az oldalt olvasni úgy, hogy a napi politikai megosztás ide nem szűrődik be, kérlek benneteket, hagyjuk is ezt így!!
2017. 09. 29. 13:00
piszkosfred
+1
Kint is az a legnagyobb baja sok szurkolónak, hogy minek vitték be a politikát a pályára. Valóban jó lenne, ha az amerikai foci kapcsán csak a játékról beszélne mindenki.
2017. 09. 29. 21:21
Lucius
+1
Bocs, hogy elkezdtem (félig-meddig).
2017. 09. 29. 21:33
piszkosfred
Ne viccelj, nem volt ezzel semmi baj. A vita szerintem jó dolog, mert rengeteg új ismeretet szerez mindenki, megismerjük egymás álláspontját. Arról meg nem mi tehetünk, hogy most ez (is) a téma az NFL kapcsán.
2017. 09. 29. 14:58
Montesclan-pats
Hú de igazad van, már én is azt gondoltam,hogy ez jön és akkor itt is egymásnak ugrunk,mint az egész országban.Köszi, hogy felhívtad a figyelmet, és ez itt el is marad...
Hozzászólás a(z) NFL Körkép: 2017 3. Hét bejegyzéshez