Menetrend

Sárga Zászló: Az új touchback – szabály növelheti a visszahordások számát

2016. 03. 30. 19:35
Szerző: Rule

Javában az uborka szezont tapossuk, amikor nem vagyunk elkényeztetve NFL eseményekkel. Sokkal inkább az asztalokon dőlnek el a dolgok: vannak, akik szerződéseket írnak alá, mások elé a felmondó levelüket rakják …megint mások pedig a következő szezon új szabályait fogadják el egy asztalnál ülve. A lenti sorokban, Mike Reiss cikke alapján kicsit elmélyednénk egy frissen elfogadott NFL szabály kapcsán, ami az NCAA-ben kb. 4 évvel ezelőtt már bevezetésre került…meglehetősen vegyes eredményekkel.

1.  Az NFL tulajdonosai jóváhagyták az új szabályt, ami alapján touchback esetén 2016-ban a labdát a 25 yardos vonalra kell helyezni (a 20 yardos vonal helyett), ami jelentősen befolyásolhatja azt, hogy kezelik a csapatok a kirúgás [kickoff] utáni előrejutást. Sikerült elérnem Brad Seely, hosszú ideje megbecsült special team edzőt, akire a Patriots - szurkolók, a klubnál töltött időszakáról (1999-2008. közötti időszak) emlékezhetnek. Nézzük, hogy látja ő, hogy jelenlegi csapatát - a Raiders-t - illetve más csapatokat mennyiben érinti a szabálymódosítás.

Érdekes lesz a special team edzők számára, mivel sokkal jobban érinti a stratégiát” mondta az 59 éves Seely. „Egy kicsit a feladásról szól…OK, adjuk oda nekik a labdát a 25 yardoson, és ezáltal emelkedik a pontszerzésük esélye vagy megpróbálsz olyat rúgni hogy fent maradjon a labda a levegőben úgy, hogy a gólvonal előtt érjen földet és megnézni, hogy sikerül-e szerelni őket 20 yardon belül”.

Az NFL-ben jelenleg átlagosan 23,5 yard körül kezdődik egy támadás [drive]. Statisztikailag 4%-kal több az esélye annak, hogy a 25 yardos vonalról indulva touchdownt érsz el, mintha a 20-asról indulnál. Tehát jobb esélyt adsz nekik arra, hogy touchdown érjenek el egy touchback után.”

Seely néhány további potenciális hatást is lát a szabály- módosítás eredményeképp:

Punt-játékok:Több játékot láthatunk a középpályától. Ha a támadók szereznek egy első kísérletet (a 25 yardosukról indulva), és el kell puntolnod a labdát akkor eleve megpróbálod mélyen tartani őket. Tehát a puntoknál is több stratégiára lesz szükség, mivel a labda sokkal többször lesz a középpályánál az extra 5 yard miatt”.

Meghosszabbítja a rúgójátékosok karrierjét?A játékosainkat jelenleg arra készítjük fel, hogy minél mélyebben elrúgják a labdát a célterületre és nem igazán kell aggódniuk amiatt, hogy mennyi ideig száll a labda a levegőben. Most viszont arról beszélünk, hogy a srácok alulról rúgják meg a labdát, hogy minél magasabban repüljön. Ez valóban nagyon érdekes lesz. Úgy gondolom, ezáltal néhány idősebb rúgó, akinek már nincs olyan jó lába [a hosszú rúgásokhoz] de jól rúgnak mezőnygólt, azoknak ez meghosszabbíthatja a karrierjüket.”

A kirúgás utáni visszahordások száma növekedhet: Nyilvánvalóan ki akarják venni a kirúgás utáni visszahordásokat a fociból. Nem akarnak visszahordásokat, de nem tudom, hogy ez a szabály segíti-e ezt a törekvést vagy épp az ellenkezőjét érik el vele.”

Forrás: ESPN Boston

Néhány saját, szubjektív gondolat az új szabályhoz kapcsolódóan:

Az NCAA-ben hasonló szabályt fogadtak el, mintegy 4 évvel ezelőtt. Kirúgások után a 25 yardosról jöhetett a visszahordó csapat, puntoknál ott viszont maradtak a 20 yardosnál. Azon kívül, hogy ez azért önmagában is alkalmas volt arra, hogy némi kavarodást okozzanak a játékos és a nézők között, hogy mikor 20 és mikor 25, emellett még eléggé vegyes eredményeket értek el vele. Nagyjából olyan eredményeket, amit Seely is említett.

Az egyrészről érthető, hogy a visszahordó csapat nem akar felesleges sérüléseket, amikor eleve a 25 yardos vonalról jöhetnek. Ez számukra valóban kedvező kezdőpozíció. Az erős special teammel rendelkező csapatok kivételével (mint pl. amilyen volt a Devin Hesterrel felálló Chicago Bears a 2006-os Superbowl részvétellel végződő szezonban) a legtöbb csapat könnyen kiegyezik a touchback lehetőségével, ha cserébe a 25-ösről jöhetnek.

Egy rúgó csapatnak viszont nem érdeke, hogy „ingyen” feladjanak 5 yardot. Ezen az öt yardon akár egy mérkőzést eldöntő field goal kísérlet is múlhat. Emiatt pedig, a Gostkowskitól is megszokott hosszú rúgások helyett sokan magasra rúgták a labdát, majd megpróbálták levadászni 20 yardon belül a visszahordó játékost.

A sérülésveszély ugyanakkor nem csak őt érinti egy ilyen játéknál, hanem potenciálisan minden játékost, aki ad, vagy kap egy blokkot. Nyilván egy scrimmage-játéknál is meg lehet sérülni, de ott ahol 90-100 kilós emberek, védőfelszerelésben egymásnak rohannak ott nagyobb az esélye a komoly sérülésnek (ld. agyrázkódás-perek) – nem véletlenül próbálja az NFL is több-kevesebb sikerrel korlátozni a rúgójátékokat.

Márpedig az az 5 yard veszteség, amit a szabály által veszít a rúgócsapat, könnyen lehet, hogy arra fogja kényszeríteni a csapatokat, hogy elkerüljék a touchbackeket, vagyis ellentétes eredményt hozhat.

Megjegyzendő, hogy a nemzetközi amerikai futball szövetség, az IFAF (International Federation of American Football) 2015-ben pl. el is törölte a 25 yardost touchback - szabályt és minden visszaállt az eredeti állapotra IFAF rendezvényeken; vagyis a 20 yardos vonalról következhetnek a visszahordók minden rúgás után.

Milyen hatása lehet a Patriots-ra az új szabálynak?

Ez már tényleg csak egy találgatás a részemről, úgyhogy mindenki nyugodtan írja meg, hogy hogyan látja.

Én konkrétan félek tőle.

Félek attól, hogy a több rúgójáték, mivel több ütközést eredményez, így több sérülés is lesz a special teamben. Emiatt nagyon bízom benne, hogy nem olyan játékos lesz a visszahordó, aki Brady számára megbízható célpont is egyben. Eddig, ha látta a visszahordó (pl. Edelman), hogy kevés az esélye, hogy a 20 yardos vonal elé jusson, letérdelt a célterületen és a 20-asról jöhettek.

Ha viszont a magasra rúgott labda az 5 yardos vonal környékén pattog, meg kell próbálni visszahordani – akkor már inkább a 10-esről, vagy 15-ösről jöjjön a csapat. Egyetlen támadósor sem szeret a saját 5 yardos vonaláról indulni, ekkor ugyanis egy negatív yardos játékkal nagyon közel kerül egy safety elszenvedéséhez…

…és ez a pont amikor a labdát birtokba venni igyekvő visszahordót földre viszi az időközben odaérő, lendületből érkező „gunner”.

Hozzászólások

2016. 03. 30. 12:40
Pebal
az jelent vmit, h biggers leszerződéséről cikk se jelenik meg?!:D
2016. 03. 30. 19:33
nosbiglem
Twitterboxban.
2016. 03. 31. 08:50
Pebal
Kösz, ott láttam is, de reméltem pár szó róla, mert nekem tök ismeretlena csóka...h tényleges erősítés lehet v csak töltelék...
2016. 03. 31. 14:54
hopi46
28 éves, 183 cm, 84 kg
Career NFL statistics as of Week 17, 2015
Total tackles: 279
Sacks: 1.0
Pass deflections: 41
Interceptions: 4
Forced fumbles: 2
2016. 03. 31. 08:04
lesliemus
LaFell a Bengals-nél? Kapunk valamit érte vagy csak úgy...

http://www.nfl.com/news/story/0ap3000000648994/article/cincinnati-bengals-agree-to-deal-with-brandon-lafell
2016. 03. 31. 08:26
takirob69
LaFell cut volt így nem kaptunk érte semmint, talán majd ha jól teljesít egy sima köszönetet
2016. 03. 31. 09:06
lesliemus
2016. 03. 31. 14:23
Kollega
Majd jövőre egy kompenzációs picket
2016. 03. 31. 20:21
Studi
A cikkhez... :)
Én nem érzem ezt olyan hatalmas változásnak hogy mantrázni kelljen a sérülések miatt.
Mint írtad Rule 4%-al nagyobb az esély TD-re. Én akkor érzem ennek jelentőségét ha meccs szoros és utolsó negyedben FG-val lehet fordítani.
2016. 04. 01. 06:57
A touchbackek aránya a 35 yardos vonalról történő kezdőrúgás bevezetése óta drasztikusan megnőtt. Ez az arány csak abban az esetben tud tovább emelkedni, ha a csapatok a gólterületről már meg se próbálnak kifutni a labdával. Nincs statisztikám erről, de szerintem már tavaly is elenyésző számú esetről beszélünk.

Ha a csapatok meg elkezdenek szándékosan rövidebbet rúgni, akkor pont ellenkező hatást ér el az NFL, mint amit akart az agyrázkódásos perek és rossz sajtó miatt.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló: Az új touchback – szabály növelheti a visszahordások számát bejegyzéshez