Menetrend

Szerkesztői körkérdés - 2016 alapszakasz

2017. 01. 11. 03:02
Szerző: tuci-tuci
Kategória: Cikkek
Vége a 2016-os alapszakasznak, így eljött az ideje az eddigiek értékelésének. Ennek céljából 8 kérdésről mondjuk el a véleményünket Dannával, Rule-al és az új szerkesztőnkkel, Sova doktorral. Jöjjenek is a kérdések.


1) Elégedett vagy a csapat alapszakaszban nyújtott teljesítményével?

Danna: Abszolút. Szerintem még túl is teljesítette a csapat az elvártakat. Már ha bármit is el lehetett várni egy olyan szezontól, ahol Brady az első 4 meccsen nem játszhatott.

Sova doktor: Ha egy csapat NFL-csúcsot állít fel a sorozatban megnyert csoportok (2009-2016, zsinórban immáron nyolcadszor) tekintetében (a mindenféle rájátszás-rekordról már nem is beszélve), aligha lehetünk elégedetlenek. Az NFL történetében is példátlan az a sikersorozat, amit a csapat produkál évről évre. Ráadásul ami talán még az eredménynél is fontosabb: a tavalyi évhez képest is több területen is egyértelműen jobbak lettünk. Persze volt egy-két gyengébb teljesítmény az idény közben, de összességében abszolút elégedett vagyok, mind a számszerű eredménnyel (én idény előtt 11-12 győzelmet vártam), mind a mutatott játékkal.

Rule:
 Úgy gondolom, egy 14-2 mérlegű szezonnal minden csapat szurkolója elégedett lenne az NFL-ben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a franchise-irányító ki kényszerült hagyni az első négy mérkőzést (ahol ráadásul a cseréje is megsérült), akkor pedig lehetetlen nem elégedettnek lenni.

tuci-tuci:
Szinte felesleges volt feltennem ezt a kérdést, de hát muszáj. Természetesen elégedett vagyok a csapat alapszakaszban nyújtott teljesítményével. 2 vereség úgy, hogy Brady-nek ki kellett hagynia az első 4 mérkőzést? Elképesztő! Igazi csapatként harcolták végig az idényt és szerencsére a sérülések is elkerülték a csapatot. Egyedül Vollmer és Gronkowski nem hadra fogható. Előbbi hiánya fel sem tűnik, ráadásul eddig Gronk hiányát is zökkenőmentesen bírja a csapat.


2) Kit választanál meg MVP-nek támadó, illetve védő oldalról?

Danna:
Bár nem tartozom azok közé, akik szerint az irányító a legfontosabb egy csapatban, de azt hiszem nem lehet erre a kérdésre mást írni, mint Brady a támadók közül. Nem csak azért, mert még ebben a korban is kiváló formában játszik, hanem mert úgy tűnik, idős korára kezdi kinőni azt a szokását, hogy csak a kedvenc elkapóinak passzol és nehezen bízik meg másokban. Néha még előjött nála az Edeman, vagy sérüléséig a Gronk mánia, de azért szépen megtalálta Hogant, Bennettet, vagy éppen Mitchellt is nem egyszer.
A védőknél meg nálam Trey Flowers. Elképesztő mennyit fejlődött és ki tudja még hol a vége?!

Sova doktor: A támadó MVP nálam természetesen Tom Brady, ezt szerintem különösebben indokolni sem kell, azzal, hogy azért volt más figyelemre méltó teljesítmény is (Blount TD-rekordja például). Ha mégis indokolni kellene valamivel, hogy miért őt választottam, akkor az elképesztő TD-INT arányt emelném ki, és azt, hogy még 39 évesen is javul a játéka.
Védőoldalról talán még nehezebb lenne egyvalakit kiválasztani, hiszen többen is nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Ha egy nevet kellene mégis mondanom, akkor nálam Malcolm Butler a favorit, remélem sikerül vele megállapodni egy hosszabb távú szerződésben.

Rule:
 Támadó oldalról nem kell sokat gondolkodni: Tom Brady. Végig hihetetlenül motivált, érett játékot mutatott be. Védő oldalról nem tudnék egy embert kiemelni. Úgy érzem, a védelem látványos javulásában a rendszernek van szerepe, ami viszont leginkább edzői érdem, nem pedig egy – egy játékos tudásának köszönhető.

tuci-tuci:
Támadóknál egyértelműen Tom Brady a választottam. Nem vagyok benne biztos, hogy ember. Egy bizonyos kor után elvileg egyre gyengébbnek kéne lennie, az érzékeinek, mozgásának, testének lassulnia kellene. Ő meg a 40-et karcolva jobb mint valaha. Az ő vezérletével bármire képes a csapat, a lehetetlen nem létezik.
A védő oldalon is egyetértek Dannával. Flowers hihetetlne teljesítményt nyújt, mióta a védőfal rotációjának részese lett. Ő a legkonzisztensebb passzsiettetőnk és a szezon előrehaladtával egyre jobb és jobb. Remélem kitart ez a fejlődés egészen a Super Bowlig.


3) Ki okozta a legnagyobb meglepetést, illetve csalódást a játékával?

Danna:
Meglepetést éppen az előbb említett Trey Flowers. Csalódásra nehezen tudok példát hozni, talán Gostkowski az első pár meccsen, de aztán ő is magára talált.

Sova doktor: Pozitív meglepetés több is van, nekem még Brady is (nem hittem volna, hogy még ebben a korban is javulhat a teljesítménye), vagy éppen Blount is, de én inkább egy csapatrészt emelnék itt ki: a komplett támadófal nagyon jól játszott idén. Bradyhez kis túlzással hozzá se értek, és még futójátékunk is volt, ezek egy jó támadófal nélkül elképzelhetetlenek lennének.
Csalódás: olyan játékost, aki folyamatosan csalódást okozott volna, nem tudnék említeni (bár például Gostkowski az idény elején kifejezetten gyengén rúgott, de a végére azért összeszedte magát), ha ki kell emelni valakit, akkor talán Cyrus Jones a rengeteg labdavesztése miatt. A mérkőzéseink akkor kezdtek izgalmassá válni, mikor az ellenfél punthoz készülődött. :)

Rule: A kellemes csalódást két WR és egy TE okozta: Chris Hogan és Malcolm Mitchell, valamint Martellus Bennett. Aki már egy ideje a csapatnak szurkol, láthatta, hogy mennyire nehéz volt néhány ligaelit játékosnak is megtanulnia a Patriots-playbookot és ezzel együtt kialakítani a kémiát Brady-vel. Újoncként pedig még sokkal nehezebb, amit objektíven alátámaszt a draftolt elkapók beválásának aránya. Ha valakit külön ki kell emelni, így az Malcolm Mitchell lenne.

tuci-tuci: Nekem óriási meglepetés volt Jimmy G játéka a szezon első 6 negyedében. Nem gondoltam, hogy rosszul fog szerepelni, de ezt messze nem vártam tőle. Már már megköszönhetnénk Goodellnek Brady eltiltását, mivel ezáltal kiderült, hogy mire képes Garoppolo. Ha a csapat túl akar adni rajta a holtszezonban. Könnyedén kaphatunk érte egy 1. körös picket. Természetesen Flowers teljesítménye is meglepetés volt, mintahogy Rowe is hasznos tagja lett a védelemnek. Még egy embert ki kell emelnem, ő pedig Marcus Cannon. Remek teljesítményt nyújtott az egész alapszakasz során. Zsebre tette még Von Millert is.
Igazán nagy csalódás nem volt számomra, szerencsétlen Cyrus Jones bekerült a mókuskerékbe a Fumble-jeivel ahonnét nem tudott kiszabadulni, remélem összeszedi magát a következő szezonra. Szerintem csak egy kis önbizalomgyűjtésre van szüksége.


4) Melyik volt az alapszakasz legemlékezetesebb/legmeghatározóbb pillanata, mérkőzése neked?

Danna: Nehéz kérdés, mert több ilyen volt. Írhatnám a Brady visszatérését, Garoppolo játékát, de számomra a Bills elleni vereség, a 16-0 volt az. Érezhető volt, hogy az egy fordulópont volt minden téren a csapatnál. A következő meccsen visszatért Brady és onnan megfordult minden. Persze tetszett a Denver elleni 3 engedett pont is. :-)

Sova doktor: Talán a Broncos elleni mérkőzés. Ettől tartottam a leginkább (akkor még benne volt a pakliban az is, hogy a Denver akár meg is nyerheti a saját csoportját, és egy egymás elleni eredménnyel, azonos mérleg esetén megint a Mile High-ban játsszuk az AFC döntőt), azonban a mérkőzés képe alapján egy percig sem éreztem, hogy kikaphatunk. Végre nem csináltunk sztárt egy közepesnél gyengébb irányítóból, és egy elit védelem ellen azt játszottuk, amit játszani kellett, nem bravúroskodtunk, hanem csak (ahogy Belichick mondaná) tettük a dolgunkat.

Rule: Az első mérkőzést emelném ki: még a szakírók közül is „fix egyesre” vették az arizonai kirándulást. Ehhez képest Garoppolo vezetésével, érett játékkal sikerült ott nyerni. Ez a mérkőzés az egész, Brady-mentes időszakra meghatározó volt: meggyőződésem, hogy komoly lökést adott a csapatnak ahhoz, hogy elhiggyék, átvészelhető a Brady nélküli időszak.

tuci-tuci: Talán Collins elcserélését és Sheard “észheztérítését” mondanán. Előtte sem volt rossz a védelem, de mintha ezek után a fejükhez kaptak volna és elkezdtek igazán jól játszani.


5) Egy alapszakasznyi játék után elégedett vagy a Patriots 2016-os Draft és UDFA választottjaival?

Danna: Hát... azt gondolom, hogy ezt még mindig túl korai megmondani. Talán 2-3 év múlva lehet rendesen látni, hogy mit is értek.

Sova doktor: Én az első öt választásunk közül néggyel elégedett vagyok (Thuney, Brissett, Valentine, Mitchell), igazából csak az elsőként választott játékossal (Cyrus Jones) nem vagyok kibékülve, rengeteg elejtett labda fűződik a nevéhez a visszahordások során. Ezen persze lehet javítani, és reméljük fogunk is. Szerintem az idei választásunk jobban sikerült, mint a korábbi években. UDFA játékosok közül egyelőre nem találtunk gyémántot, azt hiszem.

Rule: Elsőre úgy gondolom, sikerült hozni az utóbbi évek átlagát a drafton. A legnagyobb húzás Brissett lehet, akire nagy szükség volt a Miami és a Houston elleni mérkőzésen és megmutatta, hogy lehet rá számítani. Az a bizonyos első körös cetli viszont nagyon hiányzott… Egy draft sikerességét ugyanakkor szerintem 2-3 év múlva lehet megállapítani, ezért térjünk rá vissza akkor.

tuci-tuci: Nem panaszkodhatunk. Bár Cyrus Jones eddig nem igazolja, hogy miért is lett ő a csapat első választottja, de más húzások különösen jól sültek el. Thuney az első naptól fogva kisajátította magának a kezdő LG posztját. Brissett bizonyította keménységét amikor sérülten játszotta végig a Bills elleni mérkőzést. Roberts és Valentine fontos részei a védelem rotációjának. Úgy tűnik a csapatnak sikerült végre egy jó elkapót is választania Mitchell személyben. Persze kell még pár év ennek a pontos megítélésére, de eddigi bíztató az újoncok produkciója.


6) Mit vársz a csapattól a rájátszásban? Idén is hazahozza a csapat a Lombardit trófeát?

Danna: Én mindig is az "óvatos duhajok" közé tartoztam, de őszintén szólva csalódott lennék, ha a Houston ellen nem jutnánk be az AFC döntőbe. Persze, bármi megtörténhet, ezért is szeretjük ezt a sportot, de egyértelműen szintkülönbség van a két csapat között és csalódott lennék, ha azt a(z egyik) legfontosabb mérkőzésen nem tudnánk kihozni. Ha nyerünk, az AFC döntő már egy teljesen más kávéház lesz. A Steelersnek jó a támadóegysége, a Chiefsnek viszont erős a védelme. A döntőre egyelőre még nem szeretnék gondolni sem, ha bejutnánk, ott még jobb csapatok várnának ránk. 

Sova doktor: Az első mérkőzés megnyerése szerintem kötelező, az AFC döntőn pedig mi leszünk az esélyesebbek (már csak a hazai pálya miatt is). A Super Bowl-ban ugyanakkor bármi megtörténhet. Az idei csapat szerintem egyértelműen jobb, mint a tavalyi, sőt, talán minden idők egyik legkomplexebb Patriots-át láthatjuk. Ez azért bizakodásra adhat okot.

Rule: Úgy vélem van esélye a csapatnak akár a végső győzelemre is, de innentől kezdve minden apró hiba a kiesést is jelentheti. Sokan emlékszünk még az elmúlt tíz év nagy kudarcaira és sikereire. A két SB - vereség, egy – egy nagy elkapáson múlott. Ugyanúgy emlékezhetünk a nagy sikerekre is: Vinatieri mezőnygóljai, vagy Butler interceptionjére, amelyek pedig felénk fordították a mérleg nyelvét. Úgyhogy bármi megtörténhet idén is.

tuci-tuci: Az AFC döntőt én szinte biztosra veszem, de jelenleg a Super Bowl legnagyobb favoritjának is a Patriotsot gondolom. Ha tudásának megfelelően játszik a csapat, akkor hazahozzuk az 5.-et. Hát reménykedjünk ebben.


7) Kit szeretnél az első ellenfélnek a rájátszásban?

Danna: Ugye már tudjuk, hogy a Houston lesz az. Semmiképp sem becsülném le őket. A védelem nagyon jó, a támadók még akár el is kaphatják a fonalat, de reméljük nem fogják. Nem lepődnék meg, ha a mérkőzés lassan indulna. Előfordult már, hogy a csapat lassan és kicsit rozsdásan kezdett a bye week után. Azt egyébként érdekes lesz látni, hogy Belichick taktikája (a múlt hetet végigdolgozták a játékosok, csak a hétvégét kapták meg pihenőnek, de mivel rossz idő volt Bostonban és környékén, a játékosok nem kockáztatták meg, hogy elhagyják a várost), vagy Andy Reid taktikája (az egész múlt hetet megkapták pihenőnek a Chiefs játékosok) jön be.

Sova doktor: Az alapszakasz eredményeinek köszönhetően az első mérkőzés talán relatíve könnyebb lesz, bárkivel is játsszunk, ugyanis mindhárom potenciális ellenfélnek (Dolphins, Raiders, Texans) irányító-problémái vannak. Én azért szeretném a Miamit közülük, mert ez azt jelentené, hogy a Steelers idénye befejeződött, és így egy kemény riválissal kevesebb állhat az utunkba.

Rule: A kérdés mára már idejét múlt [ezeket a sorokat az ellenfél pontos ismeretében írom], úgy vélem a három lehetséges ellenfél hasonló játékerőt képvisel (Carr kiesését is figyelembe véve). A lényeg így az, hogy a srácok felpörögjenek és komolyan vegyék az elejétől a végéig a mérkőzést és ne a fogadórirodákkal foglalkozzanak. A mérkőzés ugyanis 0-0-ról indul, nem pedig +16 pontról...

tuci-tuci: Időközben kiderült, hogy a Texans lesz az ellenfél, de én amúgy is őket szerettem volna. A védelmük ugyan a liga legjobbjai közé tartozik, de nem látom az Osweiler/Savage által vezetett támadósorban az átütő erőt. Ezt a mérkőzést mi veszíthetjük el, nem lebecsülve az ellenfelet, de a játékosállomány és az edzői csapat is jobb a mi oldalunkon.


8 ) Melyik csapat jelentheti a legnagyobb veszélyt a Patriotsra a Super Bowl győzelemig tartó úton?

Danna: A legnagyobb veszély mindenképpen a Super Bowlban jöhet. Azt gondolom, hogy a hátralévő NFC csapatok erősebbek, mint a Texans, Steelers vagy a Chiefs.

Sova doktor: A Super Bowl-ba jutáshoz a legnagyobb ellenfele a Patriotsnak szerintem maga a Patriots. Olyan hibákra gondolok itt, mint a Seahawks elleni red zone-interception, vagy éppen a Ravens elleni special team-bénázás. Ha ezt a hibafaktort sikerül nulla közelébe szorítani, akkor hazai pályán a Patriots szerintem nem állítható meg a döntőig. Az AFC döntőben akár a Chiefs, akár a Steelers lenne az ellenfél, az azért nem lenne sétagalopp, de reálisan mindkét csapatnál jobbak vagyunk jelenleg.
Az NFC-ből azonban nem nagyon tudnám megtippelni, hogy ki jut majd be a Super Bowl-ba. A döntőben (már ha eljutunk odáig persze) viszont bármi lehet. Szerintem itt a Cowboys, Giants, Lions ellen lenne a nagyobb esélyünk, és a Falcons, Seahawks, Packers hármasnak örülnék kevésbé. A legveszélyesebbnek a Seattle-t érzem ezek közül, hiába a Dallas az első kiemelt.

Rule: Két csapatot emelnék ki: a legnagyobb veszélyt az NFC győztese jelenti, a második legnagyobbat pedig a Patriots. Az NFC győztese úgy vélem a Green Bay – Seattle duóból fog kikerülni. De ha más lenne a befutó, akkor is biztosan kőkemény ellenféllel találja magát szemben a Pats. A másik csapat, aki veszélyt jelent a győzelemre azok saját magunk vagyunk: fontos, hogy a srácok fejben végig ott legyenek, ne becsüljenek le senkit és, hogy az odavezető úton is sikerüljön a maximumot nyújtani. Most szombaton is szükség lesz rá a Texans ellen, de győzelem esetén a jövő héten is egész biztosan, ahol egy még komolyabb játékerőt képviselő csapatot kell legyőzni a Super Bowlba jutáshoz.

tuci-tuci: Én a Chiefsre szavazok. Nagyon kemény a védelmük, a támadósoruk pedig ugyan nem egy világverő egység, de a hibákat és a labdaeladásokat elkerülik.


Ezek lennének tehát a véleményeink a 8 megadott kérdésről. Természetesen várjuk a Ti válaszaitokat is, elvégre ahány ember annyi-féle vélemény.

Hozzászólások

2017. 01. 11. 07:06
dravait
AZ év meglepetésembere nekem egyértelműen Marcus Cannon - nemhogy fejlődött idénre, de szerintem nem ugyanaz az ember. Az a legnagyobb érdem egy támadófal embertől, hogy gyakorlatilag nem beszélünk róla, szemben a tavalyi évvel, mikor a DOWN-ok nagyrésze róla szólt. Ugyanaz a minta, mint Ghost esetében, akinek volt egy katasztrofális szezonja, a következőben meg a Holdról is berúgta a labdákat. Ha ezt a fejlődéstörténetet nézem, akkor Cyrus Jonesnak jövőre nagy szezonja lesz... :-) :-)
2017. 01. 11. 12:04
komzoz65
Nagyon egyetértek, Cannon és a lényegében az O fal előrelépése az év pozitív meglepetése.

Negatív nekem Collins végleges kiválása és Gronk - nagyon reméljük - átmeneti kiesése.

Az MVP nem is kérdéses, az alapszakasz meghatározó pillanata számomra a Ravens elleni sima siker volt, az egy komoly erőfelmérő volt.

SB győzelmet remélek a csapattól, ha lehet a GB vagy az Atlanta legyen az ellenfél, az igazán varázslatos meccs lehetne.
2017. 01. 11. 11:16
csasziqf
A szezon nagyon jol sikeredett. Igy utolag lehet azt mondani, hogy kicsit konnyebb volt sorsolas, nem volt igazan jo QB aki ellen kellett volna jatszani, ellenfeleknek eppen akkor volt serules/eltiltas mikor jatszottunk veluk stb stb. De orulok a 14-2nek nagyon.

Csapat MVP: bar TB12 megerdemel minden elismerest en megis inkabb JE11-t mondanam mint legertekesebb/legfontosabb szereplot. Offense oldalrol. Defense oldalrol is szerintem a nema vitezekben a siker kulcsa. DMC-re voksolnek. Csapatkapitany, ossze tarotta a secondary-t, nagy jatekokat csinalt meg. Front seven-ben szerintem gyakrabban valtoztak hetrol hetre a kiemelkedo teljesitmenyek.

Cyrus Jones nekem is pici csalodas.

2017. 01. 12. 10:49
Alexander
Egy 14-2 szezon után csak elégedett lehet az ember.Főleg Brady eltiltása miatt.Felesleges a könnyebb sorsolással foglalkozni.Az már a múlt. Az MVP egyértelműen Brady.28-2 után nem lehet kérdés.Védő oldalon az egész védelem,de ,ha egy embert kell kiemelni,akkor Flowers.

Legnagyobb meglepetést Cannon szolgáltatta.Szinte hiba nélkül játszik.Csalódást talán Gostkowski gyengébb játéka okozta,de remélem ez már a múlt és Cyrus Jonest-tól is többet vártam.

Legmeghatározóbb pillanata az Arizónai győzelem volt az első fordulóban.Hatalmas lökést adott a csapatnak.Legemlékezetesebb Collins elcserélése volt és ettől még összetartóbb lett a csapat és még jobban összeállt a védelem.

Az újoncokkal nagyon elégedett vagyok.Thuney stabil kezdő és 1-2 hibát leszámítva nagyon jól játszik.Brisett-ben van fantázia és még sokat fejlődhet.Mitchell nagyon jó elkapó,de őt még jobban lehetne labdákkal tömni.Valentine és Roberts pedig hétről hétre bizonyítják,hogy lehet rájuk alapozni.

Hazai pályán mindenkit meg kell vernünk.Szerintem senki ellen nincs igazán félni valónk.Csak játszani kell azt amit tudunk.Látszik a fiúkon,hogy most nagyon akarják a sikert és egymásért is küzdenek és ezt nagyon jó látni.A SB jöhet bárki.Az igaz,hogy az lesz a legnehezebb ellenfél a szezonban,de 2 hét alatt megfelelően fel tud készülni a csapat és az ellenfél gyengeségét kihasználva és a saját erősségeinkre alapozva ott is győzelmi esélyekkel lépünk pályára.

Go Pats!!!
Hozzászólás a(z) Szerkesztői körkérdés - 2016 alapszakasz bejegyzéshez