Menetrend

Sárga Zászló - Szabálymódosítás a Patriots trükkös támadófalával kapcsolatban

2015. 03. 28. 08:00
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

Ki ne emlékezne még a rájátszás során bemutatott trükkös játékokra - Pats drukkerként szerintem mindannyiunk emlékeiben szépen élnek ezek a játékok (Edelman TD passza Amendolának, „4 fős fal”, Solder elkapása a Colts ellen). A legnagyobb vitát ezek közül kétségkívül a Baltimore Ravens elleni „4 fős támadó fal” váltotta ki, melynek részleteivel korábbi cikkünk foglalkozik. A következő évtől kezdődően ilyen játékra már nem kerülhet sor szabályosan, egy most elfogadott módosítás eredményeképp.

Egy nagyon szétbontott támadó formáció segítette a Patriotsot a rájátszásban touchdown eléréséhez. A következő szezontól az ilyen formáció viszont 5 yardos büntetéshez fog vezetni.

Az NFL elfogadott egy módosítást szerdán, ami szabálytalanná nyilvánítja, hogy egy olyan támadó játékos, aki jogosult elkapói mezszámot visel (1-49 vagy 80-89 közöttit), hogy jogosulatlan elkapónak jelenthessék be és a tackle box-on kívül állhasson fel.

A tackle box egy Szabálykönyv által definiált kifejezés. A két offensive tackle közötti területet jelöl, ami a scrimmage vonal előtt 3 yardig tart egyik irányba, másik irányba pedig a támadó csapat alapvonaláig [end line]. Tackle box addig létezik, amíg a labda el nem hagyja ezt a területet.

 OT

A tackle box több szabályos blokkolási lehetőséget ad a játékosoknak. Pl. a tackle boxon belül nem lehet horse collar tackle-t elkövetni.

Most már, ha egy játékos jogosulatlan elkapónak lett bejelentve és a tackle boxon kívül áll fel, a támadó csapatot szabálytalan csere miatt megbüntetik.

A szabály - melyet az NFL Versenybizottsága terjesztett elő -, annak eredménye, hogy a Patriots sikeres támadássorozatot vezetett a Baltimore elleni 35-31-re megnyert januári rájátszás mérkőzésén.

A mérkőzés során, a Patriots [korábbi] futójátékosa, Shane Vereen jogosulatlan elkapóként „slot receiver” pozícióban állt fel, három különálló játék során is. Ez megzavarta a Ravens védelmét abban, hogy kit kell levédekezniük és a Patriots pedig ezt kihasználta, hogy lendületet vegyen és egy touchdownhoz vezető támadássorozatot indítson. Vereen egy hátrafelé mozgó útvonalat („route”-ot) futott be, mivel jogosulatlan elkapóként nem keresztezhette a scrimmage vonalat. Mozgásával viszont arra kényszerítette a Ravenst, hogy számoljanak vele mégis.

A következő szezonban, ha Vereent jogosulatlanként jelentik be, köteles lesz a tackle box-on belül felállni.

Úgy van, ahogy van” mondta Bill Belichick szerdán. „Ez befolyásolni fog egy csomó egyéb játékot is. A „spread punt” formációt és ehhez hasonló dolgokat. Ami a szabály, az a szabály”.

A tulajdonosok találkozója előtt, a versenybizottság társelnöke, Jeff Fisher azt nyilatkozta, hogy több csapat hozta fel a Patriots formációját, mint megoldandó kérdést.

Hacsak nincs valamilyen „sorvezetőnk”, akkor ez a dolog kicsúszhat a kezünkből”- mondta Fisher.

Az extra pont változása szintén változás lehet a következő szezontól, de ebben a kérdésben még nem került sor szavazásra a találkozón. A felvetés a legfőbb kulcskérdése lehet a májusban esedékes következő tulajdonosi találkoznak. Rich McKay, a Versenybizottság társelnöke szerint egyértelmű előrehaladás történt az ügyben, hogy megváltoztassák valamilyen formában a játékost a 2015-ös szezonban.

Forrás:ESPN Boston

Hozzászólások

2015. 03. 26. 17:33
Röhej ez a módosítás. Nehogy egy pillanatra is komfortzónán kívülre kerüljenek az NFL-edzők, játékosok.

Extra pont vonatkozásban érdekes fejlemény, ha 2 yard helyett 1 yardról lehetne kétpontos próbát tenni.
2015. 03. 26. 17:48
antilles
Ez az véreim. Öljünk csak ki minden kreativitást a játékból. Talán a lenne a legjobb megoldás ha a védelem megkapná mindíg a támadási séma pontos leírását, így biztos nem érné semmi meglepetés Őket.
2015. 03. 26. 18:56
Levis
Éppen erre gondoltam én is. A bírónak jelenteni kell, hogy mi lesz a következő játék majd Ő hangosan bemondja, hogy mindenki hallja. Jó hogy nem megszabják már, hogy legyen 3 féle játékhívás a futással együtt azt lehet próbálkozni. Nevetséges az egész!!!
2015. 03. 26. 18:47
lipi
Kezd kissé túl konzervatívvá válni a liga :S. Érdekes amit az Öreg felvetett, hogy ez a szabály hogy fogja módosítani az egyéb speciális csapatrészek formációit.
Erről esetleg valaki tudna kicsit bővebb infot adni? (előre is köszönöm)
2015. 03. 26. 18:58
Petza
Akkor ezek után én betiltanám a play-action játékokat is. Tessék csak szépen megmondani a play előtt, hogy futni tetszik-e a snap után vagy passzolni. Ne keverjék meg szegény védőket.
2015. 03. 26. 19:44
Tibi Twelve
2015. 03. 26. 20:15
ArsnL
én nem is merném kommentálni, ennyire fosni attól, hogy valaki kreatívabb play-t talál ki, nevetséges
2015. 03. 26. 23:07
Zarathorn
Elmehetnek a oda ahova gondolom...
2015. 03. 27. 00:11
CJ95
Sziasztok,
Bocsánat de nagyon keresek M-s amerikai foci felszerelést! Aki tud az kérem segítsen.
Köszi!!!!
2015. 03. 29. 11:51
vvvpi
2015. 03. 27. 02:25
TMR
apropó, van vmi féle döntés a labdák leeresztése terén? Vagy az csak a döntő előtti 2 hétben volt fontos?
2015. 03. 27. 07:36
Ott persze nincs. Amióta kiderült, hogy lehet nem is voltunk hibásak, nagyon lelassult az process és kussol róla mindenki.
Érdekes, hogy ennyire féljen mindenki a Pats-től. Nekem az utóbbi időszak eredményei megerősítették azt az elképzelésem, hogy a ligának elege van az állandóan jó és kreatív Pats-ből.
2015. 03. 27. 13:15
pat68
Tízen éve az elitben, ez rombolja a liga változatosságának nimbuszát! Tenni kell valamit, mert egy 30 évig lesajnált csapat égeti a nagy nevű társait!
2015. 03. 27. 07:45
Andydaro
Pénz az nagy úr, ha nem teljesítenek jól, akkor kevesebb a bevétel.Ennek folyomány, ha próbálják minden téren befeketíteni a célszemélyt.Sokan azt sem tudják mi volt, mégis csak arra emlékeznek, hogy a Patriots csalt a videózással, holott mindenki csinálta.Erről a labda leeresztéso storyról is csak a keserű felhang fog megmaradni sokakban, mint anno a viccben "Kovács úrnak az eltűnt zakója".
2015. 03. 29. 15:38
Burkus
Nemcsak a ligának fáj a Pats konzisztensen élvonalbeli teljesítménye, másoknak is, gondolok pld. a bookmakerekre és általában az egész sportfogadásra, beleértve az illegális sportfogadást, amit köztudott,hogy ki tart a kezében... És az ilyen lex Pats szabályok még a szelídebb módszerek. Emlékezzetek vissza, amikor a Jordan vezette Bulls nyert három bajnokságot, érdektelenné váltak a fogadások az NBA-ben és amikor Jordan nem értette meg a szelíd célzásokat, hogy ideje visszavonulni, hirtelen megölte az apját két "csavargó" a kocsijában úgy, hogy nem vittek el semmit...
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló - Szabálymódosítás a Patriots trükkös támadófalával kapcsolatban bejegyzéshez