Menetrend

Sárga Zászló: 2017-es szabályváltozások II. rész

2017. 05. 25. 17:05
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló
Az NFL - csapatok tulajdonosai ismét találkoztak és tovább dolgoztak azon, hogy a következő szezonra sikerüljön pontosítani, kijavítani néhány szabályt. Az alábbiakban láthatjátok, hogy mi fog változni 2017-től. 

1.) Ünneplés

Sok vitát váltott ki a pontszerzések utáni ünneplések szigorú szabályozása az elmúlt évek során.

Az elmúlt öt évben az alábbi ábra szerinti mennyiségben ítéltek szabálytalanságot sportszerűtlen viselkedés miatt a touchdownokat követő ünneplés miatt:

Season

Penalties

2016

29

2015

20

2014

16

2013

8

2012

3

Source: ESPN Sports & Information

 
Az alábbiakban pedig az összes, TD-ünneplés miatti pénzbüntetések láthatók, az elmúlt három szezonra vonatkozóan:

Season

Cost

2016

$310,301

2015

$66,548

2014

$94,125*

* $30K Jimmy Grahamnek a labda bezsákolásáért

Source: ESPN Stats & Information


Az NFL kedden bejelentette, hogy lazábbá teszi a szabályait, hogy lehetővé tegye a „jó indulatú” ünnepléseket, amelyek szórakoztatják a szurkolókat, továbbá megengedik a játékosnak, hogy kifejezzék az egyéniségüket és kreativitásukat. A döntés meghozatalához több évre volt szükség; ahogy az első táblázat mutatja, a touchdown - ünneplések miatt büntetések komoly tényezővé váltak 2012 óta. A játékosoknak kiszabott büntetések szintén ennek megfelelően emelkedtek, ahogy a második ábrán az látható is.

Ugyanakkor az új útmutatók alapján, továbbra is komoly mennyiségű „szürke terület” található. Olyan cselekmények, amelyek Roger Goodell NFL biztos szavaival élve „az érzelmek spontán kifejezésére irányulnak”, engedélyezettek lesznek. Azok a demonstrációk, amelyeket támadónak nyilvánítanak, a játékot késleltetik, vagy közvetlenül az ellenfélre irányulnak azok továbbra is tiltásra kerülnek.

Akit a téma mélyebben is érdekel, az eredeti cikkben talál konkrét példákat is arra, hogy mire nem dobnak majd zászlót ősztől.

2.) A hosszabbítás idejének csökkentése

Az NFL tulajdonosok jóváhagyták azt a szabály-módosítást is, ami lecsökkenti az alapszakaszbeli hosszabbítások idejét 15 percről 10 percre.
A javaslatot a játékosok biztonságára hivatkozva nyújtották be, kezelve az edzők aggodalmait a kimerültséggel és a sérülésveszéllyel kapcsolatban.

Az elmúlt szezonban, összesen hat mérkőzésen került sor olyan hosszabbításos mérkőzésre, ahol az extra játékrész több mint tíz percig tartott. Ez a második legtöbb az NFL történetében.

A változtatás kiterjed az előszezonra és az alapszakaszra is. A rájátszásban szintén 10 perces blokkokat fognak használni, de ott nem érhet véget a mérkőzés döntetlennel.

Nem gondoljuk, hogy több döntetlenhez fog vezetni” – nyilatkozta Roger Goodell komisszár.
A módosításnak ellenzői is vannak, az ESPN statisztikái szerint sokkal kisebb a jelentősége ennek a szabálynak, mint amit tulajdonítanak neki.

Az NFL tulajdonosai arra tekintettel hozták meg a hosszabbítás 10 percre való rövidítésére vonatkozó szabályt, mivel az utóbbi idők történései alapján ez csökkentetni fogja a játékosok „elhasználódását” 6%-kal. Ez az ESPN kutatása szerint nem helytálló, mivel az NFL mintegy 20 játékkal tudja csökkentetni szezonokat – az összesen több mint 32.000-ből – azáltal, hogy tizenötről tíz percre rövidül a hosszabbítás.

A hivatalos indokolás, ami a szabályváltozáshoz került csatolásra a „játékosok biztonságát” tartalmazta. Feltehetően ez valóban csökkenti a sérülések esélyét. Az edzők emellett úgy vélik, hogy a hosszabbítás versenyhátrányt okoz, amikor a következő héten egy olyan ellenféllel találkoznak, aki többet pihent – ezt a hátrányt pedig minimalizálhatja a módosítás. Az elképzelések elméleti szinten logikusnak tűnnek, valószínűsíthető, hogy a hatásuknak alig lesz lehetősége.

Az eredeti cikk szerzője, a 10 perces hosszabbítás melletti legjobb érvnek a játék minőségét tartja, ami brutális azon a pár mérkőzésen, ami továbbtart.

A módosítást egyébként mind a Houston Texans vezetőedzője Bill O’Brien méltatta (aki a játékosok biztonságát hangsúlyozta), mind pedig a Baltimore Ravens vezetőedzője, John Harbaugh, aki pedig a megnövekedett snapszám miatt a versenyhátrányt emelte ki. Mindkettőjüknél megjelent továbbá, hogy a módosítással fennmarad a hosszabbítás hirtelen halál- jellege, amit fontosnak tartottak.

3.) Két fő mehet „visszatérős – IR”-re, a 75 fős keretszűkítést elkaszálták

Két további szabályt hagytak jóvá kedden az NFL tulajdonosai, ami miatt változni fog a csapatok játékoskerete a szezon során.

A tulajdonosok Chicagóban tartott éves találkozóján elfogadtak egy szabályt, ami lehetővé teszi a csapatok számára, hogy két játékost is úgy tegyenek a sérült listára (IR), hogy onnan visszatérhetnek a szezon során.

A korábbi szabályok szerint kizárólag egy játékost jelölhettek ki, akit később aktiválhattak IR-ről.
Bármely játékos, aki legalább hat hetet tölt IR-on, jogosult visszatérni edzeni. Miután újra edzésbe állt a játékos, a csapat 14 napon belül köteles dönteni, hogy aktiválja-e a játékost az IR-ről.

A másik módosítás, hogy az NFL játékoskereteket ezentúl kilencvenről kell ötvenhárom főre csökkenteni az utolsó előszezon mérkőzés után, miután a tulajdonosok megszavazták, hogy eltörlik a 75 főre történő létszámcsökkentést a mérkőzés előtt.

Ez azt jelenti, hogy több játékos fog kapni egy utolsó lehetőséget, hogy bekerüljön az ötvenhárom fős keretbe.


A cikk az alábbi források felhasználásával készült:

http://www.espn.com/nfl/story/_/id/19444869/nfl-eliminates-cutdown-75-player-roster-final-preseason-game-adds-second-ir-return-spot

http://www.espn.com/blog/nflnation/post/_/id/238013/what-is-and-isnt-legal-under-nfls-new-celebration-rules

http://www.espn.com/nfl/story/_/id/19444808/nfl-owners-agree-shorten-ot-10-minutes

 

Hozzászólások

2017. 05. 25. 23:06
Pat Patriot
Támogatható változtatások.
2017. 05. 26. 06:16
anulu82
a hosszabbítás kérdést viharnak érzem a biliben, a többi támogatható. végre értelmes változások...
2017. 05. 26. 12:45
hopi46
Izgalmas nap lesz amikor egyszerre vagy 850 játékost ((90-63)*32) elbocsájtanak. :D
(Jó, tudom jó néhányat már előbb kivágnak ill sérülések is lesznek), de "papíron" ez lehetséges.
Még gyakorlatilag el sem kezdődött a felkészülés, de 7 játékos már IR, 4 meg eltiltva.
2017. 05. 27. 23:06
slack
pláne ha 53-ra szűkítik a keretet, úgy ~1200
2017. 05. 28. 10:34
hopi46
53+ 10 fő PS= 63
2017. 05. 28. 11:34
mstrgz
Ahhoz, hogy valaki PS-be kerüljön, először ki kell rakni a keretből. Illetve egész pontosan waiver listára kerül, majd ha innen nem viszi el egyik csapat se 24 óra leforgása alatt, akkor igazolható vissza a PS-be.
Szóval a fent leírt egyenleted így módosul: 53 fő + 0 fő PS = 53
2017. 05. 28. 18:37
hopi46
Akkor ezt rosszul tudtam, elnézést.
A waiver listáról ilyenkor is a "draft sorrend" szerint lehet igazolni és az 53-ba kell szerződtetni? (Ha igen, újabb játékosok kerülhetnek waiverre, akik esetleg már azt hitték, hogy "megkapaszkodtak"-kicsit zűrös ill. kaotikusnak tűnik.)
24 óra várakozás után van valami "szabály" vagy csak a játékos és a csapat közötti megállapodás dönt arról ki, melyik PS-be szerződik?
2017. 05. 29. 21:21
mstrgz
Igen, legalábbis régebben (1-2 éve) még így volt, hogy a draft sorrend szerint lehetett felvenni waiverről játékosokat. Azóta nem tudom, hogy változott-e, szerintem nem. Ebben nem vagyok biztos, de azt hiszem, hogy másik csapat waiveréről lehet egyből a PS-be igazolni, különben elég macerás lenne. Gondolj csak bele, leigazolsz valakit, azért, hogy aztán később kirúgd, hogy PS-be tehesd. Ez elég hosszú folyamatot jelentene minden játékosnál.
Az utolsó kérdésed nem teljesen értem, de ha jól értelmezem, akkor az a válasz, hogy a 24 óra letelte után bárki igazolhat bárhova (eddigi csapat PS-e, vagy rostere [ennek ugye semmi értelme, különben nem vágták volna ki], esetleg másik csapat rostere, vagy PS-e), megkötések nélkül. Szóbeli megállapodások létezhetnek ilyenkor, hogy ha valaki "túléli" a waivert, akkor a PS-be visszaigazolják, ez azonban nem garancia arra, hogy valakit nem szednek fel waiverről, pusztán egy jelzés, hogy a jövőben azért még számolnak a játékossal.
2017. 05. 30. 11:39
hopi46
Köszi! Hát azért érdekes lesz az a 24 óra! :D
2017. 05. 27. 00:58
Raschy
nem lesz Cooks nyilazás? :(
2017. 05. 29. 05:58
magooc
Nekem a hosszabbítás 10 perce nem tetszik így.
Ha már hozzányúltak, úgy kellett volna, hogy egyik csapat se jusson előnyhöz. Vagyis a tíz percet felosztanám 5-5 perc támadóidőre.Így ,mindkét csapat egyenlő ideig támadhatna. Aki kezd nem játszhatna az idővel oly módon, hogy mondjuk 8. percben rúg egy "fieldgól"-t és a másik csapatnak marad 2 perce, hogy kiegyenlítsen...
2017. 05. 30. 11:53
hopi46
A Cards edzője azt mondta, ha 8-10 percig nem tudjuk megszerezni a labdát, megérdemeljük a vereséget.
A 10 perces hosszabbításban, amikor a fizikai/idegi fáradtság már jelentős, szvsz képtelenség lesz az, hogy az egyik csapat végig birtokolni tudja a labdát, hacsak nincsen komoly fizikai és mentális fölényben. Akkor viszont talán megérdemli a győzelmet vagy legalább a döntetlent.
Az igazsághoz tartozik, hogy az NFL leghosszabb drive-ja 12 perc 53 sec volt 2000-ben a Giants-Vikings NFC döntőben és volt még 25 olyan drive (a többsége az első negyedben), amely 10 percnél hosszabb volt (a legutolsó 2015-ben), de egyik sem hosszabbításban!
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló: 2017-es szabályváltozások II. rész bejegyzéshez