Menetrend

Sárga Zászló - Orvosi időkérés előzhette volna meg a Super Bowl kulcs játékát

2015. 08. 11. 16:40
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Az NFL új orvosi időkérésre vonatkozó szabálya értelmében, a Patriots szélső elkapója, Julian Edelman nem lehetett volna a pályán, amikor a New England megpróbált mérkőzést eldöntő touchdownt szerezni a XLIX. Super Bowlon.

Edelman kábultnak tűnt egy 4. negyedbeli ütés után, amit a Seahawks safety-jétől, Kam Chancellor-től kapott. A sajtópáholyban állomásozó edző, akinek az a feladata, hogy figyelje potenciális fejsérüléseket, jelezte is az oldalvonal melletti személyzet számára az esetet. Mivel azonban a Patriots egy „up-tempo offense”-t játszott, így Edelman a pályán maradhatott a támadássorozat végéig.

Csak ezt követően vizsgálták meg agyrázkódás miatt, ami negatív eredménnyel zárult – de ez nem jelenti szükségképpen azt, hogy nem is szenvedett agyrázkódást.

Dr. Richard Ellenbogen az NFL Fej-, Nyak és Gerinc Bizottságának a társelnöke, szerdán ugyanakkor megjegyezte, hogy az esetek 90%-ban az agyrázkódás tünetei perceken belül megszűnnek.

Nagyon valószínű, hogy egy játékos játszik, utána kijön és az agyrázkódás tesztje normál értéket mutat” mondta. „Megpróbálunk elébe menne ezeknek az eseteknek”.

Edelman

Az új szabály értelmében, a sajtópáholyi edző, azonnal értesítheti a mérkőzés vezetőbíróját, hogy kérjen orvosi időkérést. A mérkőzésórát és a játékórát is meg kell állítani amíg a játékos el tudja hagyni a játékteret és ilyenkor a csapatának nem kell időt kérnie emiatt. A játékos ezután legalább egy játék erejéig nem térhet vissza a pályára.

A probléma a sérülés időpontjával van” mondta Ellenbogen, a Washingtoni Egyetemi Neurológiai Sebészetének tanszékvezetője. „Ez az a pont, amikor úgy gondolom, van lehetőségünk arra, hogy jobban csináljuk”.

Az NFL képviselői szerdán, egy egészségről és a játékosok biztonságáról szóló prezentáció során egyértelművé tették, hogy az Edelman által kapott ütés pontosan az az eset volt, amikor orvosi időkérést kellett volna kérni.

A támadók egy felgyorsított támadássorozattal [hurry up offense] mentek előre. Nem volt sikertelen passz-kísérlet, nem álltak össze „huddle”-be.” mondta Jeff Miller, az NFL, egészségre és biztonságra vonatkozó irányelvéért felelős alelnöke. „Nem volt olyan nyilvánvaló időpont, amikor valaki be tudott volna avatkozni”.

Edelman folytatta a játékot és ezután elkapta azt a passzt, ami a később a győztes touchdownt jelentette a New England Patriots számára.

Miller várakozása szerint az orvosi időkérést nem fogják túl gyakran használni, mivel már így is több megoldás létezik az ilyen esetekhez: a játékvezetőket, a csapattársakat és az edzőket is arra utasították, hogy jelezzék, amikor egy játékos veszélyben van és biztosítsák, hogy el is hagyja a pályát. Mindennek ellenére, voltak esetek, amikor egyikük sem volt tudatában a látható fejsérülésnek.

Üzembiztosra tervezték” mondta Dean Blandino, az NFL Játékvezetői Bizottságának alelnöke az új szabályról.

A csapatorvosoknak az oldalvonalnál lehetőségük lesz visszanézni az ismétléseket ebben az évben, hogy kiderítsék, hogyan sérült meg valaki. A sajtópáholyi edző hozzáférhet a visszajátszásokhoz és leküldheti a felvételt az orvosoknak, hogy elősegítse a diagnózis megállapítását akkor is, ha az orvosok nem látták az ütést.

Dr. Robert Heyer, a Panthers csapatorvosa és az NFL Orvosi Egyesületének elnöke egy videofelvételt mutatott szerdán egy olyan játékról, ahol a Carolina egyik játékosát fejbe térdelték és amiből Heyer – 10 yard távolságból - semmit nem látott a labda körül összegyűlő játékosoktól.

Amennyiben a sajtópáholyi edzőnek nem lesz lehetősége, hogy értesítse a főbírót, a következő labdaindításig („snapig”), vagy nem lát egyértelmű sérülést az ismétlések során, akkor az adott drive-ban (támadássorozatban) még mindig kikérhető az orvosi időkérés.

Az NFL képviselői elmondták azt is, hogy 112 agyrázkódás történt a 2014-es alapszakaszban, ami 24%-os csökkenést jelent a 2013-as 148-hoz és a 35%-os csökkenést a 2012-ben bekövetkezett 173 agyrázkódáshoz képest.

Forrás: ESPN

Hozzászólások

2015. 08. 11. 17:48
Unicum
Csak azt nem értem hogy a fenébe nem azt elemzik, hogy ha egyértelmű sisak a sisak szerelés volt, hogy mért nem volt sárga zászló és kaptunk az elkapástól számított +15 yardot, és akkor idő is lett volna megvizsgálni....
Tény hogy ha idén Amendola vagy más nem tudja tehermentsíteni nem biztos hogy játszik a Playoff-ban.
2015. 08. 11. 20:03
dravait
Hát ja. Marha érdekes, hogy eleve megint egy Patrios-esetet hoztak fel, mintha ezzel is csalnánk. Másrészt pedig ezt az esetet még véletlenül se azért hozták fel, hogy a nyilvánvaló, szemkiütős bírói tévedések szép példáját demonstrálják. Ennél "sisakasisaknak"-abb szabálytalan ütközés ebben az univerzumban még nem volt, de valahogy nem sikerült befújni. Hajrá zebrák! Uzsgyi a szemészetre!
2015. 08. 11. 22:14
a Jets DE-je Ik Enemkpali eltörte Geno Smith állát!
hát ez kész :DDD
bár nem tudom, hogy ezzel most gyengültek-e vajon?
azóta már ki is dobták a csapatból a DE-t
2015. 08. 12. 07:41
1976gabi
a srác a mi beépített emberünk volt.nem tudtad?még egy per lesz!
2015. 08. 12. 10:38
polo62
azért megint érdekes, hogy egyedül Edelman példáját említik. Tény, hogy döntő jelentősége volt, de megint csak a Pats kell hogy előtérbe kerüljön. azt meg külön érdekesnek tartom, hogy ezzel a szabállyal kapcsolatban meg sem említik a Matthews Wilson esetet. Tudom hogy ott más volt a helyzet, de ott is óriási ütést kapott Wilson is, és mivel egyből felállt, nem lett belőle semmi.
2015. 08. 12. 11:05
ArsnL
Jaj gyerekek, hát már a jó öreg Tedy megmondta a frankót 2004-ben:

https://www.youtube.com/watch?v=mQcONqYsQ_w

és ez azóta sem változott:
"You want to change the rules? Change em. We play and we win, that's what we do."
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló - Orvosi időkérés előzhette volna meg a Super Bowl kulcs játékát bejegyzéshez