Menetrend

Szerkesztői körkérdés – 2015 alapszakasz

2016. 01. 13. 05:15
Szerző: tuci-tuci
Kategória: Cikkek

Véget ért a 2015-ös alapszakasz, így ismét eljött az ideje megtudni, hogyan látták a szerkesztők a csapat szezonját. Most ugyan csak 4-en tudtak válaszolni a kérdésekre, de remélem érdekesnek találjátok a válaszokat. A hozzászólások közt természetesen várjuk a Ti válaszaitokat is.


1) Elégedett vagy a csapat alapszakaszbeli teljesítményével?

DoM: 12 győzelem és pihenőhét a rájátszás első körére, mégis csalódás, ahogy befejezte az alapszakaszt a csapat és elbukta az első kiemelésért vívott versenyt a Denverrel. A sorozatos sérülések ellenére is egyértelműen csalódás a 2-4-es mérleg. Nem egy domináns csapattal szemben szorult második helyre a Patriots, mert ilyen idén nem volt az AFC-ben, hanem magukhoz képest túl sokat hibáztak. Egy-egy vereség mindig belefér gyengébb képességű csapatok ellen, mindig foghatnak ki rossz napot, de ez idén túl sok volt.

Kenny: A végeredménnyel (12-4 és 2. kiemelés) teljes mértékben elégedett vagyok. A szezont csodálatosan kezdtük, de hiába nem mondják (nem mondhatják) a játékosok a sérülések komolyan hátráltattak minket. Bízom abban amiben a legtöbben, hogy középső futásnál meglepőbbre is képesek vagyunk ha kell, és a Chiefs ellen már az első negyedben letesszük a névjegyünket.

Danna: Ha azt nézem, hogy mennyi meghatározó játékosunk volt sérült, igen. Nyilván nem hangzik jól, hogy a csapat az utolsó 6 mérkőzéséből 4-et elveszített, de szerencsére sokan visszatérhetnek a sérülésből, így én nagy változást várok a csapat rájátszásban mutatott játékában.

tuci-tuci: A nyáron gondolkodás nélkül aláírtam volna egy 12-4-es alapszakaszt. Aztán a csapat szeptemberi, októberi játékát látva nem hittem volna el, hogy 4 vereség is becsúszik. De erről nem csak a csapat tehet, a rengeteg sérült nagyon megkötötte az edzők és a játékosok kezét. Ezek után már nem tudták hozni azt a szintet amit előtte, de mindaddig küzdöttek amíg meg nem szerezték a kulcsfontosságú pihenőhetet. Én úgy láttam, hogy ezután nagyon visszavett a csapat, szerintem az edzők is rájöttek, hogy minimálisra kell csökkenteni a sérülés kockázatát, mert a még több sérült hazavághatja a rájátszást, márpedig az már megvolt. Ekkor jöttek az ultra konzervatív támadóhívások. Ha belevesszük, hogy mennyi sérüléssel kellett megküzdenie a csapatnak, teljesen elégedett vagyok ezzel a teljesítménnyel. Láthatjuk a Ravens példáján, hogy egy hasonló sérüléshullám hogy hazavágta a szezonjukat már azelőtt is, hogy Flacco is kidőlt volna.

2) Ki okozta a legnagyobb meglepetést, illetve csalódást a játékával?

DoM: A meglepetést Malcom Brown okozta. A draftot követően számomra elképzelhetetlen volt, hogy már újoncéve során ilyen szövegkörnyezetben fogom leírni a nevét. Még mindig ott van a kettősség a játékában, hogy futás ellen és pass rushban sem az igazi. Viszont amíg ez a draft után abba az irányba mutatott, hogy kapott a Pats egy poszton kívüli nagy embert, akit nem tud hol használni, az év végére úgy tűnik találtak egy komplett DT-t, akiben komoly fejlődési potenciál van. Ha ehhez az kell, hogy legyen mellette egy nagyobb, masszív DT, (Hicks vagy Branch), ám legyen. Utólag biztosan lehetett volna jobban választani az első körben, de az már nagyon szőrszálhasogatás lenne.
A negatív oldalon már jóval nehezebb játékost választani. Scott Chandler adja magát, de tőle nem igazán vártam, hogy meccsek sorsát befolyásoló tényező legyen. Emiatt én csapatrészt választok. Mindenki, akinek bármilyen köze is van/volt a támadófalhoz jelentkezhet az aranymálna-díjért. Hiába indult biztatóan az év a rotációval és David Andrews-zal center poszton, amikor a sérülések miatt szükség lett volna rá, ebből semmit nem tudott profitálni a csapat. Futójátékot érdemben képtelenek voltak segíteni, passz ellen nem tudtak elég védelmet adni, mikor a sérült elkapósor miatt a leginkább szükség lett volna rá, hogy legyen ideje a célpontoknak üresre játszani magukat. Ezt a kezdő OT páros hosszabb-rövidebb időre történő elvesztése sem indokolhatja. Remélhetőleg a Marcus Cannon korszak végét látjuk idén Foxboróban.

Kenny: Legnagyobb pozitív meglepetés természetesen Dion Lewis volt. Már az előszezon mérkőzéseken lehetett látni, hogy jó a mozgása, de akkor még a nevét sem sikerült megjegyezni, a többi már történelem. Sajnálom a sérülését, jövőre várjuk vissza.
Negatív meglepetés számomra Mayo (ezzel nem azt akarom mondani, hogy ő játszott a legrosszabbul, de tőle nagyon sokat vártam), nem hozta azt a meghatározó teljesítményt, amit megszoktunk tőle a két évvel ezelőtti sérüléséig.

Danna: Amíg elérhető volt, addig mindenképpen Dion Lewis. Nagyon jó volt futásban, elkapásban és blokkolásban is. Csalódás? Nem hiszem, hogy tudnék ilyet mondani. Talán Mayo az első pár mérkőzésen, de az magyarázható azzal, hogy gyakorlatilag majdnem 2 szezont hagyott ki.

tuci-tuci: Nekem 4 játékos okozott nagyon nagy pozitív meglepetést. Kezdjük is a tavalyi Super Bowl hősével. Őszintén szólva nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen produkcióra lesz képes, olyannyira, hogy a nyári „Bold Prediction”-öm (link) során egészen addig mentem, hogy az 53-mas keretet sem éli meg. Mea culpa. A második Logan Ryan, akitől szintén nem vártam sokat, minthogy tavaly elvétve tévedt a pályára, azonban ő is jól helytállt. Harmadikként érkezzen David Andrews, aki szinte tökéletesen helyettesítette a szezon első felébe a sérült Bryan Storkot, annak ellenére, hogy nem draftolt szabadügynökként került a csapathoz májusban. Végül pedig Dion Lewis, aki nem hogy pótolta Vereent, de egy új szintre emelte a passzjátékot, futó szempontból. Remélem képes lesz teljesen felépülni a sérülésből.
Hatalmas csalódás számomra Chandler teljesítménye, mivel én rengeteget vártam tőle. Valószínűleg túl sokat is. Ugyan a sérülése sem könnyítette meg a dolgát, de akkor is. A másik pedig Cannon, aki szinte átjáró házként „funkcionált” sokszor a falban. Illetve szinte a komplett speciális egység, kivéve a specialistákat (na ez így jól hangzik :D ). Katasztrófa, hogy mekkora hibákat vétettek idén.

3) Ki érdemelte ki nálad az alapszakasz MVP-je címet?

DoM: Tom Brady.

Kenny: Húzok egy meglepőt és azt mondom Amendola. Minden esetben lehetett rá számítani, legyen akármilyen kritikus a helyzet.

Danna: Csapaton belül? Brady, mindenképpen. Elképesztő, ahogy ennyi idősen is játszik. Bár az utolsó pár mérkőzésen már nem játszott olyan jól, de hát elkapók és támadófal nélkül nehéz az irányítók dolga.

tuci-tuci: Természetesen nem lehet más, mint Tom Brady. A szezon első felében sikerült kiküszöbölnie a támadófal gyengeségeit gyors passzokkal, azonban ehhez szükség van olyan elkapókra, akik már a vonalon meg tudják verni a védőjüket. Szerintem idén 4 ilyen játékosa volt a csapatnak: Edelman, Amendola, Gronk, Lewis. Lewis elvesztését túlélte a csapat. Bár Edelman kiesése hatalmas hátrány volt, de Amendola képes volt részben átvenni a szerepét a kulcsszituációkban, nagyon nagyot dolgozott, azonban amikor ő is lesérült, gyakorlatilag „meghalt” a passzjáték, mint hatékony elem. És hát mondjunk el pár imát, hogy Gronk megúszta komoly sérülés nélkül azt az ütést.
Illetve nálam kiérdemelt egy különdíjat Solder is. 2014 nyarán rákkal diagnosztizálták, műtét után végigjátszotta a szezont. Idén pedig az újszülött babájánál diagnosztizáltak rákot, ennek ellenére tette a dolgát, mígnem jött a sérülése, ami véget vetett a szezonjának. Hihetetlen hogy milyen csapások sújtják szerencsétlen embert. Bár lehet, hogy a sérülése jókor jött, ha lehet ilyet mondani, így legalább többet tud lenni a kisfiával.

4) Melyik csapategység teljesítménye tetszett neked leginkább?

DoM: Ha már Tom Brady lett az MVP, így itt mást választok, még ha az irányító mint csapategység bizonyára jól mutatna. Az biztos, hogy a védők oldalán kell keresni a nyertest, és bár a secondary erőn felül teljesített az év eleji várakozáshoz képest Butler és Ryan szereplésének köszönhetően, a Collins-Hightower kettős pedig talán a legjobb a ligában, de nekem a védőfal tetszett leginkább. Végre volt rotáció a nagy emberek között (Branch, Brown, Hicks, Easley) és lett harmadik pass rushere a csapatnak Jabaal Sheard leigazolásának köszönhetően. Ninkovich teljesítményéhez képest még mindig túl sokat volt a pályán és kíváncsi lettem volna az eredményre, ha Sheard és Chandler Jones többször van a két oldalon, de ez a védőfal kezd hasonlítani egy komoly erőt képviselő, átlag feletti, elithez közelítő egységre, akik tartást adnak az egész csapat játékának.

Kenny: Secondary. Nyilvánosan el kell ismernem, hogy Butler esetében köszöntem AZ INTet, de nem gondoltam volna, hogy bármire is képes lenne hosszú távon.
Szerencsénkre rám cáfolt és megbízható teljesítményt nyújtott az év során. Voltak még hibái, volt, hogy sztár elkapók megverték, de összességében elégedett voltam az ő teljesítményével, illetve az egész hátsó vonal által mutatottakkal.

Danna: A védelem! Nagyon jól játszanak és bár pl. a secondary-ből elmentek a nagy nevek, ez nem nagyon látszott meg a csapat teljesítményében, sőt! Végre van pass rush is, amire mint régi szurkoló, már nagyon vártam.

tuci-tuci: Számomra a Collins-Hightower páros játéka tetszett a legjobban, már amikor pályára tudtak együtt lépni. Hatalmas erőssége a csapatnak ez a két srác, hihetetlen mikre képesek együtt. Ugyanakkor meglátszott a másik hiánya a játékukon, amikor valamelyikük nem tudott pályára lépni. Hightower jelenléte megadta azt a szabadságot Collinsnak, aminek birtokában életveszélyes a srác. Hiányában azonban nem tudott szabadon játszani. Illetve ne menjünk el szó nélkül a védőfal játéka mellett sem, ők is remekeltek az év nagy részében.

5) 16 mérkőzés távlatából elégedett vagy a csapat 2015-ös Draft és UDFA választottjaival?

DoM: Közömbös. A futó választás hiánya komolyan negatív irányba hat a megítélésre, és nagyon szomorú látni, hogy David Johnson mit művelhet Arizonában, miután kénytelenek voltak pályára küldeni, a sérülések miatt. Bár kb. egy körrel hamarabb választották ki az előrejelzéseknél, nem kérdés, hogy Jordan Richards vagy ő tudott volna-e idén többet hozzátenni a csapat sikeréhez. Az idei draftot nullszaldósra az év meglepetés embere Malcom Brown, a long snapper Joe Cardona és a két guard, Mason és Jackson hozza ki. Remélhetőleg ők ketten nagy ugrást tesznek második évükre. Andrews UDFA centerként szintén a pluszt erősíti.

Kenny: Elég jól sikerült beépíteni a játékosokat a csapatba, így mindösszesen egy év távlatából sikeresnek ítélem meg, de természetesen ehhez 5-7 év kell, mire letisztulnak a dolgok.
Például Hightowert is többen kikívánták a csapatból az első egy-két éve után, most meg már meghatározó a védelemben.

Danna: Igen, nyilván lehetett volna jobb is, de szerintem viszonylag vállalható.

tuci-tuci: Malcom Brown hatalmas fogás volt az 1. kör végén. A két Guard és Andrews pedig remekül helytálltak az év első felében. Bele sem merek gondolni mi lett volna, ha Belichick nem húzza be őket és nélkülük vágunk neki a szezonnak. Én jóra értékelem egy év távlatából, remélhetőleg folyamatosan fejlődnek majd.

6) Mit vársz a csapattól a rájátszásban?

DoM: Küzdeni akarást. Harci tüzet. Pörgést. Hitet. Mindannak az ellenkezőjét, amit decemberben letettek az asztalra tetszhalott állapotukban. Ha ez meglesz, akkor nem igazán fog érdekelni a végeredmény, éppen a sérülések miatt. De az utolsó hetekben látott nemtörődömség, buta hibák remélem nem fognak előjönni, mikor a meccs nagy részében azt sugallja a csapat magáról, hogy tanácstalanok Edelman és Amendola hiányában. Nem hiszik el, hogy nélkülük is lehet meccset nyerni. Nem szeretnék egy 2009-es Ravens ellenihez hasonló kiütést átélni akár már a Chiefs ellen. De említhettem volna a 2013-as AFC döntőt a Broncos ellen. Ezzel visszakanyarodtam az első kérdéshez, miért is lett csalódás az alapszakasz #1 elbukásával.

Kenny: Super Bowl győzelem. Hogy ez reális elvárás-e azt nem tudom, de mint Patriots drukker nem lehet más az amit várok.
Valahol már megfogalmaztam: a kaliforniai srác elindul az NFL világába ahova a 199. helyről kerül be, majd nyer 4 gyűrűt. Ezután amerikai filmes fordulattal a San Francisco egykori legendáját Friscoban körözi le az 50. Super Bowlban, szülővárosától néhány kilométerre.
Ezt szeretném egyszer dokumentumfilmben megnézni.

Danna: Nem akarok sem nagyképűnek tűnni, sem pedig elbizakodottnak, de nyilván a csapat célja csak a Super Bowl lehet. A tavalyi után jó lenne visszavágni a Chiefsnek, aztán valószínűleg mehetünk Denverbe (a Steelers-szel kapcsolatos nem túl jó híreknek köszönhetően), ott pedig már kikaptunk idén egyszer, nem kéne megint. És akkor ott vagyunk, hogy Super Bowl, ahol már így is kettővel többször kaptunk ki, mint kellett volna! :-)

tuci-tuci: Azt szeretném, ha megmutatnák mindenkinek, hogy hiba volt lebecsülni az erejüket. Hogy végigmasíroznak a Chiefsen, majd a denveri hóesésben kiütik a Manningel felálló Broncost és a Super Bowlban letörlik Cam Newton arcáról a mosolyt (és persze a pódiumon Brady megajándékozza Goodellt egy vadonatúj mobillal). Nos ezt szeretném, azonban én akkor sem leszek csalódott, ha ez nem történik meg, de látszik a csapaton, hogy mindent beleadtak, a szívüket otthagyták a pályán. Ha ezt látom, akkor az eredmény számomra másodlagos, tudva hogy min ment keresztül idén a csapat. Mármint természetesen csalódott leszek, de remélem éritek, hogy értettem.

Hozzászólások

2016. 01. 13. 07:19
kolok
Köszönöm a cikket. Azért az megnyugtató,hogy nem csak én látom úgy a csapat helyzetét ahogy. Abszolút egyetértek tuci-tucival,tegye ki a lelkét a csapat a pályára, a bírók ne nyúljanak bele a meccse és ha ennek ellenére kikapunk egy jobb csapattól én akkor sem leszek elégedetlen. Azért az látszik, hogy mivel nincs igazán kiemelkedő csapat az AFC-ben, igenis nagy jelentősége van a hazai pályának.Most kell megtalalni a golyóinkat. Go Pats!
2016. 01. 13. 15:11
timep76
Én a következő statisztikát (vagy inkább funfact-et) szeretném visszahallani a szezon végén:
A New England Patriots az NFL új csoportbeosztási rendszerének elindulása óta (2002) minden olyan évben eljutott a Super Bowl-ba, amikor az alapszakaszban az NFC-East csapatai ellen játszott (2003, 2007, 2011, 2015 - azaz négyévente) és ott kikapott ha a Giants volt az ellenfél (2007, 2011), de nyert ha a Panthers (2003, 2015).

Go Pats
2016. 01. 13. 16:32
Medve12
Off: Sziasztok! Van valakinek valamilyen infója a nemrég megjelent Chandler Jones-os hírrel kapcsolatban?? Én konkrétan most hordok ki egy agyvérzést lábon miatta!! Remélem semmi gáz és csak valami tévedés az egész!
2016. 01. 13. 17:12
Whitealert
Ha az index 120 yardon olvastad, akkor nem kell hinni nekik, pletykalapokból szedték az infót. Bostonherald szerint semmilyen drogozásról meg alsógatyában rohangálásról nincs szó, orvosi vészhelyzet miatt a lakásából átrohant a közelben lévő rendőrségre. (Egy blokkra lakik tőle). Ezt követően bevitték a kórházba, még aznap kiengedték. Rendőrség törölte a felvételt, mondván, hogy orvosi vészhelyzet és nem rendőrségi ügy.
2016. 01. 13. 17:17
Medve12
Köszönet a gyors infóért!!!!
2016. 01. 13. 18:40
loop80
http://www.patriots.com/news/2016/01/13/news-blitz-113-patriots-de-chandler-jones-has-reported-medical-emergency

Szerintem ebben a sztoriban valami nem stimmel.

Miért rohan át valaki a rendőrségre, "orvosi vészhelyzetben"? Minden normális ember tárcsázza ilyenkor a megfelelő segélyhívót, vagy nem?
2016. 01. 13. 20:32
annyiféle verziót olvasni már, aminek 99 %-a tuti csak kitaláció. bármi lehet.. közel volt, nem akart kórházba menni, nem akarta h bizonyíték maradjon a hívás után, azt hitte ott is megoldható, vagy bármi... de amik megjelentek ugyanolyan találgatások, mint amiket most itt írtam.

Ott van edzésen, gondolom az NFL azóta már tesztelte is gyorsan, ha beszedett vmit és kimutatható, jön majd az eltiltás. ha másról volt szó, akkor meg ennyi volt, mert ugye a rendőrségen mindent töröltek.
2016. 01. 13. 18:34
Egyelőre semmilyen hírt/pletykát nem erősítették meg és az eddig fellelhető hír nem tűnik megalapozott forrásnak. Amint lesz hiteles hír, írni fogunk róla.
2016. 01. 13. 16:38
magooc
Nem minden kérdésre tudok szakavatott választ, ezért csak kivonatosan szólok hozzá.nálam MVP,QB, best RB, best WR egyértelműenTom Brady.QB-t azt hiszem nem kell magyaráznom.
best RB: Az megfutott yardok/ TD szerintem legjobb mutatóval rendelkezik.
best WR: Minden felé dobott passzt elkapott!!!!
Mit várok csapattól a rájátszásban?
Természetesen SB trófeát.
Indok: Egyszerűen nem tehetek másképp. Mint PATRIOTS SZURKOLÓ csakis csapatom győzelméért szoríthatok, mert kitől várhatja a csapat. hogy higgyen benne, ha nem saját táborától! Arra pedig a 49. SB a bizonyíték, hogy nincs senkinek receptje a biztos győzelemre. A negyedik negyed utolsó drive- jánál legtöbbünk már odaadta a kupát a Seattle-nek....
Amit én hozzátehetek, azt megteszem: GO PATS!
2016. 01. 13. 16:56
Studi
DoM:elárulod, hogy Brown helyére kit húztál volna?
2016. 01. 13. 18:33
A draft előtt én Eric Rowe-t választottam volna. Az egy évnyi játékot látva pedig a még bentmaradó játékosok közül szerintem elég egyértelműen Ron Darby a Bills cornernackje jelentette volna messze a legjobb értéket.

Az alapján, amit Brown eddig mutatott és amilyen fejlődési pályát lehet nála bizakodva előrejelezni nem látom értelmét a választás kritizálásának.
2016. 01. 13. 18:56
Studi
2016. 01. 13. 17:26
Whitealert
OFF
Nem egészen témába vágó, de kicsit mégis. Solder kisfiát említette tuci-tuci a cikkben.
Elképzelhetőnek tartjátok, hogy Solder azért kapott ilyen szerződést (2 év 20 millió garantált, ha jól emlékszem, hogy a csapat így támogassa a kisfia gyógyulását vagy tényleg ennyi garantált lóvét megér a játéka? Ne értsétek félre, nem sajnálom tőle, csak kíváncsi vagyok, hogy szerintetek ez lehetséges-e.
2016. 01. 13. 18:39
Ilyen megfontolást a szerződés összegénél nem kell keresni. Kizártnak tartom, hogy ez megfontolás tárgyát képezte volna. Egy kezdő LT kb. ennyit ér. Solder a Pats kezdő LT-je. 1-2 millió ide vagy oda már nem nagyon számít.

Ebbe benne lehet az is, hogy a korai hosszabbítással eltolta a klub, hogy az átigazolási piacon tesztelje magát a játékos, ahol akár ennél nagyobb összeget is kapott volna aláíráspénzként egy többéves szerződés keretében. A két évre 10 millió/év szerződésnél ennek az árát meg kellett fizetni a csapatnak.
2016. 01. 13. 19:30
Whitealert
Aha, köszi a választ!
2016. 01. 13. 18:12
Beni
Kedves Kenny és tuci-tuci. A 6. pontban leírt elvárásaitok annyira jók! a két megfogalmazás együtt képezheti az én elvárásaimat is! SUPER BOWL!
Brady az igazi hős, aki soha nem látott magasságokba emeli a Footballt ott ahonnan jött! Én is Cam Newtont várom ellenfélnek az SB ben, és egy nagyon szoros meccset egy hatalmas W vel Denverben 2013 ért, a KC ellen egy meghatározó meccset hogy el ne felejtsék kik vagyunk, ha mégse sikerül, de úgy küzdünk ahogy tavaly az SB n, akkor a végeredményektől függetlenül mosolyt fog festeni a Pats az arcomra :) LET'S GOOOO PATRIOTS!
2016. 01. 13. 18:46
Arsenal
Szombatra 7 fok, eső és szél várható Bostonban, ez kinek lesz jó??? Éjszakára mondanak fagyot.
2016. 01. 13. 19:11
loop80
Biztosan nem a mi passzjátékunknak...
2016. 01. 13. 19:13
Minél szélsőségesebb az időjárás, annál jobb a Patrtiosnak. Nincs náluk jobban alkalmazkodó csapat a ligában ezen a téren.
Hozzászólás a(z) Szerkesztői körkérdés – 2015 alapszakasz bejegyzéshez