Menetrend

Sikeres, sikertelen, drop

2014. 10. 23. 00:08
Szerző: Paul43
Kategória: Elemzés

Még egy cikk erejéig visszatérünk Tom Brady és elkapóinak viszonyára. Sajnos múlt péntek hajnalban is sok elejtett passzt (drop) láthattunk, ami nagyban befolyásolta Brady hatékonyságát. Mivel az idény első 3-5 hete abból állt, hogy a passzok sikertelenségének miértjein vitáztunk, gondoltam újra megnézem az idei összes meccset és összesítem a passzok típusait (sikeres, sikertelen, drop), majd megpróbálok valami tanulságot kihozni ebből.A cikket főleg erős idegzetűeknek ajánlom, mivel mindegyik meccsről külön táblázat van.

Kis magyarázat, hogy hogyan vizsgáltam a passzokat. Minden olyan passz kísérlet, ami elhagyta Brady kezét számított. Nem néztem azonban, hogy szabálytalanság miatt visszafújták-e vagy sem, illetve azt sem, hogy az elkapás után lett-e fumble vagy sem. Egy esetet kivéve nincs sehol sem feltüntetve, hogy az elkapás INT-vel végződött-e, abban az egy esetben azért jeleztem külön, mert a védő a remek munkájának köszönhette a labdalopást, nem pedig rossz passznak vagy rossz elkapásnak.

4 sor van minden táblázatban, negyedenként. Sikeres passzok száma elkapónként, drop-ok száma elkapónként, sikertelen passzok száma elkapónként és ez utóbbi miértje. Ha az elkapó hibája okozta a sikertelenséget, az nagyrészt a drop-oknál van feltüntetve, de ahol egyértelmű rossz route megfutás esete forgott fenn, azt „WR hiba” néven jeleztem a sikertelen sorban. Mindegyik sikertelen passznál leírtam mi volt a gond. Ez lehetett passz deflection (amikor a védő elüti a labdát) vagy épp Brady dobta a labdát az elkapója elé, mellé, stb.

A táblázatokat nem elemeztem ki, mivel már csak a rendelkezésekre álló adatok alapján is ezer meg egy féleképp górcső alá lehetne venni, illetve olyan bonyolultabb összefüggéseket nem vizsgáltam, hogy a védő mondjuk még szabályos keretek közt akadályozta-e az elkapót vagy sem. Ha szabálytalanság történt, az szintén szerepel a miért rubrikában.

Homály címszó alatt a vakvilágba eldobott labdák jelentik, ezek mind a pass rush miatt, a sacket megelőző dobások, amik cél nélküliek voltak.
Ahogy elnéztem néhány esetben én olyan dobásokat is beleszámoltam, amiket valami miatt a kinti meccsközlők nem. Az eltérés minimális.

Azt hiszem ennyi bevezetés után nézzük a táblázatokat.

Miami

Az idény első meccse, zakó a Dolphinstól. Egyértelműen látszik, hogy Tom és az elkapói közt nincs meg az összhang, ezt bizonyítja az összesen 24 sikertelen passz, amihez még hozzájön 4 homály dobás is. A 24-ből 6 dobás van, aminél az ellenfél védelme aktívan besegített, 2 drop volt, a többinél (16-nál) leginkább Brady volt pontatlan. Gronk esetében persze mondhatnánk, hogy még nem nyerte vissza a sebességét és az ugrási magasságát, de visszanézve a meccset, a rontott passzok döntő többsége TB számlájára írható. Viszont, itt nem lehet azt mondani, hogy Brady nem osztotta szét a labdát, 9 különböző célpontja volt a meccsen.

Vikings

A Vikings elleni meccs nem volt épp passzközpontú és célpontok tekintetében változatos sem. A 9 sikertelen passzból, 1-et elütöttek a védők, 2-nél szabálytalankodás miatt volt kivitelezhetetlen az elkapás, egyszer Gronk nézett vissza túl későn. A maradék 5 esetben Brady nem volt a helyzet magaslatán. Érdekes, hogy az egész negyedik negyedben mindössze két passz play volt, amik közül egyik sem volt sikeres. Ezen a héten 8 célpont volt és 0 drop.

Raiders

A homályokat nem számítva 4 védelem által kikényszerített hiba volt, 1 szabálytalanság (DPI = defensive pass interference) és 4 irányítóhiba. Ismét 8 célpontja volt Brady-nek és a passzok közül csak egy drop. A fal viszonylag gyengécske napot fogott ki, mivel 5 alkalommal is a sikeres pass rush okolható a hibázásokért.

Chiefs

A kansasi forgószél, ami annak idején Dorothy-t is elragadta nagyon ellenünk volt ezen az estén, feltételezem, hogy Alex Smith-t és csapatát Óz is segítette, más értelmes magyarázat nincs. 8 hibából 4 volt a Chiefs védelmének az érdeme, 3 esetben az irányító hibázott, míg egy esetben Edelman nem futotta meg jól a route-ot, ami incompletion-höz vezetett. Amendolánál azért lett külön kiemelve az INT, mivel a passz is jó volt, Dola is a kívánt helyen volt, de a Chiefs játékosa gyönyörűen lépett be a passzsávba, majd szerezte meg a labdát. Ezen a mérkőzésen cserélték le Brady-t a gyenge teljesítménye miatt és állt be helyette Garoppolo. Gerappa első 3 passza White-nak ment, aki RB poszton játszik.

Bengals

Ez volt az a meccs, ahol a Pats bemutatót tartott állatszelidítő képességéből. A nagy kansasi vereség után, vissza tudtak vágni, mégpedig elég magabiztosan. Brady magára talált, bár ismét nem volt hiba nélküli. 12 sikertelen passzból 5 drop volt, ami nem túl acélos, 2 szabálytalanság volt védői oldalról, egyszer LaFell állt meg és nem futotta végig a route-t, pedig TB erre számított, míg a további 4 esetben Tom nem találta el a játékostársakat. Ezen az estén megint 9 különböző célpontja volt Brady-nek.

Bills

11 hiba volt (ismét jelzem, hogy a homályokat nem számolom bele). Ezekből 5 esetben volt irányító hiba, egy esetben a védők ütötték el a labdát, egyszer Gronk volt figyelmetlen és fordult ismét egy lehelletnyit későn, míg két labda szabálytalanság miatt hullott a műfűre. Gronk és Edelman is elejtettek 1-1 labdát. Célpontok tekintetében az addigi legtöbb játékost vonta be Brady, szám szerint 10-et.

Jets

A férfi ki meg akarta csókolni Belichick gyűrűit. Aki már nem emlékezne rá, ez az úriember (?) maga Rex Ryan volt, aki néhány évvel ezelőtt ezzel a szurkapiszka mondattal jött el a Patshez látogatóba. Sem akkor, sem most nem mehetett el boldogan, kikapott a csapata. Bár a Pats az utolsó pár hétben egyre jobb formát mutatott, azért a Jets ellen megszenvedte a meccset. 13 hibából 5 drop volt (beállították a szezoncsúcsot), 3 sikeres védelmi teljesítmény volt, 2 szabálytalanság és 3 QB hiba. Brady oldaláról azért érezni már a javulást, egyre kevesebb hibával játszik.

Összegzés

Amikor az elmúlt hetekben arról beszéltünk (és ezt a táblázat is igazolja), hogy Brady sem volt rest hibázni, akkor nem tévedtünk. Egy dolgot azért ne feledjünk. Bár nagyon sok esetben a mi Tomunk rosszul passzolt, ám ennek egy olyan vetülete is lehet, hogy annyira el akarta kerülni az INT-ket, hogy picit mindig túlhelyezte a labdákat. Mivel az elkapók nagyon sokszor nem tudták lerázni magukról kellően a védőket (visszanézéskor erre is láttam bőven példát), így Bradynek kellett helyeznie a bőrt. Viszont a túlzott biztonsági játék (értsd: túlzottan el akarta kerülni a védőt) sajnos ilyen okozattal bírt, nem hogy a védő, de még a saját játékosa sem tudta elérni a játékszert.

Ide nem tartoznak bele azok a passzok, amikor például Gronkot túldobta, mert valljuk be őszintén, egy 2 méteres óriásnak túl magasra dobni a labdát már szinte művészet ezen a szinten.

Brady az év elején igenis be volt rozsdásodva. Ez részben a támadófalnak volt köszönhető, de valahogy az az érzésem is megvolt, hogy Brady nem bízik sem magában, sem az elkapóiban. Nem hitte, hogy a társak képesek megfogni a passzt, ha kicsit közelebb dobja hozzájuk a labdát. Be kell ismerni, hogy az elkapók között jelenleg igazi elit játékos nincs, maximum Edelman a slotban. Nem elit játékosoktól nehezen lehet elvárni, hogy mindig képesek legyenek elszakadni és tisztára játszani magukat. Brady-nek és a csapatnak abból kell főznie amilyük van. Ne értsen félre senki, a WR-TE rész összeállítása jó, Tom képességei őket is szintekkel feljebb emelik, tehát szomorkodni nincs okunk. Wright és LaFell egyre jobb játéka, illetve Tyms esetleges fejlődése nagyot dobhat az Offense-en. És hát ne feledkezzünk meg Gronkról sem, aki végre kezd újra régi önmaga lenni.
Ami nekem nagyon feltűnt, hogy Amendola messze nem olyan rossz, mint azt sokan gondolják. Egy problémája van, úgy hívják Minitron. Mindketten slotban játszanak, de Edelman jobb játékos Amendolánál és a több TE-s játékok miatt Dolának kevesebb szerep jut.

Jelenleg 5-6 olyan játékost látok (futókat nem számolva), akik simán hasznos játszópajtik lehetnek Brady-nek. Minitron és Dola slotban, LaFell és Tyms a széleken, Gronk és Wright TE poszton. Ha ezekhez hozzávesszük Vereen és White elkapási képességeit, akkor már csak egy ezt kihasználó játékhívási szisztéma és egy közepes futás kell ahhoz, hogy Brady szétdobálja az ellen. Ja bocsi, ott van még az Ofal is.
Ez sajnos nagyon kényes kérdés. Látható volt, hogy Brady-t könnyen kibillenti a fal bizonytalankodása, rá is átragad a kis félsz és pontatlanabb lesz.

18 drop volt az első hét hét alatt, ezek közül Gronkhoz lehet 7-et írni. Ez a drop szám szerintem messze nem elég ahhoz, hogy gyenge WR-TE teljesítményről beszélhessünk.

3 dolog kell a sikerhez. 1. Egy tökös, a társakban bízni tudó Brady, 2. Egy zabszemet a hátsójából kihúzó, kicsit kreatívabb JMD és egy legalább közepes ám konzisztens Ofal. A +1 pedig egy kiegyensúlyozott futójáték. A meccseket visszanézve még kevésbé értek egyet azokkal, akik a WR-ekre akarják kenni a gyenge kezdést.

A következő 6 meccs igen szigorú lesz (Cutler, Manning, Luck, Stafford, Rodgers, Rivers), ahol kelleni fog a jól működő Offense. Bízom a fiúkban, mert az alapanyag jó.

Kérdéseiteket, véleményeiteket, meglátásaitokat várom a kommentekben.

Hozzászólások

2014. 10. 23. 01:10
Wyatt
Hú, még csak azt láttam, mennyi szöveg, de már látom, hogy tetszeni fog, ha a végére érek :D
2014. 10. 23. 05:57
kissbarni
2014. 10. 23. 06:58
barcsaqb
A cikk az fasza.
Szerintetek ki lesz a kezdő Vereen mellett?
Bolden, Gray, White?
2014. 10. 23. 14:19
Lucius
2014. 10. 26. 08:29
Nehéz megmondani, de jelen pillanatban én is Grayre szavazok. White inkább egy Vereen klón, míg Bolden inkább ST-ben hasít.
2014. 10. 23. 07:33
zoli0321
Nagyon szuper cikk! Köszi!
2014. 10. 23. 08:32
pat68
Gratulálok a kiváló íráshoz!
2014. 10. 23. 10:02
lipi
Nice :). gigameló. Még. Bármikor. :)

A képet árnyalja még az is, hogy WR corps és az Ofal megújulása óta az egyik legnagyobb fegyverünk konkrétan szinte lenullázódott. Alig van No Huddle. Tavaly ezt még valamilyen szinten tudtuk kompenzálni a sikeres play action játékokkal, de idén az Ofal nem létező runblockjai nélkül ez a fegyverünk is elszállt. Szóval amikor arról beszélünk, hogy Tom teljesítménye visszaesett és sok a drop, azt is tegyük hozzá, hogy teljesen új helyzetbe került a csapat. Nem elég, hogy a meccseket szinte kizárólag passz játékkal kell megnyerni, de még mindezt felállt védelem ellen kell megtenni.
Az idény második felében azért jelentős javulást is várok ebben. Lassan Gronk újra formába lendül és egy Gronk, Edel, Vereen trióval szerintem már közel elegek leszünk a No Huddle újra alkalmazásához, ami kicsit tehermentesítené az Ofalat is.
Már csak arra kellene rájönnünk, hogy Ofal és futó nélkül hogy tudunk futást generálni :).

2014. 10. 23. 10:42
BaP
Ismét remek.

Kérdés: trade nélkül látod-e esélyét annak, hogy liga átlagon fussunk?
A Bears a slot és a te játék ellen szerintem jó, eljöhet-e a nagy pillanat LaFell és Tyms számára?
A Broncos, a Colts és a Chargers nagyon előttünk van, a védelem nagyon komoly, oda mit lehet kitalálni?

Bár ez a cikk az Offense-ről szól, Jones,Siliga, Mayo távollétében mennyire tudunk magas szinten védekezni majd a top O#-k ellen, avagy kell-e ligaelit az O-tol a D#-t ellensúlyozni?
2014. 10. 26. 08:34
1. Szerintem kivitelezhető. Vereen, Gray és talán White-ban is megvan a potenciál. Ha a játékhívás kicsit jobban rámegy a futásra sima liba. Plusz úgy tűnik a fal is kezd megint egészséges lenni, ami sokat dobhat a RB teljesítményen is.

2. LaFellha jól emlékszem az elmúlt két meccsen a legtöbb időt töltötte a pályán a WR-ek közül, így benne abszolút látom a felemelkedés lehetőségét. Tyms szerintem nagyon jól kezdett a TD-jével és szerint ő most Dobson előtt van a depth charton.

3. Pass rush, pass rush és pass rush.

4. Nézd a D talán annyira nem rossz, mint sokan hiszik, pl passz ellen valahol a top3-ban vagyunk a ligában, futás ellen pedig a második felében, de nem legalul. Itt inkább Jones hiánya lesz érezhető. Nem világverő a D-nk, de van annyira jó, hogy ha gatyába rázzák a srácokat, akkor bárkit megfoghatnak.
2014. 10. 23. 10:43
Foherty
Paul! Köszönjük a kiváló elemzést. Respect.

A következtetésekhez annyit: a kiegyensúlyozott futójátékhoz megint csak a konzisztens O-fal kell, ami aztán hozhatja a kreatívabb játékhívást és a magabiztosabb Brady-t is.
2014. 10. 23. 11:31
zozi
Köszi a cikket. Zseniális.
2014. 10. 23. 11:58
respectvv4laciindahouse
Vonyítok a gyönyörtől! Gronknak hogy látod az esélyeit h ujra a liga legjobb TE legyen? Vagy a sérülések miatt valószinűbb h nem lesz az? Hörni mikor tér már vissza ?
2014. 10. 23. 13:08
csabesz
2014. 10. 26. 08:35
Köszi :)

Simán lehet. Kezd visszatérni a régi önmagához, de hogy újra a legjobb legyen, ahhoz előbb a teljes szezont végig kell játszania és akkor talán vége lesz a Graham-Thomas dominanciának az elemzők közt is.
2014. 10. 23. 12:02
narbony78
Valószínű soha. Hozzánk biztosan!
2014. 10. 23. 12:43
fejszee
mintha rémlene egy régi troll, akinek hasonló neve volt (bár lehet tévedek)
2014. 10. 23. 16:44
crucified
Nem troll, csak nagyon érdekes a stílusa. Ezért sütötték rá azt, hogy troll.
2014. 10. 23. 23:01
loop80
Érdekes stílusú troll. :D
2014. 10. 23. 14:40
Lucius
Azért az nem baj, hogy TB-nek 2 INT-je van eddig. Szerintem ez elég fontos dolog. Megnéztem, hányadik a ligában ezzel, és "csak" a második legjobb (Rodgers az első). Ha úgy nézzük a statisztikát, hogy a TD-passzokból levonjuk az INT-ek számát (ami szerintem korrekt eljárás, mert egy INT legalább annyira mínusz, mint egy TD plusz) akkor Brady az 5. legjobb a ligában. Ha csak a TD passzokat nézzük, akkor 9.
2014. 10. 23. 14:42
ArsnL
én egy kreatívabb playhívást várok, én leginkább ennek hiányát okol a "gyenge" O# szereplésre

WR corps se tökéletes, de Vereen-nel lehetne olyan playeket hívni amiben erősek vagyunk, és sok nohuddle-t!!!
2014. 10. 23. 16:44
crucified
Pauls43: Köszi a cikket, le a kalappal.
2014. 10. 23. 19:27
dartib83
Óriási respect a cikkért, a belefektetett energiáért!

Jók a metafórák is: "kansasi forgószél" :)
2014. 10. 24. 23:46
Wyatt
Na csak most volt időm. Tényleg pazar, de pont a kansasi dolgok rontják kicsit. Az Ózban Kansas volt valóban, az NFL-ben viszont Kansas City van, ami történetesen nem is Kansas államban van, hanem Missouriban, de ezt kb mindenki rosszul használja :)
2014. 10. 23. 20:33
Whitealert
Paul43, ez igen. Gondolom rengeteg időd ráment erre a cikkre és látszik is a belefektetett munka. Nem lehetett egyszerű újra megnézni pl. a Miami elleni 2. félidőt vagy a Kansas elleni meccset. Őszintén szólva én meglepődtem Brady számain, valahogy többnek éreztem Brady hibáit, szerencsére nem annyira negatív a helyzet, mint ahogy láttam, hajlamos vagyok a negatív dolgokat intenzívebben megélni.
2014. 10. 23. 22:53
delear
Lehet hogy a Pats most jegeli a no huddle offense a rajatszasra, most elso a csapat osszeallitasa, es ujitaskent majd a playoffban gyilolhatjak az ellent mert nem tud ra keszulni hogy a no huddle-el mitekt hasznal milyen playeket.
Hozzászólás a(z) Sikeres, sikertelen, drop bejegyzéshez