Menetrend

Passzjátéknak kedvező változás a játékvezetői felfogásban?

2014. 07. 19. 11:00
Szerző: DoM
Kategória: Hírek, Offseason 2014
Az NFL játékvezetők idény előtti továbbképzését a napokban tartják Dallasban.

Mike Pereira twitter üzenetei alapján a legnagyobb változások a szabályok értelmezésében és érvényesítésében a védők által elkövetett holding és illegal contact szabálytalanságok területén várhatóak. Az NFL játékvezetésért felelős korábbi alelnök úgy fogalmazott, hogy 2004 óta nem volt ilyen horderejű változás, amikor elsősorban a Patriots fizikális passz elleni védelme miatt hívták fel a figyelmet éppen ezen a két területen a szabályok szigorúbb betartására. Akkor a megítélt illegal contact büntetések száma 79-ről 191-re ugrott.

Tavaly meccsenként 48 pont született, ami NFL rekordot jelentett. A támadójáték eddig is előnyt élvezett. A pályá ne boruljon fel teljesen az irányítók és a passzjáték irányába a támadó pass interference szabálytalanságokat is szigorúbban kell majd megítélni, hangzott el a továbbképzésen. Pereira véleménye szerint azonban a mérleg még így is a támadók felé billen, vagyis nemhogy nem sikerült jobb egyensúlyt teremteni a támadó- és védőjáték között, de a változások összességében ismét a támadóknak kedveznek.

Az előidényt megelőző hivatalos bejelentést természetesen érdemes megvárni a változásokról, de a valóságban úgyis a gyakorlatban derül ki, mi valósul meg ezekből. Mindenesetre az leszűrhető, hogy az NFL szerint nem a 49ers és Seahawks védeleme által kijelölt úton kellene a liga csapatainak haladni - ami sajnálatos és jelentős hatása lehet a csapatépítési stratégiákra ha ez a trend folytatódik/állandósul.

A támadó pass interference és a védő által elkövethető holding szabálytalanságról "Zászló a pályán" rovatunk első két részében már volt szó.

Hozzászólások

2014. 07. 20. 15:41
_bb
Pereira azt is hozzátette, hogy a liga legutóbbi idényében legtöbbet büntetett csapatától, a Seahawkstól egy illegal contact büntetés példát sem mutattak. Valószínűleg minden évben nézik a tendenciákat, hogy mely típusú büntetésből mennyit hívnak a sporik és megnézik miért, s ha úgy érzik általánosságban felületes volt az elbírálás, akkor felhívják rá a figyelmet. Emellett külön kiemelték a false startot és a tauntingot is pl.

A második nap témája meg úgy tűnik az instant replay volt, ahol a döntésekben ezentúl a new yorki központ is közvetlen szerepet kaphat.

Én pl. itt találtam 2006-ig visszamenő statisztikákat egyébkéént:
http://www.footballdb.com/penalties.html?yr=2013
2014. 07. 20. 16:40
Nagyon jó a link.

A Seahawks védelmére vonatkozó megjegyzését úgy értelmeztem, hogy olyan eseteket játszottak be videón, amire zászlót kellett volna dobni illegal contact címén- Mivel Pereira saját videói alapján ebben élen járt a Seahawks, furcsa volt, hogy tőlük nem volt videó.

Mert éppen a te linkeden látszik, hogy a Seahawks ellen nem fogadtak el illegal contact büntetést az alapszakaszban, ráadásul védő holdingban is "csak" hetedikek voltak.

Az illegal contact büntetés nagyobb jelentőségét az adja, hogy automatikus első downt jelent a támadóknak.

A visszajátszások kapcsán ami érdekes: szigorítani fogják "az egyértelmű bizonyíték" fordulatot, amivel meg lehet változtatni a bírók pályán hozott ítéletét.
2014. 07. 20. 17:52
_bb
Ezért nem is igazán tudom egyelőre értelmezni,h mi a szándék az IC meg DH terén, ha pont onnan nem mutatnak, ahol ez adott esetben előnyt jelentett a D# számára és mégse fújták be. Ugye a Pats vonatkozás itt roppant érdekes, mert ahogy a cikk is említi 2004-ben épp a pats "védekezésére válaszul" hozta a liga a döntést, és most mintha bezárulna a kör, a Pats újra aggresszív dzsemmelő típusú cornerekre építene pont a hawks és 49ers mintájára is.

Visszajátszás: Én mondjuk eddig sem éreztem,h túl sok kétes eset lett volna, ahol felülbírálták az ítéletet elégtelen bizonyíték esetében, szóval itt számomra ott jöhet az első érdekesség, mikor először felmerül egy meccs kapcsán, hogy na ezt a végkimenetelt befolyásoló döntést NY-ból küldték-e a videobírónak...stb.
2014. 07. 20. 18:14
Sosem értettem a visszajátszásoknál, hogy miért a vezetőbíró videózik. Egyrészről időigényes, másrészről egy harmadik szem, aki nem élte meg a játékot belülről talán objektívabban tudja megítélni videó alapján a történteket. A stadionban, ahonnan eddig is kezelték a videóbíráskodást, ülne az NFL videóbírója, aki döntene a kérdésben.

A new yorki változatot pozitívnak tartom, mert talán közeledik az azonos helyzetek, azonos megítélése. Bár nagyobb jelentősége akkor lenne, ha mindent vissza lehetne nézetni, akár szabálytalanságokat is.

Ez utóbbi helyzetre felkészülve (ha jövőre megszavaznák a klubtulajdonosok) lehet releváns, hogy még nagyobb szigor lesz, amikor egy pályán hozott ítélet megfordítására kerülne sor.
2014. 07. 20. 20:50
_bb
Szerintem BB sem számít rá,h a következő 2-3 évben megszavaznák :D (pláne ha azt nézzük,h pl a "kapufa meghosszabbítás" egyszerűbb esetnek tekinthető kérdése is évekig húzódott, miközben egyesek nyilvánosan kampányoltak mellette)
Hozzászólás a(z) Passzjátéknak kedvező változás a játékvezetői felfogásban? bejegyzéshez