Menetrend

Solder és a rák

2015. 04. 22. 16:40
Szerző: Paul43
Kategória: Hírek

Tavaly sokat találgattunk, hogy miért is eshetett vissza Solder teljesítménye egy évvel korábbhoz képest, főleg az év elején. Voltak mindenféle elméletek, hogy nem is jó játékos vagy hogy Mankins hiányzik neki a jobb oldaláról.
Sajnos azonban az ok ennél jóval bonyolultabb. Nézzük mit írt erről Mike Reiss a napokban.A New England Patriots bal oldali tackle-je, Nate Solder, számára a csapat az első, nem is szívesen beszél magáról. Most mégis kivételt tett, hiszen úgy gondolta, szavaival másokon is segíthet.
2014. áprilisában, Soldernél hererákot diagnosztizáltak, ami teljesen sokkolta, ugyanis 100%-ig egészségesnek érezte magát és a családjában sem történt korábban ilyen megbetegedés.

Az orvosok gyorsan megállapították, hogy a rák csak az egyik herében alakult ki és semmilyen áttét nem keletkezett. Eltávolították a beteg testrészt amilyen gyorsan tudták. Talán a sors tette rendbe az élet egyensúlyát, amikor a szezon végén Solder első Super Bowl győzelmét ünnepelhette a csapattal. A 2014-es szezon minden meccsén kezdőként lépett a pályára és a sikeres szezon alatt ő volt Tom Brady vakoldali védelmezője.

Egy évvel a diagnózis után jutott el Solder arra a pontra, hogy meg tudta osztani a történetét a világgal. Az időzítés sem véletlen, hiszen április a Nemzeti Hererák Megelőzés hónapja az USA-ban.

„Korábban semmit nem tudtam az egészről. Teljesen meglepett. Rákeresel a Google-ban és elolvasol róla pár cikket, ami megijeszt téged. Teljesen beparáztam az olvasottaktól. Ha nem lett volna a rendes éves orvosi vizsgálat a csapatnál, lehet észre sem vesszük és én is azt mondom magamnak, hogy azt a rossz,kellemetlen érzést csak beképzelem magamnak.”

A Nemzeti Rákellenes Szövetség tanulmánya szerint a hererák nem válogat, minden életkorban kialakulhat, legyen szó gyerekről vagy idősebb férfiról. Majdnem a fele a hererákkal küzdő férfiaknak 20 és 34 éves kor között van.
Egy férfinál a kialakulás veszélye 1 a 263-hoz, míg halállal 1 az 5000-hez végződhet.

A Patriots épp csak elkezdte a nem kötelező offseason edzéseket, amikor egy normális fizikai vizsgálat alatt kibukott a dolog. Solder jelezte, hogy valamit érez odalenn, ami furcsa. Ez vezette az orvosi csapatot egy részletesebb, ultrahangos vizsgálathoz.

A dolgot ezután gyorsan haladtak, 3 napon belül Solder már túl is volt az operáción, ami után 2 hetet kellett pihennie, így a nem kötelező programok közül néhányat ki kellett hagynia. A kötelező 2 hetes szünet után az orvosok a varratokat és a heget figyelték csak, nehogy az edzések során valami probléma adódjon. Június végén Solder teljes erőben tért vissza a szervezett tréningekre.

A dokik megmondták a játékosnak, hogy csak fokozatosan térjen vissza a pályára, nincs semmi, ami sürgetné őt a visszatérésben.

Solder tudja milyen szerencsés volt, hogy még idejében felismerték a problémát, míg másoknál ez nem sikerül. Ezért is lépett a nyilvánosság elé a történettel, hogy felhívja a figyelmet a megelőzésre.

Nem szereti, ha nagy szavakat használnak vele kapcsolat, miszerint a Super Bowl szezonban kellett megküzdenie a rákkal.  Teljesen másképp látja. Gyors volt a felépülési fázis és tudja, mások sokkal komolyabb műtéteken és beavatkozásokon esnek keresztül.

Amit tenni tud, az az, hogy kihasználja az NFL – és a Super Bowl győzelem – adta nagyobb figyelmet és felhívja a figyelmet a veszélyre, a megelőzésre, a szűrésre.

„Teljesen egészséges voltam, profi sportoló vagyok. Ez bárkivel előfordulhat.” – mondja Solder – „Épp ezért menjetek el szűrésre, főleg, ha fiatalok vagytok, mert ti vagytok azok, akikre ez a legnagyobb kihatással van.”

A legfontosabb kérdések az ifjú játékos fejében is megfordultak. A rák és a vele járó operáció lesz-e bármilyen negatív befolyással a tesztoszteron szintre illetve a gyermeknemző képességre. Hála égnek Solder mindkét kérdésnél pozitív választ kapott. Tavaly április óta minden 3. hónapban ellenőrzésen esett át a Masschusetts Megyei Kórházban, ahol CT és röntgen felvételeket készítettek róla. Minden eredmény azt erősítette meg, hogy optimista lehet a jövőjével kapcsolatban. A folyamat alatt Solderre nagy hatást tett az a figyelem, amit az orvosoktól és a Pats vezető atletikai edzőjétől, Jim Whalentől, kapott.

Solder még mindig hihetetlennek tartja az egész sztorit, de hálás azért a sok támogató üzenetért, amit a csapattársai és Brady küldtek neki a kórházba.
„Rengetek erőt adtak nekem ezek az üzenetek” – mondta.

Az egyik legnagyobb erőt persze a keresztény hite adhatott neki illetve az a támogatás, amit felesége, Lexi, nyújtott a nehéz időkben. Az esküvőjük 3 héttel a diagnózis után volt.

Solder továbbra sem szeret magáról beszélni, de ebben az esetben kivételt tett, mert hiszi, hogy ezzel másokon is segíthet.

„A legjobb dolog amit tehetsz, hogy másokkal is megosztod a történeted, ami talán erőt ad azoknak az embereknek, akik hozzám hasonló helyzetben vannak. Talán idővel ők is felállnak és elmondják a saját történetüket.”

„Ez az egész sokkal általánosabb, mint azt gondolnánk. Sok ember fél a vizsgálattól vagy egyszerűen nem tartják fontosnak az ellenőrzést. Pedig ez csak egy egyszerű vizsgálat. Hat hónap vagy egy év után, akár áttétek is kialakulhatnak, ami már egy sokkal komolyabb dolog. Úgyhogy ez igenis egy nagy dolog, életeket menthet a szűrés.”

Hozzászólások

2015. 04. 22. 16:53
max350
Te jó ég! Nagyon örülök neki, hogy nem lett komolyabb baj! Nagyon szeretem a fickó játékát!
2015. 04. 22. 18:35
vodka03
2015. 04. 22. 19:00
nszgergo
Hozzászólás a(z) Solder és a rák bejegyzéshez