Menetrend

Sárga Zászló - Az NFL kész adatchipeket helyezni a meccslabdákba

2016. 07. 19. 06:15
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

Az NFL véglegesíti a terveit, hogy egyedileg készített adatchipeket helyezzenek el a mérkőzéslabdákban, a 2016-os előszezon mérkőzései és a csütörtöki alapszakasz mérkőzései során – nyilatkozta a ligához közel álló forrás vasárnap este.

A gyűjtött adatokat kutatás céljából fogják felhasználni, ami jelentős változásokat robbanthat ki mind a játékvezetés, mind a rúgó játékok kapcsán, mind pedig egyéb területeken – akár már a 2017-es szezon során is.

A Toronto Sunban megjelent vasárnapi írás alapján a liga chipeket fog használni a rúgó labdákban (angol szakzsargonban ’K-balls’, ami a kicking balls rövidítése), hogy segítsenek meghatározni a kapufák esetleges jövőben szűkítésének játékra kifejtett hatását.

GP

Az adat chipek bevezetésének részeként sorra kerülő adatgyűjtés alapján a liga számára megállapíthatóvá válik, hogy milyen közel jönnek a kapufákhoz a rúgások és így segít megbecsülni, hogy hány rúgás maradna ki, hogyha a kapufák közelebb lennének egymáshoz.

Az NFL a tavalyi év során megnehezítette az extra pontok szerzését, miután a 33 yardos vonalra hátra vitte a rúgásokat és némi csökkenést sikerült is elérni így a rúgások sikeres értékesítése terén.

A mezőnygólok sikeressége, viszont változatlanul történelmi szinten lebeg. 2015-ben, az NFL ún. állított-rúgás rúgói 84,55%-át értékesítették a mezőnygól kísérleteknek, ami a második legjobb ráta volt a liga történetében.

A chip-program mögött ugyanakkor úgy tűnik komolyabb szándék is áll, mint egyszerűen a rúgó utáni kutatás.

Az NFL mind a 32 csapatát nemrég tájékoztatták a chippel ellátott labdák használatára vonatkozó tervekről, mely szerint minden játék során ilyet használnának, részben veterán irányítók egy részének visszajelzései alapján. Az irányítókat azért kérték fel, hogy biztosítani tudják, hogy a chippel ellátott labdák használata hasonlónak tűnjön a tradicionális futball-labdákhoz és hogy a labdák ne viselkedjenek másképp a levegőben sem.

Az NFL éveken át vizsgálta annak lehetőségét, hogy miképp lehetne chipeket elhelyezni a futballban, hogy elősegítse a labda pontatlan lehelyezésnek kijavítását.

A játékvezetők ugyanis oda rakják le a labdát, ahol úgy hiszik akkor volt, amikor a futót levitték. A chip több precizitást tud biztosítani az első kísérlet vonala közelében véget ér játékok esetén. Emellett annak meghatározásában is tudja segíteni a játékvezetők munkáját, hogy a labda keresztezte-e a gólvonalat, és ha igen, akkor mikor.

Az eddigi kutatások eredményei azt sugallták, hogy a chipek megbízhatatlanná válnak, amikor a játékosok kupaca aljára kerül a labda.

Az elmúlt két év során egyébként, az NFL játékosok és a játékvezetők RFID chipeket viseltek, hogy nyomon kövessék a helyzetüket és az általuk kifejtett erőfeszítés szintjét – más adatok nyomon követése mellett.

Forrás: ESPN

Néhány saját gondolat a chip előnyeiről:

Az ún. forward progress, vagyis az előrehaladás meghatározás szinte mindig, az amerikai futball bármilyen szintjét vitára ad okot. Ahogy a cikk is kiemeli, elsődlegesen az első kísérlet (first down) vonalához közeli játékoknál és a gólvonal keresztezésénél van jelentősége. Ugyanakkor ide lehetne sorolni akár az oldalvonal keresztezését és azon eseteket, ahol hátratolják a labdavivőt, úgy, hogy a forward progress yardokkal előrébb állt meg - de kétségtelen a cikkben említett két eset általában a legkritikusabb minden szempontból.

Nehéz vakon hinni a játékvezetőknek, hogy pontosan látják, pl. egy Brady-féle QB sneaknél vagy egy „4&és inchek” szituációnál, amikor a futójátékos beugrik a támadó fal felett, a labda halottá válásának a helyét úgy, hogy közben kb. 10 játékos korlátozza a vonalbírók látószögét vagy takarja ki éppen teljesen.

Áttörte a gólvonal- vagy a first down-vonal síkját a labda első pontja? [Fontos megjegyezni, hogy ellentétben az európai focival, itt az első pont a lényeg, nem kell teljes terjedelemben áttörnie a labdának ezen síkot!].

Mikor volt lent a labdavivő térde? Amikor lent volt a térde, hol járt pontosan a labda?

Ezek a kérdések kritikusak tudnak lenni. Egy mérkőzés múlhat azon, hogy sikerül-e újabb első kísérletet szerezni és folytatni a támadást vagy pedig, hogy mi az adott játék eredménye (TD-t értek el, vagy megállították a támadókat egy yardon, ami után pl. mezőnygól kísérlet következik negyedikre).

Van, amikor tökéletesen meg lehet határozni az oldalvonalon elhelyezkedő játékvezetőknek a labda halottá válásának a helyét és vannak helyzetek, ahol elég borzasztó nehéz dolguk van – mivel ők maguk sem látnak sok mindent. A feladat az övék és az ezzel járó felelősség ugyanakkor változatlanul őket terheli.

Ha tényleg működőképes lesz az új rendszer, és a chipek segítségével sikerülhet gyorsan (értsd: akár a játékóra megszakítása nélkül) kiszűrni a hibákat és adott esetben korrigálni is, akkor úgy gondolom nagy lépést sikerülne megtenni az objektív játékvezetés irányába.

Hozzászólások

2016. 07. 19. 06:56
magooc
Tetszik a cikk második fele,ami a ' néhány saját gondolat ' alcímen jelent meg! Végre teret nyernek saját gondolatok is :), nemcsak a fordítás szolgamunkája.
2016. 07. 19. 10:20
Kornél13
Köszi szépen a cikket!
Jó gondolatnak tartom én is a chipelést, tényleg az objektivitás irányába mutat.
A 'játékóra megszakítása nélkül' fordulat vonatkozásában azonban vannak kétségeim. Ha minden egyes játék során alkalmazni akarják, akkor egyrészt a játékok folyamatos megszakítása irányába fog mutatni, másrészt vége is a no huddle offens játékunknak! Mi alapján fogja eldönteni azt a zebra, hogy melyik play után hívja segítségül a technikát? Vagy melyek a kötelező esetek? Nyilván kell egy kísérleti idő, de kíváncsian várom, hogy milyen tapasztalatok fognak ebből származni, illetve (ha bevezetik) mikor és milyen részletszabályok mellett történik.
A végére pedig egy kis irónia: A következő lépés pedig az lesz, hogy a játékosoknak chipelt térd- és könyökvédőt kell majd viselni... :)
2016. 07. 19. 14:18
Whitealert
A kapuk szűkítésével csak az a baj, hogy sokkal kevesebb 50+ yardos mezőnygól kísérletet látunk majd, így helyette puntolni fognak a csapatok. Ez több punt visszahordást eredményez, ami veszélyesebbé teszi a játékot, szóval a visszahordások csökkentésére irányuló tevékenységüket ez a módosítás hátráltatni fogja, habár én is tudom, hogy a kickoff és nem a punt return játékok a veszélyesebbek.
A chip használata meg jó ötlet, a nyalókával való méricskélés szép emlék, de valljuk be csak akkor van értelme, ha jó helyre teszik le a labdát, amit sajnos nem lehet módosítani challange zászló bedobásával sem. Szóval ez mindenképp előrelépés lehetne szerintem, remélem sikerül jól megoldani. :)
2016. 07. 20. 11:31
vvvpi
FYI. A labda helyének újboli meghatározásához be lehet dobni piros zászlót.

Más:
Technikailag érdekes ennek a chipnek a megvalósítása, hisz a labda formája nem kinálja tálcán a megoldást, nincs olyan geometriai pont, ahová befeszítve egy chippet könnyen meghatározhatjuk a labda helyét. A chippet itt úgy kell elképzelni, hogy a labda szélein (belülről) körbe tekernek három mágneses töltöttségű szalagot, egyet a labda közepénél a rövidebb oldalon körbe, kettőt pedig a hosszanti metszeten egymáshoz képest 90 fokban, és a mágneses jelet érzékelve tudják meghatározni, hogy a labda hol is tartózkodik. A pályán a legelőrébb lévő mágneses jel az a pont, ameddig elment a támadás, tehát a labdát oda kell letenni. Természetesen a geometria beleszól, és lehetséges olyan pont, ami előrébb van a tekercshez képest, de az eltérés mm-ben fejezhető csak ki, tehát (elméletben) nagyon ritka az olyan szituáció, hogy (mérkőzést befolyásolóan) téves jelet adjon.
Külön mérnöki bravúr a tekercseket úgy elhelyezni, hogy az ne befolyásolja a labda megszokott tulajdonságait dobáskor, rugáskor a nyomás megváltozásakor.

Az én véleményem szerint egyébként nem annyira jó ötlet a chipezés, a nyalókák használata szerintem nagyszerü hagyomány, és az emberi (játékvezetői) tévedés mindig benne lesz a sportban, sőt, mivel a technika ilyen mértékben ráteszi a kezét a sportra, az egyes játékvezetői tévedések sokkal nagyobb port kavarnak, hisz csak kevés helyen, de ott annál nagyobbat lehet bakizni. Erre a legjobb példa az elkapás - nem elkapás megitélése vagy a holding, DPI és még sorolhatnám, amit nem csak mi, hanem jószerivel senki sem ért, az adott meccsen itélkező bírók kivételével.
2016. 07. 20. 15:01
Whitealert
Köszi a hozzászólást! Őszintén szólva nem néztem utána, hogy teszik a chipeket a labdába, én úgy gondoltam, hogy a két csúcsába 1-1 chip és a kettő által meghatározott egyenesből és a labda geometriájából ki lehet számítani a labda melyik pontja volt legelőrébb. Ha a két csúcsban van 1-1 apró chip nem hiszem, hogy befolyásolná a labda eldobásának technikáját.
2016. 07. 20. 12:07
komzoz65
Chip jó ötlet, egyet mondjuk Goodellbe is ültethetnének, (hogyha sokan nyomjuk a gombot, akkor az ő fejében is nőjön a nyomás), de ez a kapu szűkítés azért nagy marhaság. Ha itthon lenne arra gyanakodnék, hogy Goodell fiának sikerült olcsón kapu gyártó gépsort venni... Simán elég lenne mondjuk +10-15 yardot hozzátenni a távolsághoz, mint a jutalom pontnál és máris sokkal nehezebb lenne a rúgók dolga, új kapuk nélkül.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló - Az NFL kész adatchipeket helyezni a meccslabdákba bejegyzéshez