Menetrend

Sárga Zászló – Összefoglaló a szabályváltozásokról

2017. 04. 07. 15:05
Szerző: Rule
Kategória: Hírek, Sárga Zászló

A holtszezon során mindig felmerül a szabályváltoztatások kérdése: rendszerint sor kerül kisebb – nagyobb módosításokra és persze előkerül néhány kreatív ötlet is, amit végül lesöpörnek az asztalraól. Idén sincs ez másképp, nézzük mi történt eddig.

1.) Scrimmage - rúgások blokkolása

Az NFL tulajdonosok hivatalosan is megtiltották, hogy a játékosok átugorjanak a scrimmage - vonalon a mezőnygól kísérletek blokkolása érdekében.

A szabályváltozás a Patriots csapatát közvetlenül is érinti, miután egyike volt azon NFL csapatoknak, akik sikeresen ugráltak át a scrimmage - vonalon és blokkolták az extra pont illetve a mezőnygól kísérleteket az elmúlt két szezon során.

A javaslatot a Philadelphia Eagles nyújtotta be az NFL Játékosok Szakszervezetének támogatásával.

Az NFL Játékvezetői Bizottságának alelnöke, Dean Blandino a következő magyarázatot adta egy videókonferencia – beszélgetés során az átugrás tiltásához:

A probléma, amit rengeteg felvételen látunk a felugró játékosnál az, ahogyan levédekezik ezt az ugrás pontjában. Akár a snapper [általában ez a center szokott lenni] akár a guard emelkedik fel, megpróbál fizikai kontaktust létesíteni a felugró játékossal. Sok példát látunk rá, hogy ilyenkor a játékosok átfordulnak és a fejükre vagy a nyakukra érkeznek. Ilyenkor a komoly sérülés lehetősége jelentősen növekszik, mivel a játékos sebezhető helyzetben van, elveszíti az egyensúlyát és nem igazán tudja kontrollálni a földre érkezését. Emiatt úgy gondolom ez itt a gond és láttuk is a felvételeken, hogy miért fognak szavazni a javaslatról.” [Blandino még a szavazás előtt nyilatkozta a fentieket]

2015-ben, a Patriots linebackere, Jamie Collins mutatott be egy látványos átugrást az Indianapolis Colts ellen, hogy mezőnygól kísérletet blokkoljon.

2016-ban pedig Shea McClellin linebacker tette ugyanezt, hogy blokkolja a Baltimore Ravens rúgójának, Justin Tuckernek a mezőnygól kísérletét. McClellin az 51. Super Bowlon is próbálkozott ilyen módon blokkolással, de megbüntették miatta, amelynek jogosságát Bill Belichick edző vitatta.

2.) Visszanézés – marad a centralizáció

A végső döntés meghozatala a pályán hozott ítéletek visszanézését követően marad a játékvezető bizottság alelnökénél Dean Blandinónál vagy a felülvizsgáló személyzet valamelyik másik tagjánál, tehát azoknál, akik a mérkőzéseket egy New York-i irányító központból nézik. A mérkőzés főbírói a beszélgetést egy tableten fogják követni inkább, mint – a korábbi - oldalvonal melletti kis „sátorból”. Ez a lépés valójában a hivatalossá tétele annak az eljárásnak, amit a liga azóta használ, amióta létrehozták az irányító központot 2014-ben, abból a célból, hogy kisegítsék a játékvezetőket.

A Pittsburgh Steelers elnöke, Art Rooney II. azt nyilatkozta az ESPN munkatársának, Jeremy Fowlernek, hogy a tulajdonosok által készített becslés azt mutatta ki, hogy az új centralizált visszanézési rendszer mérkőzésenként másfél percet is megtakaríthat.

3.) Hosszabbítás ideje

A hosszabbítás idejének 15 percről, 10 percre való lecsökkentését elnapolták.

4.) Módosított touchback szabály – elutasítva

A tulajdonosok elutasították a Washington Redskins javaslatát, hogy a touchback után a 20 yardos vonalra kerüljön a labda, ha az alapvonal mögött hagyja el a pályát.

A javaslat – ha elfogadták volna - Mike Reiss szerint a Patriots számára is előnyös lehetett volna. Stephen Gostkowksi erős lába miatt ugyanis olyan esetben, ha „túlrúgják” a kirúgást (tehát az alapvonal mögött ér véget), akkor az általános 25 yardos vonal helyett a 20 yardra kerülne a labda automatikusan.

5.) Stratégiai szabálytalanságok visszaszorítása

Elfogadták a szabályt, ami megtiltja a csapatok számára, hogy egy játékon belül több szabálytalanságot kövessenek el, az óra manipulálása érdekében.  A tavalyi év során a San Francisco 49ers és a Baltimore Ravens ilyen stratégiát alkalmazott.

A módosítás lényege, hogy az elkövető csapatot 15 yardos büntetéssel sújtják sportszerűtlen cselekedet miatt és visszaállítják a játékórát a játék előtti helyzetébe. Így már tényleg nincs sok értelme így taktikázni.

6.) Két unsportsmanlike conduct után automatikus kizárás jár

Az NCAA-ben régóta automatikus kizárást eredményez, ha egy játékos a mérkőzés során két sportszerűtlen viselkedés-szabálytalanságot követ el. Ezek után az NFL-ben is így lesz, annyi eltéréssel, hogy a hírek szerint csak meghatározott sportszerűtlen szabálytalanságok esetén következik automatikus kizárás (az NCAA-ben nincs ilyen korlátozás, ott minden unsporsmanlike conduct egyformán számít).

7.) Marad a touchback a 25 yardon

További egy évvel meghosszabbították, hogy a touchback után a 25 yardos vonalról hozhassa játékba a labdát az elkapó csapat.


A cikk az ESPN alábbi cikkeinek felhasználásával készült:

1, 2, 3, 4

Hozzászólások

2017. 04. 07. 15:35
tottingetosz
Az 1-es vicces. Amikor az ST playákban 80-nal futnak egymásnak face to face, az nem balesetveszélyes? Az 5-öshöz egy példát írnátok, hogy megértsem? Köszi.
2017. 04. 07. 18:06
max350
http://www.nfl.com/videos/nfl-game-highlights/0ap3000000746926/Bengals-vs-Ravens-highlights

5. pont: 4:44-től a lényeg, na ezt nem lehet már megcsinálni!!!!
2017. 04. 07. 21:16
tottingetosz
2017. 04. 07. 21:20
nszgergo
hivatalosan is megtiltották, hogy a játékosok átugorjanak a scrimmage - vonalon a mezőnygól kísérletek blokkolása érdekében...
oké marha izgi lesz ezután... vagy bemegy vagy nem...
2017. 04. 07. 23:39
daelaci
Vagy blokkolják másképpen a rúgást, mert azért ez az átugrásos módszer pont a legritkább volt a blokkolási módszerek közül.
2017. 04. 08. 21:12
nszgergo
nem tudom, én oldalról blokkolást eddig csak egyszer láttam, de hiszek neked :)
2017. 04. 07. 21:42
lynyrd
Scrimmage - rúgások blokkolása
Srácok, ez egy vicc :-(
Megint ellenünk (is) dolgoznak. Persze nem károgok, mert megoldjuk majd ezt is, de azért na...
2017. 04. 07. 21:43
lynyrd
Minden, amit a Pats jól alkalmaz, újít, az pár éven belül szabálytalan lesz...
2017. 04. 09. 10:39
mstrgz
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – Összefoglaló a szabályváltozásokról bejegyzéshez