Menetrend

Sárga Zászló: A 2018-as szabályváltozások II.

2018. 05. 25. 14:37
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló

A tulajdonosok, Atlantában tartott találkozóján elfogadtak néhány szabályváltoztatást. Nézzük, milyen változásokra számítsunk az új szezonban.

1.) A nemzeti himnusz-szabály

A politikai színezete miatt kétséget kizáróan ezt a változtatást kapta fel legjobban a média. Mivel ez nem a játékkal kapcsolatos ezért ebben a cikkben nem kívánok rá kitérni. Aki erre a módosításra kíváncsi, az szinte bármely hírportálon részletesen utána olvashat a kérdésnek, akár magyarul is.


2.) Az új szabadrúgás-szabály

A tulajdonosok ideiglenesen az alábbiak szerint módosították a szabadrúgásokat érintő szabályokat, a 2018-as szezonra vonatkozóan. Véglegesítés a jövő tavasszal történő kiértékelést követően várható.

Változások (az NFL tweetje alapján):

-          a rúgó mindkét oldalán 5-5 játékosnak kell felállnia a rúgócsapatból (korábban elég volt 4-4 játékosnak, tehát az egyik oldalt túltölthették);

-          a rúgócsapat játékosai nem állhatnak több mint 1 yarddal hátrébb a kötelező vonalukhoz képest a kirúgáskor (alapesetben tehát a 34- és a 35-yardos vonal között kell felállniuk, szemben a korábbival, amikor öt yarddal hátrébb is állhattak);

Hatás: a játékosok nem tudnak nekifutásból indulni


-          legalább két játékosnak kell felállnia a „számok” (a yardvonalat jelző szám-felfestések) és az oldalvonal között és legalább kettőnek a számokon kívül;

-          legalább 8 játékosnak kell 15 yardon belül („setup – zóna”) lennie a rúgást megelőzően, így csak három játékos lehet ettől távolabb (eddig csak annyi megkötés volt rá, hogy minden játékosnak a kötelező vonala mögött kellett állnia);

Hatás: Több játékost mozog a visszahordás során közelebb ahhoz, ahová a labdát rúgják így csökkenti a sebességet és a helyet a játékhoz;


-          semmilyen wedge-blokk nem megengedett; egyedül azok a játékosok, akik eredetileg is az ún. setup zónában álltak fel, végezhetnek duplablokkot (korábban bármilyen duplablokk engedélyezett volt, három játékostól számított szabálytalan wedge-blokknak)

Hatás: Korlátozza a visszahordó csapat blokkolási sémáit


-          amíg a labdát meg nem érintik vagy nem ér földet, az elkapó [visszahordó] csapat egyetlen tagja sem lépheti át a kötelező vonalát [alapesetben a 45 yardos vonalat] vagy blokkolhat a rúgócsapat kötelező vonalától számított 15 yardos területen belül [tehát alapesetben a félpályáig].

Hatás: Megszűnteti a „lendületből nekiszaladásos” blokkokat


-          a labda halottá válik, megérinti a célterületet úgy, hogy az elkapó csapat nem ért még hozzá (touchback)

Hatás: Már nem kell letérdelni a labdával a célterületen ahhoz, hogy halottá váljon3.) Kizárással kapcsolatos változások

Hivatalosan is jóváhagyták a visszanézés kiterjesztését olyan esetekben, amikor kizárásra kerül egy játékos. Ez a rendelkezés volt a végső darabja a márciusban jóváhagyott módosítnak, ami bünteti és kizárja azokat a játékosokat, akik lehajtott fejjel kezdeményeznek kontaktot az ellenfelükön.

A módosítás eredményeképp valamennyi kizárást visszanéznek.

A cikk az ESPN alábbi cikke, továbbá a cikkben hivatkozott tweet alapul vételével készült.

Hozzászólások

2018. 05. 25. 15:37
hopi46
Hát Nekem úgy tűnik, (írjátok meg hol tévedek, ha nem jól gondolom) egy tökéletesen begyakorolt kicker-WR rúgójátékból, oneside kick-kel, bármikor megszerezhető a kezdőrúgás.
2018. 05. 25. 16:06
hopi46
2018. 05. 25. 17:17
LAX
Gronkowski megy a Chargers be?
Kapunk erte egy elso koros pickket?
Es jovore most mar tenyleg feltradelunk egy QBert?
Gronk helyere hozunk vkit vagy egy nagyobb WR jatszik TE?
2018. 05. 25. 17:31
Croaker
Ezt hol olvastad?
2018. 05. 25. 17:58
LAX
Hat nem lenne szuper? Szeretem Gronkot de kicsit kiabrandultam belolle. Plus siman megoldjuk nelkule is. Henry elvesztesevel plusz a Los Angelesi konzonseg kegyeiert folyo harcban siman elkepzelheto hogy a Chargers meglepi. Nekik 1evre kell egy sztar. Gronk meg 1 evig jatszik meg kb so deal. Plusz meg mindig nem egyeztek meg.

Ujra ket elso koros pickkunk lenne. Itt lenne LAben. Szereznek signt. Jovore a drafton mehetne a trade /2db 1kor +1db 2kor monjuk Herbertert. Hatalmas meretben es amugy is./. Sok jo elkaponk van + van aki eleg magas es sulyos is TEnek. Pipa. Mit gondolsz ?
2018. 05. 25. 18:13
Croaker
Engem alapból elfog a rosszullét amikor egy szeretett játékost más mezben látok, elég lesz idén Dola és Lewis, nem örülnék Gronk tradenek. Jó lenne még egy-két évre dream team, megnyerni mindent amit lehet, aztán utána főnixet imitálva Brady után előbb-utóbb visszakerülni a top 5 csapatba. De szomorú lennék, ha TB utolsó éveire nem lenne a kezében minden elit fegyver, ami a végső sikerhez kell, főleg nem olyan jövőbeni kockázatos lehetőségért cserébe, mint bármilyen draft pick, aminek a kimenetele, sikeressége messze elmarad egy (sérülést nem számítva, mert ez bárkinél lehet faktor) bevált játékos eredményes múltjából várható idei évi sikeres játékától.
2018. 05. 25. 18:46
hopi46
Az első mondatoddal egyetértek teljesen, bár lassan "megszokom", hogy a "kedvencek", ha tehetik egyszer csak elmennek, többnyire egy "utolsó pénzszüret" lehetőségével. Gronk, mint TE GOAT, is kb. ott tart, hogy most vagy soha (igazán Ő tudja csak, hogy "várhatóan" mennyit bír még).
Nyertünk SB-t nélküle is és az elmúlt szezonban is kisebb lett volna a szerepe, ha JE is van.
Szomorú lennék, ha menne, de meg kell oldanunk nélküle is a kontender "szerepet".
2018. 05. 25. 20:21
Croaker
Az az igazság, hogy amit írsz az igaz olyan játékosok esetén, akik FA-ek, és saját sorsukról dönthetnek. Gronknak élő szerződése van a 2018 és a 2019-es szezonra. Ergo nem mondhatja azt hogy hello, én leléptem nagy pénzért máshova. Amit tehet, az a holdout, és ezt meg is teszi, de tudomásom szerint maximum kérheti a cseréjét, de durcából vagy nagy pénz utáni vágyból önhatalmúlag nem mehet sehova.
2018. 05. 26. 01:32
hopi46
Én úgy gondolom, de persze tévedhetek, hogy Gronk úgy "érzi", nem lesz már olyan "értékes FA" se a Pats-nek se más csapatnak 19 után, mint most. Garantált pénzt akar és nem bónuszokat a valószínűleg utolsó évére. Tudom, hogy élő szerződése van, de azt lehet bármelyik évben átstrukturálni nemcsak lefele mint Dolánál, hanem felfele is.
Nem igazán hiszem, hogy egy kedvetlen (durcás?) vagy holdout-os Gronk a hasznunkra lenne. Akkor inkább egy trade.
2018. 05. 26. 08:29
Croaker
Hát BB-t "ismerve" ő meglépné inkább azt, hogy ha ilyen durcás és kedvetlen lenne a szerződés miatt, akkor padoztatja cserébe, és még az ösztönzőktől is elesik, mint hogy a durcásságot feloldva elcserélje. Nem gondolnám, hogy ilyen módon meg lehetne szívatni az öreget, ráadásul mivel két évre van szerződése Gronknak, nincs is miért sietnie. Persze láttunk már meglepő trade húzásokat, de ne legyen így.
2018. 05. 26. 08:33
nikos1976
+100 Tök igazad vad. Megint azokért lelkesedünk akik egy percet sem játszottak és elküldenénk akik már a belüket is kitették.
2018. 05. 26. 08:40
Croaker
Illetve még annyival egészíteném ki, hogy szerintem Gronk egy csere esetén egy nem versenyképes csapatba egyből visszavonulna. Nem érzem benne azt, hogy ő most nagyon meg akarná mutatni, hogy máshol is eredményes lenne a Patriotson kívül, ő úgy érzi, hogy itt kulcsfigura, amiért szeretne több pénzt kapni. De mivel szerintem a visszavonuláson való elmélkedése nem PR fogás volt, hanem valós, és unja már hogy a fél liga rá utazik a másik fele csak azért nem, mert ők is a támadó oldalon játszanak, a bírókról nem is beszélve, és ha már belead apait anyait, akkor szeretne még amíg TB is itt van egy emeltebb fizut kapni. Szerintem JE-TB-Gronk sorsa és játékideje össze van kötve, egyszerre fogják befejezni, és remélem a Hazafiak színeiben.
2018. 05. 26. 23:25
kalapur
szerintem is a liga és nem a csapat hozzáállásával van baja
2018. 05. 25. 18:04
LAX
https://www.google.com/amp/s/nesn.com/2018/05/rob-gronkowski-to-chargers-mike-florio-floats-trade-idea-involving-patriots-te/amp/
2018. 05. 25. 19:14
cspeti98
Florio a Chargers helyében megkérdezné a Patset, hogy mit kérnek Gronkért. Nem lesz itt semmi trade. A csapat és Gronk nemsoká megegyeznek egy szerződéshosszabbításról/módosításról. A TE poszt kicsit bonyolultabb annál, hogy odaraksz egy nagyobb WR-t. Remélem azt nem gondoltad komolyan, hogy simán megoldjuk nélküle is (persze nagyjából működne nélküle is az offense, de nem top5-ös szinten) az egész ligában van rajta kívül még kb. 4 játékos aki ennyire domináns, ilyet nem cserélsz el egy jövő évi első körért egy olyan csapathoz, aki jó eséllyel 20-on kívül húz és top3/top5 a konferenciádban.
2018. 05. 25. 19:36
LAX
Szerintem minosegben es mennyisegben is megvagyunk elkapokbol.
Siman top lesz az offense nelkule is. Mert a fal erosebb ergo tobb ideje lesz Bradynek. Top futonk van aki csoda lesz iden /Sony/! Blockkolni meg itt van Allen. Nincs egeto szukseg Gronkra. A Chargers soha nem lesz a top3ban mig Rivers ott van. Kb egy evig lenne erosites nekik mert ugyis visszavonul es ezert van ertelme most elcserelni. A Chargers pick top10es lesz.
2018. 05. 25. 20:08
cspeti98
Ja megvagyunk elkapókból, csak Gronk TE. Semmit nem érünk az erős fallal, ha emberezéssel kiveszik az elkapóinkat. Nézd meg a tavalyi Steelers elleni meccsünket és kiderül, hogy miért nem játszhatsz sok emberfogást Gronk ellen, gyakorlatilag belekényszerülnek a csapatok a zónázásba miatta, mert akkora mismatch.

A Chargers itt elég off, de az elég meredek, hogy Rivers miatt nem lesznek top3-ban, simán top10 QB-ról beszélünk és most van mellette egy top10-es roster a korábbi évekhez képest jobb edzővel, bármiben hajlandó vagyok fogadni, hogy nem fognak top10-ben húzni. Gronk egy éve nekem olyan, hogy hiszem ha látom, simán a pénzről van szó.
2018. 05. 25. 20:52
zozo692
Az egyik legnagyobb mismatch lehetőség/eszköz volt a csapat életében a TE pozíció, immár 8 éve, Gronk természetesen nem fog hiányozni :-) magas, testes Wr-rel pótolható -priceless idea (nem kell megsértődni, tényleg eredeti ötlet).
A WR corps nagyon kiegyenlített, de maximum ennyi pozitívum mondható el, hiszen
- JE egy igen komoly sérülésből jön, nem fiatalon
- Mitchell dettó, erre már megint nem edz
- Britt, Dorsett- az első már nem fog felkapaszkodni a Tenessee-beli szintjére, az utóbbi sohasem volt magasan
-Hogan a stabil pont
A fal minősége az még kérdőjeles, az viszont tény, hogy mélyebbnek tűnik, de Solder nagyon hiányozhat (amikor Matt Light visszavonult, akkor mindenki nyugodt lehetett, mert meg volt a kontinuitás, most azért még erősen kérdés a LT pozíció).
Lehet itt tél, de lehet itt nyár is, ezt majd szeptemberben (decemberben?) kiderül.
2018. 05. 25. 23:05
palesz42
Leírtál mindent, amit kommentelni akartam. Illetve nekem fura, ha egy olyan emberről áradozik valaki(Sony, vagy a fal új emberei), aki még egy percet sem játszott a Patsben, nem PO-ban, vagy SB-ben, alapszakaszban sem...
2018. 05. 26. 16:09
Arnold Patsenegger
Gronkot csak egy darab elsőkörért kicsit pazarlás lenne odaadni :/
2018. 05. 25. 21:26
anti pass
Holtszezon és kellenek a hírek!
2018. 05. 25. 22:08
Montesclan-pats
A Chargers simán top 5 játékállománnyal rendelkezik, idén meg is nyerik a csoportjukat.
De remélem Gronk nélkül.
2018. 05. 26. 19:40
laca86
Kedves Spigo és Paul 43!
Mikor várható új podcast? Nagyon kíváncsian várom ugyanis a mélyebb elemzést a FA piacról és draftról.
2018. 05. 28. 12:55
Szerintem nem igazán tudnánk újat mondani egyik témáról sem ;)
2018. 05. 27. 14:29
Iron_Condor
Még hogy nem készül TB12.:)

https://twitter.com/redbullracing/status/1000663824196874241?ref_src=twsrc%5Etfw
2018. 05. 29. 09:09
lesliemus
új elkapó a keretben? :-)))
2018. 05. 29. 09:40
cashnet
OFF: elnézést kérek mindenkitől, de csak a jószándék vezérel. Nem látom az oldal GDPR kompatibilis lépéseit. Nem lesz ebből gond? Nagyon nem szeretném, ha probléma lenne.
2018. 05. 29. 20:58
Rajta vagyunk az ügyön.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló: A 2018-as szabályváltozások II. bejegyzéshez