Menetrend

Sikeres OTA titkai

2015. 05. 27. 05:48
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Kedden kezdetét vette a New England Patriots OTA edzéssorozata. Ez már alapozó állomását jelenti a kora nyáron megrendezésre kerülő mini edzőtábornak. A hét három edzéséből a pénteki, utolsó napon jelen lehetnek a Patsről tudósító riporterek is, így arról már várható egy hosszabb beszámoló. Addig is lássuk, hogy ESPN újságírója Field Yates miben látja a sikeres OTA-k titkát:

1. Installáció, telepítés Alapozás. Minden napot a játékosok pályára lépés előtt a filmszobában és a tanteremben kezdenek, hogy felkészüljenek az előttük álló nap feladataira. Minden egyes nap a klub playbookjának egy kisebb részét fedi le, a legelemibb feladatoktól kiindulva, melyek egy-egy alapvető kérdést járnak körül (például játékos helye adott játéknál a pályán vagy éppen a huddle-ben). Ami megbeszélésre kerül a videózás és a pozíciós értekezlet során, azt még később azon a napon a pályán is begyakorolnak. Ez különösen a fiatalabb, kevés rutinnal rendelkező játékosok számára jelent remek lehetőséget a tanulásra.

2. Új játékosok bemutatkozása. Az OTA jelenti az első esélyt, hogy az új játékosok és edzők együtt dolgozzanak a pályán a visszatérő tapasztalt játékosokkal együtt, mint például Tom Brady irányító, Brandon Gibson elkapó és Scott Chandler tight end. Továbbá a különböző edzőknek mind megvan a saját stílusok ezért az új játékosoknak mind hozzá kell szokni az új környezethez. Minden új igazolás számára kritikus, hogy minél előbb ráhangolódjon az edzőkre, megértsék az edzések tempóját és miként tudnak együtt dolgozni a többi játékossal a pályán.

3. Nem csak a tényleges edzéslehetőség számít. Nyolcvannyolc játékos található jelenleg a keretben. Emiatt mindig lesz olyan poszt, ahol egy játékos legfeljebb egy-két lehetőséghez jut adott feladatnál a nap során. Azonban ez nem lehet kifogás arra, hogy egy játékos ne legyen fejben végig ott és kövesse, hogy a társai miként teljesítenek. A fejben végigvitt gyakorlatoknak legalább akkora jelentősége van a felkészülés ezen szakaszában, mint a tényleges gyakorlatoknak. Amikor a linebackerek a zónavédekezés mélységeit gyakorolják, akkor minden, a feladatban nem résztvevő játékosnak követnie kell az eseményeket, hogy lássák, mit tesznek a többiek jól vagy éppen rosszul. A délutáni csapattalálkozón a játékosok a pozíciós edzőkkel átveszik a nap történéseit feladatról-feladatra és értékelik az edzésen elért eredményeket. 

4. Passzjáték a középpontban. Az ütközések hiánya miatt nehéz olyan körülményeket teremteni, ami legalább távolról is emlékeztet a futójátékra. Ez nem jelenti, hogy teljesen figyelmen kívül marad a játéknak ez az eleme, de a hangsúly mindenképpen a passzjátékon lesz. Az ütközések hiányában is elkapó és irányító tud dolgozni, hogy kialakuljon közöttük a szükséges összhang. Ugyanígy a secondary tagjai is tudják gyakorolni, hogy időben felismerjék az elkapók által megkezdett útvonalakat és az arra adott válasz reakciót.

5. Minden a kommunikációról szól. Alapvető egy csapat sikeressége érdekében a kommunikáció szerepe és ennek megfelelően komoly hangsúlyt helyeznek erre az OTA edzések során. A védőfelszerelések és ütközések hiánya miatt az OTA erre ideális környezetet jelent. Itt a pályán mutatott teljesítmény mellett ugyanilyen fontos a mentális produkció, hiszen minden sikeres játék alapját a kommunikáció jelenti, hogy mindenki a jó döntést hozza meg adott játék során. A veterán, már tapasztalt játékosoktól elvárás, hogy folytassák, amit már az előző években megtanultak, és pályán mutatott hozzáállásukból tanulhatnak a fiatalok.

6. Az újoncok és a szivacs. Minden illúzió és fenntartás nélkül: az újoncoknak az OTA az első lehetőséget jelenti, hogy annyit tanuljanak a veteránoktól, amennyit csak tudnak. Megfizethetetlen ez a tapasztalat, amikor az újoncok eltanulhatják a csapat kapitányaitól és vezetőitől a megfelelő mentalitást.

Forrás: ESPN Boston

Hozzászólások

2015. 05. 28. 06:36
_Demetrius_
Köszönjük ezt a cikket! Ezek hasznos információk! Egyre jártasabb leszek az mi történik ilyenkor! Tudom, hogy erőn felül teljesítetek, mégis szeretném kérni is, hogy a csapatigazolások táblázatát frissítsük! Az a legfontosabb milyen lesz a csapat! Szóval ha van lehetőség én szeretném látni azt a táblázatot, egy frissített verziót!
2015. 05. 28. 21:44
hopi46
A sports.yahoo.com/nfl/teams-on mindig a legfrissebb olvasható!
2015. 05. 28. 22:02
Hétvégén sor kerül a játékosok menüpont aktualizálására. Sajnos korábbi ígérettel ellentétben csak heti frissítés fog beleférni.
2015. 05. 30. 14:08
2015. 05. 28. 07:28
magooc
Ezekkel a cikkekkel csak az a baj, hogy igazándiból annyira maguktól értetődő, hogy nem igazán tudunk hozzászólni. Ettől az az érzése a cikket publikálónak, hogy nem sikerült jól az írás. Pedig erről szó sincs. Szóval köszi ezeket az írásokat.
2015. 05. 28. 10:12
bence.szel
2015. 05. 28. 17:15
Tibi Twelve
Off - Patriots ProShop ból kb mennyi a szállítási díj?
2015. 05. 28. 17:26
nosbiglem
Csak egy építő megjegyzés szerintem: Az 1. pontban én inkább az Alapozás szót használnám.
2015. 05. 28. 20:39
Átveszem és a jövőben is használni fogjuk ebben a szövegkörnyezetben. Valóban magyarosabban hangzik így és jobban érthető is.
2015. 05. 29. 14:36
Whitealert
Jó megfigyelés, de magyar viszonylatban az alapozás szót elég sok dologra használják. :D
Hozzászólás a(z) Sikeres OTA titkai bejegyzéshez