Menetrend

Sárga Zászló – Matthew Slater szerint a szabadrúgás-visszahordásoknak maradniuk kell

2016. 06. 30. 06:01
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

A New England Patriots speciális csapatrészének kapitánya, Matthew Slater - aki képviselte az elmúlt öt év során AFC-t a Pro Bowlon is -, szenvedélyesen megvédte a szabadrúgás-visszahordás (kickoff return) megtartását, ami szerinte kiemelkedő része a futballnak.


Egy 2016-os szabályváltozás eredményeképp - ami alapján a csapatok a saját 25 yardos vonalukról hozhatják játékba a labdát touchback után -, megindultak a spekulációk, hogy a szabadrúgás visszahordások a megszűnés peremére kerültek.

Nyilvánvalóan nagyon csalódott vagyok, amikor a kickoffok jövőjéről vitatkozunk” – mondta Slater a Gillette Stadionba, a csapat által szervezett foglalkozást követően. „A kickoff egy fontos része az NFL történetének és a futball történetének is. Számunkra nagyon kiábrándító, hogy itt ülünk és a kickoff lehetséges eltörléséről beszélünk.”

Slater, aki Patriots játékosainak képviselője, a fia a korábbi Pro Football Hírességek Csarnokába kerülő Jackie Slaternek, aki 1976-től 1994-ig a Rams-ben játszott.

Eszembe jutnak a régi szép idők, amikor Édesapám még játszott és belegondolok, hogy olyan visszahordók mint Ron Brown és hasonló kvalítású emberek a karrierjüket köszönhették a visszahordásoknak.” mondta Slater. „Elég ha csak Steve Taskerre [aki karrierje nagy részét a Buffalo Bills-ben játszotta] és futballra gyakorolt hatására gondolsz, vagy Bill Bates-re [Dallas Cowboys] és még sorolhatnám.”

A rúgójátékok sokat jelentettek a futball számára és egyénileg is sok játékos számára tették lehetővé, hogy karriert építsenek. Ha Larry Izzo-ra [aki sokáig a Miami Dolphins és a New England Patriots játékosa volt] gondolsz, rám is gondolsz. A rúgójátékok nélkül, nem lenne karrierünk. Borzasztó csalódott vagyok néhány dolog miatt, amit azzal kapcsolatban hallok, hogyan akarnak megszabadulni a kickoffoktól. Nagyon remélem, hogy nem ez lesz a helyzet. Remélem nem ebbe az irányba fogunk elmenni, de majd meglátjuk. ”

Slater elismerte, hogy azáltal, hogy a csapatok a 25 yardos vonalukról jöhetnek touchback esetén, nem garantálja, hogy kevesebb szabadrúgás-visszahordás lesz. Még akár több visszahordáshoz is vezethet, mivel a rúgók hajlamosak lehetnek magasabbra rúgni a labdát, hogy pont a gólvonal előtt essen le, ezáltal biztosítva a rúgó csapat számára a lehetőséget, hogy 25 yardon belül szereljenek.

Nem tudom még, hogyan fogjuk megoldani” nyilatkozta Slater. „Jelenleg a technikánkat csiszoljuk gyakorlások során, ahogyan azt tavaly is tettük. Meglátjuk. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok edző nem akarja a másik csapatnak adni a labdát a 25-ös yardvonalon.”

Az Oakland Raiders specilális egységének az edzője, Brad Seely, idén, még korábban a következőket nyilatkozta az új szabályról: „Az NFL-ben jelenleg átlagosan 23,5 yard körül kezdődik egy támadás [drive]. Statisztikailag 4%-kal több az esélye annak, hogy a 25 yardos vonalról indulva touchdownt érsz el, mintha a 20-asról indulnál. Tehát jobb esélyt adsz nekik arra, hogy touchdown érjenek el egy touchback után

Slater a következőket tette ehhez hozzá: „A mezőnypozíció meghatározó a fociban. Ha csak néhány nagyobb nevű irányítónak biztosítasz 5 extra yardot, biztos vagyok benne, hogy megváltoztatja a játék képét. Én biztosan nem akarnám odaadni Tom Brady-nek a 25 yardos vonalon a labdát. Sokkal szívesebben látnám őt a huszason, vagy a mögött, ha ellene kellene játszanom…

A támadóknak odaadod a pálya 5%-ákat pluszban. Nem gondolom, hogy ez lenne a legjobb a játék szempontjából. De megértem azt is, hogy megpróbálják azt csinálni, ami a legjobb az egészség és a játékosok védelme érdekében és ezt tiszteletben is tartom. Semmi nincs, ami fontosabb lenne a játékosaink egészségénél és a biztonságánál, de nem értek vele egyet, hogy a szabadrúgás akkora veszélyt jelentene, hogy a megszüntetésén kellene gondolkozni.”

Forrás: Mike Reiss, ESPN

Hozzászólások

2016. 07. 01. 09:40
Croaker
OFF:
Friss eltiltási hírek:
Rolando McClain 10 meccs - Illegális szerhasználat
Johnny Manziel 4 meccs - Illegális szerhasználat
Sheldon Richardson 1 meccs - 2015 offseason letartóztatás miatt

2016. 07. 02. 00:05
Burkus
Johnny Football ezzel valszeg befejezte...
2016. 07. 02. 11:20
Lac78
Én ezt az egész sztorit az elejétől furcsállottam.
Egyszerűen nem értem, hogy néhány csapatnál nincs egy valamire való pszichológus, vagy valaki, aki rendelkezik normális emberismerettel?
Anno ránéztem a csávó fejére, meg látva az őt körülvevő imázs jellegét, én messzire elkerültem volna, nemhogy még magas draft cetlit áldozni rá. Egyszerűen süt róla az elemi butaság.
Egy biztos, nem a tipikus Patrióta értékek jellemzik :-).
2016. 07. 03. 14:23
Burkus
Lehet, hogy van egy kockázatelemzés és a vállalható kockázat szintjén van az alkesz-drogos QB is. Állítólag Hernandez is azért csúszott a 4. körig, mert felmérte a többi csapat a vele kapcsolatos kockázatot, mi meg be is vállaltuk, csak nem jött be. De azt sem hiszem, hogy Vick ronda fogadási szokásainak nem volt előzménye vagy hogy Russell bukását, alkalmatlanságát ne lehet volna pszichológiai módszerekkel előre látni-jelezni.

A másik az lehet, hogy a csapatok feltételezik, hogy ha egy ilyen gyerek megkapja a nagy esélyt és a nagy pénzt az NFL-ben, akkor megjön az esze. De nem jön meg és nem jön meg és nem jön meg, ahogy a példák mutatják.

2016. 07. 05. 18:06
lolvin
Azért biztosan van ellenpélda is, csak az ugye unalmas, nem kapja fel ugy a sajtó...most ugy hirtelen, Janoris Jenkins ugrott be, de biztosan vannak még sokan mások is...
2016. 07. 05. 10:01
loop80
2016. 07. 05. 18:04
lolvin
OFF, tudja valaki, h később elő lehet e majd fizetni game passre de csak a reg meccsekre, egyenlőre ugy látom, h csak a season plus elérhető ami a PO meccseket is tartalmazza, azt viszont a sporttv is adja szal értelmetlen lenne azért is fizetni.
2016. 07. 06. 19:22
Burkus
Én mindig csak a Pats meccsekre fizetek elő, ami automatikusan az alapszakasz végéig szól. Akkor mindig megkínál egy upgrade-el, amit passzolok.
2016. 07. 10. 12:30
lolvin
Én pedig az alapszakaszra szoktam, de most csak a season plus van kinálatban, a reg season vagy a kedvenc csapat meccsei egyenlőre nincsenek, remélem később az is lesz...
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – Matthew Slater szerint a szabadrúgás-visszahordásoknak maradniuk kell bejegyzéshez