Menetrend

Pozíciós rangsor

2011. 03. 04. 21:12
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Pats.hu
A mock draft után egy lista, amelyen az egyes posztokon az öt, általam legjobbnak tartott játékos neve, illetve egy rövid értékelés olvasható.


TÁMADÓK

QB
1. Jake Locker, Washington
2. Christian Ponder, Florida State
3. Cam Newton, Auburn
4. Blaine Gabbert, Missouri
5. Ryan Mallett, Arkansas

Jimmy Clausent sokkal készebbnek tartottam tavaly az NFL-re, mint az idei draft bármelyik irányítóját. Emiatt a sorrend nem is különösebben érdekes, mert a szokásostól is jobban eltérve egyéni értékelés kérdése, hogy ki, mit, favorizál: tapasztalat pro-style támadórendszerben, dobóerő, puszta tehetség, döntéshozás, határtalan lehetőségek? Pondernél határozottan bajlós jel a sérülékenység. Locker könnyen zavarba hozható a védelmek részéről, amikor jelentősen lelassul és ami fontosabb, leromlik a döntéshozó képessége. A többiek a shotgun, és spread átkát hordozzák, ami kiforratlan lábmunkát jelent, a statisztika ellenére pontosság problémákat, illetve a védelem olvasás elsajátításának a hiányát. Melyik hiányosság, mennyi idő alatt javítható fel, hogy nyugodtan kezdő, franchise irányítók lehessenek új csapatukba? Vagy melyik hiányosság rejthető el egy okos koordinátor által úgy, hogy működőképes maradjon a támadógépezet? Erre a két kérdésre adandó válasz határozza majd meg, hogy mennyire korán, és milyen sorrendben kezdenek el potyogni az irányítóválasztások az égből.

RB
1. Mark Ingram, Alabama [TOP10]
2. Mikel Leshoure, Illinois
3. Ryan Williams, Virginia Tech
4. Jamie Harper, Clemson
5. DeMarco Murray, Oklahoma

Ingram és Leshoure vitán felül a két legkomplettebb futó, akik egyedül a hátukon tudják cipelni bármely csapat futójátékát. Kereslettől függően akár mindketten elkelhetnek az első körben. Az utánuk következőknél próbáltam olyan futókra koncentrálni, akik nem csak papíron töltik be ezt a szerepet, hanem a pályán is képesek RB-ként játszani, és nem mini, slot elkapóként illetve returnerként produkálnak csak. Méretei ellenére (6'0" - 213) még Murray lehet az, aki nem elsőszámú futónak megfelelő mennyiségben cipelné a labdát, hanem egyfajta mindenesként lökhetne nagyot egy csapat támadójátékán.

OT
1. Derek Sherrod, Miss State
2. Gabe Carimi, Wisconsin [RT]
3. Tyron Smith, USC
4. Anthony Castonzo, Boston College
5. Benjamin Ijalana, Villanova

Ijalanának elképzelhető, hogy guardként, vagy a fal jobb szélén kell megkezdenie profi karrierjét, de idővel belenőhet egy megbízható, franchise LT szerepébe. A többi négy játékos sorrendje szabadon variálható. Ha valamely csapat a top 15-ben nem akar a második körig várni az OT pickre, és nincs muníciója a fel-trade-hez, akár már ott választhat közülük, de reálisan az első kör második felében kelhetnek el mind a négyen. Ezt az ötöst követi Nate Solder, aki még a második körre érdemes OT jelölt lehet.

OG
1. Mike Pouncey, Florida
2. Danny Watkins, Baylor
3. Jason Pinkston, Pittsburgh
4. Marcus Cannon, TCU
5. Clint Boling, Georgia

A guardok iránt nem szokott kiemelt kereslet lenni a draft elején, ráadásul ez egy jó menekülési útvonal lehet olyan egyetemi offensive tackle-nek, aki nem elég gyors, technikás, hogy felvegye a versenyt a támadófal szélén az elit pass rusherekkel szemben a profi világban. Ezen a listán is többségében olyan nevek olvashatók, akiknek OT poszton (is) van tapasztalata. Pouncey-t lehet határozottan első körös játékosnak nevezni, míg a némileg túlkoros Watkins becsúszhat a top 32-be. A többiek draft értéke a második körtől akár az ötödik körig is terjedhet. A poszt merítése jónak mondható, hiszen olyan játékosok maradtak le erről a listáról, mint Rodney Hudson, Will Rackley, vagy az OT posztra is jósolt Orlando Franklin.

OC
1. Stefen Wisniewski, Penn State
2. Tim Barnes, Missouri
3. Kristofer O’Dowd, USC
4. Brandon Fusco, Slippery Rocks (PA)
5. John Moffitt, Wisconsin

Egyike a kínosan gyenge posztnak az idei drafton. Wisniewski kiemelkedik a mezőnyből, az elmúlt évek legtechnikásabb center várományosának tartják, és nem lenne meglepő, ha a top 20-ban elkelne, éppen a többi, draftolható játékos tehetségdeficitje miatt, akik legjobb esetben 3-4. körösnek tűnnek. Moffitt is emiatt kerülhetett ide, annak ellenére hogy a többség inkább guardnak látja, de van tapasztalata ebben a szerepkörben is, és legrosszabb esetben egy három poszton bevethető csereember válhat belőle.

WR
1. A.J. Green, Georgia
2. Julio Jones, Alabama
3. Leonard Hankerson, Miami (FL)
4. Jerrell Jernigan, Troy [SLOT]
5. Jon Baldwin, Pittsburgh

Két top 10-es játékos vezeti az elkapókat. Nincs közöttük lényegi különbség. Mindketten NFL-re kész, azonnal bevethető, elsőszámú WR-ek, akik évekre meghatározhatják az őket választó csapat támadójátékát. Utánuk már nem ilyen egyértelmű a sorrend, és akár 7-8 játékost is fel lehetne sorolni, akik mind esélyesek, hogy a 2-3. körben gazdára leljenek.

TE
1. Kyle Rudolph, Notre Dame
2. Luke Stocker, Tennessee
3. D.J. Williams, Arkansas
4. Lance Kendricks, Wisconsin
5. Jordan Cameron, USC

Rudolph lehet az a tight end idén, aki amellett, hogy megbízható elkapó, valódi veszélyt jelent a pálya közepén az ellenfélre, plusz kis tanulással nagyon hasznos blokkoló is lehet. A támadófal meghosszabbításaként már most is kielégítő „in-line” blokkolónak nevezhető. Stocker viszont méretei ellenére (6'5" - 258) egyelőre csak elkapó tight end, akinek időre lesz szüksége, hogy kétdimenzióssá tegye a játékát. Williams és Kendricks pedig már az a típusú TE, akik inkább nagyra nőtt elkapónak számítanak (6'2" - 245 ill. 6'3" - 243), mint klasszikus tight endnek. A hátsó körökben bárki találhat olyan másodikszámú tight endet, aki csak a futójáték segítésében tud jeleskedni, és nem tényező a passzjátékban, mint például Lee Smith.

VÉDŐK

34 DE
1. Marcell Dareus, Alabama
2. Cameron Jordan, California
3. Cameron Heyward, Ohio State
4. J.J. Watt, Wisconsin
5. Muhammad Wilkerson, Temple

A háromtagú védőfal premier posztjáról van szó. Egyre több csapat tér át erre a védelmi rendszere – legalább hibrid formában –, így ők most elégedetten veszik tudomásul, hogy nagyon erős ezen a téren a draft. Dareus futás elleni stabilitásával emelkedik ki a csoportból, de emellett kellően robbanékony, hogy a passz ellen is hatékony legyen, ezáltal hasznos három down játékos legyen jövendő klubjának. Ráadásul 43-as védelembe is elit játékos lehet, tehát már a draft legelején nagy érdeklődésre tarthat számot. Jordan talán a leginkább sokoldalú, amellett, hogy nagyon jó pass rusher. Heyward szintén az a end, aki a futás ellen jeleskedik, és ez alapvető erény a 2-gap rendszerben, hogy valaki mindhárom down során a pályán lehessen. Még Wilkerson is könnyedén becsúszhat az első kör végére. A sornak még velük sincsen vége. A sztárok közül akár Nick Fairley is passzolhat egy alapvetően 1-gap rendszerre építő védelembe 34-es endnek. Corey Liuget 6’2”-es magasságával nálam alulról súrolja azt a határt, hogy kiemelt érdeklődést mutassanak iránta 34-es csapatok, inkább négytagú védőfalat rendszeresen alkalmazó alakulathoz kerülhet.

34 NT
1. Phil Taylor, Baylor
2. Jerrell Powe, Ole Miss
3. Ian Williams, Notre Dame
4. Sione Fua, Stanford
5. Chris Neild, West Virginia

Nem közelíti meg a poszt tavalyi erősségét, amikor három játékos is gazdára talált az első két körben. Taylor számít első körösnek, ő a mintapéldánya a mozdíthatatlan nose tackle-nek. A többiekből átlagos iparos válhat a védőfal közepén az első két down során, hogy fogják a helyet a futás ellen. Ha megfelelő endek játszanak mellettük, akkor egy NT-től nem is kell többet elvárni. Nem ők váltják meg a világot a 34-es védelemben. A hamptoni Kenrick Ellist magassága miatt (6'5") én inkább endként látnám háromtagú védőfalban súlya ellenére (345), mint nose-ként, vagy négyemberes falban középen.

34 OLB
1. Von Miller, Texas A&M
2. Robert Quinn, North Carolina
3. Justin Houston, Georgia
4. Akeem Ayers, UCLA
5. Ryan Kerrigan, Purdue

Még mindig mostoha dolog pass rusher linebackert draftolni a 34-es sémába, hiszen az egyetemi bajnokságban a csapatok kis százaléka használ ilyen védőrendszert. Ezt a lista is jól mutatja, hiszen a top játékosok közül vegytiszta körülmények között csak Miller volt OLB. Bár utolsó évében Houston is játszott kétpontos állásból, de még így is többször volt keze a földön. A combine-ra felszedett plusz fontok akár azt is jelezhetik, hogy ő inkább a 43-as piacot próbálja megcélozni. Quinn egy év kihagyás után is az élmezőnyben tanyázik. A hiányzó nagy név Aldon Smith, akit napról-napra többre tartanak, de fenntartásokkal kezelném OLB-ként, és bármennyire természetes passz-siettető, sokkal korábban csaphat le rá egy 43-as csapat, mint hogy egy 34-esnek megérné őt választani. Fontos megjegyezni, hogy a Senior Bowl és Combine után úgy tűnik a januárban még középső körös picknek tartott Jeremy Beal végleg leírta magát a draft táblákról a mutatott produkciójával.

34 ILB
1. Martez Wilson, Illinois
2. K.J. Wright, Miss State
3. Nate Irving, North Carolina State
4. Quan Sturdivant, North Carolina
5. Alex Wujciak, Maryland [TED]

Másik nehezen tippelhető poszt. A linebackerek hagyományosan a draft nagyot zuhanói között találják magukat. Ez hatványozottan igaz a 34-es ILB-re, aki az esetek többségében korlátozott atlétikus képességgel, gyorsasággal megáldott buldózer, akinek a 43-ban csak 2 down jutna az erős oldalon, míg itt a fő feladata a támadóvonal lerohanása. Vagy olyan sokoldalú linebacker, aki a 43-ban szinte bárhol bevethető, de emiatt igazán nincs odaát valódi posztja. Mindezek ellenére Wilson az, aki könnyedén elkelhet az első kör végén, míg a többiek bárhol csapatra találhatnak 2-7. körig (34-es szempontból). Nem sok reménnyel kecsegtető class.

S
1. Rahim Moore, UCLA
2. Aaron Williams, Texas
3. DeAndre McDaniel, Clemson [SS]
4. Quinton Carter, Oklahoma
5. Jaiquawn Jarrett, Temple

Az egyik leggyengébb a felhozatal ezen a poszton, amiből könnyen profitálhat a Patriots miután az utóbbi időben annyi safety-t halmoztak fel raktáron, hogy már külön pozíciós edzőt is kellett melléjük rendelni – ha a draftig kinyit a piac, és szabad lesz a rablás. Moore a csoport üdvöskéje, aki szerencsés szélirány esetén becsúszhat az első kör végére, de egy elkeseredett csapat korábban is próbálkozhat vele. Ha nem is lesz belőle klasszis, egy átlagos kezdő szintjét megüti, ami már most több mint amivel jelenleg egyes csapatok rendelkeznek. Korábban a negyedik legjobb cornerbacknek tartott Williamsnek lehet, hogy Malcolm Jenkinshez hasonlóan majd váltania kell a profik között. Ettől még stabil második körös játékos, és komoly értéket jelenthet egy ennyire safety ínséges drafton Moore után. A többiek inkább vagy-vagy játékosok, akik idővel akár kezdővé válhatnak.

CB
1. Patrick Peterson, LSU
2. Prince Amukamara, Nebraska
3. Brandon Harris, Miami (FL)
4. Jimmy Smith, Colorado
5. Curtis Brown, Texas

Peterson elsősége vitathatatlan, szó nélkül a draft három legjobb játékosa között a helye. Az Amukamara, Harris, Smith trió kissé lemaradva követi őt a top 15-20 között. Brown sokáig a kevésbé kedvelt Texas cornerback volt, de a második kör elejénél neki sem kell sokkal tovább várni, hogy kiválasszák.

Mégis Patriots szurkolói oldalról van szó, ezért szerepel a védőknél csak a 34-es védelem posztonkénti bontása, illetve emiatt hiányzik a fullback pozíció is, amelyik az utóbbi években nem képezte elemét a csapat játékának. A draft szempontjából kisebb jelentőségű special teams posztokat is elhagytam.

Hozzászólások

2011. 03. 04. 22:54
vidragida
bocs, hogy ide írom, de a kollektív szerződéses tárgyalás határidejét egy héttel meghosszabbították...még van remény
2011. 03. 06. 09:52
Zarathorn
Dom mi az esélye annak,hogy Cameron Jordant és Wischniewskit(bocsi ha rosszul írom) elvigyük az első körben a 2 első körös pickünkkel? Valamint szerinted BB draftol RB-t vagy inkább ha FA piac onnan kukázunk vkit?
2011. 03. 06. 11:58
A szabadügynök piacról abban az esetben lehet játékost igazolni, ha lesz megállapodás a játékosok és a tulajdonosok között az új kollektív szerződésről. Ha ez a draftig nem történik meg, akkor nyilván a legtöbb csapatnak csak ez az egy út marad, hogy minőségi játékost szerezzenek, ezért a futó kérdésre nehéz válaszolni.

A fenti két névről nehéz megtippelni, hogy vajon mikor kelnek el. Nagyon meglepő lenne, 1/17-tel ne lehetne elhozni Wisniewskit, kérdés, hogy ér-e annyit a Patsnek, a még rajta kívül elérhető játékosok fényében.

Jordan draftra előttünk - a fel-trade-et nem számítva - a Cowboys (CB), Redskins (QB) esetleg 9ers (QB, CB) trió esélyes. Vajon ők elviszik? Vagy más, nagyobb hiányposztra húznak, mert ott még jobb játékos lesz elérhető? Plusz Dareust elviszi-e egy 43-as csapat korábban, vagy még a fenti hármas tagjainak is elérhető lesz, mert az jelentősen megcsúsztathatná Jordant.
2011. 03. 07. 22:31
lolvin
Kösz DoM

Igazán pazar, h van egy ilyen áttekintés, föleg számunkra akik nem néznek NCAA-t...
2011. 03. 08. 16:28
Boston
Meghajolok a munkásságod előtt DoM. Viszont én a nem szakértő szememmel, biztos hogy előbb választanám Ryan Mallett-et, mint bárkit ebből a QB classból...
2011. 03. 08. 17:11
temp
Nem Mallett az, akiről mindenhol azt írják, hogy a fizikuma tökéletes, viszont kérdőjelek vannak a személyiségével kapcsolatban? (de, megnéztem, ő az :))
Innentől kezdve gondolom hasonló oroszrulett a pro scoutoknak, mint nálunk (az amúgy tökéletesen bevált) Hernandez.
2011. 03. 08. 17:18
TenkRew
BB amúgy is híres arról h bárkit kitud kupálni. Szal ha a Patsnak kellene irányító akkor sztem BB is Mallett mellett tenné le a voksát. Szerintem lábmunkán meg erőnléten lehet javítani.
2011. 03. 08. 19:21
Mallett-nál az is figyelmeztető lehet, hogy Petrino támadósémája hiába produkált jó mutatótak az irányítóinál, ebből az NFL-be semmit sem tudtak átmenteni.

Ha irányító, én továbbra is McElroy mellett tenném le a voksomat a top5-ön kívüliek közül, mert a többiek (különösen Gabbert, Newton, Mallett) szinte biztos, hogy durván túl lesznek draftolva.
2011. 03. 08. 22:25
Ace7
Te is úgy látod DoM, hogy a fent említett 3 irányító szinte biztos első körös lesz és talán még annak is az elején kelnek el, sőt Newton egyre nagyobb 1/1 esélyes?

Van bármi esély arra, hogy ne legyen hatalmas bust mindegyikből, tehát lehetnek kezdő NFL QB-k hosszútávon?
Mert meglátásom szerint mind kevés lesz ehhez a szinthez és a reális értékük maximum a 2. kör lenne.
Habár érdekes lenne látni egy Newtonra épülő stratégiát a Panthersnél, de esélytelen, hogy mondjuk spread offense álljanak át.

McElroy személyes kedvencem nagyon remélem elhozzuk valahol a draft utolsó napján, egy 5. kört például simán megérhet.
A wonderlic teszten elméletileg 48 pontot ért el az 50-ből.
Talán ez és a munkamorálja elég lehet ahhoz, hogy jó game manager irányítóvá váljon még a testi hátránya ellenére is, hiszen a Bamában is jól ment neki ez a szerep és volt néhány meccs amin azért megvillant.

Ha tippelnem kellene, akkor lesz irányító pick a top10-ben, és lesz csapat, amelyik visszatrade-el az első kör végére irányítóért. Hogy köztük hányan találnak új csapatra, jó kérdés. Gabbert és Newton szerintem biztosan elmegy az első körben. -DoM
2011. 03. 09. 18:11
lolvin
DoM

OFF

Mike Sims-Walker leigazolása mennyiben könnyitené meg a draft poziciónkat? Mennyire mentene fel meg minket az első számú WR keresésnek terhe alól? már ha egyáltalán a draft najáig lehető válik a leigazolása...

Kérdés, hogy MSW mennyire hiteles elsőszámú elkapó? Nálam véleményes. Két variáció -- ha sokat fizetne a csapat, akkor S. Rice; ha kukázik, akkor M. Stovall (természetesen nem no.1 elkapónak, de lenne benne fantázia). Köztes megoldást nem nagyon látok, mert amint kinyit a piac, elég nagy kapkodást jósolok a csapatok részéről, aminek jó eséllyel túlfizetés, túlfizetés hátán lesz az eredménye. Ha erre draft előtt kerül sor, akkor azért, ha draft után, akkor azért. -DoM
2011. 03. 10. 21:02
TÖRÖLT
Sziasztok:).

Huu de régen jártam erre :(.
Nos ha nem csalnak az infók nekünk megint Steve Smith{WR} kellene??Valamit csak lát benne a szakvezetés:).
De mondjuk hiányolom a szokásos kedvenc cikkemet is amely napról napra mutatja ki merre hová igazolt vagy éppen kit tartottunk meg,vagy kit igazoltunk le:).

GO PATRIOTS!!!
2011. 03. 10. 22:09
temp
De Martino: ennek valószínűleg az az oka, hogy a CBA körüli huzavona miatt igazából nincs is free agent piac, így nem nagyon lehet miről írni :)
2011. 03. 11. 05:28
_bb
Viszont lassan indul a "Ki Kit látott Kinek a Kertjében ólálkodni" játék :D (a tavalyi mintájára: http://patriots.hu/privat-felmerok-borze-elotti-latogatasok/)
2011. 03. 11. 13:53
csimbi
Ez azért durva bár még nem erősítette meg senki.
Vki vmit hallott, olvasott már erről:

http://www.profootballmagazin.hu/cikk/5978/elfajult_a_hazibuli

Kis késéssel, de már olvasható az esetről szóló cikk itt a blogon: http://patriots.hu/meriweather-es-a-rendorseg/ -DoM
Hozzászólás a(z) Pozíciós rangsor bejegyzéshez