Menetrend

Patriots leiskolázza az egész NFL-t a kompenzációs választásokkal

2019. 03. 22. 19:34
Szerző: balimate
Kategória: Cikkek, Elemzés

A Brady-Belichick éra dominanciájának köszönhetően a csapat lemondhat a top 20-as és top 10-es választásokról, emiatt a New England megtalálta a módját annak, hogyan manipulálják a rendszert, amivel még több mozgásteret tudnak nyerni a draftokon. A kompenzációs választási jogok nagy mestere a Patriots volt az elmúlt pár évben és ennek nyilvánvaló eredménye mutatkozik meg a 2019-es drafton is. Köszönhetően ezeknek a kompenzációs pickeknek, az 53. Super Bowl bajnoka most 12 választási joggal vág neki a draftnak, amiből 6 pick a top 101 választás egyike. 

Abban a rendszerben, amit azért hoztak létre, hogy a papíron gyengülő csapatok a plusz draftjogok segítségével talpra álljanak, a legutóbbi két évtizedben az erősebb csapatok megtalálták a módját annak, hogy több jogot kapjanak, mint amennyit más csapatok a ligában. Ez pedig szépen folytatódni fog a következő évben is.

BB

Idén a New England kapott kettő harmadik körös picket (97. és 101. pick), amiket a tavaly az offseasonben a Giantshez távozó Nate Solderért és a Tennessee Titanshez szerződő Malcolm Butlerért kaptak cserébe. Hatodik körös picket (205. pick) és hetedik körös picket (252. pick) kapott a csapat Danny Amendola és Cameron Fleming távozása miatt. Ezek az extra választási jogok megfelelő lehetőséget nyújtanak a Patrios számára ahhoz, hogy az áprilisi drafton több mozgástere legyen. Vagy  éppen ezek a választási jogok jó cserealapot nyújthatnak bizonyos játékosok megszerzéséhez, akikkel hiányposztokat, mint például az elkapó pozíciót lehetne orvosolni.

A következő évben is hasonló dolgok fognak lejátszódni a Patriots háza táján. Trey Flowerst és Trent Brownt elveszítették a szabadügynök piac megnyitása után, de az elvesztésük a csapat számára valószínűleg két harmadik körös kompenzációs picket fog eredményezni a 2020-as drafton. A slusszpoén, hogy a korábbi elsőkörös Malcom Brown Saintshez való igazolása miatt alacsonyabb (értsd: értékesebb) picket fog kapni a Patriots a kompenzációs pickek kiosztása során.

A Patriots számára csak mérlegelnie kell ebben a rendszerben. Hiszen, ha szeretnek egy játékost és meg is akarják tartani, akkor egyszerűen csak meghosszabbítják a játékos jelenlegi szerződését és a városban tartják őt. Ez volt például tavaly a jobboldali guard, Shaq Mason esetében is. Ha úgy gondolják, hogy az adott játékost csak drágán tudnák magukhoz láncolni, akkor kiengedik őket a piacra tárgyalni. Ezek a játékosok visszatérnek az általuk legjobbnak vélt ajánlattal, amit ha hajlandó a Patriots meccselni, akkor licitál, ha nem, akkor egyszerűen csak elengedik a játékost és begyűjtik a kompenzációs pickeket.

Ez a mesteri munka, amit a Patriots az offseasonben művel a kompenzációs jogok rendszerével, adja meg a lehetőséget arra, hogy már előre megszerezzenek olyan tehetségeket, akikkel majd pótolni tudják azokat a szabadügynököket, akikért később kompenzációs jogokat kaphatnak. (szerk.: ZSENIÁLIS :D )

Trent Brownnal a fedélzeten a Patriots első körös választása Isaiah Wynn-re esett, akivel Brownt kívánták idővel helyettesíteni. Nem csak ez a fontos, hogy ezért a cseréért csak egy harmadik körös picket adtak a San Francisco-nak (szerk.: Tehát Brown csere ingyen volt), hanem az, hogy a Brown mellé küldött ötödik körös választással kihúzták Ja’Whaun Bentley-t is. Összefoglalva egy év távlatából: a Patriots a cserével ingyen kapott egy évig egy megbízható falembert és még húzhatott egy remélhetőleg jól teljesítő fiatal linebackert is.

A Patriots megszerezte Michael Bennettet és egy 2020-as 7. körös jogot az Eaglesszel kötött csere keretein belül, mielőtt végül Flowers aláírt volna a Detriothoz. Másik oldalról nézve a Patriots Bennettet választotta és egy 3. körös jogot, plusz egy 7. körös jogot Trey Flowersért. Mindezekért cserébe pedig csak egy 2020-as 5. kört kellett küldeni a Philiynek Bennettért.

A Patriots mesterien egyszerűen mesterien használja ki a kompenzációs pickek rendszerét. Az NFL többi csapatának tanácsos lenne észrevenni, hogy mit is művelnek a Hazafiak.

Forrás: 247sports.com 

Hozzászólások

2019. 03. 22. 20:32
vodka03
A Malcom Brown-os résznél az "(értsd: értékesebb)" dolgot nem tudom hova tenni.
2019. 03. 22. 20:48
balimate
Az alacsonyabb megfogalmazás az itt nem azt jelenti, hogy későbbi pick,hanem azt hogy előrébb a rangsorban. Minél előbb van a választás, annál értékesebb.
2019. 03. 22. 22:14
Ferran
"Az NFL többi csapatának tanácsos lenne észrevenni, hogy mit is művelnek a Hazafiak."
Amennnyiben ezt a rendszert csak mi hekkeljük, akkor kíváncsi vagyok, hogy ezt a módszert mikor kezdik el korlátozni a többi csapat nyomására.
Másrészt, ha mindenki elkezdni ügyesen keverni és megjátszani a lapokat a pakliban, akkor félő, hogy elvész a Pats stratégiai előnye.
2019. 03. 22. 23:57
Arnold Patsenegger
Na az idei FA piacot elnézve attól nem félek ,hogy elvész a Patriots Stratégiai előnye :D :D :D

Gyakorlatilag mindenkit hülyére fizettek a csapatok... Párat leszámítva nagyon sok csapat nagybevásárlást tartott, na ott nem lesznek 3.-4. Körös kompenzációs pickek az is biztos. Nem kell félnie, nagyon kevés az olyan jó GM mint BB.
2019. 03. 23. 06:25
orrrion
Azért itt nem arról van szó, hogy egyedül BB ismerte fel ezt a lehetőséget. Egyszerű ez a rendszer, " mindössze " annyit kell tenni, hogy nulláról pár év alatt ( v. 1 ) olyan játékosokat kell csinálni, akikért őrült összegeket hajlandóak fizetni, aztán a helyükre olcsón megszerzettekből ismét.Na ez az, ami már nem olyan könnyű feladat!
2019. 03. 23. 06:55
zsolt75
Kb. ez a lényeg! Csak nehéz szurkolóként elengedni a jól teljesítő "feltunningolt" játékosainkat....
2019. 03. 23. 09:59
Iron_Condor
Így van. Még ennyi év után se könnyű elhinni, hogy BB mindig elmondhatja a zenebohóc híres mondatát: nem baaaj, van máááásik.:)
2019. 03. 23. 10:40
Pat Patriot
A közvélemény szemében a New England egy olyan rendszerként szerepel, amiben az a lényeg, hogy minél olcsóbban próbálják ugyanazt a teljesítményt vagy jobbat előhozni. A játékosok két dolog közül választhatnak: pénzt akarnak keresni vagy trófeaesélyes csapatban akarnak játszani (szerencsés esetben a kettő találkozik). A New Englandben csak az utóbbira van esélyük.
Ami viszont furcsa, hogy nem nagyon írtak szerintem még arról, hogy a játékosok, akik az utóbbi években távoztak, és kritizálták a Patriotsot, mert nem fizeti meg őket (Butler és Cooks volt talán ilyen, de mintha Collins is az anyagiak miatt problémázott volna), új helyükön hülyére lettek fizetve. Solder szerintem nem volt akkora szám, hogy a Giants egy akkora szerződést vágjon hozzá, de lehetne még sorolni több játékost is. A lényeg, hogy a New England sokakból csinált jó, sőt kiváló játékost, akikre más franchise-ok rácsaptak, és megfizették. Tehát a játékosoknak, akik kritizálnak, sokszor szerintem inkább hálásnak kellene lenniük, amiért nevük lett (és gyakran gyűrűjük) az itteni játékuknak köszönhetően. Malcolm Butler például hányad részét kapta volna meg annak a pénznek, amivel megdobták, ha nem a Patriotsban kapja a képzést? Trent Brown mikor álmodott volna ilyen összegről, ha nem Scarnecchia a mestere? És lehetne sorolni. A New England nem fizet meg szinte senkit, csak általában azokat, akik potenciális HoF-tagok, de az itteni teljesítményük hozza el nekik a nagy - sokszor irreálisan nagy - pénzeket.
2019. 03. 23. 12:55
InfiniteLoop
Ez a nem fizeti meg dolog azért egy kicsit árnyaltabb, és némileg csalóka, mert a cap space ügyileg szinte mindig az alsó harmadban van a csapat. Szóval a pénz igenis el van költve, csak máshol van a súlypont.
Én inkább a "csökkenő hasznosság" elvének figyelembe vételét látom ebben. Azaz statisztikai tömegként tekintve a játékosokra, valószínűleg egy 4 milliós játékosról 6 milliósra való csere (50% extra fizu) nagyobb upgrade-et hoz a csapatnak, mintha egy 6 millióst 8 milliósra cserél. És akkor ott van az, hogy ebből a 8 millából lehet 4 db 2 millás játékos, amiből ha egy beválik, egyet meg el tudnak cserélni, akkor az már egy profitabilis befektetésnek is teknithető.
Másrészről a drága játkosok egyik mellékhatása az lehet, hogy csökkenti a roster maradék kb. 45 helyére szétosztható relativ, de néha az abszolút bértömeget. Ez egyfelől okozhat gondod a morálban - főleg, ha nem megy a csapatnak, vagy a csillagászati fizuval rendelkező játékos nem hozza azt, amit várnak tőle -, másfelől csinál egy szép kínálati piacot a Pats elsődleges vadászterületén, ahol igenis versenyképes fizut tudnak ajánlani. (+ SB-t, de legalább PO-t) És akkor a sérülés, vagy formahanyatlás kérdéséről még nem is beszéltünk. Főleg egy 3-4 éves szerződés fix kifizetéseinek fényében.
Azt se felejtsül ek, hogy azért ezek az UFA-k, meg olcsó játékosok, akikből sztár lett a Pats-ben, még a csapatban is inkább kivételek, minthogy ők lennének a szabály. Nagyon sok hasonló pozícióból induló játékos pl. az 53-as roster-t, vagy SP-t sem éri meg, amíg kiválasztódik az a pár, aki viszont be tud futni valamilyen karriert.
Szóval szerintem a meg nem fizetés igazából annak a stratégiának egy okozata, hogy előnyösebbnek tartják a minél több játékos versenyeztetését és kiértékelését. Ezzel egyfelől szezononként tudnak akár komolyabban is módosítani egyes csapatrészek sémájában és megtalálni hozzá a legjobban passzoló embereket, másrészről csökkentik a kockázatokat, harmadrészt növelik a versenyt.
BB-ék egy hátrányból - mindig elhordják az edzőket, játékosokat - tulajdonképpen előnyt kovácsoltak, mert szezonról szezonra olyan mértékben változhat a csapat, ami már komolyan megnehezíti az ellenfelek számára a csapat kiértékelését.
2019. 03. 23. 20:12
topin
Máshogy állítjuk össze a rostert fizu szempontjából, mint a megszokott összetétel. Nálunk is el van költve a pénz, csak nem 8-12 ember van kitömve, mint a legtöbb csapatnál, hanem 4-6. Tavaly 5 játékos volt 6M felett mindössze, tavalyelőtt 6, előtte évben pedig megint csak 5 játékos. Viszont a roster közepét mi megtoljuk, és nálunk 22 ember volt 2 és 6M között.

Ugyanez a dallasnál pl 6ember 6+ (kettő 17 felett) és mindössze 8 játékos 2-6M között.

Rams 11 player 6M felett, 7 játékos 2-6M között.

kansas 8 felette, 10 abban a sávban amit mi túltöltünk.

Ez a különbség, hogy BB rájött egy játékos sem érhet annyit, hogy a fizetése miatt a rotációs, kiegészítő, backup játékosok ne tudjanak olyan szintet hozni, ami érdemben hozzátesz. Nyilván ehhez kell egy olyan offense és defense szisztéma, ami lehetővé teszi, hogy működjön olcsóbb játékosokkal is. Mivel működik, ezért az ilyen játékos sokkal jobban mutat, mint amit tud valójában. Ezért lejáró szerződésnél túlfizetik a többiek, holott sosem ért annyit. és ezért tudjuk mi pótolni a jól kinéző teljesítményéket évről-évre olcsóbban és begyűjtve a komp.pickeket.

Persze a szisztémák működéséhez elengedhetetlen kulcs pozíciókat BB is telibe fizeti: shutdown CB, védelmi vezérek LB és S poszton HT és DMC. Támadóknál ligaelit Gronk fizu és azok a falemberek akik elengedhetetlenek a rendszerhez. Mason, Cannon (utóbbinál nagyon hőzöngtünk mikor hosszabbítottak vele nagy pénzért, aztán tessék. LG poszton már nem fizettük agyon Mankinst, mert egyszerűen nem fért bele, LT poszton sem Solder, ugyanígy jár majd vélhetően Thuney is, ami újabb kompenzációs választási jog lesz.

Én csak azt nem értem, miért nem próbálja ezt az utat más is. Mert oké, hogy most odeér a Browns, de ott azért, mert a moneyball miatt lett rolloverezhető cap space és nem volt nagy fizu és rookie szerződésben van kb minden sztár. tehát ez hasonlóan néz ki és sikeres is lesz 2-3 évig, a kérdés hogy amikor újraszerződnek velük, azt hogy oldják meg. Mennek vissza a süllyesztőbe vagy Dorsey áttér majd erre az útra. A másik hasonlóan épülő csapat a Colts, ahol Ballard is inkább az iparosokat tolja a rosterre tucatszámra, akikből az Eberflus és Reich rendszerben jól festő játékosok lettek. Plusz még a legnagyobb cap space is van és Ballard is okés, ez nekünk annyira nem jó hír a jövőre nézve..
2019. 03. 23. 20:16
topin
Tehát az ellenfelek kb 14-18 játékost fizetnek meg 2M felett átlagban, mi pedig 27-28-t.

Számít a név akkor egy ilyen sportban? szerintem kijelenthető a Pats dominanciáját látva, hogy nem számít. Pontosítok..felesleges kitömni ennyire játékosokat, mert egy ember nem fog bajnokságot nyerni, de még 10-12 sem, sőt a jelek szerint majd 20 éves távlatból nézve az a helyes ha van 27-28 közepes szint feletti játékosod, mintsem legyen 8-12 sztárod meg pár közepes embered.
2019. 03. 24. 08:06
crucified
Maximálisan egyetértek, de azért jópár szezonban katasztrófális volt a támadófal illetve a DB szekció is. Ugyanakkor sosem szabad elfelejteni azt, hogy a TB - BB - Scarnecchia trió pénzben megfizethetetlen pluszt ad a csapat teljesítményéhez. Ennek a - minimum - hármasnak a ténykedése nélkül fújhatnánk a cap space stratégiánkat.
2019. 03. 24. 09:24
topin
Szerintem a fal rendben volt majdnem mindig, Vollmer és Solder évekig stabilan állt a lábán. A guardok és a centerek is jók voltak. Az hogy DeGugli rendszere kevésbé feküdt nekünk, az előfordul. Ahogy az is, hogy Stork bólintását benéztük rendesen.

CB fronton is majd mindig volt valaki Law, Samuel, Talib, Revis most pedig Gilmore. persze az is benne van, hogy épp nem tudod leigazolni a 1st tierből a kiszemeltet és van, hogy csak a másodikból tudod megszerezni, de azt meg vétek agyon fizetni. Nem is szoktuk..

Szerintem McVay rendszere is olyan lesz, ami nem csak sztárokkal működne..Ahogy az említett Colts edzők is olyan rendszert futtatnak, ami nem attól fog működni, hogy sztárok rohangásznak benne.

Amíg BB van addig nem kell aggódni, persze lehet nem nyerünk több bajnokságot vele, de az tuti hogy rajtunk keresztül vezet oda az út akkor is. A tavalyi Bradyt elnézve, ha QB csere után is marad az öreg, nem látom reménytelennek a szinten maradást, a rendszer sikere miatt. Ha viszont mindkettő megy egyszerre, akkor kicsit mozizunk egy ideig úgy vélem.
2019. 03. 23. 21:46
InfiniteLoop
Malcolm Mitchell bejelentette, hogy visszavonul. :(
Nagyon sajnálom, mert szerettem a játékát, és titkon reméltem, hogy végül sikerül összedrótozni, és visszatér.
2019. 03. 24. 22:59
csgabor
Sajnos ennél sokkal rosszabb hír, hogy Gronk is bejelentette a nyugdíjba vonulását... Várható volt, mégis nagyon rossz volt olvasni. Köszönet neki mindenért és sok sikert az új élethez! Go Pats!
Hozzászólás a(z) Patriots leiskolázza az egész NFL-t a kompenzációs választásokkal bejegyzéshez