Menetrend
Szavazás

NFL-körkép a lejárt szerződésű játékosokról a Pats hiányposztjaira koncentrálva

2013. 02. 05. 10:30
Szerző: DoM
Kategória: Offseason 2013

A bajnokság végeztével a legtöbb szurkoló figyelme két izgalmas kérdésre összpontosul: milyen sztárigazolással fog erősödni a csapat illetve melyik egyetemi játékosból lesz a draft napján a csapat újonca? Jelen cikk keretében az előbbivel foglalkozunk, hiszen a márciusi átigazolási piac időben is megelőzi a draftot, ezért a kora tavaszi történések már sejtetni engedik, jobb esetben mutatni fogják azokat az irányokat amerre a Patriots halad a 2013-as keret kialakításában és látható lesz, hogy a draftot megelőzően mely posztokra kell kiemelt figyelmet fordítani. 

 Korábban már írtunk a három nagy döntésről és a fizetési sapka helyzetéről. Ez egyrészt az anyagiak, másrészt a hiányposztok oldaláról is behatárolja a Pats mozgásterét az átigazolási piacon. Az alábbi játékosok többsége nem olcsó mulatság, ezért ez a bevásárló lista inkább arra az esetre kínál alternatívát, ha a Talib, Vollmer, Welker hármasból legfeljebb egy valaki, de inkább senki sem kerül visszaigazolásra és már egy játékos érkezése is komoly minőségi javulást jelentene a keretben. A posztok kiválasztásánál próbáltam a hiányposztokra koncentrálni, azzal a feltevéssel élve, hogy Devin McCourty marad free safety poszton és Vollmer esetleges távozását követően Marcus Cannon lenne a kezdő a fal jobb szélén.

Klasszikus WR

Greg Jennings, Packers, 29é
>Dwayne Bowe, Chiefs, 28é
Mike Wallace, Steelers, 27é
Brian Hartline, Dolphins, 26é

Jennings csak a bajnokság hajrájában tudott pályára lépni még szeptemberi sérülését követően és Jordy Nelson, James Jones és az újonc Randall Cobb mellett gyakorlatilag nyílt titok, hogy nem szerződik újra a Packersnél. Egyes vélemények szerint alulértékelt lehet a piacon Aaron Rodgers és Mike McCarthy közrehatásában a sikerességét illetően. A sérülése is elriaszthat pár csapatot. A Patriots számára ideális lenne az ő személye, ha Welker végül távozna. Dwayne Bowe csak a rend kedvéért szerepel a listán. Várakozások szerint ő kapja a legnagyobb szerződést az elkapók között, ami a Patriotsot azonnal ki is húzza a listáról. Wallace lehetne az áhított mélységi célpont, de túl inkonzisztens és egysíkú a játéka az igényeihez képest. A realitások talaján maradva, Hartline lehet a fő jelölt az elkapó problémára. A Miami egyedüli fegyvereként a passzjátékban hozott össze ezer yard feletti idényt újonc elkapóval irányítóval. Évi 5-6 milliós szerződésével még nem a legolcsóbb lehetőségek közé tartozik, de harmadik-negyedik célpontként nagyon élne a Pats rendszerében és újabb oldalvonalhoz közeli játékra képes elkapója lenne a csapatnak. Donnie Avery (Colts) a gazdaságos, biztonsági megoldás, de idesorolható akár Domenik Hixon (Giants) vagy Devery Henderson (Saints). Szükség van a használható mennyiségre a poszton. Bár az egyetemen még irányítóként játszó Edelmannel is előbb újra kellene szerződnie a csapatnak. A felhozatal tehát nem túl nagy, de ki tudja, hogy szerződésgondok miatt kitől szabadulnak még meg addig: például Santana Moss lehet ennek az egyik áldozata vagy éppen Darrius Heyward-Bey.
 
43 DT 

>Henry Melton, Bears, 26é
Glenn Dorsey, Chiefs, 28é
>Randy Starks, Dolphins, 29é
Desmond Bryant, Raiders, 27é

Melton az egyik legkeresettebb játékos lesz tavasszal, ha a Chicagóval nem tud megegyezni és a franchise tag egyik biztos esélyese. A papírforma szerint tehát nem lesz szabadon, mindenféle ellenérték nélkül leigazolható. Ettől még kitűnő pass rush jelenlétet adna a védőfal közepében Vince Wilfork mellett. Meglátjuk mi lesz az ő sorsa. Dorsey ideális pass rusher 3-tech. játékosnak számított a draft előtt. A Chiefsnél azonban a 34-es védelemben end poszton, ha nem is veszett el és tanúbizonyságát adta futás elleni kitűnő játékának, a passz ellen már nem tudott kibontakozni. A négytagú fal ideális lenne számára, ahol nem kellene játékról-játékra két emberrel megküzdenie és aktív, 1-gap szerepben tündökölhetne, ahogy a draft óta elvárták tőle. Sérülése miatt kissé nyomott lehet az ára a piacon. Legrosszabb esetben egy elsőrangú futás elleni falembert talál személyében a csapat. Különben a határ a csillagos ég lehet a számára. Starks legnagyobb pozitívuma, hogy 34-es falban is gyakorlatilag bárhol tud játszani és nem egydimenziós játékos. Bryant az elmúlt két évben már 18 meccsen volt kezdő és kilenc sacket is fel tud mutatni. A Wilfork melletti DT kezdő poszt mellett, méretei miatt 34-es endként is tudhat játszani. Ezen a poszton Armond Armsteadről is meg kell emlékezni, aki reményt keltő kanadai igazolás a Patriotsnak és szintén univerzális játékosnak tekinthető (43 DT/LDE, 34 DE).

43 LDE

Michael Bennett, Bucs, 27é
>Michael Johnson, Bengals, 26é
Paul Kruger, Ravens, 27é
Israel Idonije, Bears, 32é

Ők hárman mind újabb elemei lennének a pass rush egyenletesebb, konzisztensebb jelenlétének a védelemben. Közös bennük, hogy a futójáték ellen is nagyon aktívak és hatékonyak, emellett az általában gyengébb képességű jobb oldali OT-vel (esetleg tight endekkel) szemben megfelelő nyomást tudnak kifejteni a passzjátékban is. Velük Rob Ninkovich nem lenne túlterhelve első és második downok során, az ereje és frissessége megőrizhető lenne a harmadik downokra illetve egyértelmű passzhelyzetekre, mert lenne minősége alternatíva a felváltására. Olyan szerep juthatna neki, mint Mark Andersonnak 2011-ben. Johnson visszaigazolása biztosra vehető és ő lenne a legdrágább, bár Paul Krugernek Super Bowl bajnoki gyűrűvel az ujján lehet lesz ehhez pár szava. Bennett értékét nehéz belőni, de őt az egyik legjobb játékosnak tartom erre a posztra a ligában, tavaly RFA-ként csak tendert kapott, hosszútávú szerződés helyett a Tampánál. Idonije ugyanaz mint Bennett idősebb kiadásban és a Bearsnél történt edzőváltás miatt könnyen körön kívül maradhat és a másik kettőhöz képest a legolcsóbb lenne.

Pass rush specialista

Shaun Phillips, Chargers, 32é
Dwight Freeney, Colts, 33é
Osi Umenyiora, Giants, 31é
Connor Barwin, Texans, 26é

Ninkovich és Chandler Jones mögé egy harmadik opció az irányító fenyegetésére egy hatékony rotáció kialakítása miatt. A keret is mélyülne a poszton, vagyis immunisabb lenne a csapat egy-egy sérülésre. Freeney és Umenyiora harcedzett veteránok, akiknek a kezdő poszt már csak álom a saját csapatukban. A Giantsnél a fiatalabb, gyorsabb elit JPP miatt, míg a Coltsnál Freeney-nek egyszerűen nem ment a 34-es OLB szerepkör. Mindkettőjüket sérülések is lassítják már. Andre Carterhez hasonló, rövidtávú megoldások lehetnének. Phillips ázsiója még magasabban áll, és az edzőváltás ellenére a védelem nem fog változni náluk, mert a koordinátor meg tudta őrizni az állását, azonban már a tavalyi drafton is fiatalítottak a poszton (Melvin Ingram) és mivel teljes kezdő támadófalat kell megfizetniük a piacon, könnyen Idonijehez hasonló sorsra juthat. Barwin a pár évvel ezelőtti draft Patriots közönségkedvenc prospectje. Botrányos éve volt a 2011-es 10+ sacket követően és Brooks Reed, Whitney Mercilus személyében van kezdőpárosuk a védelemben.

Már két Patriots igazolás is említést érdemel erre a szerepre: Marcus Benard a Brownsnál volt átlag feletti pass rusher, mielőtt motorbalesetet szenvedett volna. Tőle lehet várni, hogy beválik ebben a szerepben. Jason Vega sem feltétlenül a tipikus nyári rostertöltelék. Armsteadhez hasonlóan a CFL-ből igazolták.  

CB

Brent Grimes, Falcons, 30é
Derek Cox, Jaguars, 26é
Mike Jenkins, Cowboys, 28é 
Antoine Cason, Chargers, 27é
Tracy Porter, Broncos, 27é

A poszt különlegessége: ha Talibra nem lesz elég pénz, akkor az elérhető játékosok felső harmadát szintén azonnal ki lehet húzni a listáról (Keenan Lewis, Dominique Rodgers-Cromartie, Sean Smith, Chris Houston). Grimes-t sérülése miatt hagytam rajta, mert komolyabb visszatartó erő lehet vele kapcsolatban és bizonytalan, milyen állapotban is tér vissza, milyen szintű játék várható el tőle. Cox másik olyan játékos, akinél komoly aggály, hogy egészséges tud-e maradni hosszabbtávon. A Jenkins (1/25), Cason (1/27), Porter (2/9) hármas a szépreményű 2008-as draft class (Talib 1/20, DRC 1/16 és Brandon Flowers 2/4) besült tagjai (McKelvin volt az első kiválasztott CB a drafton, de róla hamar kiderült, hogy csak special teams vagy nickelback értéke van a pályán), bár legalább olykor-olykor sikerült megmutatni, hogy képesek olyan produkciót nyújtani, ami megüti a kezdő szintet az NFL-ben. Jelenlegi csapatuknál azonban jó eséllyel egy életre elvágták magukat.

Ütköző safety

William Moore, Falcons, 28é
Kenny Phillips, Giants, 26é
LaRon Landry, Jets, 28é

Az irányító mellett nincs még egy poszt, amelyiknél olyan nagy kihívásokkal küzdenének a csapatok, mint a safety. A futás ellen mindig jókor érkező és a passz ellen sem elveszett játékos ritka, mint a fehér holló. Akár az NFL kezdősorait vizsgáljuk, akár az egyetemről kikerülő játékosokat, nagyon nehéz megtalálni azt a konzisztensen jó teljesítményt nyújtót safetyt, aki arculatformálója lehet egy védelemnek. Moore-ból olyan safety lett mostanra, amilyennek Pat Chungot szerette volna látni sok-sok Patriots szurkoló és valószínűleg edző is. Biztos franchise tag várományos (a kivételes képességű Jairus Byrd free safety szintén). Phillips távozására sincsen nagy esély. Landry már más tészta, mert a Rex Ryan felett lecserélődött döntéshozók nem fognak feltétlenül ragaszkodni a béna kacsa státusz felé haladó vezetőedző minden egyes igazolásához. Tavaly ő volt a Patsnél is próbajátékon, látogatáson, de végül a Jetshez szerződött egy évre és bizonyította, hogy még mindig van helye a kezdő secondaryben.  

> jel azok neve előtt olvasható, akik vagy új szerződést vagy franchise taget kaptak a csapatuktól.

Az alábbi linken posztok szerinti bontásban tekinthető meg minden lejárt szerződésű játékos is viszonylag objektívnak, helytállónak tekinthető értékeléssel együtt. Az oldalt folyamatosan frissítik a tavasz folyamán a már aláírt játékosok kiemelésével és azokkal is, akiknek a szerződését időközben felbontották, tehát remek áttekintést ad a ligaszinten történt eseményekről. 

Hozzászólások

2013. 02. 05. 11:38
Pat Patriot
"A Miami egyedüli fegyvereként a passzjátékban hozott össze ezer yard feletti idényt újonc elkapóval." Hartline negyedik éve van a ligában, tehát nem a WR volt újonc, hanem QB Tannehill.
2013. 02. 05. 12:00
tamaskerepesi aka DM
Nos ha azt vesszük mennyi terünk van mocorogni a salary cap alatt akkor azokat fogjuk idehozni akik "ócsók" és valamelyest hozzátudnak tenni a játékunkhoz.
A pass rush emberék nem túl öregek már ? :D :Dmondjuk ott van az a bagette nevű csóka elvileg őt hoztuk ide,hogy valamelyest levegye a terhet Ninko válláról ezek szerint nem vált be?vagy kell még neki idő,mert szinte alig volt a pályán ütköző safety mindenféleképpen kellene mondjuk most tuti kapok hideget meleget,de Chung a végén elég tűrhetően teljesített maradhatna de már csak cserének.
2013. 02. 05. 14:14
Gordon
bármelyik WR-t hoznánk mindegyik sokba kerülne marad a draft, ha TB annyira ragaszkodik WW-hez akkor engedjen ő is a fizújából.
számomra még az is kérdéses, hogy 34 vagy 43 főleg az eddigi roster mozgások alapján.
egy -két mondat az sb-ről. nem értek egyet azokkal akik azt írták, hogy jobbak vagyunk a ravens-nél és a frisco nál...domináns védelmek (3-4) top5 O-falak, elit futók, a magassági fölényüket rendre kihasználó, labdabiztos elit elkapók..egy igen jókezű QB (Flacco)
és egy hatalmas tehetség ..hogy ezeket , hogyan lehet besűríteni a cap alá jó kérdés nem látok rá a fizukra (ha valaki tud erről egy oldalt másolja ide a linket, pls), számomra egyértelmű, hogy nem a mi pénzügyi stratégiánk a legjobb a ligában, igaz ha most flacco is bejelentkezik egy zsíros 80 milláért 5 évre ott is szűkül majd a mozgástér..
ezzel szemben nálunk van egy elit O (ami kritikus helyzetekben rendre becsődöl )és egy közepes futás elleni védelem...ennyi.
Próbálunk ragaszkodni egy olyan sémához amivel jók vagyunk de nem a legjobbak, egyre jobban szorít minket a "cipő" és ahelyett , hogy felépítenénk valami újat átmenetileg feladva az elit "rangot" (lásd colts) csak foltozgatjuk a lyukakat és hozzuk a "hátha még van benne egy jó év" típusú játékosokat.
2013. 02. 05. 15:03
tomi-tomi
A Pats-nél már nincs 3-4 vs 4-3 kérdés. Azt játsszák, amire szükség van, az alap felállás a sub felállás lett (jellemzően 4-2-5).

Mindkét SB résztvevő cap helyzetét meghatározza, hogy az irányító az újonc szerződését futja.

A Ravens-nek már nincs domináns védelme, Rice alig futott a PO-ban (inkább használták screen-ekre, checkdown-ra).

Ami miatt nyertek (s a Pats Off.-t mindig itt fogják meg!): az OL-juk uralta a Los-t, biztosította a tiszta zsebet Flacco-nak. Egyébként faék egyszerűségű gameplan-nel nyertek - némi túlzással. :-)
Nézd meg a Jones TD-t. 2:07 perccel a félidő vége előtt nem törődtek time management-tel, elsőre rövid passz (nem jó), másodikra hosszú passz jobbra (nem jó), harmadikra? Hosszú passz középre - csak jó lett; TD.

A Colts esete nem egy általános példa, 20-30-40 évente egyszer adódó kivételes kombinációjú lehetőség.
Folyamatosan újat építünk. Brady nagyjából a harmadik stílusú támadóegységben játszik, s a védelem az idény második felére megtalálta a nyerő formulát. Csak (még) iszonyú vékonyak vagyunk. A Ravens ellen kiesett Talib és Love, még 20 percig tudtuk rejteni a sebezhető pontjainkat.
Kell a mélység DT és DB poszton és egy jó cover LB. Hozzanak még három-négy 185-190 centis WR-t hátsó körből vagy UDFA-ként, az egyik be fog jönni Brady-nek. S Vollmer-t fizessék meg, ne Walker-t.
Az idei FA tevékenységünk az legyen, hogy itt maradjon Vollmer, Talib, Edelman, Arrington, Woodhead. :-)
2013. 02. 05. 17:15
Nana azért Arringtont ne marasztald annyira :D
2013. 02. 05. 17:23
lipi
Arrington egy kellemes nickel CB. Kb gond nélkül uralja a belső sávot, fizikális, jó futás ellen is. A szerelést meg tudja csinálni. Erre teljesen jó. A szélen halott a fiú.
A legfontosabb, hogy a hátsó alakzatból, DMC-t nem számolva, egyedül ő hozza a fizikalitást a pályára...
2013. 02. 05. 17:20
lipi
Pont valami ilyesmit akartam írni én is :).
2013. 02. 05. 18:26
Gordon
ide nekünk azt a már nem domináns ravens védelmet és az alig futó Rice-t és a faék egyszerűségű gameplan-t ha azzal SB-t lehet nyerni és dobjuk el a mi túlbonyolított dolgainkat. nem értünk egyet de nem is kell :-))
maradjon Talib, Vollmer , Edelman...stb, hozzunk mélységet , jó cover LB-t és miből fogjuk megfizetni őket? szerződjünk velük 1 évre hátha majd most összejön? mert jövőre nem, hogy rájuk de még náluk fontosabb játékosokra sem lesz pénz..ezt nem építkezésnek hanem tűzoltásnak hívják szerintem, na:-)
2013. 02. 05. 19:16
tomi-tomi
A 2007-es Pats pont ezt tudta, csinálta. DE a támadófalunk képtelen volt kellő időt biztosítani a SB-on a Giants ellen Brady-nek.

Maradjanak évekre szóló szerződéssel, a töltelék emberek kivágása és a 13-15 millió (összesen kb. 16-18 millió) elegendő lehet erre. A többit (DT, DB, cover LB és WR-ek) pedig draftról oldják meg.

Szó sincs itt tűzoltásról. A védelmünk a negyedik legfiatalabb, a támadóknál a skill pozíciókban tele vagyunk másod- és harmadévesekkel(RB, TE), a két OT is fiatal. A csapat gerince TB pályafutásának a végéig rendben van.

Paul43, lipivel együtt én is úgy vélem, hogy Arrington teljesen jó (kiváló?) nickel CB.
2013. 02. 05. 22:17
Én is így gondolom? Hát nem tom :)
A baj, hogy ha ő a csapatnál van, be fogják vésztartaléknak tenni szélre is és azt nem szeretném.
2013. 02. 05. 14:52
Bandi
Kedves Dom!

A cikk mint mindig nagyon jó.
Nagyon várom már a hasonló összeállítást a lehetséges draftjainkról :)
2013. 02. 05. 15:42
crucified
OFF:

Az mekkora, hogy Ihedigbo barátunk SB-t nyert...:))))

Mondjuk ez tavaly majdnem bejött Underwood-nak is velünk.

ON:
2013. 02. 05. 18:23
GhostLead
crucified
Underwoodot cutoltuk a SuperBowl előtt emlékeim szerint!

DoM
A cikk nagyon jó!
2013. 02. 05. 21:11
nosbiglem
Attól még kapott volna gyűrűt, ha nyerünk! (Tavaly ezt elég jól kitárgyaltunk)
2013. 02. 05. 21:29
GhostLead
Igen már emlékszem!
Hozzászólás a(z) NFL-körkép a lejárt szerződésű játékosokról a Pats hiányposztjaira koncentrálva bejegyzéshez