Menetrend

Special teams jegyzetek

2013. 08. 14. 20:04
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Az újoncok és NFL rutin nélküli játékosok számára a special teamsben mutatott jó játék belépő lehet a csapat végső keretébe. Bill Belichick gyakran említi David Givens történetét, aki 2002-ben hetedik körös újoncként még nem volt kész arra, hogy elkapóként hasznára legyen a klubnak. Azonban fontos láncszeme lett a special teamsnek. Így nem csak az 53 fős keretben került be, de meccsnapokon is aktív tudott lenni. Idővel Givensből a passzjátékban is meghatározó szereplő lett, de minden a special teamsben kezdődött.

Ez alapján lássuk, hogy az első felkészülési meccs alapján milyen következtetéseket lehet levonni:

1. Tavon Wilson másodéves safety tagja volt a mindkét kickoff (return, coverage) és a punt return egységnek is.

2. Brandon Bolden tagja a „nagy négyesnek”, vagyis olyan játékos, aki mind a négy special teams egységben szerepet vállal (kickoff és punt, return és coverage). LeGarrette Blount igazolása első pillanatra Bolden esélyeit csökkenthetik, de a special teams szempontjából jóval értékesebb játékos.

3. Dane Fletcher szintén mind a négy egységnek a tagja és használható játékos a védelemben részidősként, annak ellenére, hogy Brandon Spikes távollétében nem ő kapott lehetőséget az első csapattal a legutóbbi edzésen.

4. Duron Harmon, újonc safety a kickoff és punt coverage egységnek a tagja. Edzések alapján ő a punter egyik „personnel protectora”.

5. A punt return kivételével tagja volt Jamie Collins, újonc linebacker a másik három egységnek. Atlétikus, remekül fut.

6. Leon Washington az elsőszámú kickoff returner, míg Julian Edelman az elsőszámú punt returner.

7. Kamar Aiken (WR), Matthew Slater (WR) és Niko Koutouvides (LB) még az a játékos, aki nélkül nincs special teams játék.  

 
A szerkesztő megjegyzései:

8. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a meccsnapokon csak 46 játékos öltözhet be, hogy a találkozónak aktív részese is legyen. Ha egy játékosban még a lehetőséget is nehéz meglátni, hogy rövidtávon (1-2 év) már a támadó/védőjátékban is legalább kiegészítő játékos legyen, akkor special teams értékre függetlenül luxusnak tűnhet a beválogatása az 53-ba.

9. A sérülésveszély miatt a kickoff során több szabályváltoztatás történt (2-emberes wedge, közelebbi kezdőrúgás). Ezek közül a második drasztikusan növelte a touchbackek számát (amikor nincs return, mert a labda elhagyja a pályát az alapvonalon keresztül): 2011 óta 42 ill. 44 százalék lett a touchbackek aránya, vagyis az NFL-ben szinte csak minden második kezdőrúgást tudott megjátszani az ellenfél. 17-27 százalék körül vannak a legutolsó csapatok, míg a legjobbak 60 százalék feletti számot tudnak felmutatni. Az NFL átlag a szabályváltozást megelőző két évben 16-16 százalék volt. A legjobb csapatok tudtak harminc százalék feletti teljesíteni, míg a mezőny utolsó harmada a tíz százalékot sem érte el (voltak 1 ill. 3 százalékot elérők is).

10. A touchbackek számának növekedése ellenére a kickoff returnök a játék egyik leglátványosabb eleme, különösen, ha valaki touchdownt érően tud végigrohanni a teljes pályán. A jelentőségük tehát csökken, de egy olyan csapat számára, amelyik sok pontot szerez, mint például a Patriots ott az átlagosnál több kickoff fog meccsről-meccsre előfordulni, tehát nagyobb figyelmet érdemelhet a stábtól.

11. Általános szabályként azért elmondható, hogy a special teams (coverage és return) az a területe a játéknak, ahol hatványozottan igaz, hogy már egy erős, átlagos teljesítmény is erőssége lehet egy csapatnak. A felelősség nagy, hiszen a legapróbb hiba is, könnyen 30-40 yard előnyt jelenthet az ellenfélnek.

12. Twitteren már szerepelt, hogy Julian Edelman ligaelső punt return átlagban az aktív játékosok között (min. 40 punt return).

Forrás: ESPN Boston - Mike Reiss

Hozzászólások

2013. 08. 15. 00:22
Gordon
az előző szezon közben már sokszor beszéltünk róla, hogy a spec team nem sokszor hozza TB-t és az O-t "gólhelyzetbe" Szerintem BB-ék fizu/érték alapján egy nagyon jó returner-t hoztak Washington személyében.
Hozzászólás a(z) Special teams jegyzetek bejegyzéshez