Menetrend

Supplemental draft 2009

2009. 07. 17. 07:03
Szerző: temp
Kategória: Cikkek
Megrendezésre került a 2009-es Supplemental draft, ahol a Patriots a korábbi évek gyakorlatának megfelelően nem licitált senkire. A 2009-es prospectek közül egyedül Jeremy Jarmon a Kentucky egyetem defensive endje kelt el, érte egy 3. körös választást ajánlott a Washington Redskins.
Mivel a Bill Belichick éra alatt a Patriots még nem mutatott komoly aktivitást a Supplemental drafton, ezért a bostoni szurkolók figyelmét nem is szokta túlzottan felkelteni az esemény, ennek ellenére néhány szóban megkíséreljük összefoglalni a lényegét. Supplemental drafton olyan játékosok vesznek részt, akik valamilyen okból kifolyólag a tavaszi drafton még nem vehettek részt, de az egyetemi pályafutásukat sem folytathatják (leggyakrabban tanulmányi okok állnak a háttérben). A játékosokra egyfajta licit rendszeren keresztül lehet ajánlatot tenni, a licitáló csapat megnevezi a játékost, valamint azt, hogy hanyadik körös draft picket kínál érte (például az említett Jarmon-ért adott 3. körös választás azt eredményezi, hogy a Washington a jövő évi (2010) drafton nem fog a 3. körben választani). Amennyiben több csapat is azonos értékű picket kínált, akkor a Supplemental draft előtt megállapított erősorrend alapján a leggyengébb együttes viheti a játékost (ez az erősorrend eltér a hagyományos drafton alkalmazottól). Jellemzően meglehetősen kevés játékos kelti fel a csapatok érdeklődősét, sőt, több olyan év is akadt, amikor senkire nem tartottak igényt, és ennek meglehetősen sok oka lehet: - Az időpont: mire a Supplemental draftot megrendezik, addigra a tavasszal draftolt vagy UDFA szerződéssel megszerzett játékosok már több mint két hónapja a csapatukkal készülnek, megismerkedtek az edzőkkel, a módszerekkel, tanulják a playbookot, és résztvettek több edzésen is. A később csatlakozók számára ez komoly hátrányt jelent. - Bianco draft pick: a licit időpontjában még ismeretlen a jövő évi választás pontos értéke, adott körön belül az 1. és 32. pick értéke között számottevő eltérés van. Ezzel együtt a csapat szűkíti a mozgásterét a következő évi drafton, hiszen az elveszített picket nem tudja trade keretében felhasználni, vagy lecsapni vele egy váratlanul még elérhető játékosra. - Pályán kívüli tényezők: A Supplemental drafton megjelenő játékosok gyakran magatartási, és tanulási problémákkal küzdöttek (természetesen kivételek mindig vannak). - Vak licit: Mivel a csapatok nem ismerik a többiek ajánlatát, ezért nehéz meghatározni, hogy mi az az ajánlat, ezért néha komoly kockázatot rejt egy-egy játékos megszerzése, és komoly áldozattal járhat. A Patriots utoljára 1999-ben az Arizona State cornerbackjét J'Juan Cherry-t választotta egy 4. körös picket áldozva a játékosra, végül azonban sosem lépett pályára a játékos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy senkire sem licitált a vezetőség az elmúlt 10 évben, mivel minden esetben csak a győztes csapat személye, és ajánlata derül ki.

Hozzászólások

2009. 07. 17. 11:30
bradyfan
Elég fura, hogy a Redskins oda adott egy 3. körös picket egy olyan játékosért akinek kb még az UDFA rookieknál is kevesebb esélye van rosterre kerülni. Így nem igazán éri meg a Suplemental draft, akkor már inkább jövőre egy 3. körös pick.
2009. 07. 17. 12:23
temp
elvileg Jarmonért az előzetes várakozások alapján is lehetségesnek tartották a szakik a 3. kört, és úgy hírlik, hogy több csapat is ajánlott érte 4.-et, bár ez ugye sosem teljesen tuti infó.
Egyébként őt egy kicsit fura dopping ügy miatt marasztalták el, és ezért nem térhetett vissza jövőre az NCAA-be, tehát nála a supplemental drafton való részvétel oka sem olyan katasztrófális. Majd meglátjuk, minden esetre állítólag ő jövőre is keresett lett volna a drafton, nem maradt volna UDFA. Ennek ellenére igazad van, az összes ilyen pick rejt magában egy rakás kockázatot.
2009. 07. 19. 08:11
bradyfan: Az alábbi nyilván csak egy vélemény a kos közül, de inkább ehhez közelítőket lehetett olvasni Jarmonról (és viito is hasonlóra utalt), mint ezt az udfa dolgot, ami nagyon furcsán hangzik. Ráadásul most nem egy kis iskola, rejtett tehetségéről beszélünk. A SEC mégis csak az egyik, de inkább a legerősebb conf. Jarom itt játszott jól, és mutatott hasonló teljesítményt, mint az első körben draftolt, ugyanakkor utolsó pillanatban felfedezett Robert Ayers.

Matt McGuire szerint: (...) in hindsight, the Redskins might have made off with a huge steal. (...) Jarmon has the potential to be a starting left defensive end for the Redskins, but early on in his career, he will contribute as a pass-rushing specialist and on special teams. He is great at setting the edge in the run and plays with a powerful bull rush. He can run the horn and has the athleticism to be a productive pass-rusher in the NFL. His most underrated quality is the ability to swat down balls at the line of scrimmage, which is definitely an important asset with so many teams in the NFL that use a West Coast offense and like to take a lot of three-step drops.
Hozzászólás a(z) Supplemental draft 2009 bejegyzéshez