Menetrend

Újoncok a látóhatáron: Running Backek

2016. 02. 28. 21:08
Szerző: Paul43
Kategória: Elemzés

Ez a hét a 2016-os NFL Combine-ról szól sokaknak. Edzők, GM-ek lepik el a Colts lelátóit, hogy a 2016-os Draftra jelentkező újoncok közül kb. 300-at jobban szemügyre tudjanak venni. Nem minden – később – sztár játékost hívnak ide meg, de a legnagyobb ígéretekről már itt meg lehet tudni egyet s mást.

A Patriots is jelen van természetesen. Meg sem próbálom kitalálni, hogy Belichick és csapat kikre akar jobban koncentrálni, mert ez olyan nehéz feladat lenne, mint az ötös lottó nyerőszámait megtippelni, így egy kis szubjektív mini sorozatot kaptok tőlem a következő pozíciókra figyelve: RB, LB, CB.Pats pickek a 2016-os Drafton:

2/29 (60. választás)
3/29 (92. választás)
3/?? – compensatory pick (Darrelle Revis)
4/29 (124. választás)
5/?? – compensatory pick (Vince Wilfork)
6/21 (177. választás)
6/?? – compensatory pick (Shane Vereen)
7/30 (218. választás)
7/?? – compensatory pick (Akeem Ayers)

*a compensatory pickek még nem kerültek hivatalosan kiosztásra, ezek előzetes várakozások.

Elsőként a RB posztról szólok. Ők már pénteken megmérettettek, volt egy-két nagyon szép idő/eredmény és a top RB-k nem is okoztak csalódást. Voltak, akik feltűntek a színen és voltak, akiket szívesen láttam volna, de nem kaptak meghívást.

Hogy áll a Pats a futókkal:

- Dion Lewis
- James White
- LeGarrette Blount
- Brandon Bolden
- Steven Jackson
- Tyler Gaffney
- Joey Iosefa
- James Develin

Blount és Jackson mindketten FA-k. Jackson nem váltotta meg a világot, bár voltak szebb pillanatai. Nem valószínű, hogy kap egy újabb szerződést, de semmi sem kizárt. Blount is FA és személy szerint én nem marasztalnám. Vannak nagyon jó periódusai, de sosem éreztem igazi lead backnek. Mivel 30 lesz és sérülésből jön vissza, így alacsonyabb összegért is maradhatna, de bízom benne a csapat nem hozza vissza.
Nagy testű futóként még Iosefa jöhet számításba, akinél nem látok túl sok játéklehetőséget max. ha megint sérüléshullám tizedeli majd a Pats futókat. Brandon Bolden inkább ST játékos, mint stabil futó, Tyler Gaffney pedig inkább sérült, mint játékos.
Lewis ACL szakadás után lábadozik, de amint egészséges lesz, azonnal a nr1. helyen találja magát. White-ban van lehetőség, de nem egy Lewis szint. Valamint az utóbbi két delikvens inkább elkapásoknál és szélső futásoknál használható. Tudom, hogy Lewis középen is ügyes volt, de nem hiszem, hogy annyiszor beküldenék a darálóba, mint mondjuk egy Jacksont vagy Blountot.
Develin FB, őt azért nem sorolom most ide, bár short yard szituációkban ő is jó opció lehet.
Személy szerint a könnyebb, 3rd down RB kérdését megoldottnak látom Lewis és White személyében. Viszont igazi brusztolós RB-je most nincs a csapatnak.
Egyik megoldás lehet Matt Forte érkezése, aki egy személyben képes lenne mindegyik szerepet betölteni és gyűrűt szeretne. Nála a fizetés a kérdés illetve, hogy kik lesznek még érte versenyben (Dallas és Seattle nagyon valószínű).

A másik megoldás pedig a Draft. Kifejezetten jó, nagydarab futó egy van, de ő valószínű nem lesz elérhető már a második kör végén sem, de róla mindjárt.
Nem fogok minden szóba jöhető prospectet leírni, csak néhányat emelek ki, ahogy már említettem picit szubjektív alapon is.

Az álom: Derrick Henry (Alabama)

Na igen, ha ő elérhető lenne mondjuk a második kör közepe tájékán és a Pats korábban lecsúszna Forte-ról, akkor nem tartom kizártnak, hogy BB-ék megpróbálnak feltradelni a fiúért. Tudom túl sok a ha és a második kör 4. helyén a Dallas húz, akiknek nagyon kellene egy minőségi futó.

Henry a tipikus hodály, nagydarab futó, amolyan Brandon Jacobs fajta. 6’3 magas (kb. 190cm) és 242 font (kb. 110 kiló). El lehet képzelni, hogy ha ő megindul mi lesz. Nem mellékesen ő az aktuális Heisman Trophy győztese (ami a legjobb egyetemi játékosnak jár minden évben). 2015-ben 2.219 yardig és 28 futott TD-ig jutott. Utolsó meccsén, a Clemson elleni nagy National Championship Game-en, pedig 167 yardot és 3 TD-t szerzett.

A Combine számai is jók lettek. 4,54 mp 40 yardon (ami egy ekkora embertől nagyon szép teljesítmény), 22-szer nyomta ki a 100 kilót, 94 cm a súlypontemelkedése és helyből 3,3 m távolra tud ugrani (ezek a számok majdnem ugyanígy már feltűntek egy nagyon hasonló adottságokkal bíró fiatalnál a 2011-es Combine-on, Von Millernél). A különböző pályagyakorlatokon szintén remek munkát végzett. Számomra érdekes volt látni, hogy nagy termete ellenére mennyire jól futja a route-okat és nem jelent különösebb gondot neki a labdát megszelidítése, mindazok ellenére, hogy a scoutok nem tartották soha nagyra ezen képességét.
Felépítése miatt kiváló between the tackles futó és megvan a sebessége a szélső futásokhoz, illetve hogy egész pályás – úgy nevezett home-run – TD-ket is szerezzen.

Nagy kérdőjel nála, hogy mennyire viselték meg az évek az Alabama csapatánál, hiszen ők előszeretettel terhelik a futóikat és Henry is 400-nál több alkalommal kapott labdát tavaly. De egyébként kb. ennyi az egész, amit fel lehet hozni ellene jelen pillanatban.

Mondjuk Forte-t vigye a Dallas és valahogy kerüljön hozzánk ez a fiú, már boldog lennék. Egy Henry-Lewis duó pedig ….. belegondolni sem akarok :)

videó

A kedvenc: Aaron Green (TCU)

Az egyik olyan játékos, akire az idei Senior Bowlon figyeltem fel. Elolvastam pár elemzést róla, amik számomra sok esetben köszönő viszonyban sem voltak a látottakkal.

Probléma vele, hogy abszolút nem illik bele, abba a koncepcióba, amit a cikk elején felvázoltam. Green se nem nagydarab, se nem tackle breaker RB, így középső futásoknál nem igazán használható. Viszont olyan bokái vannak, hogy az embertelen. A Senior Bowlon is ez tűnt fel, hogy cut-jaival 2-3-4 tackle-t is sikerült elkerülnie, elfektetve a védőit. Az első TD is az ő nevéhez fűződik egy 25 yardos futás végén.

Na de nézzük miért nem illik bele a koncepciómba. 5’10 magas (kb. 178 cm) és 203 font (kb. 91 kiló), tehát nem behemót. Sebaj, aki jó az jó. A legérdekesebb talán a hivatalos football oldal elemzése róla, ahol azt írják, hezitál amikor irányt kéne váltania és elveszti az egyensúlyát, amikor azt mégis megteszi. Hm, nem tudom. Vagy én néztem más játékost vagy az az elemzés készült róla korábban. Persze én nem láttam minden meccsét, ahogy odakinn a szakik.

Sajnos nem hívták meg a Combine-ra, így nem tudtam róla sokkal bővebb képet kapni. Azonban ennek meglehet az előnye is. Előrejelzések szerint ő még benn lehet az 5. vagy 6. körben (vagy még később is). Persze ő egy újabb tagja lehet a Lewis-White csapatnak, de érdemes lenne kipróbálni.

videó

Túl kicsi, de jó 2.: DeAndre Washington (Texas Tech)

Ha Greenre azt mondtam, hogy kicsi, akkor Washington még inkább. Alig 170 centi magas (5’7) és nincs 90 kiló sem (198 font), ami nem feltétlen jó előjel az NFL-hez. De ő is szerzett TD-t a Senior Bowlon és és is igencsak fürgének tűnt. Mindezek mellett az elemzők is jobb véleménnyel vannak róla, mint Greenről, meg is lett hívva a Combine-ra, ahol szépen teljesített.
4,49-es 40 yardja egészen jó és emellé 24-szer nyomta ki a 100 kilót, ami top5-ös helyezés a RB-ek közt. Illetve a 3-cone drill eredménye lett még igencsak jó (7,03 mp), ami mint tudjuk BB-nél erősen figyelt adat.

Annak ellenére, hogy kicsi vagy talán épp ezért, elég harcos a fiú. Pörög a lába, míg csak a lába a földet éri. Jó elkapásoknál is, ezt a Combine-on is bemutatta, illetve jobban használható belső futásoknál is, mint mondjuk Green. A legnagyobb hiba szerintem (ha a Patriots csapatát vesszük figyelembe), amit vele kapcsolatban írtak, hogy a nem a legbiztosabb a keze, ha a labda biztonságban tartásáról van szó (fumble riadó).

videó

Kicsit már nagyobb darab: Kenneth Dixon (Louisiana Tech)

Na ő már valamivel jobban illeszkedhet a hiányposztra, hiszen 178 centijéhez (5’10) már kb. 96 kiló (215 font) tartozik. Szintén Combine résztvevő, ahol néhány elemző legjobban teljesítő futói között volt. Nem egy Speedy Gonzales (4,58 mp 40 yardon), de nagyon harcias. Keresi a lehetőséget, keresi a szabad helyeket, ahol ki tud törni a szabad területre. Érdekes vele kapcsolatban, hogy kontakt után jobb yardátlaga (3,3 yard) van, mint a kontakt előtt (1,7 yard), tehát sokszor egy védő nem elég a megállítására. Ez azért már valami, rá ehet bízni a belső futásokat is alkalmanként.

Az ominózus 3-cone drillje a legjobbak között volt, 6,97 mp. 2015-ben 1.070 futott és 467 elkapott yardja volt, 26 TD kíséretében. Ráadásul úgy, hogy karsérülése miatt 2 meccset ki is kellett hagynia.
Pass protectionben nem annyra villog, ami a Patsnél megint csak egy fontos kritérium és a korábban már említett vörös posztó, a fumble riadó, nála is megjelenik. 13 elejtett labda az elmúlt 3 év alatt.

Ettől független ígéretes a srác, nagyon agresszív, belemenős stílusa van. Ami egyrészről igen dicséretes és szép játékokat hozhat, másrészről pedig veszélyes lehet ránézve, mivel az  NFL védők nagyobb ellenállást fejtenek ki, mint a college védők. 3-4. kör körülre várják.

videó

Aki már illik a képbe: Jordan Howard (Indiana)

183 centi (6’0) és 105 kiló (230 font), több szakértő és NFL elemző szerint néha kicsit túl agresszív játékstílus. Ez Howard. Vannak, akik imádják, mivel ő az igazi melós futó. Rábízhatod a labdát, nem fogja elejteni és mindig keresi a plusz yardokra a lehetőséget. Jól hangzik igaz? Az is. Sajnos a gyorsaságáról friss adatok nincsenek, mert a Combine-on nem futott 40 yardot, sem a 3-cone drill feladaton nem vett részt.

Többen szeretik nála a térlátást, meglátja a szűk réseket és képes azokon keresztül is verekedni magát. Ez egy ekkora RB-nél nem magától értetődő, ezért is emelem ki. Belső futásoknál nagyon jól használható, ha nem tökéletes technikát használ a védő a tackle-höz, akkor átmegy rajta. Amellett, hogy jó futásoknál, még halovány eredményeket tud felmutatni screen passzoknál is, ami már csak plusz nála.

Na jó, ennyi pozitívum után, nézzük mik a negatív oldalai a fiúnak. Nos. Nem a legjobb a hirtelen irányváltásoknál. Nincs meg nála az a sebesség, ami veszélyessé tenné hosszú futásoknál. Egy gyorsabb védő le tudja vadászni üldözésnél. És ismét csak említsük meg, a legnagyobb veszély vele kapcsolatban az agresszív futó stílusa.

Ha képes egészséges maradni, akkor hasznos csapattag lehet belőle. Mivel a 3-4. körre várják, így a Pats számára simán elérhető.

videó

A nagyok árnyékában: Kenyan Drake (Alabama)

Drake ugyan annak a csapatnak a tagja, mint az elsőként említett Henry, így neki nehezebb volt felhívni magára a figyelmet, de sikerült neki. Ő se nem kicsi, se nem nagy. Amolyan középtermet. 185 centi (6’1) és 95 kiló (210 font). Úgy látszik Alabamában szeretik a magasabb futókat.

Ami nagyon kiugró nála, az a sebessége. A Combine-on futott egy 4,45-ös 40 yardot. Ezzel azonnal a legjobbak között találta magát. A 3-cone drill eredménye picivel 7 mp felett (7,04 mp) volt, de az még vállalható, szóval a sebessége rendben van. Illetve helyből 3,12 m-t ugrott, azaz a lábai is erősek.
Jól vált irányt, képes kivágni az üres területre, hogy elkerülje a védőket.
Amellett, hogy ígéretes futó, slot elkapóként is használták. Egy újabb pont, ami plusz pont lehet a Patsnél.

Elkapásoknál el tudja dobni a labdát, megnehezítve az irányító dolgát, ami viszont egy negatív pont a Patsnél. Néha türelmetlen és nem várja meg, amíg a társak megnyitják neki az utat és előszeretettel vág ki a szélre.

Legnagyobb gond vele azonban, hogy 2014-ben a lába törött, míg 2015-ben a keze. Igaz ez már nem látszott rajta a Combine-on. 4-6. kör között még benn lehet.

videó

Őt nem lehet kihagyni: Glenn Gronkowski (Kansas St.)

Őt m ár csak a poén kedvéért is belevettem a cikkbe. Igen, ő a mi Gronkunk legkisebb tesója és leginkább FB poszton jöhet szóba. Bár, olvastam olyan elemzéseket is, hogy akár TE-ként is használható, a slotból középhosszú route-oknál. Volt is egy igen szép ilyen elkapása a Senior Bowlon.

Páran persze azonnal a Patshez írják. Semmi kiemelkedőt nem csinált a Combine-on. 4,71-es 40 yard, 7,10-es 3-cone eredmény és 16-szor nyomta ki a 100 kilót. Igaz ő kisebb is a nagynevű tesónál. Glenn mindössze 186 centi (6’2) és 110 kiló (240 font).

Mivel a Patsnél van egy Develin, mint FB, nehezen tudom elképzelni, hogy BB-ék Draft-picket áldozzanak rá, de UDFA-ként simán jöhet.

videó


Na, hát elsőre ez volt a személyes válogatottam. Legközelebb a LB-ek jönnek. Ne habozzatok kommentelni, szívesen veszek minden hozzászólást.

Hozzászólások

2016. 02. 28. 21:38
vodka03
Jobban örülnék, ha FA útján oldanánk meg a RB problémát. Ivory illetve Forte sokba lenne, de nekem Morris is megfelel. Normális futójátékunk úgyse lesz amíg gyenge az O-line. Ha a draftot nézzük DeAndre Washington 6-7 körben jó lehet, aki egyébként a Senior Bowl-on meglepően jó volt. A másik, aki combine-on tűnt fel az Daniel Lasco, esetleg 5.körbe.
2016. 02. 28. 21:41
Én nem értem ezt a nagy O-line félelmet. Scar is back és ez nekem egyelőre elég. Van más nagyobb bajunk.
Washington a 6-7. körben szerintem már nem lesz benn.
2016. 02. 29. 13:15
&ris
Nyilván lehet mondani olyan posztokat, amelyek vékonyabbak és rendben van, hogy Scar visszatért, de mondjuk két minőségi OT, meg mondjuk egy kevésbé sérülékeny veterán OG elférne a keretben. Egyesektől meg jó lenne záros határidőn belül elköszönni... (khm...khm...Cannon..)
2016. 02. 29. 17:51
zozo692
Azért Scarnecchiát ne fetisizáljuk, vele is volt olyan szar O falunk, hogy ihaj... ha lesznek minőségi játékosok, akkor lesz O-fal, ha nem, akkor pedig nem (amíg a kezdők játszottak, addig nem volt különösebb baj, ráadásul Guglival nyertünk mi SB-t is... szerintem az elküldésében inkább szerepet játszott egy kiadós személyi ellentét -JMcD???-, mint az edzői tevékenysége).
2016. 03. 01. 08:07
Azért Scar érdemeit és képességeit se kicsinyítsük ;)
2016. 03. 01. 11:46
zozo692
Dehogy akarom, de CSAK azzal, hogy ő visszajött, egy jottányit sem leszünk előrébb... szerintem.
2016. 03. 01. 12:17
Patri Jóska
2016. 02. 28. 21:43
Lehetett volna még vagy 5-6 emberről írni, köztük Lasco-ról is, de nek akartam kilóméteres cikket írni. Meg az még több idő lett volna.

Én Forte-ra várok, ha már valaki FA-ről. A többiekkel kapcs kicsit szkeptikus vagyok.
2016. 02. 28. 23:35
hopi46
FA útján: Morris szvsz legfeljebb Blount 2.0 lenne, én Forte-t tartanám ideálisnak (188 cm, 104 kg 45/19 TD és AP alkat), mert hibrid futó párti vagyok, az a ma és a jövő.
2016. 02. 28. 21:49
vodka03
Forte nagyon jó lenne, de az évi 4 millió, amit írnak hozzá szerintem sok. Ha jönne olcsóbban nem lenne gond. 2. körös pick-et jobban szeretném, ha LB-re használnánk, akkor is, ha Henry esetleg ott lenne ( nem lesz). Fackrell vagy Perry lenne az álom nekem.
2016. 02. 28. 22:34
tamaskerepesi aka DM
sziasztok,de jó újra Paul olvasni a cikkjeidet :)
2016. 02. 29. 00:00
hopi46
Köszönjük Paul a "RB izelitőt"!
Kicsit érzek némi szkepticizmust az általad felsoroltakkal kapcsolatban (elérhetetlen, nem igazán jó alkatú, "fumble" veszélyes, gyenge az elkapásoknál stb.), azaz mintha Te is úgy éreznéd, hogy a RB kérdést nem igazán a draftról fogjuk megoldani.
Én úgy gondolom, ha Forte nem megy, nem fogunk erőlködni sem a FA piacon sem a drafton, azaz a felkészülésre marad a két öreg meg Lewis, White és Gaffney ill. esetleg egy draftolatlan "látszólagos" gyöngyszem.
2016. 02. 29. 00:11
Igazság szerint annyira fixálva vagyok a nagyobb testű futókra, hogy a kisebbekre ezért írtam a nem megfelelő testfelépítést.
Valahogy nem érzem BB-ékben, hogy egy 3. elkapó RB-t akarnának szerezni. Viszont igazán jó, csak Henry szerintem. Őérte még a feltrade-t is lehetőségnek érzem. Mondjuk Ch. Jones + a harmadik körös pick a Dallasnak. Akkor 2/4-re be lehetne húzni.
A kis testfelépítésű kedvencem, ahogy írtam, Green. Eszméletlen volt a Senior Bowlon.

De a legvalószínűbbnek Forte érkezését érzem.
2016. 02. 29. 09:52
polo62
nagyon jó cikk. mock drafthoz még korán van, de az esetleges hiányposztokról érkező elemzés szerintem nagyon jó ötlet. ha csak a draftot nézzük Henry tényleg nagy fogás lenne, de 60. helyen nem fog bent maradni. Forte-ra azt mondanám, hogy nagy eséllyel ide jön, de szerintem a Seahawks többet adna neki, így szerintem leginkább abban bízhatunk, hogy a stáb talál egy Lewis-hoz hasonló gyémántot aki évekig megoldást jelenthet.
2016. 02. 29. 10:17
kyobalu
BB a Senior Bowl-on élénken érdeklődött és személyesen interjúvolta az Alabamai Kenyan Drake-et, és az Arkansas-i Jonathan Williams-t..
Drake-ről írt Paul..
Williams Drake előtt szerepelt az összes draft prospectben..5,11 magas, 220 font..
Augusztusban volt egy lábsérülése, így nem futott a Combine-on..A bench presse 16 volt..3. körre várják őt is, a legjobb 10 RB-ben benne van mint Drake..
Meccsenként átlag 91,5 yardot futott, 5,6-os yard átlaggal!!!
A sérülése miatt sok csapat radarjából ki fog kerülni, ezért tartom valószínűnek, hogy BB inkább az ő egészségügyi felépülését nézi a következő hónapokban..
2016. 02. 29. 16:13
tamaskerepesi aka DM
2016. 02. 29. 16:29
azimut
nso azt irja brady hosszabitott 2019-ig....
2016. 02. 29. 16:29
azimut
2016. 02. 29. 16:35
fatman
2016. 02. 29. 17:00
max350
Még 4 év!!!! :D
Nekem tetszik!!!!
2016. 02. 29. 17:01
athees
Akkor akár el is trédelhetjük Gerappát egy korai pickért.Jelentkező biztos lenne rá.
2016. 02. 29. 17:05
nszgergo
nem semmi, szval nem Gerappa lesz az utód... :)
2016. 02. 29. 17:11
green87
Sziasztok!
Eltudná nekem valaki mondani, hogy mi számít bele a salary cap-be? Gondolom Tom szerződését át is strukturálták és valamivel kevesebbet fog keresni és a salary cap-be is több lesz.
Talán így akarja előkészíteni a bomba erős keretet az 5. gyűrűjére?
2016. 02. 29. 19:29
2016. 02. 29. 17:18
azimut
Nfl.com-on, irták is asszem,hog JG trade az első körért kérdőjellel :D
2016. 02. 29. 17:29
polo62
Garoppolonak is a 2017-es szezon után jár le a szerződése, kíváncsi leszek így fog e hosszabbítani, remélem igen. én nagyon bízom TB-ben, de 4 év rengeteg idő, és az idei Manninget látva mindenki fejében megfordul, hogy mi lesz, ha... persze tudom az évekre előre kidolgozott edzésterv, meg a rövid passzos játékban kevésbé jönnek elő a korral járó dolgok, de mégis ott van az emberben a félelem, hogy egy ilyen karriert csak gyűrűvel lehet lezárni. de ha valaki, akkor a 12-s képes lehet még 40 fölött is ezt a szintet hozni. strukturálásról is van szó vagy csak a hosszabbítást írják?
2016. 02. 29. 17:32
max350
Persze, hogy gyűrűvel! Még 4-el!!!!
:D
2016. 02. 29. 17:33
Tibi Twelve
Baszki Tom hosszabított! Erre iszok párat :-)

Amugy meg felejtsük el a Manningel összehasonlítást az év-teljesítményben, telejsn más életmód meg injury history van Tom mögött, nem reális h ne lenne ugyanilyen jó 3 év múlva is.
2016. 02. 29. 19:14
tamaskerepesi aka DM
http://nep.247sports.com/Bolt/NFL-to-investigate-Rob-Gronkowskis-cruise-44000714
2016. 02. 29. 19:26
polo62
úgy látszik innentől ez lesz. goodellék már az offseasonban megkezdik a hülyeségüket, amivel próbálnak a csapat alá vágni. kíváncsi vagyok jövőre kit találnak meg és milyen mondvacsinált indokkal.
2016. 02. 29. 19:30
2016. 03. 01. 11:03
golyci
Sajnálattal olvastam, hogy te nem marasztalnád LeGarrette Blount-ot. Nekem személyes kedvencem. :( Viszont a cikk 10/10 !!! Köszi szépen ezt a 30 percet amivel feldobtad a mai napomat :)
2016. 03. 01. 20:50
BaP
Játszottam egyet az on The clock draft géppel...

Henry még benn volt a 2. körben, el is hoztam, és mivel Drake benn volt az 5.-ben, őt is! :D
Több kört csináltam, akiket mindig meg tudtam szerezni:
OT Haeg North Dakota
WR Doctson TCU
CB Cyrus Jones Alabama
És
OLB Feeney Washington

Nyilván függ az egész a FA tevékenységtől, de ha a fenti 4 bejönne a drafton, meg a Henry Drake párosból egy, boldog lennék.
2016. 03. 03. 15:22
hopi46
@Paul
Chad Reuter 4 körös mock draftjában:
92. New England Patriots: Kenneth Dixon, RB, Louisiana Tech
Hozzászólás a(z) Újoncok a látóhatáron: Running Backek bejegyzéshez