Menetrend

Variációk secondary-re

2013. 02. 12. 07:08
Szerző: Paul43
Kategória: Cikkek
Az nepatriotsdraft.com munkatársa, Matthew Jones, megnézte milyen lehetőségek vannak az offseasonben a secondary-t illetően.
Külön vizsgálta a cornerbackek és a safety-k posztját is. 4-4 variáció vázolt mindkét esetben.


Természetesen a TI véleményetekre is kíváncsiak vagyunk, így ne habozzatok, osszátok meg mindenkivel, mi lenne szerintetek a legjobb ezek közül vagy akár új verziót is hozhattok.

Cornerback:


Az egyik legérdekesebb szituáció a Patriots FO számára, hogyan kezeli majd Kyle Arrington és Aqib Talib lejáró szerződéseit, hiszen mindketten egy jól fizető, hosszútávú megoldást akarnak találni. Mi a legjobb? Mindkét játékost megtartani vagy csak az egyiküket vagy netalán mindkettőt elengedni?

1. Újraszerződtetni mind Aqib Talibot, mind Kyle Arringtont

A legbiztosabb megoldás ez lenne, annak ellenére, hogy egyik játékos sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a 2012-es szezonban, bár Talib érkezése után meglepően stabillá vált a teljes secondary munkája. Devin McCourty safety-vé avanzsálását követően igen hatékonyan dolgozott, 14 passzból, amit az ő zónájába dobtak csak 5 ért célba, 60 yardért. Mindezek mellett 3 INT-et szerzett és egy TD-t sem engedett. Arrington szélső corner pozícióból átkerült belülre, ahol fizikalitásával, a kereszt route-ok levédekezésével és futás elleni védekezésben való hathatós segítségével sok plusz pontot szerzett.

Mindkét játékos megtartása esetén, Bill Belichick jobban tudna koncentrálni más, szintén fontos posztok megerősítésére az offseason és a draft alatt, mint például a WR, DT, DE és S csoportokra. Mivel az Pats az utóbbi időben nem volt túl sikeres a cornerek draftolásakor, kissé kockázatos lehet ilyen fontos feladatot egy újoncra bízni.

2. Csak Aqib Talibot szerződtetni újra

A két legjelentősebb corner szabadügynök közül, könnyen kijelenthetjük, hogy Talib a fontosabb játékos. Képes jól embert fogni és zónázni is, ezzel lehetőséget adva Devin McCourty-nak, hogy a számára testhezállóbb safety poszton mozoghasson. Ha mégis elvesztenék Talibot, akkor nehéz helyzetbe kerülhet a csapat, mivel a szabadügynök piac idei kínálata nem bővelkedik jó helyettesekben illetve akik jók lennének, nem volt túl jó 2012-es szezonjuk. Mindegyik szóba jöhető játékos (Sean Smith, Mike Jenkins, Dominique Rodgers-Cromartie és Antoine Cason) jó eséllyel nagy összegű szerződést fog kapni az új csapattól, ami megint csak nem a Patsnek kedvez.

A draftolt újonc cornerek fejlesztésében sem volt túl sikeres a Pats, így emiatt is figyelembe kell venniük Talib már ismert erősségeit és értékeit. Bár Arrington leginkább slot-corner volt 2012-ben, mégis a magas snap számának köszönhetően akár kezdőnek járó fizetést is kaphat máshol, ám ezt az összeget a Pats más, fontosabb helyekre is költhetné, mint például Vollmer vagy Welker újraszerződtetéséhez.

3. Csak Kyle Arringtont szerződtetni újra

Arrington nagyon megbízható játékos, hiszen az elmúlt három szezon összes mérkőzésén szerepelt. 26 évesen még mindig karrierje első felében van és slot pozícióban nagyon hatékony volt egész év során. Egy probléma, amit az edzői gárdának is figyelembe kell vennie, hogy a szelső corner szerepben egész idény alatt alulteljesített. Arrington újraszerződtetése azonban nem oldja meg a Dennard melletti másik szélső kezdő cornerback poszt problémáját. Talib egyik legnagyobb értéke pont az volt, hogy mind Arringtonnak (slot), mind McCourty-nak (safety) lehetővé tette, a hozzájuk sokkal jobban illő posztokon való játékot.

Talib várható keresettsége az FA piacon, karakter problémái és egészségügyi problémái mind az irányba lökhetik a Patset, hogy egy jóval biztonságosabb megoldást keressenek ide, legyen az akár egy közepes corner a szabadügynök piacról, aki egy újonchoz hasonló fizetéssel minimalizálni tudja a pénzügyi kockázatokat. És vésztartaléknak még mindig ott van Devin McCourty, aki a 2011-es szezonjához képest idén újból fejlődni tudott.

4. Mindkét játékost elengedni

Bár 2012-ben a secondary jóval egységesebb képet mutatott, mint a megelőző években, mégis csak 29. helyen álltak engedett yardok tekintetében a ligában. Ez elég nagy helyet hagy a fejlődésnek és sem Talib, sem Arrington nem játszottak olyan szinten, hogy kiérdemeljenek egy olyan nagy összegű szerződést a Patstől, amit a piacon más csapattól megkaphatnak. Talib személyiségi és egészségi problémái szintén nagyon kockázatossá tehetnek egy hosszabb távú szerződést, a franchise tag pedig ugyancsak nem realitás a teljesítményét nézve.

Annak ellenére, hogy Arrington szépen játszott slot corner poszton, mégis a liga hetedik legrosszabb mutatójával zárta az idényt, 5 TD-t és 119,9 passer ratinget engedve az ellenfél irányítóinak. Ha már újra szerződtetés, akkor inkább Vollmerre és Welkerre koncentráljanak. Az ő szerződtetésük és néhány ügyes szabadügynök igazolás lehetőséget teremtene a csapatnak, hogy a drafton egy fiatal és olcsóbb cornerback tehetséget találjanak, az amúgy is elég mély felhozatalból. És ismételten, legrosszabb esetben, McCourty újra bevethető corner poszton.

Safety:


1. Jövőre is maradjon a 2012-es csapat

Alapjában véve a safety csapat, 2012-ben jól dolgozott. A vezér Devin McCourty volt, aki nem csak hogy 564 snapet töltött a pályán, hanem a legkisebb passer ratinget engedte az ellenfél irányítóinak, a teljes NFL safety mezőnyben(!!!). Steve Gregory 12 alapszakasz meccsen lépett pályára illetve szezon közben, Aqib Talib érkezésével free safety-ből strong safety posztra váltott, igen meggyőző teljesítményt nyújtva ott is. 3 INT-vel, 2 kierőszakolt fumble-lel és 2 megszerzett fumble-lel zárta az idényt. Tavon Wilson, mint második körös újonc, 4 INT-et és 2 megszerzett fumble-t tett hozzá a csapat munkájához.

Igaz, hogy Chung játékideje jelentősen zuhant 2012-ben, azonban még csak 25 éves és vannak olyan tulajdonságai, amik versenyképessé tehetik a csapaton belül és akár egy új szerződésre is jó lehet. Mindössze 56,4-es ratinget engedélyezett az irányítóknak a zónájában. Ha nem lesz ennyi változás a hátsó sorokban jövőre és közben az összhangot is javítani tudják, akkor a secondary biztos jobb teljesítménnyel rukkol elő a 2013-ban évben.

2. Chungot hagyni menni, a többiek maradjanak ugyanúgy

Patrick Chung már nem az a kaliberű játékos, aki megérne egy hosszabb távú, közepes értékű szerződést a Patsnek, amit a szabadügynök piacon még akár meg is kaphat. Az elmúlt 2 évben, összesítve 12 mérkőzést hagyott ki és Devin McCourty free safety-be mozdulásával a játékideje is jelentősen csökkent. Chung az első hat mérkőzésen még kezdőként szerepelt, majd lesérült. Ezután mások sérülése miatt újabb két meccsen lett kezdő, de a rájátszásban összesen már csak 3 snapnyi játékidőt kapott.

McCourty igen megbízható safety lett és mind Gregory, mind Wilson jobban szerepeltek, mint sokan azt várták. Mindezt összegezve a Patsnek Chung nélkül is 3, kezdő szintű játékosa van jelenleg. Persze ha Welker, Vollmer, Talib és Arrington is a szabadügynök piacon kötnek ki, akkor előfordulhat, hogy Chung jövőre is visszatér.

3. Egy új kezdő játékost szerezni safety posztra

McCourty teljesítménye ellenére, van még hova javulnia a safety részlegnek. Bár összességében Gragory jó munkát végzett, mégis nem hagyhatunk figyelmen kívül néhány dolgot. 4 meccset kihagyott sérülés miatt és a Baltimore ellen nagyokat hibázott. 5 felé szálló passzból 4 célba ért, 54 yardot és egy TD eredményezve. Ezek mellett 2 tiszta helyzetben hibázta el a tackle-t. Chung akár visszaigazol, akár nem, Gregory-ra nem biztos, hogy hosszú távon, megbízható kezdőként lehet számítani. Továbbá, jelen állapotban Tavon Wilson is hadilábon áll a mélységi játékok levédekezésével, ami miatt leginkább csere szerepben a legbiztonságosabb őt alkalmazni.

A mostani offseason alkalmas lehet arra, hogy a Pats, a fennálló pénzügyi keretből – akár a szabadügynök piacról (Jarius Byrd, Dashon Goldson, LaRon LAndry, William Moore, Kenny Phillips, Ed Reed); akár a draftról (Matt Elam, Tony Jefferson, Eric Reed, Phillip Thomas, Kenny Vaccaro) - a safety posztra is áldozzon.

4. Két új kezdő játékost szerezni safety posztra

A baloldalon kezdő, Aqib Talib hosszú távú szerződtetése kissé kockázatos. Elengedését leginkább McCourty újbóli corner poszton való szerepeltetése ellensúlyozhatná. Ezen a poszton 2012-ben 53 felé szálló passzból csak 27 talált célt (50,9%), 388 yardot és 3 TD-t hozva. De emellett D-Mac 2 INT-et is elért ugyanitt. Összesítve ezek 78,2-es irányító mutatót eredményeztek ellene a bal corner szerepében. McCourty szerepváltása safety-be, nem annak volt a következménye, hogy esetleg rossz teljesítményt nyújtott volna cornerbackként, hanem a tény, hogy más a csapatból nem volt képes olyan megbízhatóan játszani a mélységi passzok ellen, mint ő.

Steven Gregory és Tavon Wilson jó teljesítményt nyújtottak, de Patriotsnak, mint esélyes csapatnak, többre van szüksége ezen a területen, ha újból bajnokságot akar nyerni. Az egység a 29. volt az engedett yardokat tekintve a ligában, ami azonnali változtatásokért kiált. Mind a szabadügynök piac, mind a draft idén jó merítési lehetőséget kínál a safety pozícióban, ami kiváló alkalmat ad a Patriots csapatának, hogy akár 2 új kezdőt is szerezzenek.

forrás: http://www.nepatriotsdraft.com/

Szerkesztői vélemény: Néhány adat engem is meglepett, mikor fordítottam a cikket. Szerintem a legfontosabb egy kezdő baloldali corner szerződtetése. Talib jól játszott és érkezésével sokkal jobb teljesítményt nyújtott az egész secondary. Viszont sérülékenysége és esetleges magatartásbeli gondjai miatt, nem hiszem, hogy a Pats versenyezni tud mások ajánlataival, így Talib megtartására kicsi esélyt látok (maximum, ha ő is hajlandó leadni a fizetési igényeiből). D-Mac free safety-ként nekem bizonyított. Ezek miatt a draftról hoznék az első körben egy fiatal, magas tehetséges cornert, majd a következő két kör valamelyikében egy nagy ütköző strong safety-t (bár Wilsonban még látok fejlődési lehetőséget).
Arringtont csak valami nagyon kedvező feltétellel tartanám meg. Chungot viszont hagynám menni minden esetben.

Hamarosan jönnek a posztonkénti, újoncértékelők a draftra, ott majd kicsit bővebben kifejtjük ki lehet jó illetve kit szeretnénk Pats játékosként látni.

Hozzászólások

2013. 02. 12. 08:35
lipi
Szépen összefoglalás.
És szokás szerint nem értek egyet Paullal :).

Optimális esetben Talib újraigazolása, Dennard fejlődése, DMC FS-ben tartása és egy kemény S beszerzése lenne a biztos megoldás kezdőben. Cserének Wilson/Gregory, slot CB-nek Arrington. Meg egy jóvágású csere CB.
Viszont nincs optimális helyzet. Talib jó eséllyel nem fog visszaigazolni, legalábbis azokkal a feltételekkel, amiket mi kínálunk. Ergo a legfontosabb CB poszt kiadó lesz. Dennardra nem bíznám rá a no1 CB feladatot, kicsit még rutintalan hozzá. Részemről a megoldás egy második körért hozzunk el egy másod-, harmadéves éves CB-t valamelyik csapatból, aki nem túl kutyaütő és nincsenek karakter problémái. Mégiscsak egy olyan posztról beszélünk, ami évek óta megakadályoz minket abban, hogy SB-t nyerjünk jeligére. Arringtont megtartanám egy kellemes szerződéssel. Évi 2-4m és fix slot szerepkör. Ott szerintem nagyon jó és ami a legfontosabb futás és TE-k ellen is kellően hatékony. Sérülés nem jellemző rá. Továbbá kell némi mélység is a posztra, amit jelenleg nem látom, hogyan tudunk megteremteni, de szerencsére nem is nekem kell agyalnom rajta.
Safety poszt. DMC helye megvan. Nem venném ki onnan. A másik poszt kiadó. Se Gregory, se Wilson se Chung nem igazán tudta bejátszani. Ide is kellene egy kőkemény, hardhitter, aki ha melléd ugrik, akkor is legalább egy csontod eltörik... Gregorytól én megválnék és Chungot újraigazolnám. Chung szituációs Safetyként egész használható lenne, futás ellen több, mint jó, továbbá az ST oszlopos tagja. Többet ér, mint Gregory.
Tehát szerintem mind Arrington, mind Chung fontos láncszem. Nyilván nem mindenáron, de érdemes lenne megtartani őket...
2013. 02. 12. 08:44
Egonba
Talibot és Arringtont is csak ésszerű fizetésért tartanám meg, ami elsősorban az utóbbinál realitás. Egy ütköző safety nagyon kéne Chung helyére, aki nem lenne rossz, de állandóan sérült. Ha nincs Talib, akkor érdemes lenne azért egy megbízható CB-t hozni FA-ről és mivel elég mély a draftclass a CB-knél Ras-I helyére is draftolnék valakit.
2013. 02. 12. 09:49
Montesclan-pats
lipi-vel értek én is inkább egyet,de paul: köszi a cikket.
Chungot nem hagynám menni, mert bár először Gregory DMC safety párosra szavaztam és csak csereként Chung- Wilsonra, megpróbálkozhatnánk a Chung DMC kezdővel, ők a leggyorsabbak és ha összeszoknak akkor jók lehetnek.
Cserébe úgyis jön majd a draftról vagy a piacról keretfeltöltés, hátha valaki besikerül.
A corner poszt egyismeretlenes egyenlet, Talib marad-e 4-5 M-ért vagy többet kér. Ha többet kér, és van olyan hülye aki megadja, annak ellenére, hogy Tampából már szabadultak tőle( ez azért ront az értékén) akkor ide kell egy 1-2 igazolás vagy draft. Arringtonnak viszont 2-3 M-nál többet nem adnék, de egy ajánlatot megér, de nem szélső pozícióban.
Igazából csak Gregoryt nem sajnálnám, ha elmenne, mert bár szimpi, de volt néhány emlékezetes lecsúszott szerelése. Volt már nálunk eszes, de nem ütköző safety, sehol nem játszik azóta sem. ( Egy emlékezetes int-je Manning ellen otthon utolsó perces)
2013. 02. 12. 12:30
Burkus
Volt már nálunk kőkeményen ütköző, de nem túl eszes safety is! :)
2013. 02. 12. 13:26
joebacsi
A Talib kérdés nekem nem egyértelmű, nem tudom eldönteni a pasiról, hogy az hogy kicsit stabilabb lett a hátsó sor, az az ő teljesítményénak, vagy a nevének szólt.
Lehet tévedek, de én nem láttam tőle olyan veretes teljesítményt, hogy csillagászati összegeket kelljen kiadni érte. (mintha erre lenne is említés a cikkben) Az első meccsén volt egy INT TD-je, de utána az igazán bravúros, látványos jó teljesítménnyel szerintem adós maradt. De lehet már a neve miatt megéri benn tartani a csapatban, mert nem mernek felé dobálni az irányítók:)))

Engem igazából a pályán mutatott teljesítménye nem győzött meg, nem hullatnék érte könnyeket, ha nem maradna sok sok milláért, de az is lehet nagyon rosszul látom a dolgokat.
2013. 02. 12. 13:43
sixt
+1
Mennyire igaz, azt hittem egyedül vagyok a véleménnyel
Talib nem ér annyi pénz szerintem sem, és véleményem szerint DMC helyének megtalálása volt a nagyobb kulcs a sikerhez, ez által volt biztosabb a secondary.
2013. 02. 12. 16:10
szenti78
Szia,
szerintem hogy mennyire fontos volt, az a Ravens ellen látszott. Miután megsérült (hozzáteszem az is zseniális labdaelutés volt), Dennard vette át a helyét és sajnos látszott, hogy neki ez még sok volt.
Én úgy gondolom, hogy azért nem volt a játéka látványos, mert nem is merték rádobni a labdát az irányítók, tehát nem sokszor láttuk. :)
Magam sem tudom viszont (és főleg a sérülékenysége miatt), hogy érdemes lenne-e megtartani. Majd eldöntik a nagyok. :)
2013. 02. 12. 14:26
Lucius
Ezt érdemes megnézni, klasszul látszik, ki mennyit keres és melyik csapat mire költ a legtöbbet.

http://www.guardian.co.uk/sport/interactive/2013/jan/30/nfl-salaries-team-position#tampa-bay-buccaneers,dallas-cowboys
2013. 02. 12. 16:49
sixt
Lucius kalap leemelve hogy ezt találtad, brutál jó KÖSZÖNÖM
2013. 02. 12. 18:03
Lucius
Szívesen!:) Szerintem is iszonyat jó! Furi, hogy a Pats 10 millával kevesebbet költ egy év alatt, mint a Ravens. Azt hittem, minden csapat maxon van. Talán a bónuszok miatt?
Mayo talán a legjobban kereső emberünk (jobb mint Wins vagy Brady)... ezt sem hittem volna.
2013. 02. 12. 21:07
daelaci
Ebben a szezonban 8 miiliót keresett Brady, a következőben pedig akár majd 22 milliót is összedobálhat. Ezt már nem fogja megelőzni Mayo. :)
2013. 02. 13. 00:49
TMR
Lucius, ez butál jó. Ezzel eljátszogatok a draftig :-)
Köszi
2013. 02. 13. 07:23
daelaci
Érdekességnek tényleg jó, de ezek az előző szezon számai, így már nem bírnak túl nagy jelentőséggel.
2013. 02. 12. 18:34
Gordon
szerintem a sec rendbetétele nagyobb need , mint WW és Vollmer megtartása együtt.
WR jönne a draft-ról, ottvan Hörni, Gronk, Ballard...Vollmer helyett Cannon és mélyítünk majd..Scan megoldja:-)
DMC vétek CB-nek használni ha ilyen számokat hoz S-ként..
nagyon kíváncsian várom, hogy a vezetőség miként látja majd ezt a dolgot, a két D-line emberke érkezése számomra azt vetíti elő, hogy ismét a draft-ról erősítjük a sec-et...:-(
2013. 02. 12. 21:14
hopi46
Az elemzés alapos,de én nem tartom annyira fontosnak a sec ügyet. A Pats támadó csapat (ezért szeretem!), olyan, mint a magyar aranycsapat (rúgjunk több gólt, mint amennyit kapunk!), tehát támadásban jó Ofal kell,a védelemben pedig erős passrush, és LB sor. Ehhez egy közepes sec is jó, nem kell sokat rájuk költeni. Talib túl van ragozva, ami a jelentősségét illeti. Sokadik körös drafttal ill. az FA piacról megoldható a megfelelő sec. A Ravens, SF és az Atlanta sec.-je sem volt egetverő, söt!!
És a legfontosabb: kemény, kevésbé sérülékeny csapatot szeretnék látni mind a védelemben mind a támadóknál. (Idén a sérült lista minden héten katasztrófa volt!)
2013. 02. 12. 22:00
cspeti98
DoM

Szerinted Jordan Poyer milyen karriert futhat be az NFL-ben?Érdemes lenne őt behúzni a drafton?El tudnád képzelni Dennard mellett?
2013. 02. 13. 20:11
Boston
Arrington sztem liga szinten elit nickel cornerback, elengedni nagy botorság lenne, hacsak nincs egy nagyon megbízható opció a helyére.
Gregory tavalyi teljesítménye számomra azt bizonyította, amit a szerződtetésénél is sokan írtak, hogy erős backup, aki sokoldalú, de nem igazán kiemelkedő semmiben.
Sok helyen írták, hogy nagyon hiányzik ebből a mai Patsből egy Rodney féle destroyer, aki bünteti is az elkapókat nem csak megcsinálja a szerelést rajtuk. Sem Tavon Wilson, sem pedig Gregory nem ilyen játékos. Én nagyon örülnék egy ilyen "box safetynek" a draftról, talán Cypriennek vagy Swearingernek a legjobban.
Talib pedig sztem biztosan megnézi a piacot, ha pedig hinni lehet a híreknek, akkor a csapat sem fogja összetörni magát érte. CB poszton azért a felsorolt FA-kon kívül (nálam inkább helyett) még akad néhány, aki megérne néhány telefonhívást (Keenan Lewis, Brent Grimes) és biztosan lesznek trade lehetőségek is.
Az biztos, hogy én még egy korai körös CB pickért annyira nem lelkesedek így első hallásra.
A magassága pedig sokadik szempont lenne nálam.
2013. 02. 13. 22:43
lipi
Teljes egyetértés.
2013. 02. 13. 23:08
TMR
Swearingernek én is örülnék.
2013. 02. 16. 08:49
dajkatom
Egészen friss hír a fűzővel kifeléről:
Charles Woodsont elengedte a Packers. 7 szezont töltött a sajtfejűeknél, ezalatt négyszer lett All-Pro, 2009-ben az év védőjátékosának választották. A leendő Hall of Famer defensive back $9 millióba került volna csapatának ebben az évben, ezért nem tartották meg. A 36 éves játékos ügynöke szerint egy Super Bowl-esélyes csapathoz igazolna, utoljára safety poszton játszott, korából adódóan nem olyan gyors, mint egykor volt, de még mindig nagy vezér.
Mi a véleményetek az esetleges leigazolásáról?
2013. 02. 18. 11:15
FoReWeR
Én most olvastam a hírt. És nekem is megfordult a fejembe, hogy el lehetne hozni. Szerintem az a kérdés, hogy mennyiért is jönne. Ha nem nagyon terhelné meg szerződése a csapatot, szerintem jó opció lenne a csapatnak.
Egyrészt még mindig kiváló játékos, és a fiatal secondary tanulhatna tőle bőven... Én támogatnám a leigazolását.
De ha már itt vagyok, Dwight Freeney??? Ő szerintetek nem lenne jó húzás??
Hozzászólás a(z) Variációk secondary-re bejegyzéshez