Menetrend

NFL vs. Brady: meghallgatás

2015. 08. 12. 20:43
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Az NFL és NFLPA képviselőinek meghallgatásával folytatódott Tom Brady négy meccsre szóló eltiltásáról szóló jogi csata, melyen Daniel Nash a liga, Jeffrey Kessler a játékosok szakszervezete nevében válaszolt Richard Berman bírónak a kérdéseire.

A szövetségi bíró nyilatkozatai még mindig abba az egyértelmű irányba mutatnak, hogy a feleknek ki kell egyezni. Mindenki érdeke ezt kívánja, és jelen ügy jól ismert minden bíró számára, de polgári per keretében tipikusan két év alatt születik végső ítélet. A helyzet gyors feloldásához megegyezésre van szükség. Hiába lesz ennek hiányában bírói döntés Brady fellebbezéséről, amelyet Roger Goodell helybenhagyott a Patriots irányítójának személyes meghallhatását követően – az ellen ismét lehet fellebbezni, ezúttal a szövetségi bíróságok másodfokára a Fellebbviteli Bíróságra, ahol hónapokban telhet akárcsak az ügy elindulása.

Az augusztus 12-i meghallgatás előtt a bíró mindkét táborral külön-külön, zárt ajtók mögött beszélt, hogy megismerje az álláspontokat az egyezségről. Ezt követte az alig egy órás, a nyilvános tárgyalás, amelyen a felek képviselői válaszoltak Berman kérdéseire.

Az NFL oldalán elsősorban a közvetlen bizonyítékot hiányolta a bíró, amely Bradyt a labdák manipulálásához köti, illetve olyan tényeket, amelyek bizonyítják, hogy összeesküvés, szövetkezés volt a Patriots részidős alkalmazottai és Brady között az AFC döntőt megelőzően a labdák leeresztésére. Nash is kénytelen volt elismeri, hogy ilyen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. Nem volt találkozó, nincsenek üzenetek. Azonban közvetett bizonyítékok annál inkább és azok mind egyirányba mutatnak. Végül a bíró azt kérdezte, hogy az nem számít, ha valaki leengedte a labdákat, azzal nem is kedvezett Bradynek a meccs eredményének ismeretében? Mire a válasz: Egyedül [Goodell] meggyőződése számít, hogy ő miként értékeli ezt.

Azt NFL-t célzó kérdések másik csoportja Ted Wells jelentésének függetlenségére vonatkoztak. Szokatlannak nevezte a bíró, hogy az NFL nem osztott meg minden bizonyítékot a szakszervezettel arra hivatkozva, hogy védett információkat tartalmaz. Továbbá a Wells jelentés elkészítésében, illetve vizsgálatban aktív szerepet vállaló ügyvéd, az NFL-t képviselte Brady fellebbezése során.

Ami Kesslert, Bradyt és a játékosok szakszervezetét illeti a legfontosabb kérdés a telefon át nem adása, vagyis az együttműködés hiánya volt. Miért nem adta át a kért adatokat Brady? Miért akadályozta ezzel a vizsgálatot? A válasz ismétli önmagát: nem kötelezte erre őket senki és ennek elmulasztása esetére sem tájékoztatták őket szankciókról. Azt a fellebbezés nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből tudjuk, hogy a Patriots jogi képviselőjén keresztül kérték be Brady mobiltelefonjáról az adatokat. A Patriots ügyvédje a kéréssel a játékos ügynökéhez irányította őket. Don Yee, aki szintén jogász azt tanácsolta Bradynek, hogy ne adják azt át, mert nem kötelezi őket erre semmi. Ugyanakkor Kessler elismerte, hogy Bradynek másként kellett volna kezelni ezt a helyzetet. Végül a Wells vizsgálat szétszórtságára utalva, melyben ide-oda kapkodtak, hátha találnak bármilyen csekély bizonyítékok csak annyit mondott: ha nagyanyámnak áramszedője lett volna, ő lenne a villamos...

Berman bíró szerint mindkét fél ügyének vannak erős és gyenge pontjai. A nyilvános meghallgatást követően ismét zárt ajtók mögött beszél Bradyvel Goodellel a megegyezésről. Sikertelenség esetén egy hét múlva újabb próbát tesznek és csak annak kudarcát követően lesz bírói döntés az ügyben még az alapszakasz kezdetét megelőzően.

A cikk Stephen Brown twitter csatornáján a meghallgatáson elhangzottakról megjelent tudósítások alapján készült. Brown a Manhattani Szövetségi Bíróságról tudósít a New York Daily News számára.

Hozzászólások

2015. 08. 12. 20:53
Ferran
"ha nagyanyámnak áramszedője lett volna, ő lenne a villamos..." Sírok! :D :D :D
2015. 08. 12. 21:38
Petza
Ez az "ő lenne a villamos" kicsit erős. Szerintem így hangzana pontosan:
ha nagymamámnak áramszedője lett volna, inkább valószínű mint nem, hogy ő lenne a villamos
2015. 08. 12. 22:29
hopi46
2015. 08. 12. 21:57
Whitealert
Ha Brady nem megy bele semmilyen alkuba, remélem a bíró úgy dönt, hogy ez az ügy nevetséges és elküldi Godellt egy hétig betont kapálni. Már túlburjánzott ez az egész ügy, és több millió kattintást generál és nézettséget hoz, de sokak szemében leég így a liga és főleg Godell. Nem is nevetséges, ez inkább szánalmas. Minden honlapon ahol írnak az ügyről mindig elmondják, hogy független vizsgálatot indítottak Ted Wells vezetésével... és néhányan el is hiszik, hogy tényleg pártatlan az a jelentés. Legjobb lenne, ha egy bíró mondaná ki Brady ártatlanságát, habár akkor úgyis megkapná, hogy "lefizette a bírót" stb... Remélem előbb-utóbb normálisabb komisszárja lesz a ligának, mert ennek az embernek nagyon nincs helyén az értékítélete.
2015. 08. 13. 07:57
Zandal
Sajnos (legalábbis szerintem), pont hogy Goodell malmára hajtja a vizet az egész ügy. Hogy miért? Mert a jelentős többség utálja/gyűlöli a Patriots-ot és Brady-t (ugyebár a siker mindig irigyeket szül). Sajna elég megnézni néhány kommentet az NFL.com-on, az ESPN-en, de akár a CBS Sport-on is és látszik hogy sokkal többen örülnek ennek a helyzetnek és tartják Goodell-t jó komisszárnak, mint nem. :(
2015. 08. 13. 08:33
BaP
Hehe, pont erre játszott Goodell, de ezzel is bebukott.
Most viszont csináltak egy felmérést:
Az nfl játékosok 60%-a nem tartja cheater-nek a Patriots-t, bár úgy gondolják, volt labda módosítás. 70%-uk úgy gondolja, hogy másik csapatok is módosították illegálisan a labdákat, 80% szerint Brady büntetése nagyon túlzó, és 88% szerint Goodell-nek nem lett volna szabad ezt elbírálnia, függetleneknek kellett volna.

A %-okat nagyságrendileg idéztem.
Ez bizony reálisabb gomdolkodás, de legfőképp: kurvára nem úgy tűnik, mintha Goodell sok hazugsága, és a közvélemény dezinformálásával szerezni kívánt támogatás ott lenne.

Az egész ügy egy katyvasz. A Pats és Brady pénzbünti kivételével semmit nem érdemelt volna....
Goodell ebbe bele fog bukni, ha nem jön le a hatalom- drogról
2015. 08. 13. 16:57
frogfromthemud
Ennél bonyolultabb. Azzal, hogy egy csomó szennyes napvilágra került, kiderült, hogy Goodell szerint bárkit bármilyen alapon bármennyire el lehet meszelni. A Pats által nyilvánosságra hozott levelek a szivárogtatásról, plusz az, hogy Goodell az ítéletében hazudott arról, mit mondott eskü alatt Brady, pár tulajnál kiverte a biztosítékot. Nem beszélve arról, hogy egyre idegesebbek amiatt, hogy elköltöttek dollármilliókat amiatt, mennyire volt pár labda felfújva.
2015. 08. 13. 10:12
fatman
egy naív kérdés a tájékozottabbakhoz:
az nem lehetséges kimenet, hogy a bíróság felfüggeszti Brady eltiltását addig, míg meg nem születik az ítélet?
2015. 08. 13. 11:23
Kollega
A bíró még a szezon előtt fog ítéletet hozni. De olyan verdiktet nem hozhat, ami az esetlegesen eljáró fellebbvitel bíróságot bármire is kötelezné. Tehát olyan nincs, hogy teszem fel helyben hagyja az eltiltást, de felfüggeszti a végrehajtást a felebezés idejére. Hiszen az már az ő hatáskörén túl van, hogy lesz-e egyáltalán.
2015. 08. 13. 16:47
frogfromthemud
Ilyet előzetesen lehet kérvényezni a bíróságtól. Az NFLPA nem kérte, ezzel mutatva, hogy a gyors döntésben érdekeltek, nem az ügy elhúzásában. Ha a bíróság törli a Goodell ítéletet, - bármilyen ok miatt - akkor az NFL fellebbezhet, de addig, amíg a másodfokú ítélet nem születik meg az első fokú ítélet lenne érvényes: Brady játszhatna.
2015. 08. 13. 10:45
Andydaro
Ha jól értelmeztem a biró verdiktjét, akkor két alkalommal zárt ajtók mögött próbálja a két felet megegyezésre bírni, ha nem megy, akkor a szeton nyitó előtt meghozza az ítéletet.
Kérdésedre válaszolva, szerintem itt nem lesz felfüggesztett, bár azt is írták, hogy a polgári perrendtartás, ott is hosszú hónapokat vesz igénybe.
2015. 08. 13. 16:47
Ha a bíró helybenhagyja Goodell döntését a fellebbezésről, akkor Brady nem léphet pályára az első négy meccsen. Ettől még lehet fellebbezni a saját igazáért, meg az erkölcsi győzelemért, de gyakorlati haszna már nem lesz.

Ha eltörli az eltiltást, akkor Brady egészen addig játszhat tétmeccseken, ameddig a fellebbezést a másodfok el nem bírálja. Ha ott visszafordítják a döntést, akkor ott arról is döntenek, hogy mikor kell letölteni. Akár úgy is eshet, hogy PO meccsen nem lehet pályára lépni, bár az valószerűbb, hogy már csak a következő offseasonban lesz belőle ítélet.
2015. 08. 13. 16:49
frogfromthemud
Helybenhagyás esetén fellebbezhet Brady a második kerületnél, ott kérvényezhet halasztást addig, amíg a döntést meg nem hozzák. amit vagy megadnak, vagy nem. Ha le kell töltenie az eltiltást, de a bíróság másodfokon a javára ítél, akkor a kieső fizetést kell neki megadni.
2015. 08. 13. 17:55
Nem ismerem a vonatkozó gyakorlatot, de három marasztaló döntés után nekem nem életszerű, hogy adnának rá halasztást. Még ha a bíróság hajlandó is rá és elfogadja az NFLPA érveit az NFL-ével szemben, arról dönteni is kell a nyitófordulóig.
2015. 08. 13. 20:35
frogfromthemud
Az alapján, amit eddig olvastam, ha most veszít, szerintem kb. garantált lenne, hogy pálya mellől kell néznie az első négy meccset. Ha Brady nyer és fellebbezne az NFL, akkor akár két évig is elszöszölhetnek, de végig játszhatna.
2015. 08. 15. 11:28
Ezek a valószínű forgatókönyvek.
2015. 08. 15. 16:55
frogfromthemud
Amúgy én őket követem a jogászok közül az ügy miatt a Twitteren:
@WALLACHLEGAL @SportsLawGuy @McCannSportsLaw @StephStradley
2015. 08. 13. 15:39
komzoz65
Hát ez az egész ügy beleillik a világ elhülyüléséről szóló elméletembe. Ezt most komolyan el lehet adni? Ennyire hülyék vagyunk? Tényleg? Amikor az OJ ügy volt, amíg be nem bizonyosodott, hogy ártatlan (?!), azon is csodálkoztam eléggé. Meg hogy a norvég tömeggyilkost kezelték.

És akkor most itt a Brady ügy. Hát izé nem adta oda a mobilját. Ha jól olvasom ez volt most az ügy veleje. És ha odaadta volna akkor legközelebb mijét kérik el, hogy bizonyítsa, hogy ártatlan egy olyan ügyben amiben semmi bizonyíték nincs arra, hogy bűnös, mert persze az egész ügy egy abszurd blődség. És akkor nagy komolyan reng a főld, hogy fúú, meg húúú. És a végén fizetünk, nem draftolunk és Brady el lesz tiltva bíróilag (szerintem sajnos). Mert így érdekek, meg úgy. Hát basszus akkor fogják perbe, hogy büdös a szája, az is komolyabb lenne. Kutyakomédia.
2015. 08. 13. 16:51
frogfromthemud
"És akkor most itt a Brady ügy. Hát izé nem adta oda a mobilját."

Nem kérték a mobilját. Az SMS-eit kérték, amik vonatkozhatnak az ügyre.
2015. 08. 14. 09:31
komzoz65
Nem tudom én sem arra gondoltam, hogy a készülékét szerették volna ajándékba, hanem arra, hogy adja oda nekik. Az ügy nem létezik, ha veled szemlátomást el is hitették. Ez ilyen. Nincs ügy, nem történt semmi. Mi ilyenre fújtuk a labdát, ők olyanra, eddig soha senki nem kötött bele ebbe, most ere elég profi módon kreáltak egy botrányt. Pechjükre, ugye a viág legsimább mérkőzése lett a fújás után kb. 28-0. De mivel kreált volt az ügy, megvolt előre a feljelentés, a gépezet be volt indítva, így ennyi jött ki belőle. Az egész így nagyon ostobán hat szerintem. Kilóg a lóláb, és a ló többi része is.

Azért felháborító az ügy, mert a ligában vannak valós és komoly problémák. Bűnözés, gyilkosság, családon belüli és kívüli erőszak, dopping, sérülés okozás szándékosan, és sorolhatnám. Ezekkel nem tudnak vagy akarnak foglalkozni. Vehgyük csak a mi csapatunkat, hogy n legyek elfogult. Egy többszörös gyilkos játszott nálunk, és a szakmai team a csapat nem tudott semmit. Ha ezért ránk sóznak bűntetést, hogy azért jobban figyeljünk a játékosaink moráljára aligha kárálhattunk volna. Fel sem merült, mert ez nekik is gond. Bezzeg a labda, edig lófüttyöt sem számító nyomása, na az igen, arról most már évekig lehet beszélni.

Ez egy hülye lufi, nem más.
2015. 08. 14. 10:36
Foherty
Vagy itt a legfrissebb, ami a Jetsnél volt. Csávó leüti az irányítóját, hogy annak két helyen eltörik az álkapcsa. Eltiltás, büntetés, valami a ligától? Dehogy, másnap már a Billsnél van... :)
2015. 08. 14. 18:42
frogfromthemud
Nem fogja ennyivel megúszni. Jón a liga vizsgálat, lehet, hogy nyomozás is. (Pláne, mert Genot meg is műtik.)
2015. 08. 14. 18:40
frogfromthemud
Ted Wells:
"And I want to be crystal clear: I told Mr. Brady and his agents, I was willing not to take possession of the phone. I said, ‘I don’t want to see any private information.’ I said, ‘You keep the phone'"

Nem kérte, hogy Brady telefonja nála legyen. Amúgy az összes nem játékos Patriots alkalmazottét megkapta, akiét kérte. Beleértve Belichicket.
2015. 08. 17. 10:39
komzoz65
Nem értjük egymást. Szerintem ez sem igaz amit ide beidézel, de ez mellékes. Ha nem akar látni privát infót akkor mit akar látni?

Amit fejtegetsz az is sántít, hiszen ha mindenkiét megkapta, akkor minek TB-é, hogy hátha megírta valaki kívülállónak, hogy a félelmetes Colts ellen, most aztán leengedjük a labdákat? Mert a többiekén nyilván nem találtak terhelőt, mert azt nem rejtenék véka alá. De mindez mellékes.

A lényeg, hogy történt ez az összeesküvés a mi csapatunk és legendánk besározására. Ez jó volt a rivális kluboknak, mert terelt a sikertelenségükről velünk szemben. Jó volt ez a Coltsnak, hiszen az elképesztően sztárolt ifjú titán vezette brigád sokadszor mondott totális csődöt ellenünk. És jó volt az NFL-nek, hogy tereljen a korábban kifejtett létező bajairól. Ugye Goodellnek ott volt konkrétan a nem kicsit kínos Rice ügy. Terelés, terelés, terelés.

Az összeesküvés balul sült el, mivel nyilván úgy tervezték, hogy egy szorosabb meccs lesz, és akkor az eltervezett botrány jóval nagyobbat szólt volna, de ez szerencsére nagyon nem jött össze. Az, hogy a 2. félidőben amikor hivatalosra fújt labdákkal játszottak, és ez a félidő 28-0 lett a javunkra, ellehetetlenítette az eredmény megkérdőjelezését. Így maradt egy átlátszó koncepciós eljárás.

A rémisztő, hogy tömegek figyelmét leköti, sőt sokan elhiszik, hogy itt csalás történt.

Rengeteg ilyen lyuk van a szabályok, és a szokások között, az NFL most azzal manipulálja a játékot, hogy ezek közül kipécéz párat az érdekei szerint. Eddig a labdák nyomása mellékes volt, nem mérték, most viszont úgy tüntetik fel, mintha ez mindig is top prioritás lett volna, mintha komolyan befolyásolna a játék menetét, mintha mi ezzel akartunk volna SB-t nyerni. Óriási kamu ez az egész "ügy".
2015. 08. 22. 10:58
frogfromthemud
Nem igaz, amit beidéztem? Nos, szó szerinti idézet Ted Wellstől. Kérd számon rajta.

"Amit fejtegetsz az is sántít, hiszen ha mindenkiét megkapta, akkor minek TB-é, hogy hátha megírta valaki kívülállónak"
Én tényeket írok. Nem fejtegettem semmit. Valamennyi Patriots dolgozó telefonját megkapta Ted Wells. Olvasd el az iratokat, én már vagy ezer oldalon rágtam át magam az ügy miatt. (Perverz vagyok, istenkém. :D) Pont ezért mondja a Brady csapat: Ted Wells birtokában volt minden információnak, teljesen fölöslegesen kérte Brady anyagait.
Ted Wells két telefont nem kapott meg: Gostkowskiét és Bradyét. Ők szakszervezeti tagok és joga sem volt elkérni a telefonjukat. Bradyt büntették, Gostkowskiról szó sem esett.
Hogy kinek mi a motivációja, nem tudom. Találgathatunk. De én csak tényeket írtam, szemben Veled. Ami persze nem baj. :D
2015. 08. 22. 16:19
frogfromthemud
"Amit fejtegetsz az is sántít, hiszen ha mindenkiét megkapta, akkor minek TB-é, hogy hátha megírta valaki kívülállónak, hogy a félelmetes Colts ellen, most aztán leengedjük a labdákat"

Ja és nem kell nekem hinned. Ez Robert Kraft előre megírt és felolvasott nyilatkozatából van:

"IT INTENTIONALLY IMPLIED NEFARIOUS BEHAVIOR AND MINIMIZED THE ACKNOWLEDGMENT THAT TOM PROVIDED THE HISTORY OF EVERY NUMBER HE TEXTED DURING THAT RELEVANT TIMEFRAME. AND WE HAD ALREADY PROVIDED THE LEAGUE WITH EVERY CELL PHONE OF EVERY NFL — NON-NFLPA EMPLOYEE THAT THEY REQUESTED, INCLUDING HEAD COACH BILL BELICHICK."
Hozzászólás a(z) NFL vs. Brady: meghallgatás bejegyzéshez