Menetrend

Tényleg rossz döntés volt Amendola leigazolása?

2013. 09. 19. 20:04
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek
Adam Kaufman a boston.comon olvasható cikk címének megfogalmazásakor a Patriots szurkolótábor optimista és pesszimista térfelét elválasztó bizonytalan határsávba dobja be a kérdést: Máris bebizonyosodott volna, hogy a Patriots számára rossz döntés volt Amendola leigazolása?

A kérdés mögötti részleteket boncolgató írás olvasása során találkozhatunk a már megszokott Welker-Amendola összehasonlítással, a „miért engedték el Welkert” alapkérdéssel, megtudhatjuk, hogy az elkapónkat már Danny „Ha Egészséges Marad” Amendolának hívják, továbbá azt is, hogy Amendola hiánya mennyire megnehezíti a saját támadó koordinátorunk, és mennyire megkönnyíti az ellenfél védelmének a dolgát. Végül kapunk egy rövid összefoglalót arról, hogy miért is lehet Brady annyira kiakadva a dolgok jelen állása miatt. A cikk e sorokkal zárul: „Az első héten Danny Amendola Wes Welkerre emlékeztetett bennünket. De most… nos, csak Danny Amendola jut róla az eszünkbe.”

A cikket olvasva azon kezdtem el tűnődni, hogy akkor én most vajon inkább pesszimista vagy inkább optimista vagyok-e, hogy milyen reményekkel voltam feltöltve a szezon kezdetekor, és hogy jelenleg vajon mennyire látom telinek, vagy éppen üresnek azt a bizonyos poharat. Mondhatni csak műkedvelő Patriots szurkoló vagyok, de még így is egyértelmű számomra, hogy ez az egész nem csak Amendoláról (és Welkerről) szól, de ezzel természetesen nem Kaufman témaválasztását akarom kritizálni.

Én bizony bíztam a csodában. (Thompkins több fantasy csapatomban is helyet kapott, az egyikben az első körben draftoltam.) Mert így, hogy két mérkőzéssel nem csak a csapat újoncai, hanem talán én is tapasztaltabb vagyok, be kell látnom, igazi csoda lett volna, ha az új alkatrészekből összeszerelt, mondhatni kísérleti modell már az első két versenyen problémamentesen működik, sőt akár rekordokat is dönt.

Az álomvilág rózsaszín felhői közül a valóság talajára visszazuhanva azon kezdtem gondolkodni – és bizonyosan nem elsőként, és nem egyedül – hogy miért is olyan a csapat támadójátéka amilyen. Mennyiben írható mindez a véletlenek és a balszerencse rovására, és mennyiben lehet a csapatvezetés döntéseinek – ide értve Amendola leigazolását is – az eredménye.

Először arra gondoltam, hogy talán létezett egy olyan elgondolás a csapat döntéshozói részéről, amely szerint itt az ideje ismét gyökeresen megújítani a támadójátékot, és ezt többek között a személyi állomány kicserélésével kívánják megalapozni. Mert nem volt olyan régen, amikor ezt legutóbb megtették, miután a 2010-es drafton két csiszolatlan gyémántra leltek Rob Gronkowski és Aaron Hernandez személyében. (Sajnos az utóbbiról, épp mire briliánssá csiszolódott volna, kiderült, hogy nem az volt, aminek látszott.) Brady jelenleg hadra fogható célpontjait tekintve ez az elmélet talán még igazoltnak is tűnhet, de a holtszezon és a közelmúlt eseményei ennek teljes mértékben ellentmondanak. Bár a Brady egyik kedvenc célpontjának számító running backről, Danny Woodheadről – úgy tűnik – minden különösebb erőfeszítés nélkül lemondtak, ezen a poszton nem kellett átfogó reformtól tartanunk, tekintve Stevan Ridley és Shane Vereen 2012-es meggyőző, és 2013-ra nézve további fejlődéssel kecsegtető teljesítményét. A tight end poszton továbbra is a Gronkowski-Hernandez párossal számoltak első sorban, Gronk sérüléseitől és műtétjeitől függetlenül. Elkapó poszton sem kellett attól tartanunk, hogy a minőséget tekintve nagyon nagy mértékben rosszabbodna a helyzet, hiszen Deion Branch fölött úgy tűnt a szezon végeztével már végleg eljárt az idő, Brandon Lloyd pedig, bár egyáltalán nem volt rossz, de valahogy sokan – én is – abban reménykedtünk, hogy ha a szabadügynök piacon nem, akkor majd a drafton biztosan találunk nála jobbat. A támadó- és a védőfalakon kívül szinte minden poszton bevethető Edelman visszatérésével reálisan számolni lehetett. És persze ott volt Welker.

Kaufman szerint, ha a Patriots valóban meg akarta volna tartani Welkert, akkor meg is tartotta volna. Bár ő nem teszi hozzá, de gondolom ez azt jeleni, megtartotta volna, bármennyit is – legalább is a valós piaci értékénél jóval többet – kelljen fizetnie ezért. Nos, a „minden pénzt megér” csapatrészt jelenleg egyetlen fő alkotja – Tom Brady. De mint láttuk, még ő is hajlandó volt arra, hogy visszafogja rövid távú étvágyát, amikor a pénzügyek és a csapat érdekei egyszerre kerültek terítékre. A témában született cikkeket és nyilatkozatokat olvasva nekem úgy tűnik, a csapat is, és ügynökei is beárazták Welkert. És egyik fél sem engedett. A csapat árképzésében valószínűleg sok tényező szerepet játszott. Welker teljesítménye, életkora, azok a bizonyos elejtett passzok, és a sok egyéb adalék mellett minden bizonnyal a közte és a Bill Belichick közötti kapcsolat minősége is. Kaufman a cikkében felidézi a Welker és Belichick közötti valóságos viszony néhány, a bulvármédia felszínén tükröződő részletét, a Rex Ryan láb imádatán élcelődő nyilatkozat miatti edzői büntetéstől a Belichick túl kemény bánásmódja miatti utólagos panaszkodásig. Ezeket az eseményeket visszaidézve úgy tűnik, hogy Kaufman állításával ellentétben akár a következő is igaz lehet: ha Welker a Patriots-nál akart volna maradni, akkor ott is maradt volna. Ha magától Welkertől esetleg távol is állt volna az ilyesmi, azért valljuk be, nem lett volna túl nehéz dolga annak, aki olyan színben kívánta volna feltüntetni az eseményeket, mintha Welker nem kellett volna a Patriots-nak: adott egy makacs, kemény üzletember (Kraft) és egy még makacsabb, még keményebb edző (Belichick), és köztudott, hogy ők a végletekig ragaszkodni fognak a saját maguk által reálisnak tartott árhoz. Ha Welker kedvezőbb ajánlatot kapott volna a Broncos-tól, akár még hihető is lenne, hogy a Patriots nem akarta eléggé, hogy Welker maradjon. De egyszer csak kikandikált az a bizonyos lóláb, vagyis kiderült, hogy mije van a menyasszonynak – Welker kevesebbért ment Denverbe, mint amennyit New Englandben kereshetett volna. Az egyébként kétségtelen, hogy a Patriots ajánlatát jelentős mértékben befolyásolta az, hogy a piacon volt olyan játékos, aki szerintük legalább olyan hasznos lehet a csapatnak, mint Welker. Ő volt Danny Amendola.

Nos, Welker elment, és Amendola érkezett a helyére, valamennyi közismert kockázatával együtt. Reménykedtünk, hogy nem válnak valóra a pesszimista jóslatok. Hiába. Bizony néha az jut az eszembe, bárcsak ne tudtuk volna meg, hogy milyen sokat jelent Amendola a csapat számára. Ha csak átlagos teljesítményt mutat, a sérüléséről értesülve legyintettünk volna: nem oszt, nem szoroz. Tudom, ostobaság ilyesmit kívánni, hiszen ha ő nem játszik az első héten, minden bizonnyal elveszítjük a Buffalo elleni mérkőzést, és most csak 1-1 a mutatónk, vagy éppen 0-2, hiszen az első vesztes meccs lélektani hatása akár negatívan is befolyásolhatta volna New York Jets elleni védekezés hatékonyságát.

Nos, visszatérve a Kaufman cikk címéhez: jelen állás szerint valóban rossz döntés volt Amendola leigazolása? Szerintem nem. Még akkor sem, ha – ne adja Isten – soha többé nem lépne Patriots mezben a pályára. És hangsúlyozni szeretném, hogy a kérdés most nem az, hogy jobban járt volna-e a csapat, ha megtartja – bármi áron – Welkert, és Amendolát, mint opciót még azelőtt elfelejtik, hogy az eszükbe jutott volna. Megjegyzem, hogy ha csak a puszta számadatokat vetjük össze, akkor Welker a Denver Broncosban eddig tényleg jobb (12 elkapás, 106 yard, 3 TD), mint Amendola – egy meccsen – a Patriots-ban (10 elkapás, 104 yard, 0 TD). De amíg Welker egy olajozott, jól bejáratott támadógépezet pusztán egyik, bár kétségtelenül hasznos alkatrészeként az ellenfelek tönkreverése során csillogott, Amendola azon az egy meccsen, abban az utolsó drive-ban harcolt ki nélkülözhetetlen, győzelmet jelentő yardokat a csapatnak.

Ha tehát Amendola leigazolását önmagában – ez alatt most a ’Welker’ tényező figyelmen kívül hagyását értve – nézzük, akkor szerintem helyes döntés volt. A sérülékenységében rejlő kockázatok pedig vállalhatók voltak. Ráadásul, ha a slot, (’Z’) elkapó posztjának betöltésére, és a kellő mélység biztosítására irányuló – a későbbiekben részletezett – lépéseket is figyelembe vesszük, akkor látható, hogy az Amendola szerződtetését is magába foglaló elgondolás a csapat részéről egyáltalán nem volt rossz.

Egyébként máshonnan is megközelíthetjük a kérdést: tegyük fel, hogy a Patriots olyan nagy kockázatot lát Amendola sérülékenységében, hogy – Welker távozása ellenére – mégsem szerződtetik. Ebben az esetben kit kellett volna leigazolni? Lett volna jobb, alkalmasabb elkapó Welker helyére, mint Danny Amendola?

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Patriots vezetői egyáltalán nem számoltak azzal, hogy a kétség kívül első számú elkapónak szerződtetett Amendola esetében talán – finoman szólva – a szokásosnál is nagyobb az esélye annak, hogy sérülés miatt ki kell majd hagynia néhány mérkőzést. Ennek előrebocsátása után érdemes felidézni a következő eseményeket, időrendben:

2013. március 14. – Danny Amendola (WR) leigazolása; március 15. – Donald Jones (WR) leigazolása; április 10. – Julian Edelman (WR) újraigazolása, valamint ajánlattétel Emmanuel Sandersnek (WR); április 15. – kiderül, hogy Emmanuel Sanders (WR) marad a Pittsburgh Steelers játékosa; április 25-27. – Aaron Dobson (WR) és Josh Boyce (WR) draftolása; május 9. – Lavelle Hawkins (WR) leigazolása.

Az ’Amendola ügy’ megítélése szempontjából azért tartom lényegesnek ezeket, mert az újoncokon kívül valamennyi érintett veterán elkapó rendelkezett slot pozícióbeli (NFL) tapasztalattal (is). Emmanuel Sanders akár még az oldalvonalnál is beválhatott volna, de a Pittsburgh ragaszkodása miatt egyrészt nem tudhattuk meg, mire lett volna képes Brady irányításával a Patriots-ban, másrészt elkapó(k) beszerzésével is számolni kellett a drafton. Sanders érkezésével ugyan elveszítettük volna a 91. picket (Duron Harmon safety lett az végül), de mint arra Greg A. Bedard felhívta a figyelmet, Sanders a 2012-es szezonban nagyon jó teljesítményt nyújtott annak ellenére, hogy csak harmadik számú elkapóként játszott, és három irányítótól, Ben Roethlisbergertől, Charlie Batch-től és Byron Leftwich-től is kapta a passzokat.

A lényeg, hogy úgy tűnik a vezetőség eredetileg azzal számolt, Amendola mögött és mellett, mennyiségileg és minőségileg is megfelelő, elsősorban veterán játékosok által alkotott mélységet, illetve célpontot tud biztosítani elkapó poszton a csapat és Brady számára. Mindezek mellett persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ekkor még a tight endek körül is teljes volt a nyugalom, és bár kérdéses volt, hogy Rob Gronkowski mikor léphet majd pályára, a rosteren lévő nem kevés tight end között ott volt a védelmek rémálma (bocsánat!) Aaron Hernandez is. Aztán a tight end akkorát csobbant  az alvilági pocsolyában, hogy attól – a média hathatós közreműködésével – az egész franchise besározódott (bizony nem volt kérdéses, hogy rossz döntés volt-e Hernandez  draftolása), hiába vált meg tőle június 26-án, a lehető leggyorsabban a csapat.

Hernandez távozásának sokkoló körülményei mellett érthető, hogy nem tekintettük különösebb veszteségnek Donald Jones elküldését, amelynek, mint kiderült nem a játékossal való szakmai elégedetlenség volt a közvetlen oka. Bár biztosan nem tudhatjuk, én mégis megtisztelem az időközben vese elégtelenség miatt visszavonult NFL játékost azzal, hogy feltételezem, egészséges veteránként hasznos tagja lett volna a Patriots csapatának, kiváltképp, ha arra gondolok, mennyire csikorognak mostanság a támadógépezet vadonatúj fogaskerekei. Egyébként Jones a visszavonulásának twitteren történő bejelentésekor külön köszönetet mondott a New England Patriots–nak, és a csapat orvosi stábjának a betegség elleni küzdelem során nyújtott segítségért, ami számomra azt jelenti, a Patriots mindent megtett azért, hogy Jones meggyógyuljon, és a csapat rendelkezésére állhasson. Aztán július végén elküldték Lavelle Hawkinst is. Ennek okáról nem találtam különösebb információt, de érdekes, hogy bár később a San Francisco 49ers igazolta le, és a preseason meccseken volt több ígéretes megmozdulása is, állítólag a pályán mutatott sportszerűtlen viselkedése miatt Jim Harbaugh végül is megszabadult tőle.

Az elkapó gárdára vonatkozó eredeti elképzelések tehát egyáltalán nem voltak rosszak, és ideális esetben Gronkowski átmeneti távollétében Hernandez, Amendola, Sanders, Jones és Edelman lehettek volna Brady célpontjai, de ne feledkezzünk meg Shane Vereenről sem. Az újoncok pedig alapvetően a pálya mellett és az edzéseken folytathatták volna a tanulást, egy-két éles bevetéssel fűszerezve, mint tette azt egykor a két running back, Stevan Ridley és Shane Vereen, nem pedig tétmérkőzéseken, mint Aaron Dobson, Kenbrell Thompkins, Zach Sudfeld és Josh Boyce.

Az edzőtábor és az előszezon mérkőzései alapján úgy tűnt, hogy a váratlan, tragikus és szerencsétlen események ellenére a draftolt és nem draftolt újoncokban megmutatkozó (mondhatni meglepő) potenciál alapján a csapat számíthat arra, hogy az alapszakasz tétmérkőzésein is megnyugtató, netán kimagasló teljesítményt nyújtsanak. Ennek fényében az Amendola szerződtetésével vállalt kockázat, vagyis az első számú elkapó jövőbeli sérülésével  esetlegesen előálló probléma sem tűnt annyira kezelhetetlennek. Mindemellett a jelek arra utaltak, hogy a futójátékban, a Ridley-Vereen-Blount trióban – a passzjáték nem várt összeomlásának esetére – bőven vannak még kiaknázható tartalékok. Meg kell említeni, hogy a szakmai stáb minden bizonnyal a vártnál kedvezőbbnek ítélte Gronkowski  rehabilitációjának az előrehaladását, emellett az edzőtábor és az előszezon egyik sztárja, Zach Sudfeld is kiérdemelte a bizalmat arra, hogy az alapszakaszban a pályára léphessen, így – némi meglepetést okozva, de kétségtelen, hogy minden szempontot mérlegelve – a csapat megvált két veterán tight endjétől, Daniel Fellstől és Jake Ballardtól.

És elkezdődött az alapszakasz. A nyitómeccsen a Welkerrel felálló Denver Broncos elsősorban a saját playoff vereségéért, de talán a Patriots szurkolók számára is elégtételt vett a Super Bowl győztes Baltimore Ravensen. Bevallom, a mérkőzést nézve az jutott eszembe, hogy milyen jó lehet Broncos szurkolóként átélni Peyton Manning 7 touchdown passzát. (Ja, és  végül is úgy döntöttem, hogy pusztán amiatt, mert Manning néhány nyakműtét miatt kihagyta a 2011-es szezont, nem kezdek el 2012-es cikket keresni a denveri, vagy coloradói médiában „Helyes döntés volt-e Peyton Manning leigazolása?” címmel.) De vártam a csodát, vártam, hogy Brady, Amendola, Thompkins és Sudfeld, Ridley és Vereen is hasonlóan lehengerlő vereséget mérnek a Buffalora, mint tette azt a Broncos támadósora a Ravens ellen.

Aztán az első mérkőzésen jött Stevan Ridley labdavesztése (szomorúan kellett szembesülnöm a számat elhagyó rosszmájú megjegyzéssel: „… ott folytatja, ahol a Ravens ellen abbahagyta.”), Zach Sudfeld interceptionnel végződő hibája, és Thompkins vártnál gyengébb szereplése. De ezek mellett szerencsére ott volt Edelman, Vereen és Amendola remek teljesítménye, amelynek köszönhetően éppen, hogy győztünk az újonc irányítóval, EJ Manuellel felálló Buffalo Bills ellen.

Majd jöttek a sérülések. Az első mérkőzésen összesen 263 yardot termelő, és azt a bizonyos ’game-winning drive’-ot végigküzdő Amendola és Vereen mellett még Sudfeld is kiesett. (Elnézést, de fölmerült valakiben, hogy helyes döntés volt-e Shane Vereen draftolása?) A szintén újonc irányítóval, Geno Smith-szel felálló New York Jets elleni, szintén éppen hogy megnyert mérkőzés a támadásainkat tekintve finoman szólva is lehangoló volt.

És következik a harmadik mérkőzés, a minden tekintetben keményebb ellenfél,  a Tampa Bay Buccaneers ellen, amelyen bár nem valószínű, de Amendola, és Gronkowski esetleg ismét csatasorba állhat. Kérdés, hogy megéri-e kockáztatni, ha nem 100%-os egyik játékos sem. Szerintem nem.

Hosszú szezon áll még előttünk, és a 2006-os és a 2013-as szezonkezdés közötti párhuzamreményt adhat. A 2006-os szezon meghatározó, és sajnos negatív élménye egyértelműen az AFC döntő elveszítése, a 18 pontos előny elherdálása, és Peyton Manning 80 yardos, győzelmet eredményező drive-ja volt. Ha idén is sikerül eljutni az AFC döntőig, senki nem fogja felemlegetni az első két hét gyötrelmeit, hanem teljes erőbedobással fog szurkolni azért, hogy ismét a Super Bowlért játszhasson a csapat, ezúttal New Yorkban.

De mindez nem azon fog múlni, hogy a Patriots végül Danny Amendola leigazolása mellett döntött. Az adott időpontban, az adott körülmények között szerintem kellően átgondolták a dolgot, és igyekeztek minden tőlük telhetőt megtenni azért, hogy az Amendola sérülékenységében rejlő kockázatokat minimalizálják. Úgy érzem, hogy jelenleg – bár számoltak vele – Gronkowski pár hetes hiányának pótlása, és – amire senki sem számított – Hernandez végleges kiesése jelent egyelőre megoldhatatlannak tűnő problémát a támadók és edzőik számára.

Welker helyére nem találhattak volna megfelelőbb játékost. De, ha az AFC döntőben, vagy a Super Bowlon éppen Danny Amendola ejti el azt az elkapható passzt, amelyen a mérkőzés múlik… nos, ha kapok még lehetőséget, a felépülésem után biztosan lesz mit írnom.

Hozzászólások

2013. 09. 19. 20:27
Lucius
Majd kiderül. Ha a szezon második felében hozza a meccseket a Dolphins ellen, plusz odatesz magát a PO-ban és nem ejti el a meccslabdát. szerintem bőven megérte.
2013. 09. 19. 21:26
Kollega
Tavaly ilyenkor mindenki a csapatot temette, amikor kikaptuk kétszer egymás után. Nem kell! A bajnokcsapat februárban játszik jól. Az normális, ha szeptemberben botladozik a játék. Ha Hálaadáskor is így játszunk, lehet sírni!
2013. 09. 20. 13:39
gronk93
2013. 09. 19. 22:00
Burkus
Brady-nek van sztem max. 2 éve az idei szezonnal együtt. (A szerződéséből is erre lehet következtetni.) Ha ő nem lesz, visszamegyünk a 16-20. csapat szintjére, hacsak nem találunk valakit megint a 199. helyen. Az elmúlt lassan évtizednyi elrontott sok draft eredményeként a védelem is gyengült, depth nincs. Ha eredményt akar a csapat, most kellett volna bevásárolni, mint 2007-ben. Nem a botladozás a baj, hanem hogy nem látom, miből lesz a fejlődés és a sérülések egyre kevésbé kerülnek el minket. (2007-ben gyak. nem sérült meg senki!)

Ha hétvégén nézted a meccseket, a Broncos, a Packers, a Seahawks vagy 49ers fényévekre van tőlünk. Ez a realitás.
2013. 09. 19. 23:09
_bb
Elnézést, lehet lemaradtam valamiről, de nem épp februárban kapott Brady egy teljesen garantált szerződéshosszabbítást? ....mert, akkor nem értem, hogy a szerződése miért sugallaná,h az idein kívül max egy éve van, mikor 40 éves koráig (mégegyszer mondom full garantált összegű) szerződése van a csapattal????!!! O_o
http://pats.hu/tom-brady-ujabb-3-ev


A bevásárlásról meg csak annyit, h annyira kéne, mint BB-nek a Hard Knocks...anno a Washingtonnak, a Raidersnek, vagy a Phillynek is hogy bevált ez a stratégie ugye :/ (2007-ben messze nem bevásárlás volt!) A fényéveket meg egyelőre hagyjuk talán...majd november végén, decemberben vissza lehet térni a dologra, addig még alakulhat bőven.
2013. 09. 20. 08:24
Traff7
Én néztem a hétvégén a tőlünk fényévekre lévő Friscot és 3 pontot láttam tőlük....a Seattle 12 pontot szorgoskodott össze a hihetetlenül erős Carolina ellen az első fordulóban...A Broncos-t meg megnéznék már egy meccsen amikor nem kapnak az ellentől 3-4 labdát pluszba..
A fejlődés elég sokszor ki lett már itt elemezve.Tele van az O új játékosokkal/újoncokkal,eleve TB-vel nem a legkönnyebb összeszokni,plusz a playbook sem egy faék szintű.Ha meccsről-meccsre javulunk,és hozzuk a csoportot,s a PO-ra összeállunk akkor jöhet az "irrealitás". :D
2013. 09. 20. 11:06
magooc
Teljesen egyetértek. Sajnálnám magam, pl. ha 49erseknek szurkolnék :D
De ilyen csúfság hál'Istennek elő nem fordulhat velem! :D
2013. 09. 19. 22:02
Burkus
Én már a preseason meccsek után azt mondtam, hogy idén legalább elvárások nélkül nézem a bajnokságot és minden győzelemnek örülök és kész. Valaki igen szellemesen ki is cikizett a pesszimizmusomért. :)
2013. 09. 20. 08:48
bara
az a jó a pesszimizmusban, hogy te max pozitívan csalódsz;)
2013. 09. 19. 22:26
Raschy
én még mindig úgy gondolom, hogy jó hogy nem maradt Welker. Minden egyes broncosban elejtett labdájánál hangosan nevetek fel és köszönöm meg hogy ezt nem nálunk teszi. (aki látta Broncos meccseket az láthatta milyen vérforraló dropjai voltak az elmúlt két meccsen)Ja és én hamár hasonlítgatni kell az első két hét után akkor Edelmant hasonlítanám inkább hozzá, mivel ő ténylegesen annyit is játszott mint Welker
2013. 09. 19. 22:45
tomi-tomi
Nagyszerű összefoglaló!
Kiemelném azt a gondolatot, ami a cikkben a sorok közt található. Az első két meccs bénázásait nem Welker hiánya okozta. Sőt, mindkét meccset azért nyer(het)tük meg - többek között -, mert Wes-t tökéletesen pótolta Amendola és Edelman. (Nem akarom bántani Welker-t, de amíg Amendola és Edelman drop nélkül hozta le a két meccset, neki volt egy muffed punt-ja és két elejtett labdája 3rd down-on. A Broncos jelenlegi állapotában nem volt nagy jelentősége, de mi mit szóltunk volna, ha ebben a Pats-ben tette volna ezt?)
WW hiányára tudatosan készültek; megvan a megoldás.

Ami tökéletesen váratlan volt és a hosszú távú terveket is összekuszálta, az Hernandez gyilkossági ügye volt. Addig azzal lehetett számolni, hogy Gronk szeptemberi hiányát átvészeljük egy Amendola/Edelman-Hernandez-Hóember (esetleg Ballard)-Vereen/Ridley-tetszőleges WR (újonc/veterán) ötössel. Hernandez kiesésére már csak egy UDFA elkapó TE volt a válasz. A Jets meccsre pedig maradt a tervezett kezdő ötösből Edelman és a passzjátékban nem nagy faktor/szinte használhatatlan Hóember/Ridley.

Szóval, nem a csapat mostani teljesítményéből lehet következtetni, hogy megérte-e Amendola-Welker csere. Ha majd játszik Gronk, Vereen, belerázódnak az újoncok Lloyd szintjén, akkor nézzük meg mit tud letenni az asztalra.
2013. 09. 19. 23:14
_bb
Teljesen egyetértek. Az elkapó sor alakulásában nem is hibáztatom a menedzsmentet. Bár örültem volna ha WW-t megtartják, de azt nagyobb részben az ügynöke szúrta el. Hernandez dologra nem számíthattak. Igazából Gronk fertőzésére sem igazán, elvileg a draft idején még azt hitték,h készen lesz a táborra már.
2013. 09. 19. 23:40
+1
Teljesen egyetértek.
2013. 09. 19. 23:51
Whitealert
Biztos Lloyd-ot akartál írni? Ő FA, nincs a csapatnál.
2013. 09. 20. 06:23
Gordon
azt írta, hogy "elérik" Llyod szintjét szerintem:-)
2013. 09. 20. 17:29
Whitealert
elég későn olvastam a hozzászólást, tényleg "szintjén" van írva :D
2013. 09. 19. 23:59
Ha Vereen nem sérül le, már az komoly pluszt jelente a passzjátékban a többi hiányzó ellenére is. Sajnos ő is olyan játékos a csapatban, akinek nincs valós alternatívája.
2013. 09. 20. 07:50
daelaci
Edelmannek 20 elkapására eddig 2 drop jutott eddig, Amendolának viszont tényleg nem volt dropja. Welkernek 12 elkapására jutott eddig 2 drop.
2013. 09. 19. 23:14
Csabiii
Hehe! Nem kamuzik Pirko, tényleg behúzta 1/12-re Thompkins-t :) Mondjuk jelenleg utolsó is a ligában :P

Sry az off-ért!
2013. 09. 20. 07:52
2013. 09. 20. 06:26
Gordon
jó cikk, csak kicsit korainak tartom a 2. forduló után:-)Főleg, hogy 2 W virít a táblán.
Ja és itt volt még Jenkins is:-)
2013. 09. 21. 08:07
Igaz, de Jenkins-t vettem a "slot-képes" elkapók közé ;)
2013. 09. 22. 07:36
2013. 09. 20. 08:49
lipi
Jó cikk :).

Egy dolgot ne felejtsünk el. Fokozatos és teljes újjáépítés van nálunk folyamatban. Mind a támadó, mind a védelmi oldalon. Itt jegyezném meg egyébként azt az NFL-ben nem túl szokványos módszert, hogy ugyanarra a skill posztra draftonként két-két embert húzunk. Két rb, két Te, két WR. Plusz hozzájuk igazolunk pár veteránt, és mehet a verseny. A csapatépítésnek ez a módja eddig jól bevált. Tudatosan készültünk a WR corps megújítására is. Olyannyira, hogy leigazoltunk egy tapasztalt, egyetemi játékosokat jól ismerő WR edzőt, Daboll személyében.
A hibát ott követtük el, hogy nem figyelünk a csereemberekre. Nézzük: Vereen megoldja a 3rd downokat, jó elkapó. Mi van, ha megsérül? Gronk és Hörni nagyon jó TE, de mi van ha valamelyik megsérül? Hóman/Fells/Sudfeld közel sem elégséges csere. Ridley 1000 yardos futó. Mi van, ha megsérül? Blount, Bolden nem alternatíva. Ofal? Scar megoldja. De mélység nincs mögöttük. A védelembe inkább bele se menjünk...
Ok, hogy van cap space, és nem lehet minden posztra brutális mélységet és a kezdők magas színvonalát is fenntartani, de mi talán túlzásba visszük. Van pár indokolatlanul túlfizetett játékosunk, Mankins, Wilfork, Gost személyében, akik pénzéből azért lehetne mélységet is építeni. Erre már csak hab a tortán az edzői stáb minősége. JDM és Patricia egyaránt gyenge koordinátorok, a WR és DB edzők évek óta nem képesek semmilyen emberből kihozni legalább egy átlagos szintet.
Idén meg különösen pechesek vagyunk és itt vissza is ütött a mélység hiánya. Kidőlt a kezdő futónk, a kezdő TE, a kezdő WR. Ezt azét kevés csapat élné túl...
Viszont mindezek ellenére van legalább két olyan zseni a csapatnál, akik miatt minden évben SB esélyesként vághatunk neki a szezonnak. TB és BB.
Arra számítok, hogy idén is megnyerjük a csoportot. Ha és amint felépülnek a sérültjeink, összeszoknak az újoncok, jelentősen fel fog javulni a csapat.
És ami fontosabb, nem érzem úgy, hogy a közel jövőben úgy el fogunk fogyni, olyan problémáink lennének, mint amivel pl a Steelers küzd.
Egyszóval, optimista vagyok :). (csak rakjunk rendet végre az edzői stábban is :)).
2013. 09. 20. 09:06
Gordon
nem gondolnám, hogy a top3 G-nk és a top3 DT-nk túl lenne fizetve, Gost-al egyetértek és azzal, hogy Pat gyenge DC.
2013. 09. 20. 09:08
RB, WR, TE poszton nagyon kíváncsi lennék, hogy szerinted melyik csapat van (a definíciód szerint) jól felkészülve arra, hogy mindhárom posztról kb. egyszerre esik ki a top2 játékos? Tényleg érdekelne, hogy mi lett volna a követendő példa a roster menedzselés terén.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_NFL_team_rosters
2013. 09. 20. 09:53
Bár nem én voltam a címzett, de érdekes lett volna megnézni, mire megy a Denver Broncos a Ravens, vagy a Giants ellen, ha az 1., vagy az 1-2. top játékos kiesett volna:
RB: K. Moreno, M. Ball out -> R. Hillman, C. J. Anderson
WR: D. Thomas, W. Welker out -> E. Decker, T. Holliday, A. Caldwell
TE: J. Thomas, J. Tamme out -> V. Green, J. Dreesen(? inj.)
Nekik láthatóan nagyobb a mozgásterük, de azért mindent talán ők sem tudnának elviselni. A Patriots-t ért "csapásokhoz" hasonló dolgokra nem nagyon lehet felkészülni, legfeljebb túl lehet élni azokat. Túlélésben eddig 100%-os a mutatónk :)
2013. 09. 20. 10:05
lipi
Félreértés van. Én pont azt írtam, hogy idén különlegesen pechesek vagyunk, hogy mindhárom kulcs pozícióból kidőlt a kezdőnk. Alapvetően tetszik, amit újjáépítés néven művelünk, csak a posztok mélységére nem fordítunk elég figyelmet. Vereen, mint 3rd down rb-nek, ami nálunk kulcs pozíció, nincs alternatívája. Gronk mögött nincs épkézláb TE. (Igen, ott volt Hörni, amíg le nem csukták. De mindannyian tudtuk, hogy Fells/Hóman nem igazán felel meg a csere TE kritériumainak. Ezért kell a franchise LT-nek TE-t játszania...) WR poszton Edelman kivételével nincs kipróbált, tapasztalt elkapó. Ez nem az idei év hibája, ez folyamatos hiba volt. Rb poszton a két kezdő futónk kivételével nincs a rosteren olyan futó, aki bármelyik kidőlésével képes lenne egy meccset lehozni.
De külön-külön minden posztot meg tudtunk volna oldani, a többi poszt előretolásával. Nyilván ha mindegyik kidől, esélytelen...
2013. 09. 20. 10:58
"a posztok mélységére nem fordítunk elég figyelmet" & "ülön-külön minden posztot meg tudtunk volna oldani, a többi poszt előretolásával. Nyilván ha mindegyik kidől, esélytelen"

Nincs olyan depth az NFL-ben, amelyik ezt kibírta volna. Ez nekem azt jelenti, hogy a Pats nem lóg ki a posztok mélysége alapján az NFL többi csapata közül.
2013. 09. 20. 10:59
crucified
Szerintem ilyen csapat a világon sincs, aki ezt könnyedén megoldaná, ahogy vizionálod.
2013. 09. 20. 09:10
A támadófal depthje teljesen rendben van. Éppen azért mert minőségi a pozíciós edző.
2013. 09. 20. 09:23
Gordon
sztem nem a roster menedzseléssel van probléma hanem a pozíciós edzőkkel a védelemben. egyszerüen érthetetlen számomra az elit egyetemi játékosokkal telerakott LB sorunk gyengélkedése már a futás ellen is..az, hogy Spikes-nak külön kell edzenie, hogy a coverage képességeit fejleszteni tudja?! WTF...
2013. 09. 20. 09:44
tottom
Teljesen OFF, elnézést, de meg kell kérdezzek valamit és nem tudtam, hol kérdezzem

Szóval nézegettem a honlapot, rátaláltam az edzők listájára és a segédedzők között megtaláltam őt: Steve Belichick

Ez komoly? A fia? Erről én nem tudtam...
2013. 09. 20. 11:04
Igen. Steve már 2009-ben is ott volt a csapat körül a felkészülési meccseken. Az Eagles ellen videó is van róla, hogy meccs előtt BB kérdezi, hogy melyik poszttal akarsz lennni? Irányítók?

Belichick az utóbbi időben előszeretettel nyúl ehhez a "kapcsolati tőkéhez". Korábbi edzői (Ferentz, Groh) fiai is hosszabb-rövidebb ideig voltak a Pats stábjában.

Említést érdemel a témában, hogy amikor ő az amerikaifutball edzősködés útjára lépett, az apja miatt, aki a Navynál volt nagy megbecsült megfigyelő (scout), könnyen szerezhettek volna neki beugró állást az egyetemi bajnokságban, de ő a saját útját akarta járni, hogy ne azért alkalmazzák, hogy ki is az ő apja és az NFL felé vette az irányt.
2013. 09. 20. 10:31
zozo692
Nagyon-nagyon jó cikk, minden tiszteletem érte.
Ami még a plusz, hogy nem csak a témája, hanem a benne levezetett logikai okfejtés is ott van rendesen. Csak egyet érteni lehet vele.
2013. 09. 20. 14:10
loop80
Bocsánat az OFF-ért, de...

...van egy eladó jegyem a Steelers-Vikings meccsre, az 525-ös szektor felső részébe (majdnem középre szól a belépő, kb. a 35 yardos vonal magasságába)! 62 fontba kerül.

További info: elkapo99@gmail.com vagy +447457093753 (Németh Gergely)
2013. 09. 20. 16:32
narbony78
Jó neked... De most nem ugranék ki az Államokba!
2013. 09. 20. 16:37
szenti78
Londoban lesz a meccs :)
2013. 09. 20. 16:38
szenti78
mármint hogy Londonban...
2013. 09. 20. 18:04
narbony78
Köszi Az infót, de most oda se...
2013. 09. 20. 22:20
lupus
Az egyetlen bajom az ilyen temaju cikekkel- es ez nem Pirkonak szol-amellett,hogyket jatekost osszehasonlitgatni teljesen felesleges. Szoval,hogy ezek az iromanyok miert nem a offseasonban,16 (+) merkozes utan irodnak?
Ilyenkor mindenki olyan okos,hogy a Nobel dij bizottsag csak kapkodja a fejet,kinek is adjak iden az amerikaifootballtudora professzori kituntetes dijat. Minden nap eloall valami agyoniskolazott szaktudor egy ujabb teoriaval. Aztan eljon a december,a Patriots rajatszasba kerul es ezek a tudorok verik a melluk,hogy "ugye,hogy megmondtam!". Te meg,szerencsetlen szurkolo,pillazol nagyokat,hogy hova tunt az a sok tudor,akik szeptemberben osszehasonlitgattak es palcat tortek egyes dontes felett.
2013. 09. 21. 08:10
Hozzászólás a(z) Tényleg rossz döntés volt Amendola leigazolása? bejegyzéshez