Menetrend

Összefoglaló a holtidény történéseiről

2013. 09. 03. 15:54
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Pats.hu

Hétvégén hosszú hónapok várakozása után ismét tétmeccsen lép pályára a New England Patriots az NFL nyitófordulójában a Buffalo Bills vendégeként vasárnap este 19 óra kezdettel. A holtidény sem múlt el eseménytelenül, ezért úgy gondoltuk, hasznos lehet egy összefoglaló: hogyan is készült fel a Patriots a 2013-as bajnokságra? Megpróbálunk egy átfogó képet alkotni a történésekről, visszautalunk az elmúlt időszakban megírt cikkekre is, így azok is jól informáltak lesznek az idénykezdethez kedvenc csapatok helyzetéről, akik a holtidényben nem követték hétről-hétről közelebbről a csapatot érintő eseményeket. A cikkben szereplő számos linken keresztül az adott témában részletesebb információkhoz lehet jutni.

I. Átigazolások (játékospolitika)

1. Az átigazolási piac nyitása előtt legfontosabb kérdés, amivel a vezetőségnek szembe kellett néznie három, lejáró szerződésű kulcsjátékoshoz kapcsolódott. Aqib Talib, Sebastian Vollmer és Wes Welker hármas minden tagjának a fizetési sapka szorításában nem tűnt megvalósíthatónak, hogy új szerződéseket adjanak. Segítség nem várt oldalról érkezett. Tom Brady ugyanis szerződést hosszabbított a csapattal, amelynek köszönhetőn még három további évek áll a Patriots szolgálatában (2017-ig). A lépéssel idén nyolc millió dollárt spórolt a klub, vagyis nagyobb mozgástérrel rendelkeztek régi játékosaik megtartásához és újak igazolásához.

2. A tárgyalások eredménye végül az lett, hogy Vollmer és Talib is új szerződést kötött a csapattal. Welker azonban hat év után új kihívás után nézett és a Denver Broncos ajánlatát fogadta el. A szurkolók lelkivilágát a következő hónapokban Welker távozása miatt az elkapók helyzete foglalkoztatta, ugyanis Brandon Lloyd szerződését váratlanul felbontotta a csapat. Hiába érkezett szinte azonnal Danny Amendola leigazolásának a híre (5 évre 27.7 millió dollárért), még így is szegényesnek tűnt az elkapó gárda.

Free agency 2013: lejárt szerződésű Patriots játékosok; elküldött/eligazolt Patriots játékosok; újraigazolt Patriots játékosok; új Patriots játékosok

Amendola négy év alatt 42 meccsen játszott a Ramsben. Legjobb idényében 85 elkapást 689 yardot és 3 touchdownt szerzett. Wes Welkerhez hasonlóan ő is a Texas Tech egyetemen tanult és focizott és nem draftolt játékosként került a ligába. 2010 óta Sam Bradford volt az irányítója, bár ez valójában csak két évet jelent, mert 2011-ben Amendola csak egy meccsen lépett pályára súlyos könyöksérülés miatt, amit az alapszakasz első tétmeccsén szenvedett el. Tavaly már játszott az oldalvonalhoz közelebb is, nem kizárólag a slotban.

Élet a Welker-éra után; Wes Welker - Patriots: lépéskényszerben; Welker és Amendola - mit mutat a statisztika?

3. Az utóbbi években – amióta négytagú védőfalat használ szinte kizárólagosan a Patriots – mindig problémát jelentett, ki legyen a másik kezdő belső falember Vince Wilfork mellett. A mostani holtidényben ez fokozottan igaz volt, ugyanis Kyle Love és Brandon Deaderick is az elküldött játékosok sorsára jutott. Kezdőjátékosnak Tommy Kelly érkezett az Oakland Raiderstől. Ha van kedve játszani, koncentrált és éppen nem büntetik a pályán sárga zászlóval, akkor dinamikus, meghatározó tényező tud le a fal belsejében. A megállapodás 2 éve szól, értéke összesen 5 millió dollár lehet.

4. A secondary sorsát Talib és Kyle Arrington visszaigazolásával úgy tűnt stabilizálni tudják, így Devin McCourty már főállású free safety lehet. A másik kezdő safety állás azonban még kétséges volt, hogy kinek kerül kiosztásra. A 2012-es újonc, Tavon Wilson játéka egyáltalán nem volt meggyőző, míg Steve Gregory minden értelemben a középszerűséget jelentette. Az Arizona Cardinalstól távozó Adrian Wilsont sikerült leigazolni, akitől azt várták, hogy Rodney Harrisonhoz hasonló jelenlétet képvisel majd a pálya középső harmadában. Azonban Wilsonnak a játéka is elmaradt a várakozástól, illetve pár nappal ezelőtt sérülés miatt IR-re került, ami azt jelenti, hogy ő idén már nem fog pályára lépni.

 
II. Játékosbörze

5. Még a draftot megelőzően a Patriots komoly energiát fordított az elkapógárda további megerősítésére. Megpróbálták megszerezni Emmanuel Sanderst, a Pittsburgh Steelers elkapóját. RFA ajánlatot is tettek neki, de azt a Steelers is megadta a fiatal elkapónak, aki így a szabályok értelmében maradt eredeti klubjánál.

6. A Sanders felé tett próbálkozás már előrejelezte, hogy a drafton kiemelt szerepet fognak élvezni az elkapók. A szurkolóknak nem kellett csalódni. Aaron Dobson és Josh Boyce is érkezett a korai körökben.

2013-as NFL draft: első nap után; második nap után (Dobson, Collins, Ryan, Harmon); harmadik nap (Boyce, Buchanan, Beauharnais); gondolatok a Pats draftjáról

7. Idénre is jutott egy meglepő, korai safety választás: Duron Harmon személyében. Jake Bequette után újabb általam kedvelt pass rusher/linebacker érkezett (Jamie Collins). Logan Ryannel mélyebb lett a cornerback pozíció. A hetedik körben sikerült megszerezni egy kiváló képességű passz siettető endet (Michael Buchanan), aki álcsonttörése miatt csúszott a draft napján.

8. A draftolt játékosok sorát Steve Beauharnais linebacker zárta. A nem draftolt újoncok között évről-évre sikerül csapatoknak használható játékosokat találni. Nem sokan számítottak arra, hogy a Patriots az elkapó problémáira nem Dobson és Boyce adja meg elsősorban a választ, hanem Kenbrell Thompkins. Az UDFA játékos a nyári edzőtáborban meggyőző játékával bizonyította a stáb számára, hogy jelen pillanatban ő a csapat második számú elkapója Danny Amendola mögött.

Minden körülmény ellenére: Thompkins megszabadítja magát a balsorstól

9. Másik nem draftolt újonc, akinek komoly szerepe lesz a 2013-as bajnokságban a Patsnél: Ryan Allen. A punter az egyetlen játékos az egyetemi amerikaifutball bajnokságban, aki egymás követő két évben is elnyerte a legjobb punternek járó Ray Guy-díjat. Az edzőtábor során végig kitüntetett figyelem kísérte a tudósítók részéről a punterek háborúját a kerettagságért. Sokan úgy okoskodtak, amennyiben Allen nem tud folyamatosan, egyértelműen jobb játékot produkálni, mint Meskó Zoltán, akkor a Patriots inkább marad az eddigi punternál, és nem ugranak fejest az ismeretlen Allennel. Bill Belichick azonban végül úgy döntött, ha Allen jóval kevesebb pénzért tudja legalább azt nyújtani, mint Meskó (akinek év végén új szerződést is kellett volna adni), akkor az újoncnak kell bizalmat szavazni. Meskó a Pittsburgh Steelersnél folytatja pályafutását 2013-ban.

Meskó búcsúja New Englandtől

 
III. Gronkandez-korszak vége

10. Komoly fejtörést okozott Rob Gronkowski rehabilitációja többszöri kartöréséből, amit még az alapszakasz végén, majd a rájátszás második fordulójában szenvedett el. Újabb műtétekre volt szüksége egy fertőzés miatt, majd ezt követte egy hátsérülés miatti műtéte. Felépülése mostanra a hírek szerint már jó úton halad. A végső keretszűkítésnél már az aktív keretbe is bekerült. A héten idén először már az edzésen is részt vett. Időbe telik, hogy fizikailag a majdnem egy éves kihagyást követően visszanyerje korábbi formáját, de reménykedni lehet, hogy legkésőbb októberben vissza tud térni a pályára. Addig sem marad dinamikus, mélységi célpont nélkül a csapat a pálya középső sávjában, köszönhetően Zach Sudfeldnek, aki a passzjátékban pótolhatja Gronkot. Újabb nem draftolt újonc, aki érett játékról tett tanúbizonyságot és jó példája annak, hogy nem minden a draftpozíció. Miként nem választotta ki végül egyetlen csapat sem?

(1) 2012-ben lett csak állandó helye a kezdőcsapatban, így végzős éve előtt nem volt a megfigyelők célkeresztjében. (2) A draftot megelőző felmérők és edzések közül egyedül az East-West Shrine mérkőzésre kapott meghívót, a combine-ra nem, ami mindig negatívan befolyásolja egy játékos értékét. (3) A Nevada pistol felállásra épülő támadójátékában gyakorlatilag slot elkapóként szerepelt. Adott volt a kérdés, hogy méretéből adódóan tight end lesz belőle a profik között vagy egy nagyra nőtt elkapó? (4) Vaskos akta a sérüléseiről, közte két komoly lábtöréssel és összesen hat különböző műtéttel.

11. Június 17-én meggyilkolták Odin Lloydot, aki Aaron Hernandez ismeretségi köréhez tartozott és az első hírek szerint kettőjüknek a tragikus éjszakát megelőzően nézeteltérése támadt. Hernandezt június 26-án tartoztatta le a rendőrség. Az ügyészség még aznap vádat emeltek ellene emberölés miatt. Ezzel egyidőben a Patriots felbontotta a tight end szerződését. Hernandeztől megtagadták, hogy szabadlábon védekezhessen. Börtönben várja tárgyalását, ahol ha bűnösnek találják Odin Lloyd kivégzésében, akkor életfogytig tartó börtönbüntetés vár rá.

Hernandez-ügy részletei; Patriots közleménye Hernandez kirúgásáról; Bill Belichick nyilatkozata a témában

 
IV. Patriots Hírességek Csarnoka (Hírességek Csarnokának tagjai 2012-vel bezárólag)

1

12. A szurkolók szavazatai alapján Tedy Bruschi lett a csapat Hírességek Csarnokának a legújabb tagja. A szavazáson többek között Chuck Fairbankset előzte. A Patriots korábbi vezetőedzője idén hunyt el. A szavazás mellett döntöttek Gil Santosnak is a beavatásáról, aki évtizedek óta a Patriots mérkőzéseit közvetítette rádióhallgatók millióinak.

 
V. Kiemelt cikke jegyzéke

13. Új funkcióval bővült a pats.hu oldala. A kiemelt cikkek jegyzékében egy helyre gyűjtöttük össze az oldalon már megjelent olyan írásainkat, melyekben egy játékos, korábbi játékos, edző portréja… pályafutásának egy-egy kiemelt, emlékezetes pillanata olvasható… vagy a Patriots olyan korábbi évtizedeibe enged bepillantást, amelyekről mi már csak olvasmányélményekkel rendelkezhetünk.

Emellett a jegyzék ötletét követően készült el egy sorozat, ami az NFL egy teljes idényét próbálja bemutatni, általánosan illetve a technikai szabályokkal együtt. Itt remélhetőleg az érintett időszakban a felmerülő kérdésekre választ talál az olvasó. Az utolsó nagyobb csokorba olyan bejegyzések kerültek, melyek tartalmuk alapján (a játék stratégiai, taktikai oldala, vagy éppen kulisszák mögé betekintést engedő írások) ide tartozónak véltünk, azonban a korábbi kategóriákba nem tudtunk beilleszteni.

14. A teljesség igénye nélkül az elmúlt hónapok írásaiból ajánlunk párat olvasásra: Amerikaifutball analízis; Játékosbörzék a hőskorszakban; Belichick gondolatai a vezetői képességről, felkészülésről, a lelki erőről.

15. Ráncfelvarráson esett át a játékosok oldala is, ahol posztok szerinti rendszerezéssel és lehetőség szerint 1-2 napos frissítéssel követhető nyomon a Patriots aktuális játékoskerete.

 
VI. Egyéb

16. A bostoni marathonfutáson történt robbantásos merénylet a New England Patriots csapatát is közelről érintette, hiszen azon Tedy Bruschi alapítványa és a klub önkéntesekből verbuvált csapata is indult. A helyszínen Joe Andruzzi a mentésben való segítségével került be a hírekbe, a csapat játékosai napokkal később kórházlátogatás során jelenlétükkel támogatták a sérülteket.

17. A rendőrségi hírek sajnos még nem értek véget. Alfonzo Dennardot még a draftot megelőző incidense miatt ítélte el a bíróság. Az ítélet nem érinti a cornerback játékjogát és börtönbüntetését is a bajnokság végeztével kell letöltenie. Azonban ezzel még nem lett vége a történetnak. Ittas vezetése miatt ismét bíróság elé kell állnia (szeptember 16-án), ahol döntés születik arról, hogy ezzel a tettével megszegte-e a korábbi íteletben szereplő próbára bocsátásának a szabályait. Kíváncsian várjuk, hogy milyen következményekkel kell számolnia a játékosnak és ennek milyen hatása lett a csapatra.

18.
Az edzőtáborról szóló tudósításaink idén exkluzív, helyszíni beszámolóval gazdagodott Kenny nevű olvasónknak köszönhetően.

19. Az archívum oldalunkon hónapok szerinti bontásban tekinthető át a megjelent cikkek sora akár az edzőtáborról, akár az előidény meccsek beharangozójáról vagy éppen a keretszűkítésről.

20. Idén sem maradtok tippjáték nélkül.

21. Sokat várták, sokan tartottak tőle, de a nyár folyamán Tim Tebow is a Patriots csapatának tagja lett. Szerződtetése azonban rövidéletűnek bizonyult. A végső keretszűkítést már nem élte túl: a csapat 2013-ban is csak két irányítót tart meg az 53-as keretben. Brady mögött a tartalék szerepét ismét Ryan Mallett tölti be (Mini edzőtábor 1. nap - Tebow különkiadás).

22. 2013-ban Matthew Slater kapta a Run Burton-díjat.

23. Reméljük a 2013-as bajnokság során is hétről-hétre sikerül kiszolgálnunk visszatérő olvasóinkat és sok-sok örömet fog szerezni nekünk a New England Patriots játéka!

Hozzászólások



Hozzászólás a(z) Összefoglaló a holtidény történéseiről bejegyzéshez