Menetrend

Sárga Zászló: a Pats védőfala vs. Ben Roethlisberger

2015. 09. 16. 07:11
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Sárga Zászló
Szerintem már mindannyian hozzászoktunk az elmúlt fél évben, hogy a Patriots-ről más csapatoknak és szurkolóiknak csak a különböző „gate”-ek jutnak eszébe és szimplán csak csalókként emlegetik sok helyen a Pats-et.

A lassan feledésbe merülő videózásos spygate után, idén a labda-leeresztéssel kapcsolatos deflate-gate volt soron, majd a Pittsburgh edzőjének, Mike Tomlinnak a mérkőzés utáni nyilatkozata után nyomán lassan már headset-gate-ről lehetett beszélni néhány napig. Szinte még el sem halkultak a zúgolódások a vendégcsapat headsetjeivel kapcsolatban, a Pittsburgh irányítójának, Ben Roethlisbergernek a nyilatkozata miatt ismét a New England Patriots csapata került össztűz alá.

Az alábbi cikkben a Boston Herald cikke nyomán azt vizsgáljuk meg, hogy jogos-e Big Ben kritikája, vagy pedig a Patriots védőfala szabályos taktikával állította meg a gólvonal közelében a Pittsburgh Steelers támadóit.


Teljesen normális azt látni, hogy egy játékos nem ért egyet és panaszkodik egy ellene hozott ítélet miatt – legyen szó bármilyen sportról.

Időnként azonban, egy szabályszegés olyan típusú hisztériához vezet, amit a Steelers irányítója, Ben Roethlisberger adott elő csütörtök éjszaka a 21-28 arányú, Patriots-től a Gillette Stadionban elszenvedett vereségük után.

A negyedik negyedben, a Steelers 3&1-el következett a Pats 1 yardos vonaláról. A Patriots védőfala egy shiftet [több játékos egyidejű állás, vagy helyzetváltozással járó váltását] mutatott be, amire a Pittsburgh támadó fal több játékosa beugrott és így false startot követett el, 5 yard büntetésért.

Roethlisbergert feldühítette a játékvezetők hívása és azt mondta a mérkőzés után: „Talán ez egy íratlan szabály. Nem igazán tudom.”

Figyelembe véve az elmúlt időszak szép számú csalással kapcsolatos, Patriots ellen irányuló állításait, talán egy természetes reakció volt ismét megvádolni a Pats-et a szabályok megszegésével.

A Pats linebackere, Jerod Mayo elmondása szerint azonban a taktika teljesen szabályos volt.

Ez egy olyan dolog volt, amit mindig is csináltunk”. Mondta Mayo a WEEI-n a tegnapi nap folyamán. „Semmi szabálytalan nem volt benne. A főbíró [referee] egyértelműen rájuk dobta a zászlót, úgyhogy ez egy teljesen szabályos játék volt.”

Mayo ezután elmagyarázta a szabályt, amire Roethlisberger utalt:

A szabály az, hogy nem utánozhatod a támadók hanglejtését [értsd: nem használhatók olyan kifejezések a védelem részéről, amit az offense szokott használni a labda elindítása előtt]” mondta Mayo. „Ez a szabály. Én csak annyit mondtam „mozdulj[move]”. Ez volt minden, amit mondtam „mozdulj” és ők [a támadók] megmozdultak…Ha azt mondtam volna, hogy „kék 42”, akkor az szabálytalan lett volna.”

***

A felek érvei után nézzük, mit is ír a Szabálykönyv a kérdésről.

A kérdés megítéléséhez két témakört kell megvizsgálnunk:

1.)    ha a védőfal mozog, de nem lép be az ún. neutrális zónába vagy nem megy át a támadó csapat oldalára (az offensive backfieldre), az lehet-e szabálytalan;

2.)     milyen kifejezéseket használhat a védelem és melyek azok amelyeket nem használhatnak a snapnél

1.) Védőfal mozgása

A Szabálykönyv 7.4.4. pontja rögzíti a neutrális zóna megsértésének (Neutral Zone Infraction) eseteit. Összesen 3 esetet sorol fel a Szabálykönyv, mindhárom esetben a védelemnek be kell lépnie a neutrális zónába a labda indítása előtt.

A Szabálykönyv 7.4.5. pontja az Offside szabálytalanságot határozza meg. Offside-ot egy scrimmage kísérlet során az a játékos követ el, akinek bármely testrésze a neutrális zónában, vagy a zónán túl található, amikor a labdát játékba helyezik.

A fentiek alapján álláspontom szerint így Mayo-nak és Patriots edzőinek van igaza, mivel a védelem hiába mozog akár a labdaindítás előtt, akár a labda játékba helyezésének a pillanatában, ha nem lép be senki a neutrális zónába, akkor nem történik szabálytalanság.

2.) Védők által használható kifejezések a snapnél

A Szabálykönv 12.3.1. j) pontja a védők által használható kifejezéseket az alábbi esetben minősíti szabálytalannak:

Tiltott cselekedetek. Nem lehet sportszerűtlenül viselkedni. Ez kiterjed minden olyan cselekedetre, ami ellentétes az általánosan elfogadott sportszerűség elveivel. Ezek a cselekmények többek között az alábbiak:

j) A védelem által olyan mozdulatok, vagy kifejezések használata, amelynek célja, hogy megzavarják a támadó csapatot a snapnél. A játékvezetőnek a sípjába kell fújnia azonnal és meg kell állítania a játékot”

Nem találtam a Szabálykönyvben erre vonatkozó részletezést, ún. jóváhagyott döntéseket (A.R.) vagy egyéb anyagot, ami ezt részletezne.

A leírtak alapján ugyanakkor véleményem szerint ebben is Mayo-nak van igaza: amennyiben a védelem olyan kifejezést használ, amely a saját mozgásukra, felállásukra, a támadó formáció olvasására vonatkozik (pl. az ILB üvölt, hogy „motion”, vagy „shotgun”, „dupla tight end”), azok nem szabálytalanok. A szabálytalansághoz a szabálykönyv alapján szükséges, hogy zavaró legyen. Ld. a Mayo által említett példát (Kék 42).

Összefoglalva:

Habár Patriots drukkerként nyilván nem tekinthető elfogulatlannak a véleményem, de szerintem a fenti videó alapján és a Szabálykönyv hivatkozott pontjai alapján a Pats nem sértette meg a szabályokat, így én Mayo álláspontját tartom helyesnek; remek védőmunka volt a támadók beugrasztása a neutrális zónába és az így „megszerzett” 5 yard!

A fentieket erősíti, ami a videón is jól látható: a mérkőzés játékvezetőinek reakciója. Az esetet legjobb szögben a kép alsó sarkában lévő vonalbíró [Line Judge] láthatta, aki azon nyomban dobta a zászlót és miközben szaladt a főbíróhoz, mutatta az ún. előzetes jelzést [preliminary signal], hogy false start történt.

Hozzászólások

2015. 09. 16. 07:29
1976gabi
meglepő,és mulatságos.szerintem a következő meccs után az lesz a probléma,hogy a játékosok ráléptek a fűre.
2015. 09. 16. 09:41
Akkor otthon nem lesz baj, mert Turf van :)
2015. 09. 16. 09:50
bara
akkor majd jön a "még a füvet is elcsaltuk" :/
2015. 09. 16. 07:46
dravait
Erre egy szó van csak: szánalmas. És méltatlan is Big Benhez, ő nem erről híres. Veszíteni is tudni kell.
2015. 09. 16. 08:49
csgabor
OFF: Srácok! Most tudatosult bennem egy számomra nagyon fájó tény! Minden nap egy Roger nevű rendszerben kell dolgoznom!!! Ááááááááááááá
2015. 09. 16. 10:40
Whitealert
Itt van ez a rész:
"A védelem által olyan mozdulatok, vagy kifejezések használata, amelynek célja, hogy megzavarják a támadó csapatot a snapnél. A játékvezetőnek a sípjába kell fújnia azonnal és meg kell állítania a játékot”

Szokott lenni, hogy a védők odarohannak a LOS-hoz, pass rusht imitálva a snap előtt, pedig hátramennek zónázni. Ha ezt nem fedi le a "szabálytalan" mozdulatok, akkor annak amit a Pats csinált, semmi köze nincs a szabálytalansághoz.
Nagyon sok helyen utálják a Pats-et most, a labdaleeresztős botrány sem segített, de ne csodálkozzunk, ahol el tudják hitetni az emberekkel, hogy 1,5 psi = 10 000 Pa (légköri nyomás kb. tizede) túlnyomáskülönbség egy labdában szignifikáns a meccs szempontjából ott ne várjuk azt, hogy logikusan fognak hozzáállni a Pats szezonjához. Minden meccsen, minden mozdulatunkat górcső alatt fogják vizsgálni, és így annyira jó lesz megnyerni megint a SB-t. :D
2015. 09. 16. 10:51
Whitealert
Azt a végére akartam írni, de kifelejtettem, hogy megint nagyon alapos cikket sikerült összeraknod, Rule, köszönjük. :)
2015. 09. 16. 22:48
Kollega
Nem pontosan tudom a szabályokat, de úgy vélem, hogy az idézett szabály a D linera vonatkozik. A 3 pontos állásból induló játékosoknak teljesen tilos előre, vagy hátra mozogniuk. Technikát válthatnak, shiftelhetnek. A két pontos állásból induló játékosok számára nem tilos a mozgás, pl. a motionök lekövetése. Illetve előre is mozoghatnak, csak lesre nem futhatnak.
Remélem jól emlékszem a szabályokra.
2015. 09. 17. 09:23
Whitealert
logikusan hangzik, köszi a választ :)
2015. 09. 16. 11:08
timep76
Utálom ezt az egész csaló bandát. Itt van ez az újabb Patriots-os botrány a win-gate. Nem értem miért nem csinál valamit a liga, hogy ez a köcsög csapat ne nyerhessen meccset. Ha ez így marad, akkor megint összeszednek egy csomó W-t a szezon végére. Undorító!
Vagy nézzük azt, hogy egyáltalán hogyan lehet ilyen névvel szerepelni egy ligában, mint Patriots? (Name-gate).
:)
2015. 09. 16. 12:14
dravait
2015. 09. 16. 12:36
komzoz65
Meg hogy New England. Most valami vagy new, vagy England. Íratlan szabály. Name-gate 2.

Ez a Bill mindig kitalál valamit, amit csak utóbb tudunk betiltani. Ezért bevezetjük hogy a Pats játékai csak utólagos engedélyezést követően érvényesek. (Creativity-gate)

11-en vannak a pályán, nem fair. Gronkowski t egynek számolni csalás, minimum 1,5, ami kerekítve 2. (eleven-gate)

Dögöljenek már meg! (Survivor-gate).
2015. 09. 16. 12:40
Tibi Twelve
Meg BallInfluencedHeadset-gate,alias HeadSeat-Gate 2. - Ben szerint csak akkor volt gond a fülesekkel ha náluk volt a labda :-D

https://www.youtube.com/watch?t=74&v=phmu0xneeQE
2015. 09. 16. 18:11
vvvpi
Tegyük hozzá, hogy a csoportellenfelet is megtévesztjük avval, hogy az edzőnket úgy hívják mint őket (Bill). Nem tudják, hogy a szurkolók a Go Bills-nél kinek is drukkolnak.
Name-gate 3.
2015. 09. 16. 13:02
timep76
És külön megvizsgálnék még minden olyan esetet, ahol Belichick mester nem használta sűrűbben a Windows Surface tabletet a meccs közbeni játékelemzésre. Összefoglaló néven: Bill-gates.
2015. 09. 16. 22:01
Robcsy83
Majdnem lefordultam sz ékről...haha
+1
2015. 09. 16. 22:23
FunHun
2015. 09. 16. 23:45
Levis
2015. 09. 16. 13:11
vizi8
A füleseket a liga adja, és ők üzemeltetik. A patsnek nincs köze hozzá
2015. 09. 16. 13:30
timep76
notourbussiness-gate
2015. 09. 16. 14:01
Tibi Twelve
Ahogy a szlogen is mondja - Bose - Gamechanging sound :-D a fülesek változtatták meg a meccs kimenetelét :-D
2015. 09. 16. 14:03
Tibi Twelve
Megmilyen lehetett hallgatni Tomlinnak a fülesen állandóan Socci kiabálását meg Zo rekedt orditását h TD PATRIOTS!!! Unstopable!! No one covers Gronk! All day long baby!
2015. 09. 16. 15:52
cspeti98
Show ponies, unicorns!!!!!! Where's the beef!?
2015. 09. 16. 20:16
hopi46
Rex Ryan: Csak King Konggal lehet fedezni Gronkot 1 az 1-ben. :D
2015. 09. 16. 20:27
Neo
Szerintem, ha idén is megnyerjük az SB-t, úgy, hogy láthatóan minden mozdulatunkba próbálnak belekötni, akkor kíváncsi leszek mi fog következni. Idén próbálták kivenni az irányítót, jövőre nem engedik a pálya közelébe BB.-t? Vagy csak bekötött szemmel dobálhat majd Brady? A cornereink csak békajárásban közlekedhetnek a pályán?..

Azért azt nem tudom, hogy Big Ben és Tomlin, meg a többi nagy NFL arc..akiknek azért volt eddig respectjük, azok vajon észreveszik, hogy mennyire lejáratják ezzel a siralommániával magukat?!
2015. 09. 16. 22:23
FunHun
Akkor jön a GOLDENGATE!
2015. 09. 16. 22:25
Lucius
Nem értek egyet. A bírók kicsit sem voltak részrehajlók a meccsen. A liga nem indított vizsgálatot a fülesek ügyében. Az, hogy a többi csapat mit prüszköl össze, kicsit sem számít. Nekem úgy tűnik a liga ügyel arra, hogy ne égjen be megint és hogy véletlenül se vádolják őket "revans" szerű bíráskodással.
2015. 09. 17. 01:15
hopi46
+1
A sikeres csapatokat mindenki irigyli és ez főleg akkor "dühítő", ha minden csapat uannyi pénzt költhet, azaz nem igazán azon múlik.
De az NFL-ben elég kevés az un. "alkotó" edző, inkább összevissza vásárolnak ahelyett, hogy az adott játékosokból építenének csapatot és a játék lehetőségeit "böngésznék" vagy új dolgokat találjanak ki. Nem veszik észre, hogy a mai nagy győzelmek többsége apró nüanszokon (Sanyi szerint: momentumokon) múlik és alkalmazkodni kell a mindenkori ellenfél játékához, erényeihez/hibáihoz és a saját csapatának lehetőségeihez.
A mai foci, szvsz, nemcsak egyszerűen az erőről, gyorsaságról, ügyeségről, hanem az észről, az új utak kereséséről és az alázatról is szól. (Az egyetlen igazságtalan faktor a sérülés)
Addig örüljünk, amíg irigykednek ránk, mert akkor valamit jól csinálunk.
2015. 09. 17. 09:38
csgabor
+1000 Ugyanis inkább 1000 irigy, mint 1 sajnáló! ;) Go Pats!
2015. 09. 16. 22:51
Kollega
A headsetek ügyében a Liga sietett kijelenteni, hogy a headsetek nem a csapatok, hanem a Liga emberei kezelik. Annak meghibásodásához nem lehet köze a Patriotsnak.
2015. 09. 16. 22:57
zo72
némi modósítás a keretben:
Dekoda Watson LB Signed 9/16
Eric Martin LB Pract. Squad Add 9/16
Jimmy Staten DT Pract. Squad Del 9/16
Alex Singleton LB Pract. Squad Del 9/16
Chris Harper WR Cut 9/15
2015. 09. 17. 00:09
csasziqf
Keshawn Martin WR trade from Houston
2015. 09. 17. 09:41
csgabor
Harper sajnálom. Gyors volt, jól futotta a route-okat sztem, irányváltásai is tetszettek és elkapásai is biztosak voltak. Kár, hogy jelenleg nem fért be az 53-ba. Remélem PS-ba vissza tudjuk igazolni.
2015. 09. 17. 14:31
hopi46
K. Martin elsősorban returnernek kell JE és Dola tehermentesítésére, azonkívűl elég jó catch and run játékos és erősebb felépítésű mint a számomra is nagyon szimpatikus Harper.
Szerintem, ha nem viszik el előbb-utóbb visszajön.
2015. 09. 17. 14:52
Whitealert
Harper is jó visszahordó, csak elég törékenynek tűnik szegény. :/
2015. 09. 17. 14:13
ArsnL
OFF

meglepődtem volna ha az új SP részben nincs szó Brady-ről :D
2015. 09. 17. 14:53
Whitealert
pedig denver szurkolók csinálják :D
2015. 09. 17. 15:24
Whitealert
most néztem meg a részt, hát ez botrányos volt :D
2015. 09. 17. 18:34
tusa
Segítsetek!

Honnan tudnám letölteni a Steelers meccset?
TYT nem játszik!
2015. 09. 17. 18:56
Tibi Twelve
sport-video.ua
2015. 09. 17. 19:06
tusa
Köszi, de már ez sem játszik :O(
2015. 09. 17. 20:36
Tibi Twelve
nekem megvan a torrent fájl ha kell
2015. 09. 17. 21:31
tusa
Köszi!

tusa@chello.hu
2015. 09. 17. 18:56
Tibi Twelve
Bazmeg colts! Ez viccnek se megy el, ha komolyan gondolják akk meg pláne :-D a csapatok fele egy rinyagép. Hihetetlen..ovoda, ez a griggson egy vicc ahogy a csapata is, persze 1.szamu SB esélyes csapat Afc ből..hogyne

http://www.patspulpit.com/2015/9/14/9324557/colts-looking-into-patriots-involvement-in-loss-to-bills
2015. 09. 17. 20:18
Zandal
Pedig ez vicc, nem kell komolyan venni. :)
2015. 09. 17. 20:37
Tibi Twelve
De annak is rossz :-D a vicc mögött igazából a tartalom mindig komoly akar lenni, vagy arra alapszik. De attól amit írtam róluk meg a patkány griggsonról azt tartom :-)
2015. 09. 18. 01:21
dartib83
http://www.patriots.com/video/2015/09/16/belichick-breakdown-week-1-vs-steelers

Itt BB elemzi a steelers elleni meccs kulcsjátékait. a végén benne van Harmon interceptionja. és Bill összehasonlítja a Ravens ellen szerzettel. nagyon jó Bill :)
s a végén azt mondja, hogy a Flacco-s interceptionnal Harmon kicsit csalt, mert hamar kijött a hashmarkból :)))
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló: a Pats védőfala vs. Ben Roethlisberger bejegyzéshez