Menetrend

Sárga Zászló: módosul az extra pont szabály – ne várjunk tőle nagy változást

2015. 05. 22. 16:29
Szerző: Rule

Az NFL tulajdonosai elfogadták – az alapötletét tekintve – a Pats által benyújtott szabálymódosítási javaslatot, melynek értelmében az extra pontot (hivatalos nevén try- kísérletet) az eddig 2 yardos vonal helyett a 15 yardos vonalról rúgják.

Mindeddig az extra pont egy megbízható „fürdőszobai szünetet” biztosított a szurkolók számára. A rúgójátékosok több mint 99%-át berúgták a kísérleteknek a 2010. szezon kezdete óta. Pontosan tudhattuk, hogy semmit nem veszítünk, ha felállunk a TV elől egy touchdown és az azt követő szabadrúgás (kick off) között.

Az elmúlt időszakból nem következik, hogy a szokásunkat jelentősen meg kellene változtatnunk 2015-ben. Az NFL tulajdonosok által elfogadott szabálymódosítás ugyan hátrébb viszi az extra pont rúgásának  helyét a 15 yardos vonalra, de lényegen ez sem változtat; ez még mindig egy olyan rúgás lesz, amit elég nagy százalékban rúgnak be sikeresen, ritkán hagyják ki és ezért talán nem is lesz ösztönző hatású az edzők számára, hogy rámenjenek a két pontos kísérletre. (A szabálymódosítás eredményeképp a 2 pontos kísérlet marad a 2 yardos vonalon.)

Gondoljuk végig a tényeket.

Az extra pont mostantól kezdve egy 32 vagy 33 yardos rúgás lesz, függően attól, hogy a rúgójátékos hogyan áll fel. Az elmúlt 10 szezon során, az ilyen távolságból végzett rúgások sikeresség aránya 91,6 % volt.  Ez a szám 94,4%-ra emelkedett az elmúlt három szezonban és 2014-ben pedig 96,7% volt.

Ezek a százalékok természetesen a mezőnygól kísérletek alapján kerültek kiszámításra így ezek olyan rúgások voltak, amely vagy a bal, vagy a jobb „hash mark”-ról végeztek el, vagy pedig a pálya közepéről.

Szerkesztői megjegyzés:

Mit is jelent ez a hash mark kifejezés és honnan is lehet rúgni?

1

A hash markok a számok közötti belső vonalak.
Egy normál „scrimmage” játékot (leegyszerűsítve egy olyan kísérletet, amikor snappel indul a játék) a hash markokon belülről kell indítani. Ezzel ugye sikerül megelőzni az olyan abszurd helyzeteket, hogy a labdát snappelni szándékozó center fél yardra álljon az oldalvonaltól és onnan induljon a következő play.

A főszabály az, hogy arról a pontról kell indítani a következő kísérletet, ahol az előző kísérlet véget ért. Amikor az előző kísérlet a hash markokon kívül ér véget (vagy akár az oldalvonalt is elhagyja egy kilépő elkapó, hogy megállítsa ezzel az órát), akkor be kell hozni a labdát a hash markig és indíthat a következő play.

A mezőnygól kísérletnek minden esetben scrimmage – kísérletnek kell lennie (szabadrúgásból [kick off] nem lehet mezőnygólt rúgni), vagyis minden esetben a hash markokon belülről kell rúgni. Erre utalt a cikk szerzője.

 2015-ben is, a rúgók ismét kiválaszthatják, hogy hová teszik a labdát extra pont kísérletnél. [Szerk. Megjegyzés: ez természetesen a pálya széltében való elhelyezést jelenti,a hash markokon belül. Előrébb nem vihetik.] Ez alapján ésszerű, ha egy magasabb sikerességi százalékot várunk a mezőnygól – kísérletekhez képest, mivel feltételezhető, hogy a pálya közepéről fogják elvégezni. Az elmúlt két szezon során, az NFL rúgójátékosai 97,6 %-os pontossággal értékesítették azokat a 30-35 yard közötti mezőnygól-kísérleteket, amelyeket a pálya közepéről rúghattak.

 Ha ezeket az adatokat összefüggésében vizsgáljuk a 2014-es szezon vonatkozásában, akkor a következő eredményt kapjuk.

A fenti 97,6 % sikeres pontosság alapján 1200 sikeres extra pontot láthattunk volna az 1230 kísérletből. A 8 kihagyott rúgás helyett 30 lett volna.

Az NFL rámutatott a 2014. előszezonjának tapasztalatára, mely során az extra pontokat a 15 yardos vonalról kellett rúgni két héten keresztül. A végeredménye 94,3 % volt (133 sikeres rúgás 141 kísérletből), de ahogy ezt akkor is megjegyeztük, egy kihagyást egy beugró punter jegyzett és számos rúgást olyan „tábori rúgójátékosok” végeztek el, akiknek sosem volt esélyük bekerülni a végső keretbe.

Ha NFL szintű játékosok fogják rúgni az extra pontot, akkor nem várható, hogy sokkal izgalmasabb lesz 2015-ben. Ha alacsonyabb arányban is fogják berúgni, mint ahogy arra számítunk, akkor is meglepődnénk, ha a szurkolók szórakoztatóbbnak tartanák a kihagyott rúgásokat vagy bosszantóbbnak. Tekintet nélkül minderre, nem valószínű, hogy azt fogjuk látni, hogy az edzők növelni fogják egy tagadhatatlanul szórakoztató játék használatát: a két pontos kísérletet.

Általánosságban az várható az NFL edzőktől, amit eddig is csináltak: hogy azt csinálják, amit eddig is. Ők nem azok az innovatív típusok. Egy „félautomata” extra pont – az edzőkkel folytatott beszélgetéseim alapján – még mindig jobb játékhívásnak tűnik a legtöbb edző számára, mint egy két pontos kísérletre rámenni, amelynek sikeressége mindössze 47,4% volt az elmúlt tíz szezon során.

Az analitikusok szerint, rámenni a két pontos kísérletre egy kicsivel jobb választás, ha a várható pontokat vesszük alapul. Viszont az NFL-ben meglehetősen kevés edző alkalmaz – ha egyáltalán van, aki alkalmaz – analitikát ilyen szinten.

Ezért gondolták sokan, hogy az egyetlen jó ösztönzés az lenne, ha a két pontos kísérlet elvégzésének a helyét az 1 yardos vonalra helyeznék – de ez az ötlet túl sok ellenzőre talált, ahhoz, hogy konszenzus születhessen. Néhány edző – beleértve a Baltimore Ravens vezetőedzőjét, John Harbaugh-t is -, úgy gondolta, hogyha a két pontos kísérletet az 1 yardos vonalról lehetne elvégezni, az sokkal közelebb lenne a rögbihez, mint az amerikai focihoz, azáltal, hogy a játékosok egyszerűen csak áttolnák az irányítót és a labdát a gólvonalon.

Jelenleg ugyanakkor az NFL úgy tűnik elköteleződött amellett, hogy az extra pontot nehezítse, ahelyett, hogy a 2 pontos kísérleten lazítana. Az NFL Játékvezetői Bizottságának alelnöke, Dean Blandino azt nyilatkozta kedden a riportereknek, hogy a liga hajlandó megfontolni, hogy még hátrébb vigye az extra pont rúgásának a helyét, ha 2015-ben nem fog a sikerességi százalék jóval 99% alá esni. Összefoglalva… idén is nyugodtan mehetünk a fürdőszobába touchdownok után, nem fogunk semmiről lemaradni.

Forrás:

ESPN

NFL 2014 Rulebook

Hozzászólások

2015. 05. 22. 18:20
max350
Boldog 29. születésnapot Julian!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=mZorFWMalTY
2015. 05. 24. 20:28
MatCauthon
Egy nappal idősebb nálam :D
2015. 05. 22. 18:55
Chatmansky
Ha már új szabály: nem akarják elejét venni ennek a labda-cirkusznak, tizet hoz az egyik csapat, meg tizet a másik, meg ők is, meg rúgó labda, meg gyakorlós meg mit tudom én... Nem lenne egyszerűbb, ha a liga minden mecsre hoz X darabot és pont. A bíróknál lenne, szép zárjegyes és benne a szabálykövető luft... Vagy anyagilag ez nem éri meg nekik? :-) (Az biztos, hogy így ezzel a mostani kutyakomédiával nagyobbat kaszáltak.)
2015. 05. 22. 20:33
LPT
Korábban ez volt a helyzet, de pár éve megváltoztatták főleg a klasszis irányítók kérésére (Brady, P. Manning).
2015. 05. 23. 13:31
hopi46
Hát ez több mint gyanús, sajnos (Persze minden QB-re). Nem tudom mivel indokolták a kérésüket.
Szvsz a játékosok ne pofázzanak bele olyan szabályokba, ami nem a testi épségükkel kapcsolatos.
Az extrapont 15 yardra helyezése pedig nevetséges, legalább 25 yard lenne elfogadható ahhoz, hogy a rúgás kicsit izgalmasabb legyen ill. hogy esetleg a 2 pontost válasszák a csapatok.
2015. 05. 23. 14:54
balint
Nekem összességében, a már leírtak mellett (nem lesz kiszámíthatatlanabb az extrapont kísérletek kimenetele) az a problémám a szabálymódosítással, hogy ezzel elveszik a fake extrapoint lehetőségét (15ről már tényleg nem nagyon érné meg ezt alkalmazni, akkor inkább mindenki rámegy a 2 yardosról úgy, hogy arra a védők is számítanak). Nyilván a fake extra pont sem volt intenzíven, sőt, nagyon sehogy sem része a játéknak, de pont az ilyen dolgok adták a játékok kiszámíthatatlanságát.
Hozzászólás a(z) Sárga Zászló: módosul az extra pont szabály – ne várjunk tőle nagy változást bejegyzéshez