Menetrend

Sárga Zászló – a 2018-as szabályváltozások

2018. 03. 30. 05:31
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

Az NFL tulajdonosai idén márciusban is összeültek és döntöttek néhány szabályról. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót olvashattok erről.

1.) Új szabály: 15 yard büntetés jár a lehajtott fejjel való ütközés kezdeményezésért

Mostantól kezdve szabálytalannak minősül, ha egy játékos lehajtja a fejét annak céljából, hogy a sisakjával ütközést kezdeményezzen egy ellenféllel szemben. A 15 yardos távolságvesztés mellett – hasonló módon az NCAA targeting büntetéséhez – kizárással járhat. [Megjegyzés: az NCAA-ben kb. 5 éve már automatikus kizárással jár, ha targetinget követnek el]. Amiben még dönteni kell az NFL május 21-23-i találkozóján: A kizárás kötelező legyen vagy az ütés súlyosságától függjön? Visszanézhető legyen a kizárás? A játékvezetőknek milyen szigorral kell alkalmazni a szabályt?

2.) Új szabály: az elkapás követelményeinek felülvizsgálata

Törlésre került a „túlélni a földet érést” előírás, kifejezetten olyan esetek elkerülése érdekében, mint Calvin Johnsoné 2010-ben, Dez Bryanté 2014, vagy éppen Jesse James elkapása tavaly, a New England ellen. Az új szabály értelmében az elkapónak birtokolnia kell a labdát, pályán belül kell lennie és teljesítenie kell egy futballal kapcsolatos mozdulatot. Az NFL Játékvezetői bizottságának korábbi vezetője, Dean Blandino szerint a változással csupán cseberből-vederbe kerülünk, mivel innentől kezdve nem az lesz a kérdés, hogy túlélte-e a földet érést, hanem az, hogy teljesített-e az elkapó egy futball-mozdulatot.

3.) Új szabály: Engedély a Vezérlő Központ számára, hogy kizárjanak játékosokat

A Játékvezetői Bizottság alelnöke, Al Riveron ezentúl elrendelheti egy játékos kizárását, aki olyan szabálytalanság miatt került büntetésre, ami nem kapcsolódik a futballhoz (pl. ütés vagy verekedés). A főbírók hatásköre megmarad a kizárásra vonatkozóan, de a múltban többször előfordult, hogy a liga hivatalos szervei jobbnak látták volna a kizárást, de nem volt lehetőségük felülbírálni, vagy kisegíteni a főbírót a döntésben. A Patriots-ot érintő ilyen esetre is lehet példát találni a múltban; Rob Gronkowski megmozdulása 2017-ben, a Buffaloo Bills cornerbackje, Tre’Davious White ellen, ami után Gronkowskit el is tiltották egy mérkőzésre.

4.) Új szabály: Állandó jelleggel átkerül a szabadrúgást követő touchback a 25 yardos vonalra

A liga illetékesei szerint bevált a 2016-ban és ’17-ben is ideiglenesen alkalmazott szabály, ezért a Szabálykönyv állandó részévé tették.

5.) Új szabály: Nem lesz extra pont a rendes játékidő végén

A csapatoknak ezt követően nem kell egy érdektelen extra pontot rúgnia, vagy térdelnie, ha pontszerzést érnek el a rendes játékidő lejártával [és eldőlt a mérkőzés]. Az eset a 2017. évi rájátszás divíziós köre miatt került terítékre, a Minnesota Vikings, New Orleans Saints elleni, mérkőzést lezáró 61 yardos touchdownja kapcsán. A pontszerzés miatt a Vikings átvette a vezetést és így meg is nyerte a mérkőzést, miközben lejárt a játékidő. Vad ünneplés vette volna kezdetét, ehelyett a csapatoknak még fel kellett állnia egy extra kísérletre (amit egyik csapat sem forszírozott volna).

6.) Elnapolásra került: a „Lex McDaniels”

A szabály-javaslatról néhány nappal ezelőtt már sor került egy összefoglalásra. A Verseny Bizottság javasolta a módosítást, de több csapat ellenezte amiatt, hogy a szabályváltozás elvonná az edzők figyelmét a rájátszásbeli kötelezettségeikről.

7.) Elnapolásra került: Videó az oldalvonalaknál

Továbbra sem nézhetnek az edzők és játékosok videofelvételeket a mérkőzés közben. Az ellenzői azzal érvelnek, hogy ezáltal sokkal könnyebb lenne a kevésbé felkészült illetve gyengébb képességű csapatok számára a mérkőzés közben történő stratégia/taktika-kiigazítás.

8.) Visszavont szabály: 15 yard büntetés pass interference miatt

Továbbra is ún. spot foul marad a pass interference. [Tehát a szabálytalanság helye lesz a büntetés végrehajtásának a pontja és alapesetben ebből a pontból fog következni a vétlen csapat]. A New York Jets nyújtott be javaslatot, hogy minden esetben 15 yard legyen a büntetés, tekintet nélkül arra, hogy mi történt a pályán. A tavaly kiszabott 303 büntetésből 129 több mint 15 yardnyira történt a scrimmage-vonaltól. Végül a Jets visszavonta a szavazás előtt, tudva azt, hogy nem fog átmenni.

Forrás: ESPN

Hozzászólások

2018. 03. 30. 11:27
Elm
sziasztok,

Amikor a defense van a pályán, az irányítók, meg más játékosok, edzők is, bűvölik a tabletet. Olyankor nem videót néznek?
2018. 03. 30. 13:11
Raschy
sok állóképet gyorsan egymás után :D
2018. 03. 30. 18:34
daelaci
Ugyanolyan képeket néznek mint régebben, csak nem kinyomtatott képeket, hanem a tablet képernyőjén levőket.
2018. 03. 31. 10:46
Elm
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – a 2018-as szabályváltozások bejegyzéshez