Menetrend

Sárga Zászló – Rob Gronkowski és a passz interference-ek

2017. 10. 12. 11:16
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

A Carolina mérkőzés kapcsán ismét előkerült egy kérdés, amivel két évvel ezelőtt már foglalkoztunk. Az ESPN Boston segítségével ezúttal a friss történések kerülnének kicsit górcső alá.

A New England Patriots tight endje, Rob Gronkowski frusztrációját fejezte ki kedden, amiatt, hogy az offensive pass interference-eket (OPI) mennyire következtetlenül ítélik meg. Gronkowski a Carolina Panthers elleni vesztes mérkőzésen OPI miatt kapott büntetést, amiről Bill Belichick azt nyilatkozta, hogy „nehéz hívás”.

Ha 100%-os következetesség lenne, akkor mindegy, hogy kezelik, tök jó lenne ” mondta Gronkowski. „Az egyik héten azt mondják, hogy játszhatunk nyugodtan, nem lesz bedobva. Megfoghatnak téged, Te meg lecsaphatod a kezét. Utána a következő héten meg, ha hozzáérsz a sráchoz, az is OPI. Bárcsak érteném benne a logikát, mert akkor ahhoz tudnám igazítani a játékomat az edzéseimet és a a következő mérkőzésre való felkészülésemet, mivel tudnám, hogy ugyanazok a szabályok hétről, hétre.”

Már 2015-ben is...
Gronkowksi és az offensive pass interferencek 2015-ben is kiemelt téma volt, amikor kétszer büntették őt OPI miatt a Denver Broncos ellen. Abban az időben hat pass interference-szel vezetette az NFL-t.

Belichick megjegyezte, hogy Gronkowski az elmúlt években sokat dolgozott azért, hogy elkerülje az OPI büntetéseket. Legutóbb hétfőn egy reggeli interjú során a következőket nyilatkozata „Rob és én beszélgettünk erről a helyzetről. Úgy gondolom, hogy ő tényleg szabályosan próbál játszani és próbálja elkerülni, hogy olyan helyzetben találja magát, amikor zászlót dobhatnak rá. Nem tolja az ellenfelet és nem próbál meg helyet csinálni. Csak próbálja megvédeni magát és ez az amire tanítjuk őt.

Mi is történt pontosan, ami miatt újra előkerült a kérdés?

Rob Gronkowski, Luke Kuechly ellen bemutatott elkapását találták szabálytalannak offensive pass interference miatt.

A helyzet, hasonló volt ahhoz, mint amit az elmúlt évtizedben látni lehetet a New England Patriots mérkőzésein. Gronkowski a „slotban”állt fel [4 yardnál közelebb a legközelebbi falemberhez] a 42 yardos vonalon. Előre futott 7 yardot a harmincötösre, jobbra bevágott, miközben a Panthers linebackere, Luke Kuechly védekezett rajta majd lehúzta Tom Brady passzát, tíz yardért.

Ezúttal azonban, volt egy zászlónk. Referee Jerome Boger offensive pass interference-t ítélt, mivel úgy vélte, Gronkowski eltolta Kuechly-t a bevágása során annak érdekében, hogy elszakadhasson tőle. A játék egy emlékeztető volt, hogy az OPI az egyik legbosszantóbb és láthatóan véletlenszerű büntetés a futballban.

A 4. játékhéten kilenc OPI-t hívtak, a 3. héten volt a csúcs, tizenöttel, míg összesen negyvenkétszer dobtak OPI-ra zászlót az első négy fordulóban. Ez az meghaladja az elmúlt két év számait (2016-ban 32, 2015-ben 38 ilyen hívás volt négyheti viszonylatban). Ha ez így folytatódik, a liga megdönti az elmúlt évek OPI szabálytalanságainak a számát:

Év

Büntetés

2012

87

2013

74

2014

143

2015

134

2016

111

2017*

42

*A negyedik hétig

Forrás: ESPN Stats & Information
 

Az esetek többségében az elkapók még mindig rendelkeznek egy lényeges szabálykönyv szerinti előnnyel, amikor a védőjátékosok próbálják megállítani őket. Idén minden egyes OPI büntetésre négy védőszabálytalanság (defensive pass interference, defensive holding vagy illegal contact) jutott. Ugyanakkor a számok is mutatják, az OPI egykor egy relatíve ritkán előforduló szabálytalanság volt, amit átlagban kevesebb, mint öt alkalommal dobtak be fordulónként.

2014-ben az NFL-ben váltás történt annak érdekében, hogy kiegyenlítsék – legalább részlegesen – a védők és elkapók közötti fizikai kontaktokat. A nyilvánosság bevonásával is hangsúlyozták, hogy a játékvezetők fókuszálni fognak azokra a tolásokra/lökésekre, amit az elkapók kezdeményeznek az útvonalaik során – tehát pontosan arra, amit Boger-játékvezető is célba vett a Carolina elleni mérkőzésen.

Azok a pick play-ek...

Amikor számba vesszük a „pick play-ek” növekedését (aminek alapvető célja, hogy szabályosnak tűnjön az egyébként pass inteference-t érintkezés a támadók részéről), akkor jobb rálátásunk lehet, hogy miért duplázódtak meg az OPI-ok 2013-2014 között, mielőtt némileg visszaesett volna a számuk. A pick play lényege, hogy az egyik elkapó egy „véletlen” ütközéssel eltünteti a csapattársát fogó védőt.

Az NFL Szabálykönyve alapján a véletlen érintkezés nem minősül pass interference-nek, de a játékvezetők nagyon alaposan figyelik azokat az elkapókat, akik úgy módosítják az útvonalukat, hogy ezáltal kontaktot kezdeményezzenek. Másrészről pedig próbálják minél jobban végrehajtani azt a szabályt, ami megtiltja a blokkolást több mint egy yard a scrimmage-vonal előtt a támadók részéről a passz eldobásáig.

Az OPI esetében a Szabálykönyv rögzíti, hogy amíg a labda a levegőben van, addig a következő cselekedetek szabálytalanok: „érintkezést kezdeményezni az ellenféllel úgy, hogy az az ellenfél eltolását, ellökését eredményezi, és így az elkapó egy passz elkapásához el tud szakadni”.

...és akkor ezt csinálta Gronk a Carolina ellen?

Amikor megnézed az ismétlést, látható, hogy a bal karja emelkedik és érintkezik Kuechly mellkasával. De lökött is ezáltal annak érdekében, hogy be tudjon vágni? Ez egy nagyon szubjektív kérdés. Logikusnak tűnik feltenni a kérdést, hogy hányszor történnek hasonló kontaktok egy átlagos passzjáték során az NFL-ben. Ahogy Troy Aikman, Hall of Fame irányító, a Fox elemzője és közvetítője fogalmazta meg: „Ha ezeket mind bedobják, egész nap itt leszünk.

Egy kis statisztika OPI terén...

A zászlót dobó játékvezető, Boger különösen aktív egyébként ilyen téren. Ő és csapata 2016. évben 14 alkalommal dobtak OPI-t, ami a legtöbb volt az NFL-ben, míg 2017-ben második helyen állnak hat OPI-hívással. Összehasonlításképp: míg Boger tizennégyszer hívott OPI-t, a kollégája Jeff Triplette összesen egyszer. Bill Vinovich és John Hussey főbírók pedig három alkalommal. Boger 14 bedobott OPI szabálytalansága egyébként a duplája annak, amit Craig Wrolstad főbíró dobott, a 2015-ös szezon kezdetétől összesen.

Valójában a helyzet nem ennyire egyszerű. A játékvezetői tendenciák valójában évről évre változnak, függően az egyes játékvezetői csapatok személyi összetételétől. Kijelenthető ugyanakkor, hogy azok a csapatok, akiknek Boger vezet a mérkőzéseiken, felkészülhetnek rá, hogy szigorúbban alkalmazzák a szabályokat.

Vannak meccsek ahol bedobják” nyilatkozta Brady „Más meccseken meg nem.”.

A cikk az ESPN anyagainak felhasználásával készült.

Hozzászólások

2017. 10. 12. 12:53
gcsaba
Ez a Boger az a bíró, aki időnként fel kell, hogy nézzen az ujjaira, hogy megszámolja, hányadik down is következik. Többször megfigyeltem. Nem örülök, ha meglátom a mi meccseinken.
2017. 10. 12. 15:43
piszkosfred
Az én bajom azzal van, amikor az úgymond szubjektív itélet keretében ránk bedobják a zászlót, de egy ugyanolyan helyzetben, ugyanazon a meccsen, ugyanaz a bíró az ellenfélre már nem dobja be. Az elmúlt meccseken ez tendencia volt. De remélem ezt csak én látom bele elfogultságomban.
2017. 10. 12. 17:46
Pocok
Gronk amúgyis akkora ember, hogy egy-egy védő lepattan róla mindenféle szándékos lökés nélkül és akkor arra is OPI? Néha olyan játékvezetői hívások vannak (nem csak Patriots meccseken), hogy komolyan elgondolkodom, nem kellene-e egynémely sporit agyrázkódás protokolba tenni, esetleg rájuk zavarni a kémcsöves embereket, hátha több volt a reggeli kávéban.
2017. 10. 12. 19:28
dravait
2017. 10. 13. 00:12
hopi46
Nem okos akarok lenni, de talán Gronknak a cseles elindulást kéne ezek ellen gyakorolnia. Persze egy ekkora testtel ez nem igazán könnyű.
2017. 10. 13. 08:49
combat
Van egy idevágó észrevételem még 2015-ből (novemberben szedtem össze a számok az akkori állapoto tükrözik). Érdemes lenne azoknak a számoknak idén is utána nézni, csak várni kell még vele, mert kevés még az adat. Ha megengeditek azért 2015-ből ezt idemásolom.

"Szóval kicsit csak lovagolnék még ezen a bírózáson. Alapvetően én is így álltam
eddig hozzá, hogy "nem a bírókon múlik egy meccs...", "mindenki
tévedhet és egyszer valahol láttam egy kimutatást hogy a hívások 90+%-a
egyébként helyes...", "más csapatok is kapnak annyit mint
mi...".

Most még is arra jutottam, hogy egy fenét.

Gronkon van a legtöbb OPI, mert rá jobban figyelnek?! Ez mi?! Miért kell
rá jobban figyelni? A több pick play miatt?! Fújjanak akkor ha kell,
figyeljenek jobban ok, de ha jobban figyelnek és többet hibáznak az valahogy
nem jön össze...

A számok tükrében: Tavaly a csapat ellen összesen 4 OPI volt
hívva idén eddig 9!

2014- ben abból a 4-ből egyetlen egy sem Gronkra, 2015-re ebből hírtelen 5 lett
Gronkon. Eddig...

Szóval én érzek némi eltolódást, de biztos az elfogultság miatt!

A Pats egyébként bőven középmezőnyben van a büntetések számát
tekintve és a büntetésből kapott yardokban sem olyan szörnyű, mondjuk azért itt
már inkább az alsó harmadot közelíti.

Árnyalja a képet, hogy az átlagos büntetés/yardban már a 3. (9.46)!
De még mindig mondhatjuk, hogy mondjuk pont
a Denver mind a büntetések számában, mind az átlagos yardban rosszabbul
áll ( azért a Denvert emelem ki mert pont idevág, rajtuk kívül a Atlanta akinek
rosszabb még ez a mutatója). Most jön viszont a csavar ami a Pats büntetéseinek
megoszlásában van. A Pats a büntetéseinek 52,7%-át szedte össze az alábbiakból:
Offensive Holding; Offensive Pass Interference; Defensive Holding; Defensive
Pass Interference ( a Denver 32,9%).

Abban azért megegyezhetünk, hogy ez a 4 fő szabálytalanság van, ami abszolút
bírói mérlegelés függvénye.

Nem akarok ebből semmilyen túlzó következtetést levonni, de azért az szerintem
érezhető, hogy talán a Pats-el szemben kicsit keményebbek a bírók, vagy
legalább is szívesebben ítélnek meg kétes szitukat negatívan.

Annyi még, hogy a meccs utáni nyilatkozatokban a csapat felől
többeknél érezhető volt, hogy a szokásosnál erősebb hazai pálya leejtést
éreztek. Sok minden elmondható szerintem a Pats-ről de az, hogy BB akár maga,
akár a játékosainak hagyná, hogy különösebben belemenjenek bármilyen média szereplésbe,
beleértve a bírók iránti kritikást is, nem igaz. Sőt!

Most még is érezni lehetett a csalódottságot, és igen ez a bírók és a liga felé
is irányult.

Bocs hogy hosszú lett, de szerintem így teljesebb a kép, amikor
arról van szó miért érzik a Pats drukkerek (és nem csak ők), hogy jelenleg a
Pats a legkevésbé egyenlő, az egyenlők között.

Tudva az offseasonban történteket, nem mondom, hogy direktbe
elkaszálnák a New England-et, de mintha kicsit szigorúbb lenne az ítélkezés…"
2017. 10. 13. 14:07
hopi46
Sok érdekes adat és igazság van abban, amit írtál.
A Gronk-dolog valóban furcsa, bár szerintem Gronk észrevehetően kicsit lassult az évek folymán, így az elszakadás is nehezebb és a slot-ban se igazán úgy "muzsikálunk", ahogy JE-vel, azaz a figyelem nem oszlik meg annyira.
A bírók ügyével kár foglalkozni, (a holding és a PI örök vitatéma minden csapatnál) mert semmire sem megyünk vele. Kerülnünk kellene a szoros meccseket (tudom ez egy kicsit vicces), tavaly a 16-ból 6 ilyen volt (5 W, 1 L), idén 5-ből 3 (2W,1L) és az egészen értelmetlen/ostoba szabálytalanságokat (legutóbb pl. Bolden, Wise) kellene megszüntetni.
Sajnos amikor kicsit döcög a szekér, a bírói anomáliák is "felnagyítódnak" ill. jobban fájnak.
Remélem a Jets meccs után a bírók szóba se kerülnek. :)
2017. 10. 13. 14:38
hopi46
Hogy nem csak miránk "pikkelnek": Phili-Panthers büntiarány: 126 yard/1 yard - nyert a Phili. (Egyébként Newton-ékat eléggé kényeztetik a bírók.) Moretti és csapata meg utálja a Philit. (Amikor Ők vezetik a Phili meccseit 40 bünti 396 y kontra 8 bünti 72 y.)
2017. 10. 16. 08:39
combat
Ezek még a 2015-ös adatok, természetsen az is igaz, hogy az előtte való időszakhoz képest azért is magasabb a PI-re dobott zászlók száma, mert akkor kezték szúrósabb szemmel nézni.
Próbáltam érzékeltetni, és az én véleményem azóta is az, hogy ez nem szándékos "pikkelés", hanem egyszerűen, ha nem kedvelnek egy csapatot az , tudalatt is kihathat arra, hogy mennyit, és mit fújnak ellenük.
Maga az idézet egy olyan vitába került elő, amikor többen érveltek úgy, hogy a Pats ellen nincs több zászló mint más csapatok ellen, ami igaz is volt, én csak azt akartam megvilágítani, hogy nem mindegy hogy azok a sárgák mondjuk delay of game, vagy más objektív szabálytalanságokra, vagy kifejezetten szubjektív megítélésű szabálytalanságokra érkeznek.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló – Rob Gronkowski és a passz interference-ek bejegyzéshez